Vastuullisuus on Suomen suurimmalle finanssiryhmälle OP:lle kaikki kaikessa. Kun OP perusti täysin uudenlaisen vaikuttavuusrahaston, se luotti Castrén & Snellmanin asiantuntemukseen.

Yhä useampi sijoittaja haluaa tehdä rahan lisäksi hyvää.

”Arvomaailman muutos näkyy erityisesti nuoremmissa sijoittajissa. Vastuullisuus on muuttanut sijoitustoimintaa paljon. Sijoittaminen on muuttunut vaikeammaksi, mutta myös mielenkiintoisemmaksi”, OP Yrityspankin omaisuudenhoidon johtaja Tuomas Virtala luonnehtii.

Ensin tulivat eettinen ja vastuullinen sijoittaminen. Niissä sijoittaja pyrkii joko välttämään epäeettisiä toimialoja tai vaikuttamaan yritysten toimintaan niin, että ne toimisivat vastuullisemmin.

Viime vuosina vastuullisen sijoittamisen rinnalle on noussut vaikuttavuussijoittaminen, jossa globaaleja ongelmia ratkaistaan yksityisellä rahalla.

”Vaikuttavuussijoittaminen ei ole hyväntekeväisyyttä, vaan sitä, että kilpailukykyisten sijoitustuottojen lisäksi saadaan positiivisia vaikutuksia. Se on ainoa kestävä tapa järjestää rahoitus globaalien ongelmien ratkaisuun”, Virtala sanoo.

Vaikuttavuusrahaston suosio ylitti odotukset

Suomen johtava finanssiryhmä OP on vaikuttavuussijoittamisen edelläkävijä. OP perusti viime vuonna yhdessä Finnfundin kanssa Suomen ensimmäisen vaikuttavuusrahaston, joka sijoittaa kehittyville markkinoille.

Finnfund on Suomen valtion, Finnveran ja EK:n omistama kehitysrahoittaja, joka rakentaa kestävämpää maailmaa sijoittamalla vastuullisiin ja kannattaviin yrityksiin kehitysmaissa.

Uusi vaikuttavuusrahasto OP Finnfund Global Impact Fund I keräsi heti ensimmäisellä varainhankintakierroksella 76 miljoonaa euroa. Toisen kierroksen jälkeen koossa oli jo 135 miljoonaa euroa.

”Sijoittajien kiinnostus ylitti odotukset. Kestävän kehityksen edistäminen ja kehittyvien maiden kasvumarkkinat kiinnostavat sijoittajia myös korona-aikana”, Tuomas Virtala toteaa.

Rahasto tavoittelee mitattavia myönteisiä vaikutuksia. Se pyrkii vaikuttamaan muun muassa ilmastonmuutokseen, ruokaturvaan, sukupuolten tasa-arvoon ja rahoituksen saatavuuteen. Rahaston päätoimialat ovat uusiutuva energia, rahoituslaitokset ja kestävä maatalous.

”Kehittyviin markkinoihin sijoittamalla voidaan saada aikaan isoja muutoksia. Sijoituksilla pyritään ensin saamaan perusasiat kuntoon kohdemarkkinoilla. Esimerkiksi energiantuotannossa aggregaatteja korvataan kestävämmillä tuotantotavoilla. Kun perusasiat ovat kunnossa, edetään vaativampiin asioihin, kuten kännykkäverkon rakentamiseen.”

Vastuullisuus osa jokaisen työntekijän arkea

Uuden vaikuttavuusrahaston perustaminen on vain yksi esimerkki OP:n vastuullisuustyöstä.

”Vastuullisuus on kiinteä osa OP:n strategiaa, ja se heijastuu jokaisen OP:laisen arkeen, päätöksiin ja toimintaan”, Tuomas Virtala tiivistää.

OP:n vastuullisuusohjelma kiteytyy neljään teemaan: OP haluaa edistää kestävää taloutta, tukea paikallista elinvoimaa ja yhteisöllisyyttä, vahvistaa suomalaisten taloustaitoja ja käyttää tietopääomaansa vastuullisesti.

