Pekka Jaatinen

Senior Advisor, asianajaja, varatuomari

Aloitin urani asianajotoimistoissa jo opiskeluaikanani. Työskentelin ensin pienemmässä asianajotoimistossa, josta siirryin Castrén & Snellmanin osakkaaksi vuonna 1990. Minulla on erittäin pitkä kokemus maksukyvyttömyysmenettelyistä ja yrityskaupoista, ja olen hoitanut Suomen suurimpia ja monimutkaisimpia rajat ylittäviä maksukyvyttömyysmenettelyitä ja yritysjärjestelyitä jo yli 30 vuoden ajan. Olen 1990-luvun alkupuolelta lähtien ollut Suomen tunnetuimpia maksukyvyttömyys- ja saneerausmenettelyihin erikoistuneita asianajajia. Ydinosaamisalueitani ovat yritysjärjestelyt, selvitystilat, vaikeuksissa olevien yritysten myynti sekä toimiminen saneerausmenettelyissä selvittäjänä ja konkurssimenettelyissä pesänhoitajana. Näissä tehtävissä olen perehtynyt perin pohjin eri toimialoihin aina vähittäiskaupasta rakennusalaan, tukkukaupasta elintarviketeollisuuteen ja laivanrakennuksesta kaivosteollisuuteen.

Neuvon asiakkaita säännöllisesti myös corporate governance -asioissa ja yhtiöoikeudessa. Olen useiden yksityisten yhtiöiden hallitusten jäsen niin kotimaassa kuin ulkomailla, ja toimin säännöllisesti pörssiyhtiöiden yhtiökokousten puheenjohtajana. Neuvon myös suuria perheyrityksiä niiden strategisissa kehittämistoimissa sekä sukupolvenvaihdoksissa ja niiden toteutuksissa.

Olen koko pitkän urani toiminut erittäin aktiivisesti erilaisissa kansainvälisissä järjestöissä, joista merkittävimpinä mainittakoon International Bar Association ja International Insolvency Institute. Toimin tällä hetkellä molempien järjestöjen luottamustehtävissä.

Olen aikaisemmin hoitanut Castrén & Snellmanin toimitusjohtajan tehtäviä kymmenen vuoden ajan ja ollut toimistomme hallituksen jäsen 25 vuoden ajan. Haluan jatkuvasti olla mukana kehittämässä asianajoalaa sen varmistamiseksi, että asiakkaamme saavat aina parasta ja mahdollisimman korkealaatuista oikeudellista palvelua. Nyt toimistomme senior advisorina nautin valtavasti siitä, kun saan hoitaa tiiviisti osakkaiden ja upeiden, lahjakkaiden juristien kanssa asiakkaittemme toimeksiantoja.

Kääntää vaikeatkin ongelmat selkokielelle ja löytää olennaisen oikeudellisista kysymyksistä.

Chambers Europe 2018, asiakaspalaute

Uusimmat referenssit

Laadimme sukuomisteisille sisaryhtiöille osakassopimuskokonaisuudet, joiden avulla suvun jäsenten tavoitteet yhtiöissä yhdenmukaistettiin ja kirjattiin. Omistajastrategian laadinta- ja muutostyö edellyttää yleensä mittavia keskusteluja omistajaportaassa. Keskustelujen yhteydessä on tarpeellista selvittää, millaisia tulevaisuudennäkymiä kullakin omistajalla on ja mitkä valmiudet omistajilla on yhdenmukaiseen strategiaan sitoutumiseen. Nämä keskustelut voivat sisältää vaikeitakin aihioita, joiden ratkaisu on kuitenkin pitkäjänteisen omistamisen ehdoton edellytys. Avustimme sukua sisaryhtiöiden omistajastrategian kodifioimisessa osakassopimusten muotoon. Päivitystyön yhteydessä omistajat saivat hyödyllisen ajankohtaiskatsauksen siihen, millaisilla ajureilla yritystä ollaan viemässä eteenpäin.
