5.4.2024

KHO muutti oikeustilaa – käyttöomaisuusosakkeiden verovapaan luovutuksen edellytykset tiukentuvat

Korkein hallinto-oikeus antoi 26.3.2024 kolme ennakkopäätöstä, jotka koskevat käyttöomaisuusosakkeiden verovapaata luovutusta. Lisäksi viisi saman aihepiirin tapausta sai ”ei valituslupaa” -päätöksen samana päivänä. Uusien linjanvetojen taustalla on tulolähdejaon poistaminen vuodesta 2020 alkaen.

Kaikki kolme julkaistua ennakkopäätöstä koskivat henkilöomisteisia perheyhtiöitä/-konserneja, mutta niillä on todennäköisesti vaikutusta käyttöomaisuusosakkeiden verovapaan luovutuksen arviointiin yleisemminkin. Kahdessa tapauksessa henkilöomistajien omistus oli muutettu välilliseksi osakevaihdolla, ja KHO arvioi päätöksissään myös sitä, oliko osakevaihdolle esitetty liiketoimintaan liittyviä syitä vai oliko konsernirakenne muodostettu perhevarallisuuden ja sijoitusten hallinnoimiseksi. Taustalla on lain esitöissä todettu lähtökohta, ettei EVL 6b §:n tarkoituksena ole mahdollistaa holdingyhtiöiden kautta harjoitetun sijoitustoiminnan verovapautta.

Emoyhtiön sijoitustoiminta ja konsernin sisäiset veloitukset päätösten keskiössä

Korkein hallinto-oikeus on aiemmassa käyttöomaisuusosakkeita koskevassa oikeuskäytännössään tarkastellut sitä, onko myyjäyhtiön ja myytävänä olevan yhtiön välillä vallinnut hallinnollinen ja toiminnallinen yhteys. Tällä ei KHO:n mukaan ole enää merkitystä, vaan nyt osakkeiden käyttöomaisuusluonnetta ja luovutuksen verovapautta on arvioitava sen perusteella ovatko luovutettavat osakkeet palvelleet osakkaana olevan yhteisön elinkeinotoimintaa edistäviä tarkoituksia. Ratkaisevaksi seikaksi vaikuttaisi muodostuvan erityisesti emoyhtiön sijoitustoiminnan ja konsernin sisäisistä veloituksista kertyneen liikevaihdon välinen suhdeluku.

Esimerkiksi ratkaisussa KHO 2024:42 tytäryhtiön osakkeet eivät olleet verovapaasti luovutettavia käyttöomaisuusosakkeita, kun emoyhtiön vuotuisen liikevaihdon pääosa kertyi muista tuotoista kuin palveluveloituksista tytäryhtiöltä. Näin oli siitä huolimatta, että emoyhtiöllä oli osakaskunnan ulkopuolista henkilökuntaa, joka tarjosi konsernipalveluita. KHO katsoi, että konsernirakenne oli perustettu palvelemaan lähinnä osakkeenomistajien etuja ja emoyhtiön toiminnan tarkoituksena oli sen osakkeenomistajien sijoitusten hallinnointi.

Sen sijaan ratkaisussa KHO 2024:41 tytäryhtiön osakkeet katsottiin verovapaasti luovutettaviksi käyttöomaisuusosakkeiksi, kun emoyhtiö oli konsernipalveluiden lisäksi tarjonnut tytäryhtiölle lyhytaikaista korotonta lainarahoitusta. Emoyhtiön liikevaihto oli lähes kokonaan kertynyt palveluveloituksista tytäryhtiöltä. KHO katsoi, että konsernirakenteelle oli nähtävillä toiminnan johtamiseen, riskien hallintaan ja rahoituksen järjestämiseen liittyviä perusteita. Eri mieltä olleessa äänestyslausunnossa oli lisäksi todettu, ettei ennakkoratkaisuhakemukselta selvinnyt, mistä yhtiön taseen mukaiset varat koostuivat. Tästä huolimatta KHO:n enemmistö totesi, ettei ole aihetta katsoa, että konsernirakenne olisi palvellut vain osakkeenomistajien sijoitusten hallinnointia.

Kolmannessa julkaistussa ennakkopäätöksessä KHO 2024:43 KHO vahvisti jo aiemmin oikeuskäytännössä omaksuttua tulkintaa, että myös julkisesti noteeratun yhtiön osakkeet voivat olla luovutettavissa verovapaasti käyttöomaisuusosakkeina, kun muut konserniyhtiöt ovat myyneet sille sen ydinliiketoimintaan liittyviä materiaaleja ja konserni on pyrkinyt muutoinkin kasvattamaan liiketoiminta-aluetta, johon listatun yhtiön osakkeiden hankinta on liittynyt. Lisäksi KHO vahvisti, että osakkeiden myyminen alle kahden vuoden omistusajan jälkeen ei ole ratkaisevaa sen arvioinnissa, onko osakkeet hankittu elinkeinotoiminnan pysyvään käyttöön.