Virtala kertoo, että vastuullisuusosaaminen oli omaisuudenhoidossa aiemmin keskitetty erilliseen yksikköön, mutta nyt osaajia on kaikissa yksiköissä.

”Erillinen yksikkö ei enää riitä. Vastuullisuustyö ja -osaaminen on integroitava kaikkiin toimintoihin ja koko arvoketjuun.”

Vastuullisuusohjelman lisäksi jokaisella OP:n yksiköllä on omat vastuullisuusperiaatteensa.

”Omaisuudenhoito on OP:llä edelläkävijä vastuullisuustyön edistämisessä. Tuomme taloon varallisuudenhoitoon liittyvää vastuullisuusosaamista ja lisäämme osaamista kouluttamalla omaa väkeämme ja jakamalla tietoa.”

Hyvä kumppani tuntee parhaat käytännöt

Castrén & Snellman ja OP ovat tehneet yhteistyötä pitkään. Viime vuonna Castrén & Snellman edusti OP:tä muun muassa Suomen ensimmäisen kehittyville markkinoille sijoittavan vaikuttavuusrahaston perustamisessa.

Tuomas Virtala kertoo, että Castrén & Snellman on ollut vastuullisuustyössä hyvä kumppani.

”On tärkeää, että kumppanimme tuntee vastuullisuustyön parhaat käytännöt. Kun asianajotoimistolla on näkemys siitä, miten asiat voidaan tehdä mahdollisimman fiksusti, se auttaa meitä oppimaan ja kehittymään”, Virtala sanoo.

Tärkeää on myös se, että asianajotoimisto osaa ennakoida tulevaa sääntelyä.

”Koska vastuullisuuteen liittyvä sääntely kehittyy jatkuvasti, haluamme ennakoida sitä parhaalla mahdollisella tavalla ja kehittää omaa toimintaamme niin, että pysymme sääntelyn mukana.”

Valikoituja menestystarinoita OP:n ja C&S:n yhteiseltä matkalta

2021

OP Ryhmä – Checkout Finlandin myynti Paytrailille

OP Yrityspankki – OP Vuokrakodin rahoitusjärjestely

OP Yrityspankki – Profit Softwaren hankinnan rahoitus

2020

OP-Palvelukiinteistöt -erikoissijoitusrahasto – Liikekeskus Aallopin osto eQ Liikekiinteistöiltä

Caverion ja järjestäjäpankit – 35 miljoonan euron hybridilainan liikkeeseenlasku

OP ja Finnfund – Uuden globaalin vaikuttavuusrahaston perustaminen

Danske Bank, Nordea ja OP Ryhmä – Automatia Pankkiautomaatit -yhtiön myynti Loomis AB:lle

Ilmarinen, OP ja LähiTapiola – Kauppakeskus Redin ja Tampereen Kansi ja Areena -hankkeen omistusosuuksien hankinta

OP Osuuskunta – OP Ryhmän pääkonttorin sale and leaseback -järjestely

2019

OP Yrityspankki – Vehon rahoitusjärjestely

Rahoittajat – Metsä Boardin vastuullisuustavoitteita sisältävä pankkirahoitusjärjestely

OP Ryhmä – Puolustimme menestyksekkäästi OP Ryhmää Kilpailu- ja kuluttajaviraston laajassa tutkinnassa

OP Yrityspankki – SRV Yhtiöiden 58,4 miljoonan euron hybridilainan liikkeeseenlasku

OP Ryhmä – Access Capital Partnersin omistusten uudelleenjärjestely

Pohjola Terveys – Työterveyspalveluita koskeva liiketoimintakauppa

OP-Henkivakuutus – Kiinteistön myynti Aleksanterinkadulta

OP Kiinteistösijoituksen hallinnoima rahasto – Konepaja hotellikehityshanke

2018

OP Yrityspankki – Kreate Oy:n 43 miljoonan euron yritysrahoitusjärjestely

OP Yrityspankki ja Nordea Bank – Luottolimiittisopimus Lehto Oyj:lle

OP Yrityspankki – Roima Intelligence Oy:n hankinnan rahoitus

OP Ryhmä – Asuntoportfolion myynti Kojamo-konsernille

Kansi ja Areena – Suomen suurin monitoimiareena sekä uusi asumisen, viihtymisen ja työpaikkojen kaupunginosa Tampereelle