Julkaistu 10.9.2024
Avustimme riitaisan kuolinpesän perillisiä perintö- ja jäämistöoikeudellisissa kysymyksissä sekä perinnönjaon verokysymyksissä. Toimimme kuolinpesän osakkaiden asiamiehenä laajassa perintöoikeudellisessa kokonaisuudessa, jossa yhdistyivät perintöoikeudellinen substanssiosaaminen, perillisten välisessä yhteydenpidossa ja neuvotteluissa avustaminen perintöverosuunnittelu sekä useampi kokonaisuutta koskeva prosessi. Asiakkaat arvostivat sitä, että otimme aktiivisen otteen asioiden edistämisessä sekä toimme proaktiivisesti esiin näkökulmia prosessin eri vaiheissa. Asiakkaille oli tärkeää, että he ymmärsivät vaihtoehtonsa ja tiesivät, mitä oli odotettavissa kussakin prosessin vaiheessa.
Julkaistu 13.8.2024
Relacom Finland Oy asetettiin konkurssiin marraskuussa 2019 yhtiön omasta hakemuksesta. Relacom Finland Oy oli yksi Suomen johtavista tele- ja tietoliikenteen asennuspalveluja tarjoavista yhtiöistä, ja se harjoitti toimintaa koko Suomessa. Yhtiö tarjosi muun muassa teleliikenneverkkojen ja sähköverkkojen asennusta ja ylläpitoa. Konkurssiin asettamisen hetkellä yhtiöllä oli noin 400 työntekijää. Konkurssimenettely saatiin päätökseen noin kolmessa vuodessa velkojien hyväksyttyä lopputilityksen joulukuussa 2022. Konkurssipesän pesänhoitajana toimi asianajaja Pekka Jaatinen. Konkurssin alettua konkurssipesä selvitti yhtiön keskeneräisiä projekteja ja saattoi niitä kannattavilta osin loppuun. Muutoin projektien osalta tehtiin hallitut alasajot ja luovutukset asiakkaalle. Osa projekteista oli myös yhteiskunnallisesti merkittäviä. Konkurssipesä palkkasi 112 yhtiön aikaista työntekijää määräaikaisiin työsuhteisiin projektien loppuunsaattamiseksi ja hallitun alasajon varmistamiseksi. Konkurssipesä ei kuitenkaan jatkanut velallisen liiketoimintaa. Yhtiön käyttö- ja vaihto-omaisuus koostui muun muassa erinäisistä työkaluista, laitteista ja useista ajoneuvoista. Konkurssipesä selvitti erilaisia vaihtoehtoja omaisuuden realisoinnin tehokkaaksi toteuttamiseksi, ja myynnit toteutettiin yhteistyössä ulkopuolisen konkurssirealisaattorin kanssa. Keskeneräisten projektien loppuunsaattamisesta ja yhtiön irtaimen omaisuuden myynneistä saatu realisaatiotulos oli merkittävä ja kirjanpitoarvoa suurempi. Etuoikeudettomille velkojille kertyi konkurssissa noin 41 prosentin jako-osuudet.