Linjanmuutoksen taustalla on tulolähdejaon poistaminen

Linjanvedon muutoksen perusteluna on KHO:n mukaan tulolähdejaon poistaminen vuodesta 2020 alkaen. Nyt julkaistut uudet päätökset koskevat kaikki tätä tuoreempia verovuosia. Tulolähdejaon poistamista koskevassa hallituksen esityksessä (HE 257/2018 vp) todetaan, että yhteisöjen tulolähteiden yhdistäminen tai uusi muun omaisuuden omaisuuslaji ei vaikuttaisi vakiintuneisiin tulkintoihin elinkeinotulolähteen muiden omaisuuslajien sisällöstä. Lisäksi siinä todetaan, että aikaisempaa oikeuskäytäntöä sovellettaisiin edelleen ratkaistaessa sitä, kuuluvatko osakkeet käyttöomaisuuteen. Tätä taustaa vasten KHO:n tuoreet ratkaisut ovat yllättäviä ja asettavat perheomisteiset yhtiöt selvästi muita epäedullisempaan lähtöasetelmaan, jos luovutusvoiton verovapautta arvioidaan näiden yhtiöiden kohdalla lähtökohtaisesti tiukemmin edellytyksin. Ratkaisut vaikuttaisivat laajentavan muun omaisuuden soveltamisalaa myös mahdollisesti ennen tulolähdejaon poistamista elinkeinotoiminnan tulolähteeseen kuuluneisiin osakkeisiin, kun hallinnollisen ja toiminnallisen yhteyden merkitystä kavennetaan. Käyttöomaisuusosakkeita koskevat KHO:n ratkaisut ja muu viimeaikainen verotuskäytäntö antavat viitteitä perheyritysten verotuksen kiristymisestä ja ratkaisuilla voi olla merkitystä myös perintö- ja lahjaverolain nk. sukupolvenvaihdoshuojennuksen soveltamisalaan.

Osakkeiden verovapaan luovutuksen edellytyksiä on jatkossa arvioitava tarkemmin

Ratkaisuja ei voi suoraan soveltaa muihin kuin perheomisteisiin yhtiöihin. Esimerkiksi riippumattomien osapuolten välisen yrityskaupan hankintarakenteeseen perustetun yhtiön elinkeinotoiminta rahoitusta ja konsernipalveluita tarjoavana emoyhtiönä ei käsityksemme mukaan suoraan ole rinnastettavissa nyt ratkaistuihin tilanteisiin. Tällaisissa tapauksissa liiketoiminnalliset syyt omistusrakenteelle ovat jo lähtökohtaisesti vahvemmat. 

On kuitenkin selvää, että jatkossa kaikkien konsernien on entistäkin tarkemmin arvioitava verovapaan luovutuksen edellytysten täyttymistä sekä varauduttava mahdollisesti pitkiin oikeusprosesseihin, kun Verohallinto ja veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö testaavat harkintavaltansa uusia rajoja. Valmistelevat selvitykset on hyvä käynnistää ajoissa. Verotiimimme kokeneet asiantuntijat avustavat konsernirakenteen suunnittelussa ja mahdollisen exitin verovaikutusten arvioinnissa.

