FDI-sääntelyneuvonta

FDI-sääntelyneuvonta

Rajat ylittäviin suoriin sijoituksiin (Foreign Direct Investments, FDI) kohdistuva valvonta on kasvussa Euroopan unionin jäsenmaissa, ja tällaisiin sijoituksiin kohdistuvaa sääntelyä tiukennetaan ja laajennetaan jatkuvasti etenkin Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden kansallisten intressien kannalta kriittisillä toimialoilla. Rajat ylittävien yritysjärjestelyjen ja sijoitusten valvonta on tämän vuoksi yhä monimutkaisempaa.

Monissa yritys- ja omistusjärjestelyissä joudutaan pohtimaan, voiko järjestely vaikuttaa Suomen tai jonkin muun maan kansallisiin intresseihin ja edellyttääkö se siksi viranomaishyväksyntää yhdessä tai useammassa valtiossa. Lisäksi järjestelyjä arvioidaan usein samanaikaisesti rinnakkaisissa viranomaisprosesseissa: yhtäältä yrityskauppavalvontaprosessissa ja toisaalta FDI-ilmoitusmenettelyssä. Järjestelyn onnistumisen kannalta on tärkeää, että viranomaisprosesseihin valmistaudutaan huolella.

Yritysjärjestelyihin ja kilpailuoikeuteen erikoistuneet asiantuntijamme tekevät säännöllisesti FDI-selvityksiä ja auttavat sekä ulkomaisia että suomalaisia sijoittajia sijoituksiin sekä omistusjärjestelyihin mahdollisesti liittyvissä viranomaisprosesseissa. Käymme investointisuunnitelmat läpi ja arvioimme, soveltuuko niihin FDI-sääntely, mitä viranomaismenettelyjä sijoitukset mahdollisesti edellyttävät ja miten viranomaisprosessit saadaan vietyä tehokkaasti maaliin. Neuvomme myös, miten mahdolliset ilmoitusvelvollisuudet on otettava huomioon järjestelyn aikataulussa ja ehdoissa.

Tunnemme muuttuvan FDI-sääntelyn perinpohjaisesti ja olemme vuosien varrella saavuttaneet vahvan ymmärryksen viranomaisten toimintatavoista. Asiakkaanamme hyödyt kattavasta liikejuridiikan palvelutarjonnastamme, tehokkaasta projektinhallinnastamme ja tunnustetusta kyvystämme toteuttaa kompleksisia yritysjärjestelyjä. Monikansallisissa hankkeissa teemme tiivistä yhteistyötä ulkomaisten yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Asiakkaitamme ovat monikansalliset yhtiöt, ulkomaiset pääomarahastot, sekä muut sijoittajat, jotka hankkivat tai perustavat liiketoimintaa Suomessa tai tekevät yritys- tai omistusjärjestelyjä, jotka vaikuttavat suoraan tai välillisesti suomalaisen liiketoiminnan omistukseen. Lisäksi neuvomme yhteistyökumppaniemme avulla suomalaisia asiakkaita niiden tehdessä yritys- tai omistusjärjestelyjä, jotka voivat edellyttää FDI-kysymysten arviointia Suomen rajojen ulkopuolella.

Palvelumme

  • FDI-hyväksymismenettelyä koskeva strateginen neuvonta
  • Selvitys sopimusten, investointien ja muiden järjestelyjen osalta tarvittavista ilmoituksista ja hakemuksista Suomen FDI-sääntelyn näkökulmasta
  • Ulkomaisten neuvonantajien FDI-selvitystyön koordinointi
  • Hakemusten ja ilmoitusten laatiminen ja toimittaminen
  • Hakemusprosessissa avustaminen ja FDI-prosessin projektinhallinta kokonaisuutena