Julkaistu 11.1.2023
Malminetsintää ja kaivostoimintaa harjoittava Otso Gold Oy jätti Oulun käräjäoikeudelle 3.12.2021 yrityssaneerausta koskevan hakemuksen. Yhtiö omisti tuolloin Raahessa toimivan Laivakankaan kultakaivoksen, joka sijaitsee Pohjoismaiden suurimpiin kuuluvan kultaesiintymän päällä. Yhtiön saneerausmenettely alkoi 17.2.2022, ja käräjäoikeus määräsi asianajaja Pekka Jaatisen saneerausmenettelyn selvittäjäksi. Saneerausmenettelyn alkaessa yhtiö kuului Otso Gold -konserniin, jonka kanadalainen emoyhtiö Otso Gold Corp on listattu Toronton pörssiin. Otso Gold Oy toimi koko konsernin operatiivisena yhtiönä. Kaivoskonsernin rajat ylittävän luonteen vuoksi saneeraushakemukset jätettiin samanaikaisesti Suomessa, Ruotsissa ja Kanadassa. Yhtiön saneeraus edellytti koko yhtiön kattavaa rahoituksellista ja omistuksellista järjestelyä yhtiön toiminnan jatkumisen ja saneerausohjelman toteuttamisen turvaamiseksi. Saneerausmenettelyn avulla kyettiin toteuttamaan yritysjärjestely, jossa saneeraus ja saneerausohjelma perustuivat yhtiön koko osakekannan myyntiin kanadalaiselle Pilar Gold Inc:lle. Samassa yhteydessä yhtiölle järjestettiin myös rahoitus saneerausohjelman toteuttamista varten. Koko yhtiötä koskevaan yritysjärjestelyyn perustuvaa saneerausohjelmaa puoltaneet velkojat edustivat yli 93:a prosenttia kaikista yhtiön veloista. Oulun käräjäoikeus vahvisti yksipäiväisen saneerausohjelman lokakuussa 2022 ja nimitti asianajaja Pekka Jaatisen saneerausohjelman valvojaksi. Saneerausohjelman mukainen maksuohjelma suoritettiin kokonaisuudessaan noin viikkoa myöhemmin. Saneerausohjelman toteuttaminen päättyi onnistuneesti 17.11.2022.
Julkaistu 29.12.2022
Kuluvalla yhtiökokouskaudella olemme neuvoneet ja avustaneet useita suomalaisia pörssiin ja First North ‑markkinapaikalle listautuneita yhtiöitä niiden varsinaisten yhtiökokousten järjestelyissä. Osakkaamme ovat toimineet yhtiökokousten puheenjohtajina. Toimistomme Corporate Governance -tiimin asiantuntijat puolestaan ovat osallistuneet kokousten valmisteluihin ja toimineet niissä sihteereinä sekä niin sanotun väliaikaisen lain mukaisissa kokouksissa lisäksi pöytäkirjantarkastajina ja ääntenlaskijoina. Tehtävänämme on ollut varmistaa, että yhtiökokoukset sujuvat moitteettomasti ja soveltuvaa sääntelyä noudattaen. Keväällä 2021 neuvoimme asiakkaitamme erityisesti etäkokouksien järjestämisessä. Listayhtiöiden lisäksi neuvoimme myös listaamattomia yhtiöitä. Olemme auttaneet asiakkaitamme yhtiökokousten järjestelyissä jo aiemminkin useiden vuosien ajan.
Julkaistu 29.11.2021
Vastuullisuus on Suomen suurimmalle finanssiryhmälle OP:lle kaikki kaikessa. Kun OP perusti täysin uudenlaisen vaikuttavuusrahaston, se luotti Castrén & Snellmanin asiantuntemukseen. Yhä useampi sijoittaja haluaa tehdä rahan lisäksi hyvää. ”Arvomaailman muutos näkyy erityisesti nuoremmissa sijoittajissa. Vastuullisuus on muuttanut sijoitustoimintaa paljon. Sijoittaminen on muuttunut vaikeammaksi, mutta myös mielenkiintoisemmaksi”, OP Yrityspankin omaisuudenhoidon johtaja Tuomas Virtala luonnehtii. Ensin tulivat eettinen ja vastuullinen