2017

OP Toimitilakiinteistö – Modernin logistiikkavarastotilan ostaminen

OP-Vuokratuotto-erikoissijoitusrahasto – BREEAM-sertifioitujen toimistokiinteistöjen osto

2016

OP Yrityspankki – Sikke Security Oy:n (aiemmin ISS Security Oy) hankinnan rahoitus

OP Kiinteistösijoitus – Laajan kiinteistöportfolion myynti M7 Real Estatelle

Helsingin Seudun Osuuspankki – Sähköisen tunnistuslain soveltamista koskeva tuomioistuinasia

2015

OP-Vuokratuotto-erikoissijoitusrahasto – Yksi 2000-luvun suurimmista asuntoportfoliokaupoista Suomen markkinoilla

OP-Pohjola & LähiTapiola – REDI-kauppakeskuksen ja pysäköintilaitoksen rakentamis- ja kehityshanke

2014

OP-Pohjola – Ostotarjous kaikista Pohjola Pankin osakkeista

OP-Vuokratuotto -erikoissijoitusrahasto – Yli 20 asuinkiinteistöä ja 800 asuntoa käsittävän kiinteistösalkun osto

Tiimi

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Huhtamäki Oyj:tä, kun se teki 450 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun, syndikoidun ja monivaluuttaisen luottolimiittisopimuksen (syndicated multicurrency revolving credit facility). Järjestely on voimassa viisi vuotta. Uusi luottolimiitti korvaa nykyisen, tammikuussa 2021 allekirjoitetun, 400 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun syndikoidun luottolimiitin, ja sitä käytetään konsernin yleisiin rahoitustarpeisiin. Luottolimiittiä on mahdollista jatkaa kaksi kertaa yksi vuosi kerrallaan lainanantajien suostumuksella. Luottolimiitin pääjärjestäjinä ja -välittäjinä toimivat Citi, Nordea Bank Abp, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), BNP Paribas, Commerzbank Aktiengesellschaft, Danske Bank A/S, DBS Bank Ltd., London Branch, J.P. Morgan SE, Landesbank Hessen-Thüringen Girozentrale, OP Corporate Bank plc, Raiffeisen Bank International AG ja Standard Chartered Bank AG.
Julkaistu 28.11.2024
Toimimme A. Ahlströmin neuvonantajana yritysvastuuseen liittyvän huolellisuusvelvoiteprosessin suunnittelussa, jossa hyödynnetään toimialatuntemukseemme perustuvia parhaita käytäntöjä ja räätälöityjä ratkaisuja. Kattava ESG-neuvonantomme sisälsi myös sijoitustiimin ja johtoryhmän jäsenille sekä useiden portfolioyhtiöiden hallituksille räätälöityjä koulutuksia. ”Saimme Castrén & Snellmanin asiantuntijoilta ESG-sääntelytsunamiin liittyviä oikeudellisia ja käytännön neuvoja, jotka meidän tulee ottaa käyttöön omassa ESG-työssämme”, kommentoi Camilla Sågbom, Director, Sustainability and Communications, A. Ahlström Oy. Perheyhtiö A. Ahlström on teollinen omistaja, joka kehittää yritysomistuksistaan maailman johtavia metsä- ja kuitusektorin sekä ympäristöteknologian erikoisosaajia.
Julkaistu 5.9.2024