Uusimmat referenssit

Avustimme WithSecure Oyj:tä sen myydessä avointen lähteiden tiedonkeruuseen liittyvän tuotteen ja liiketoiminnan Patria Oyj:lle. Myyty ohjelmistoja ja palveluita yhdistävä liiketoiminta ei kuulu WithSecuren nykyisen strategian piiriin. Myynnin myötä WithSecure terävöittää keskittymistään Elements-portfolioon. WithSecure on globaali kyberturvallisuusyritys (listattu NASDAQ OMX Helsingin pörssissä), jolla on yli 35 vuoden kokemus alalta. WithSecure tarjoaa kumppaneilleen joustavia kaupallisia malleja, jotka varmistavat molemminpuolisen menestyksen dynaamisessa tietoturvan maailmassa. Patria on kansainvälinen puolustus- ja turvallisuusalan yritys, joka tarjoaa puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan elinkaaren tukipalveluita sekä teknologiaratkaisuja. Kaupan myötä Patria avaa toimipisteen Oulussa ja 10 nyt liiketoiminta-alueella työskentelevää WithSecuren asiantuntijaa siirtyy Patrian palvelukseen. 
Julkaistu 30.9.2024
Toimimme Mérieux Equity Partnersin oikeudellisena ja yritysvastuun due diligence -neuvonantajana sen hallinnoiman Mérieux Participations 4 -buyout-rahaston  ostaessa osake-enemmistön Labqualitystä. Labqualityn nykyiset osakkaat, mukaan lukien Cor Group ja yhtiön johto, uudelleensijoittavat osan saamistaan varoista yhtiöön yrityskaupan yhteydessä. Labqualityn pääkonttori sijaitsee Helsingissä, ja se on pohjoismainen ulkoiseen laadunarviointiin (EQA) sekä lääkinnällisten laitteiden ja lääkkeiden kliinisiin tutkimuksiin (CRO) ja sääntelyyn erikoistunut toimija, jolla on vahva paikallinen asema myös Keski- ja Itä-Euroopassa. Yhtiö tarjoaa kattavan palveluvalikoiman terveydenhuollon, terveysteknologian ja lääkinnän aloille. Yhtiö työllistää yli 120 ammattilaista ja sen tukena on yli 150 ulkoisen asiantuntijan ja konsultin verkosto kolmessa eri maassa: Suomessa, Saksassa ja Puolassa. Sen monimuotoiseen asiakaskuntaan kuuluu yli 8 000 asiakasta yli 60 maassa, muun muassa suuria lääkeyhtiöitä. Mérieux Equity Partners (MxEP) on AMF:n akkreditoima terveydenhuolto- ja ravitsemusaloihin erikoistunut pääomasijoisyhtiö. MxEP tukee aktiivisesti yrityksiä, joilla on erottuvia tuotteita ja palveluita, tarjoamalla niille sektoriosaamista ja pääsyn alan kansainväliseen verkostoon. Yrityskauppa tarjoaa Labqualitylle mahdollisuuden toteuttaa buy & build -strategiaansa Euroopassa sekä kiihdyttää CRO-toimintaansa samalla kun se jatkaa kasvustrategiansa toteuttamista EQA-segmentissä. MxEP:n erityinen toimialaosaaminen ja taloudelliset resurssit tukevat Labqualitya sen tavoitellessa asemaa johtavana eurooppalaisena CRO- ja EQA-alustana, johon on integroitu sääntelykonsultoinnin osaaminen.
Julkaistu 4.12.2023
Toimimme Triton Smaller Mid-Cap Fund II -rahaston neuvonantajana järjestelyssä, jossa rahasto hankki kahdeksan suomalaista yritystä ja toimi näin uuden Habeo Group -konsernin perustajana ja rahoittajana. Uuden konsernin liikevaihto on yhteensä noin 120 miljoonaa euroa ja se työllistää noin 600 kiinteistötekniikan ammattilaista. Konsernin palvelualoihin kuuluvat esimerkiksi lämmitys, vesi ja viemäröinti, ilmanvaihto ja ilmastointi, sähkötyöt, jäähdytys ja kylmätekniikka, paloturvallisuus sekä automaatio. Strategiansa mukaisesti Habeo Group on ostanut paikallisesti toimivia, menestyneitä ja kiinteistötekniikkaan erikoistuneita suomalaisyrityksiä, ja se on tällä hetkellä toimialan viidenneksi suurin