sijoittaminen. Niissä sijoittaja pyrkii joko välttämään epäeettisiä toimialoja tai vaikuttamaan yritysten toimintaan niin, että ne toimisivat vastuullisemmin. Viime vuosina vastuullisen sijoittamisen rinnalle on noussut vaikuttavuussijoittaminen, jossa globaaleja ongelmia ratkaistaan yksityisellä rahalla. ”Vaikuttavuussijoittaminen ei ole hyväntekeväisyyttä, vaan sitä, että kilpailukykyisten sijoitustuottojen lisäksi saadaan positiivisia vaikutuksia. Se on ainoa kestävä tapa järjestää rahoitus globaalien ongelmien ratkaisuun”, Virtala sanoo. Vaikuttavuusrahaston suosio ylitti odotukset Suomen johtava finanssiryhmä OP on vaikuttavuussijoittamisen edelläkävijä. OP perusti viime vuonna yhdessä Finnfundin kanssa Suomen ensimmäisen vaikuttavuusrahaston, joka sijoittaa kehittyville markkinoille. Finnfund on Suomen valtion, Finnveran ja EK:n omistama kehitysrahoittaja, joka rakentaa kestävämpää maailmaa sijoittamalla vastuullisiin ja kannattaviin yrityksiin kehitysmaissa. Uusi vaikuttavuusrahasto OP Finnfund Global Impact Fund I keräsi heti ensimmäisellä varainhankintakierroksella 76 miljoonaa euroa. Toisen kierroksen jälkeen koossa oli jo 135 miljoonaa euroa. ”Sijoittajien kiinnostus ylitti odotukset. Kestävän kehityksen edistäminen ja kehittyvien maiden kasvumarkkinat kiinnostavat sijoittajia myös korona-aikana”, Tuomas Virtala toteaa. Rahasto tavoittelee mitattavia myönteisiä vaikutuksia. Se pyrkii vaikuttamaan muun muassa ilmastonmuutokseen, ruokaturvaan, sukupuolten tasa-arvoon ja rahoituksen saatavuuteen. Rahaston päätoimialat ovat uusiutuva energia, rahoituslaitokset ja kestävä maatalous. ”Kehittyviin markkinoihin sijoittamalla voidaan saada aikaan isoja muutoksia. Sijoituksilla pyritään ensin saamaan perusasiat kuntoon kohdemarkkinoilla. Esimerkiksi energiantuotannossa aggregaatteja korvataan kestävämmillä tuotantotavoilla. Kun perusasiat ovat kunnossa, edetään vaativampiin asioihin, kuten kännykkäverkon rakentamiseen.” Vastuullisuus osa jokaisen työntekijän arkea Uuden vaikuttavuusrahaston perustaminen on vain yksi esimerkki OP:n vastuullisuustyöstä. ”Vastuullisuus on kiinteä osa OP:n strategiaa, ja se heijastuu jokaisen OP:laisen arkeen, päätöksiin ja toimintaan”, Tuomas Virtala tiivistää. OP:n vastuullisuusohjelma kiteytyy neljään teemaan: OP haluaa edistää kestävää taloutta, tukea paikallista elinvoimaa ja yhteisöllisyyttä, vahvistaa suomalaisten taloustaitoja ja käyttää tietopääomaansa vastuullisesti. Virtala kertoo, että vastuullisuusosaaminen oli omaisuudenhoidossa aiemmin keskitetty erilliseen yksikköön, mutta nyt osaajia on kaikissa yksiköissä. ”Erillinen yksikkö ei enää riitä. Vastuullisuustyö ja -osaaminen on integroitava kaikkiin toimintoihin ja koko arvoketjuun.” Vastuullisuusohjelman lisäksi jokaisella OP:n yksiköllä on omat vastuullisuusperiaatteensa. ”Omaisuudenhoito on OP:llä edelläkävijä vastuullisuustyön edistämisessä. Tuomme taloon varallisuudenhoitoon liittyvää vastuullisuusosaamista ja lisäämme osaamista kouluttamalla omaa väkeämme ja jakamalla tietoa.” Hyvä kumppani tuntee parhaat käytännöt Castrén & Snellman ja OP ovat tehneet yhteistyötä