Metsätalous ja luonnonvarat

Metsätalous ja luonnonvarat

Metsä ja muut luonnonvarat säilyttävät merkityksensä matkalla kohti hiilineutraalia talousjärjestelmää. Mineraaleja ja metalleja tarvitaan akkuteollisuudessa, uusiutuvaa energiaa tuottavissa voimalaitoksissa ja infrastruktuurin jälleenrakentamisessa. Puu taipuu uusiksi tuotteiksi ja tekniikoiksi, jotka avaavat mahdollisuuksia kestävään kehitykseen. Metsät ovat arvokkaita myös hiilinieluina.

Luonnonvaroja hyödyntäville yrityksille on keskeistä luoda enemmän arvoa vähemmästä raaka-aineesta. Koveneva kilpailu vaatii innovaatioita ja toiminnan tehostamista. Se ohjaa yhteistyöhön ja yritysjärjestelyihin arvoketjun kaikissa vaiheissa.

Myös metsä- ja luonnonvarayhtiöiden oikeudellisten palveluiden on elettävä mukana muutoksessa. Ympäristökysymysten rinnalla yhä tärkeämmiksi nousevat strategiset yritysjärjestelyt sekä immateriaalioikeuksien suojaaminen, kaupallistaminen ja oikeuksien puolustaminen. Meiltä saat avuksesi eri oikeudenalojen johtavat asiantuntijat.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Metsäliitto Osuuskuntaa, kun se uudelleenrahoitti joulukuussa 2018 allekirjoitetun 200 miljoonan euron valmiusluottolimiittinsä kahdeksan pankin muodostaman syndikaatin kanssa. Vastuullisuustavoitteisiin sidottu luottolimiitti erääntyy viiden vuoden kuluttua ja siinä on kaksi yhden vuoden mittaista jatko-optiota. Limiitti on tarkoitettu yhtiön yleisiin rahoitustarpeisiin. Valmiusluoton hinnoittelu on sidottu kahteen Metsä Groupin kunnianhimoisista vastuullisuustavoitteista: Tavoite 1: 0 tonnia fossiilisia hiilidioksidipäästöjä, Scope 1 ja 2, vuoteen 2030 mennessä Tavoite 2: Sertifioidun puun osuus puunhankinnasta 100 % vuoteen 2030 mennessä. ”Vastuullisuustavoitteiden sisällyttäminen rahoitukseemme osoittaa yhtiön vahvaa sitoutumista toimiin, joilla pienennämme hiilijalanjälkeämme ja toimimme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi”, toteaa Metsä Groupin talousjohtaja Vesa-Pekka Takala.
Julkaistu 16.1.2025
Toimimme BHP:n suomalaisena neuvonantajana järjestelyssä, jossa BHP teki malminetsintää koskevan yhteistyösopimuksen Kingsrose Mining Limitedin kanssa. Sopimuksen myötä BHP rahoittaa täysin omistamansa tytäryhtiön kautta mineraalien etsintää kohdealueilla Suomessa. BHP ja Kingsrose allekirjoittivat 22.5.2024 julkistetun järjestelyn yhteydessä kaksi malminetsintää koskevaa yhteistyösopimusta nikkeli- ja kuparimalmien etsinnästä tietyillä alueilla Suomessa ja Norjassa. Suomea koskeva yhteistyösopimus käsittää Kingsrosen neljä varausilmoitusta Kotalahden nikkelivyöhykkeellä, joka on Keski-Suomessa sijaitseva 400 kilometriä pitkä geologinen muodostuma. Alueella ovat aiemmin toimineet Hituran, Kotalahden ja Enonkosken nikkelikaivokset. Sopimusjärjestelyjen taustalla on Kingsrosen osallistuminen BHP:n maailmanlaajuiseen Xplor-ohjelmaan, jonka kohteena ovat innovatiiviset varhaisen vaiheen mineraalietsintää harjoittavat yhtiöt. Ohjelman tavoitteena on löytää energiasiirtymään vaadittavia kriittisiä resursseja. BHP on markkina-arvolla mitattuna maailman suurin kaivosyhtiö. Yhtiö tuottaa rautamalmia, metallurgista kivihiiltä, kuparia ja nikkeliä, ja se on laajentamassa tuotantoaan myös potaskaan.
Julkaistu 4.7.2024
Avustimme Metsä Groupia yrityskaupassa, jossa sen venäläiset tytäryhtiöt Metsä Svir LLC, Metsä Forest St. Petersburg LLC, Metsä Forest Podporozhye LLC ja Metsä Board Rus LLC myytiin VLP-konsernille. VLP-konserni on pääasiassa Vologdan alueella Venäjällä toimiva metsäteollisuusyritys. Metsä Group lopetti vuonna 2022 Venäjän liiketoimintonsa, joihin kuuluivat muun muassa Svirin saha, puunhankinta sekä kartonkimyynnin toiminnot. Nyt toteutetun yrityskaupan jälkeen konsernilla ei enää ole omistuksia Venäjällä. Metsä Group on Metsäliitto Osuuskunnan ja sen tytäryhtiöiden muodostama konserni, joka keskittyy puunhankintaan ja metsäpalveluihin, puutuotteisiin, selluun ja kartonkeihin sekä pehmo- ja tiivispapereihin. Vuonna 2023 yhtiön liikevaihto oli 6,1 miljardia euroa ja yhtiö työllisti noin 9 500 henkilöä.
Julkaistu 15.5.2024
Avustimme suomalaista metsäteollisuusyhtiötä sekä sen johtoa ja työnjohtoa työturvallisuusrikosta koskeneessa esitutkinnassa. Loppulausunnossa esittämiemme argumenttien perusteella syyttäjä päätti jättää syytteen nostamatta yhtiön toimitusjohtajaa ja kahta yhtiön työntekijää vastaan sekä luopui yhtiötä koskevasta yhteisösakkovaatimuksesta.
Julkaistu 17.4.2024