27.3.2024

Rakennusbuumi odottaa kulman takana  

Rakennusalan ahdinko on viime aikoina ollut median kestoaiheita, kun yhä useampi rakennusyhtiö on ajautunut talousongelmiin. Taustalla vaikuttavat materiaalikustannuksiin iskenyt inflaatio, korkojen jyrkkä nousu sekä yleinen taloudellinen epävarmuus, mikä on johtanut siihen, että valmistuneelle rakennuskannalle ei ole löytynyt ostajia. Kun rakennuksille ei löydy käyttäjiä, hankkeita on laitettu jäihin.

Pitkällä aikavälillä markkinan ja talouden syvänteet kuuluvat normaaliin kehityskulkuun. Edelliset rakennusalan kriisit nähtiin 1990-luvun laman ja 2000-luvun finanssikriisin aikoihin, ja nykyinen tilanne vertautuu konkurssimäärältään jälkimmäiseen. Toimistomme pitkän historian aikana olemme nähneet monta laskusuhdannekautta, lamatkin, sekä hoitaneet Suomen suurimpia konkursseja, onnistuneita velkojen vapaaehtoisia järjestelyitä ja yrityssaneerauksia. Siksi uskallamme sanoa, että talouden syvistäkin vesistä noustaan.

Talousvaikeuksista selvitään paremmin, kun tilannetta kartoitetaan varhaisessa vaiheessa – kun vaihtoehtoja tervehdyttämiseen vielä on. Elinkelpoisen liiketoiminnan ja velkojen uudelleenjärjestely ei aina vaadi saneerausmenettelyä, vaan velat voidaan järjestellä vapaaehtoisesti velkojaryhmien kanssa sovittavalla tavalla ja liiketoiminnot strukturoida uudelleen esimerkiksi yritysjärjestelyin. Virallismenettelyssä velat järjestellään ja kannattamattomista liiketoiminnoista hankkiudutaan eroon. Konkurssikaan ei aina ole kaiken loppu, vaan konkurssipesä voi myydä kannattavat liiketoiminnot ja sitä kautta liiketoiminta pääsee uuteen alkuun.

Rakennusalan nousukaudet ja kysyntäpiikit noudattavat usein tuttua kaavaa. Rakennusalan suhdanneryhmä arvioi rakentamisen vähenevän edelleen tänä vuonna 3–4 prosenttia, mutta rakentamisen tuotannon ennustetaan elpyvän erityisesti asuntorakentamisessa jo ensi vuonna, jos väestökehitys ja ostovoiman palautuminen etenevät ennakoidusti.

Jos korot laskevat ennakoidusti ja rakennuskustannusten nousu pysähtyy, parin vuoden kuluttua ollaan todennäköisesti uuden rakennusbuumin äärellä. Kun asuntorakentaminen on ollut vähäistä kahden vuoden ajan, asuntojen kysynnässä nähtäneen piikki ja kilpailu asunnoista kiristynee merkittävästi. Paremmat ajat odottavat rakennusalaa – ja sinne päästään viisaalla talouden hallinnalla sekä puuttumalla ongelmakohtiin etupainotteisesti.