pitkään. Viime vuonna Castrén & Snellman edusti OP:tä muun muassa Suomen ensimmäisen kehittyville markkinoille sijoittavan vaikuttavuusrahaston perustamisessa. Tuomas Virtala kertoo, että Castrén & Snellman on ollut vastuullisuustyössä hyvä kumppani. ”On tärkeää, että kumppanimme tuntee vastuullisuustyön parhaat käytännöt. Kun asianajotoimistolla on näkemys siitä, miten asiat voidaan tehdä mahdollisimman fiksusti, se auttaa meitä oppimaan ja kehittymään”, Virtala sanoo. Tärkeää on myös se, että asianajotoimisto osaa ennakoida tulevaa sääntelyä. ”Koska vastuullisuuteen liittyvä sääntely kehittyy jatkuvasti, haluamme ennakoida sitä parhaalla mahdollisella tavalla ja kehittää omaa toimintaamme niin, että pysymme sääntelyn mukana.” Valikoituja menestystarinoita OP:n ja C&S:n yhteiseltä matkalta 2021 OP Ryhmä – Checkout Finlandin myynti Paytrailille OP Yrityspankki – OP Vuokrakodin rahoitusjärjestely OP Yrityspankki – Profit Softwaren hankinnan rahoitus 2020 OP-Palvelukiinteistöt -erikoissijoitusrahasto – Liikekeskus Aallopin osto eQ Liikekiinteistöiltä Caverion ja järjestäjäpankit – 35 miljoonan euron hybridilainan liikkeeseenlasku OP ja Finnfund – Uuden globaalin vaikuttavuusrahaston perustaminen Danske Bank, Nordea ja OP Ryhmä – Automatia Pankkiautomaatit -yhtiön myynti Loomis AB:lle Ilmarinen, OP ja LähiTapiola – Kauppakeskus Redin ja Tampereen Kansi ja Areena -hankkeen omistusosuuksien hankinta OP Osuuskunta – OP Ryhmän pääkonttorin sale and leaseback -järjestely 2019 OP Yrityspankki – Vehon rahoitusjärjestely Rahoittajat – Metsä Boardin vastuullisuustavoitteita sisältävä pankkirahoitusjärjestely OP Ryhmä – Puolustimme menestyksekkäästi OP Ryhmää Kilpailu- ja kuluttajaviraston laajassa tutkinnassa OP Yrityspankki – SRV Yhtiöiden 58,4 miljoonan euron hybridilainan liikkeeseenlasku OP Ryhmä – Access Capital Partnersin omistusten uudelleenjärjestely Pohjola Terveys – Työterveyspalveluita koskeva liiketoimintakauppa OP-Henkivakuutus – Kiinteistön myynti Aleksanterinkadulta OP Kiinteistösijoituksen hallinnoima rahasto – Konepaja hotellikehityshanke 2018 OP Yrityspankki – Kreate Oy:n 43 miljoonan euron yritysrahoitusjärjestely OP Yrityspankki ja Nordea Bank – Luottolimiittisopimus Lehto Oyj:lle OP Yrityspankki – Roima Intelligence Oy:n hankinnan rahoitus OP Ryhmä – Asuntoportfolion myynti Kojamo-konsernille Kansi ja Areena – Suomen suurin monitoimiareena sekä uusi asumisen, viihtymisen ja työpaikkojen kaupunginosa Tampereelle 2017 OP Toimitilakiinteistö – Modernin logistiikkavarastotilan ostaminen OP-Vuokratuotto-erikoissijoitusrahasto – BREEAM-sertifioitujen toimistokiinteistöjen osto 2016 OP Yrityspankki – Sikke Security Oy:n (aiemmin ISS Security Oy) hankinnan rahoitus OP Kiinteistösijoitus – Laajan kiinteistöportfolion myynti M7 Real Estatelle Helsingin Seudun Osuuspankki – Sähköisen tunnistuslain soveltamista koskeva tuomioistuinasia 2015 OP-Vuokratuotto-erikoissijoitusrahasto – Yksi 2000-luvun suurimmista asuntoportfoliokaupoista Suomen markkinoilla OP-Pohjola & LähiTapiola – REDI-kauppakeskuksen ja pysäköintilaitoksen rakentamis- ja kehityshanke 2014 OP-Pohjola – Ostotarjous kaikista Pohjola Pankin osakkeista OP-Vuokratuotto -erikoissijoitusrahasto – Yli 20 asuinkiinteistöä ja 800 asuntoa käsittävän kiinteistösalkun osto