Laadimme SATOlle uudet eettiset toimintaohjeet yhtiön sisäiseen käyttöön ja yhteistyökumppaneille. Asiakkaan tavoitteena oli saada tiiviit ja helposti ymmärrettävät, juridisesti ajan tasalla olevat ohjeet, joiden kieli on ymmärrettävää ja ulkoasu raikas. Kirjoitimme asiakkaalle kokonaan uudet ohjeet, muotoilimme niille selkeän rakenteen ja suunnittelimme ja toteutimme ulkoasun. Teimme erilliset ohjeet yhtiön sisäiseen käyttöön ja yhteistyökumppaneille, jotta ohjeiden sävy ja tyyli saatiin vastaamaan täysin kummankin loppukäyttäjän tarpeita. Teimme ohjeista myös englanninkieliset käännökset. Lopputuotteena syntyi käytännönläheinen ja interaktiivinen pdf-ohjeistus, joka sopii asiakkaan ilmeeseen ja tyyliin. Asiakasymmärrys ja käyttäjälähtöisyys eli kohderyhmän tarpeiden huomioiminen ovat oikeusmuotoilun perusperiaatteita. Myös asiakkaan toiveiden keskiössä oli eettisten ohjeiden loppukäyttäjä, eli yhtiön työntekijät ja kumppanit. Tässä projektissa tehokas projektijohtaminen ja hyvä kommunikaatio auttoivat perehtymään asiakasyrityksen toiveisiin, minkä ansiosta asiakas oli erittäin tyytyväinen lopputuotteeseen. Aktiivinen vuoropuhelu asiakkaan kanssa oli tärkeä laatutekijä iteratiivisessa ja ketterässä projektissamme. Ensimmäisessä vaiheessa toimitimme asiakkaalle prototyypin, josta saatujen kommenttien perusteella jatkoimme muotoilutyötä. Viimeistellyn tuotteen ilme suunniteltiin suoraan asiakkaan graafisen ohjeistuksen mukaisesti. SATO Oyj on vastuullisen vuokra-asumisen asiantuntija ja yksi Suomen suurimmista vuokranantajista. SATO omistaa noin 25 000 vuokra-asuntoa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. SATOkodeissa asuu noin 45 000 asukasta. Projektissa oli mukana oikeusmuotoilun, kielen- ja tekstinhuollon ja graafisen suunnittelun asiantuntijoita sekä legal tech -tiimimme edustajia.
Julkaistu 6.2.2024
Toimimme Mérieux Equity Partnersin oikeudellisena ja yritysvastuun due diligence -neuvonantajana sen hallinnoiman Mérieux Participations 4 -buyout-rahaston  ostaessa osake-enemmistön Labqualitystä. Labqualityn nykyiset osakkaat, mukaan lukien Cor Group ja yhtiön johto, uudelleensijoittavat osan saamistaan varoista yhtiöön yrityskaupan yhteydessä. Labqualityn pääkonttori sijaitsee Helsingissä, ja se on pohjoismainen ulkoiseen laadunarviointiin (EQA) sekä lääkinnällisten laitteiden ja lääkkeiden kliinisiin tutkimuksiin (CRO) ja sääntelyyn erikoistunut toimija, jolla on vahva paikallinen asema myös Keski- ja Itä-Euroopassa. Yhtiö tarjoaa kattavan palveluvalikoiman terveydenhuollon, terveysteknologian ja lääkinnän aloille. Yhtiö työllistää yli 120 ammattilaista ja sen tukena on yli 150 ulkoisen asiantuntijan ja konsultin verkosto kolmessa eri maassa: Suomessa, Saksassa ja Puolassa. Sen monimuotoiseen asiakaskuntaan kuuluu yli 8 000 asiakasta yli 60 maassa, muun muassa suuria lääkeyhtiöitä. Mérieux Equity Partners (MxEP) on AMF:n akkreditoima terveydenhuolto- ja ravitsemusaloihin erikoistunut pääomasijoisyhtiö. MxEP tukee aktiivisesti yrityksiä, joilla on erottuvia tuotteita ja palveluita, tarjoamalla niille sektoriosaamista ja pääsyn alan kansainväliseen verkostoon. Yrityskauppa tarjoaa Labqualitylle mahdollisuuden toteuttaa buy & build -strategiaansa Euroopassa sekä kiihdyttää CRO-toimintaansa samalla kun se jatkaa kasvustrategiansa toteuttamista EQA-segmentissä. MxEP:n erityinen toimialaosaaminen ja taloudelliset resurssit tukevat Labqualitya sen tavoitellessa asemaa johtavana eurooppalaisena CRO- ja EQA-alustana, johon on integroitu sääntelykonsultoinnin osaaminen.
Julkaistu 4.12.2023