toimija Suomessa. Konserni jatkaa strategiansa toteuttamista palveluportfolioon sopivilla suomalaisilla yritysostoilla. Habeo Group -konserniin kuuluvat seuraavat kahdeksan yhtiötä: Afire Oy – Yritys, joka tarjoaa asiakkailleen markkinoiden parhaat sammutusratkaisut eri käyttötarkoituksiin. ESP-konserni – Uudis- ja korjausrakentamiseen erikoistunut yritysryhmä, joka tuottaa kaikki LVISA-palvelut luotettavasti ja laadukkaasti. HSK Sähkö Oy – Monipuolinen ja muuntautumiskykyinen täyden palvelun sähköurakoitsija, jonka toimialueena on koko Suomi. Neloset Yhtiöt Oy – Täyden palvelun talotekniikka- ja rakennusliike, joka tarjoaa taloyhtiöille rakentamisen ja remontoinnin palveluita kätevästi saman katon alta. Respect-yhtiöt – Monipuolinen osaaja, joka palvelee asiakkaitaan saumattomasti kaikissa korjausrakentamisen tarpeissa. SFT Finntekniikka Oy – Kylmäalan ammattilainen, joka tarjoaa laadukasta kylmälaitteiden ja jäähdytysjärjestelmien kokonaispalvelua. Sähkö Oy Turku ja Helsinki – Sähköalan yritysryhmä, joka toteuttaa laaja-alaisesti erilaisia töitä suunnittelusta asennukseen niin kohteen päätoteuttajana kuin sivu-urakoitsijanakin. Vaasan Kylmäkone Oy – Yritys, joka suunnittelee, myy, asentaa ja huoltaa ammattikäyttöön tarkoitettuja kylmälaitteita ja -järjestelmiä. Vuonna 1997 perustettu Triton on sponsoroinut kymmentä rahastoa, ja sen ydinsektoreita ovat teollisuuden tekniikka, yrityspalvelut, kuluttajat ja terveydenhuolto. Tritonin portfolioon tällä hetkellä kuuluvien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 18 miljardia euroa, ja ne työllistävät noin 105 000 työntekijää. Triton Smaller Mid-Cap Fund II -rahasto soveltaa Tritonin menestyksekästä sijoitusstrategiaa Tritonin ydinsektoreilla toimiviin keskisuuriin yrityksiin. Se tarjoaa osaamisensa ja resurssinsa johtoryhmien käyttöön ja auttaa niitä näin laajentamaan yritystensä markkina-asemaa ja toteuttamaan kasvustrategioita kestävällä tavalla.
Julkaistu 21.4.2023
Toimimme Caverion Oyj:n oikeudellisena neuvonantajana pääomasijoittaja Triton Partnersin kontrolloiman Crayfish BidCo Oy:n vapaaehtoisessa julkisessa ostotarjouksessa kaikista Caverionin liikkeeseen lasketuista ja ulkona olevista osakkeista. Neuvoimme Caverionia myös tätä edeltäneessä yhdysvaltalaisen pääomasijoittaja Bain Capitalin ja tiettyjen pääomistajien muodostaman ostajakonsortion North Holdings 3 Oy:n vapaaehtoisessa julkisessa ostotarjouksessa kaikista Caverionin osakkeista. Ostotarjousten tekijöiden välille muodostui alkuvuodesta 2023 tarjouskilpailu, jossa molemmat tarjouksentekijät arvostivat Caverionin liikkeeseen lasketut ja ulkona olevat osakkeet yhteensä lopulta reilusti yli miljardiin euroon. Toukokuussa 2023 North Holdings 3 Oy tiedotti, että se ei toteuta ostotarjoustaan. Crayfish BidCo Oy sai lokakuussa 2023 kaikki tarvittavat viranomaisluvat ja toteutti ostotarjouksen vuoden 2023 lopussa. Ostajien välille syntyneen tarjouskilpailun myötä neuvonannossamme korostuivatt erityisesti Caverionin hallituksen ja johdon strateginen oikeudellinen neuvonta sekä kilpailuoikeudelliset kysymykset. Caverionin osakkeista tehdyissä ostotarjouksissa suomalaiseen markkinakäytäntöön tuotiin kaksi uuden tyyppistä elementtiä: korkoelementin sisältävä tarjousvastike, joka huomioi rahan aika-arvon, sekä tarjousvastike, jossa oli mahdollista valita käteisen ja velkainstrumentin väliltä.
Julkaistu 10.1.2023