Uusimmat referenssit

Avustamme Verne Global Ltd:tä, joka on Pohjoismaiden johtava kestävällä energialla toimivien HPC-datakeskusten tarjoaja, Mäntsälään sijoitettavan datakeskuksen hankekehityksessä. Toimimme Vernen neuvonantajana syksyllä 2024 sen ostaessa hankealuetta hallinnoivan kiinteistöyhtiön sekä myöhemmin itse hankealueen. Kiinteistökehityksen ohella neuvonantomme kattaa luvituksen ja verotuksen. Lisäksi avustamme Verneä sähköverkkoliitäntä- ja verkkopalveluasioissa. Mäntsälän datakeskushanke on Vernen neljäs datakeskus Suomessa, mikä vahvistaa Vernen asemaa kestävien ja skaalautuvien datakeskusratkaisujen johtajana. Datakeskuksen kapasiteetti on aluksi 70 MW ja se sijoittuu kymmenen hehtaarin suuruiselle hankealueelle vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsinki-Vantaan kansainväliseltä lentokentältä. Laitos palvelee paljon dataa käyttäviä yrityksiä ja tekoälytoimijoita, jotka käyttävät HPC:tä, koneoppimista tai muutoin tarvitsevat suurta tiedonsiirtokapasiteettia. Laitos toimii yksinomaan uusiutuvalla energialla. Vernen uusi laitos noudattaa yhtiön parhaita suunnitteluperiaatteita toiminnan tehostamisesta ja ympäristövaikutusten minimoimisesta. Kampus toimii uusiutuvilla energialähteillä, ja datakeskuksen tuottama hukkalämpö hyödynnetään alueen lämmityksessä. Yhtiö tekee tiivistä yhteistyötä Mäntsälän kunnan kanssa varmistaakseen, että datakeskuksella on myönteisiä paikallisvaikutuksia, mukaan lukien suunnitelmat hukkalämmön hyödyntämisestä kaukolämmityksessä. Vernen Mäntsälän datakeskuksen rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi vuoden 2025 aikana ja sen odotetaan valmistuvan kahdessa vuodessa. Laajennus on osa Vernen pitkän aikavälin suunnitelmaa rakentaa kestävällä energialla toimiva datakeskuksia. Verne on vuoden 2024 alusta lähtien ollut Ardianin, joka on maailman johtava yksityinen sijoitustalo, omistuksessa. Ardian on investoinut jo yli 1,6 miljardia euroa Pohjoismaihin, keskittyen energiasiirtymään ja digitaalisen infrastruktuurin projekteihin, ja työskentelee Vernen kanssa edistääkseen kestävää kasvua koko alueella.  Lue Verne Globalin lehdistötiedote.
Julkaistu 20.2.2025
Castrén & Snellman toimii Porin kaupungin oikeudellisena neuvonantajana Pori Energian vähemmistöosuuden myynnissä Polhem Infralle. Pori Energia on energiayhtiö, joka toimii useilla eri energiantuotannon osa-alueilla, kuten kaukolämmön, sähkönjakelun sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja uusiutuvien energialähteiden avulla tapahtuvan sähköntuotannon aloilla. Yhtiö tarjoaa myös tuulivoimapalveluja ja teollisuuden energiaratkaisuja Satakunnan alueella. Porin kaupungin ja Polhem Infran strategisen kumppanuuden tavoitteena on parantaa Pori Energian taloudellista vakautta ja investointivalmiuksia, minkä ansiosta yhtiö voi jatkaa panostuksiaan energiamurroksessa ja tuottaa edelleen korkealaatuisia energiapalveluja asiakkailleen. Ruotsin valtion eläkerahastojen omistama Polhem Infra keskittyy investointeihin kriittiseen infrastruktuuriin, kuten uusiutuvaan sähköntuotantoon, energian varastointiin, energian jakeluun, digitaaliseen infrastruktuuriin ja liikenneinfrastruktuuriin. Kaupan yhteydessä Pori Energian yritysarvoksi määritettiin 905 miljoonaa euroa. 
Julkaistu 31.1.2025
Avustimme Swiss Life Asset Managers Nordicin hallinnoimaa rahastoa sen ostaessa Savills Investment Managementin hallinnoimalta rahastolta Hyvinkäällä sijaitsevan logistiikkakiinteistön. Kaupan lisäksi avustimme myös kaupan rahoituksessa sekä sopivan kansainvälisen hankintarakenteen suunnittelussa ja relevanttien veronäkökulmien huomioimisessa. Kiinteistö toimii Ahlsellin, johtavan pohjoismaisen teknisen tukkukauppiaan, keskusvarastona Suomessa. Ahlsell on vuokrannut kiinteistöä sen rakentamisesta lähtien. Moderni logistiikkakeskus rakennettiin alun perin vuonna 2002, ja sitä on kehitetty useilla projekteilla vuosien varrella. Viimeisin laajennus, joka valmistui vuonna 2024, lisäsi kiinteistöön noin 11 000 neliömetriä uutta varastotilaa, kasvattaen vuokrattavan pinta-alan kokonaisuudessaan 47 000 neliömetriin. Kiinteistöä on kehitetty painottaen vahvasti energiatehokkuutta, ja se hyödyntää aurinkosähköä sekä uusiutuvaa kaukolämpöä. Kiinteistön vastuullisuusprofiili on kehittynyt merkittävästi, ja kohde sai äskettäin BREEAM Excellent -sertifikaatit sekä BREEAM New Construction että BREEAM In-Use -kategorioissa.
Julkaistu 20.1.2025
Neuvoimme CapMan Buyoutia Renoa Groupin irtautumisessa. Renoa Groupin johto on yhdessä Korpi Capitalin ja muiden sijoittajien kanssa ostanut konsernin. Renoa Group on suomalainen vakiintunut talotekniikka-alan asiantuntija, joka on erikoistunut omakotitaloihin Suomessa ja Ruotsissa. Renoa on merkittävä avaimet käteen -periaatteella toteutettavien käyttövesi- ja lämmitys-, viemäri- ja sähköverkkosaneerausten toimittaja, jolla on toimintaa myös Ruotsissa. Konsernin liikevaihto oli 35 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa oli noin 300 henkilöä 10 toimipisteessä Suomessa ja 6 toimipisteessä Ruotsissa. Korpi Capital on suomalainen sijoitusyhtiö, jolla on omistuksia 29 yrityksessä. 
Julkaistu 14.1.2025