Uusimmat referenssit

Castrén & Snellmanin asianajaja Christer Svartström toimi selvittäjänä 11.3.2024 alkaneessa Foodiq Oy:n yrityssaneerausmenettelyssä. Foodiq on uniikki tulevaisuuden ruokatuotantoon keskittynyt yhtiö, joka tarjoaa kasvi- ja maitopohjaisten tuotteiden tuotantoa ja tuotekehitystä elintarviketoimialalla sekä yksityiselle että julkiselle sektorille. Yhtiön suurin osakkeenomistaja on elintarviketeknologiaan sijoittava ruotsalainen sijoitusyhtiö Nicoya AB. Velkojien enemmistö hyväksyi saneerausohjelman nopeutetussa menettelyssä hieman alle vuoden kestäneen saneerausmenettelyn päätteeksi. Helsingin käräjäoikeus vahvisti saneerausohjelman ja siihen sisältyvän yksipäiväisen maksuohjelman 10.3.2025 sekä nimitti Christer Svartströmin saneerausohjelman valvojaksi. Yhtiölle löydettiin yhteistyössä osapuolten kesken toimiva ja nopea saneerausratkaisu, jolla vältettiin pitkäkestoinen ohjelma ja mahdollistettiin yhtiön täysipainoinen liiketoimintaan keskittyminen. Saneerausohjelma rahoitettiin yhtiön rahoittajien tekemin sijoituksin. Samalla yhden päivän ohjelma tuotti velkojille paremman lopputuloksen verrattuna pidempään saneerausohjelmaan. Saneerausohjelman toteuttaminen päättyi onnistuneesti 28.3.2025.
Julkaistu 6.5.2025
Osakkaamme Pauliina Tenhunen toimii European Battery Technologies Oy:n konkurssipesän hoitajana. Konkurssipesä myi konkurssissa olevan yhtiön koko omaisuuden, joka koostui muun muassa akkutehdaslaitteistosta ja toimintaan liittyvistä IP-oikeuksista. Myyty laitteisto on ollut 2010-luvulla ensimmäinen laatuaan, ja tehdas on aikanaan tuottanut LFP-paristoja ensimmäisenä Euroopassa. Ostaja on Virossa ja Saksassa toimiva Skeleton Technologies, joka on globaali energian varastoinnin kehittäjä ja valmistaja. Ostaja jatkaa toimintaa konkurssiyhtiöllä vuokralla olleissa toimitiloissa Varkaudessa. Toimitilat omistaa Varkauden kaupungin omistama yhtiö Keski-Savon Teollisuuskylä Oy. Konkurssihallinto on tyytyväinen tähän lopputulokseen, sillä akkutehdastoiminnan jatko oli konkurssipesänkin ensisijaisena tavoitteena.
Julkaistu 26.5.2023
Toimimme ruotsalaisen pääomasijoitusyhtiö Litorina Capitalin neuvonantajana järjestelyssä, jossa Pohjoismaiden kaksi johtavaa sisäleikkipuistoketjua, Leo’s  Leikkimaa ja HopLop, yhdistyivät. Leo’s  Leikkimaan pääomistaja Litorina IV -rahasto ja HopLopin pääomistaja CapMan Special Situations I sopivat omistusjärjestelystä, jossa Leo’s  Leikkimaa ja HopLop yhdistyvät Euroopan johtavaksi sisäleikkipuistokonserniksi. Molemmat osapuolet jatkavat omistajina uudessa järjestelyn tuloksena syntyneessä konsernissa. HopLop-ketju jatkaa toimintaansa Suomessa HopLop-brändin alla. Uusi konserni on Euroopan suurin palvelunsa perheille suuntaava aktiviteetti- ja liikunta-alan yritys. Sillä on yhteensä 68 puistoa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Saksassa. Leo’s  Leikkimaa on Pohjoismaiden suurin sisäleikkipuistoketju, jolla on yhteensä 50 puistoa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Suomessa ja Saksassa. Puistoista 7 on Suomessa. HopLop on Suomen suurin lasten sisäliikunta- ja seikkailupuistoketju ja merkittävin palvelunsa perheille suuntaava aktiviteetti- ja liikunta-alan yritys. Suomessa on 17 HopLop-puistoa ja Saksassa 1. Litorina on ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö, joka sijaitsee Tukholmassa. Se on perustettu vuonna 1998. Se sijoittaa kapeiden erikoismarkkinoiden johtaviin yrityksiin, joilla on pääkonttori Pohjoismaissa. Tällä hetkellä sillä on 13 portfolioyhtiötä.
Julkaistu 2.2.2023
Relacom Finland Oy asetettiin konkurssiin marraskuussa 2019 yhtiön omasta hakemuksesta. Relacom Finland Oy oli yksi Suomen johtavista tele- ja tietoliikenteen asennuspalveluja tarjoavista yhtiöistä, ja se harjoitti toimintaa koko Suomessa. Yhtiö tarjosi muun muassa teleliikenneverkkojen ja sähköverkkojen asennusta ja ylläpitoa. Konkurssiin asettamisen hetkellä yhtiöllä oli noin 400 työntekijää. Konkurssimenettely saatiin päätökseen noin kolmessa vuodessa velkojien hyväksyttyä lopputilityksen joulukuussa 2022. Konkurssipesän pesänhoitajana toimi asianajaja Pekka Jaatinen. Konkurssin alettua konkurssipesä selvitti yhtiön keskeneräisiä projekteja ja saattoi niitä kannattavilta osin loppuun. Muutoin projektien osalta tehtiin hallitut alasajot ja luovutukset asiakkaalle. Osa projekteista oli myös yhteiskunnallisesti merkittäviä. Konkurssipesä palkkasi 112 yhtiön aikaista työntekijää määräaikaisiin työsuhteisiin projektien loppuunsaattamiseksi ja hallitun alasajon varmistamiseksi. Konkurssipesä ei kuitenkaan jatkanut velallisen liiketoimintaa. Yhtiön käyttö- ja vaihto-omaisuus koostui muun muassa erinäisistä työkaluista, laitteista ja useista ajoneuvoista. Konkurssipesä selvitti erilaisia vaihtoehtoja omaisuuden realisoinnin tehokkaaksi toteuttamiseksi, ja myynnit toteutettiin yhteistyössä ulkopuolisen konkurssirealisaattorin kanssa. Keskeneräisten projektien loppuunsaattamisesta ja yhtiön irtaimen omaisuuden myynneistä saatu realisaatiotulos oli merkittävä ja kirjanpitoarvoa suurempi. Etuoikeudettomille velkojille kertyi konkurssissa noin 41 prosentin jako-osuudet.
Julkaistu 11.1.2023