Julkaistu 25.3.2021
Kun Tesi sijoittaa, se edellyttää sijoituskohteiltaan vastuullisuutta. Castrén & Snellman auttaa Tesiä saavuttamaan vastuullisuustavoitteensa. Asianajotoimistolle on nykyään entistä tärkeämpää, että se kykenee tukemaan asiakkaidensa vastuullisuustyötä. Hyvä esimerkki tästä on Tesin eli Suomen Teollisuussijoitus Oy:n ja Castrén & Snellmanin pitkäaikainen yhteistyö, jossa vastuullisuuden merkitys on kasvanut vuosi vuodelta. ”Odotamme, että kumppanimme tukevat meitä vastuullisuustavoitteidemme saavuttamisessa. Se edellyttää heiltä osaamista ja näkemystä vastuullisuusasioista ja kehittyvästä sääntely-ympäristöstä”, Tesin johtaja  Heli Kerminen  sanoo. Kerminen vastaa Tesissä vastuullisuuden ja vaikuttavuuden kehittämisestä sijoitustoiminnassa. Castrén & Snellman neuvoi Tesiä muun muassa viime vuonna, kun se osallistui  Swappie Oy:n 35 miljoonan euron sijoituskierrokseen . Kierrätyspuhelimia kunnostavan ja myyvän Swappien tavoitteena on toimia 18 maassa vuoteen 2023 mennessä. 250 miljoonan euron sijoitukset vuonna 2020 Tesi on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa pääomasijoitusrahastoihin ja kasvuyrityksiin. Vuonna 2020 Tesi teki sijoituksia yhteensä 250 miljoonalla eurolla. Sijoituksista 82 miljoonaa euroa kohdistui yhdeksään pääomasijoitusrahastoon ja 39 miljoonaa euroa 20 kasvuyritykseen. Näiden lisäksi Tesi antoi 65 miljoonan euron sijoitussitoumuksen hallinnoimaansa Kasvurahastojen Rahasto IV:ään sekä teki sijoituksia korona-ajan vakautus- ja Venture Bridge -sijoitusohjelmistaan 24 yritykseen yhteensä 63 miljoonalla eurolla. Tesi perustettiin vuonna 1995. Kerminen jakaa yhtiön historian kolmeen vaiheeseen: ensimmäisessä vaiheessa luotiin pääomasijoitusmarkkinaa, toisessa kansainvälistyttiin ja vuonna 2019 uudistetussa strategiassa nostettiin vaikuttavuus toiminnan keskiöön. ”Vastuullisuus on keskeinen toimintaperiaatteemme ja osa sijoitus- ja päätöksentekoprosessiamme. Kannustamme yrityksiä kasvamaan vastuullisesti jakamalla niille tietoa ja osaamista”, Kerminen toteaa. ”Uskomme, että suomalaiset yritykset ovat keskeisessä asemassa, kun globaaleja haasteita ratkotaan kestävällä tavalla.” Kiertotalousohjelma edistää kestävää kasvua Vastuullisuus näkyy Tesin toiminnassa monella tavalla. Tesi on luonut Sitran kanssa tekemänsä yhteistyön pohjalta kiertotalousohjelman, joka on vastuullista ja kestävää kasvua painottava rahoitusohjelma. Ohjelman tavoitteena on kiertotalouden edistäminen, kohdeyritysten kasvu ja kansainvälistyminen sekä vaikuttavuussijoittamisen edistäminen. Tesin sijoitusvarat ohjelmassa ovat 75 miljoonaa euroa. Tesin perustehtäviä ovat yritysten kasvun ja kansainvälistymisen tukeminen. Niiden lisäksi Tesin erikoistehtävänä on nostaa esiin ja edistää vastuullista sijoittamista. ”Tarkastelemme sijoitustemme vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan. Tesi edellyttää sijoituskohteiltaan tuottojen ohella vastuullista ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa toimintaa”, Kerminen kertoo. Lisäksi Tesi kannustaa salkkuyhtiöitään kehittämään kestäviä tuotteita, palveluita ja liiketoimintamalleja. ”Hyvä esimerkki kestävästä liiketoimintamallista on vahvasti kansainvälistynyt älypuhelimia kunnostava ja myyvä Swappie, joka vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia pidentämällä älypuhelinten elinkaarta. Samalla saavutetaan myös sosiaalisia hyötyjä, kun tarjolla on edullisia puhelimia”, Kerminen kiittelee. Vastuullisen asianajotoiminnan edelläkävijä Castrén & Snellman on asianajoalalla vastuullisen liiketoiminnan edelläkävijä. Toimisto liittyi vuonna 2020 ensimmäisenä suomalaisena asianajotoimistona YK:n Global Compactiin, joka on maailman laajin yritysten vastuullisuusaloite. Vastuullisuus näkyy Castrén & Snellmanin oman toiminnan ohella asiakastyössä ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. ”Autamme asiakkaitamme rakentamaan kestäviä menestystarinoita ja saavuttamaan omat vastuullisuustavoitteensa”, Castrén & Snellmanin osakas ja Head of Sustainability Anna Kuusniemi-Laine kiteyttää. Tesin ja C&S:n yhteinen taival vastuullisen sijoittamisen edistäjänä 2020 Keskisuurten yritysten vakautusohjelman perustaminen Sijoitus Varjo Technologiesiin Sijoitus Swappiehen 2019 Sijoitus Endeviin Sijoitus Oura Healthiin 2018 IonPhasEn myynti Croda Internationalille Sijoitus Nosto Solutionsiin Sijoitus Zervantiin 2017 Sijoitus BC Platforms AG -konserniin Tesin ja EOC Partnersin yhteissijoitus Midaxoon 2016 Tesin ja Visionin yhteissijoitus OptoFidelityyn Tesin ja Vision+:n yhteissijoitus Verto Analyticsiin 2015 Tesin, Findan ja Taaleritehtaan rahaston yhteissijoitus RMC-telakkayhtiöön 2014 Meyer Werft ja Suomen Teollisuussijoitus ostavat Meyer Turku Oy:n (entinen STX Finland Oy) koko osakekannan
Julkaistu 10.2.2021
Energiayhtiö Gasum on muuttunut seitsemässä vuodessa perinteisestä suomalaisesta putkikaasuyhtiöstä moderniksi energiayhtiöksi ja merkittäväksi kiertotaloustoimijaksi Pohjoismaissa. Castrén & Snellman on kulkenut rinnalla koko matkan.  Kun General Counsel Tiia Ryhänen tuli töihin Gasumille vuonna 2013, Gasum oli vielä perinteinen putkikaasuyhtiö. ”Ensimmäinen nesteytettyyn maakaasuun (LNG) liittyvä yrityskauppa tehtiin vuonna 2014. Tämän jälkeen Gasum on seitsemässä vuodessa muuttunut perinteisestä putkiyhtiöstä moderniksi ja kansainväliseksi energiayhtiöksi ja kiertotaloustoimijaksi”, Ryhänen iloitsee. Isoa muutosta on toteutettu useiden yrityskauppojen kautta. Ryhänen on ollut seitsemän vuoden aikana mukana jokaisessa yrityskaupassa. ”On ollut hienoa saada olla luomassa uutta ja laajentamassa yhtiötä. Erityisen hienoa on saada olla etulinjassa toivottamassa uudet gasumilaiset tervetulleiksi mukaan joukkoon.” ”Kuin laajennettu in house -tiimi” Asianajotoimisto Castrén & Snellman on toiminut Gasumin kumppanina alusta alkaen. ”Cassu on kulkenut rinnalla koko matkan. Kumppanuus on vahva. Cassulla on hyvä ymmärrys siitä, miten teemme yrityskauppoja. Haluamme aina toimia vastapuolta arvostavalla tavalla”, Ryhänen sanoo. Gasumilla työskentelee Ryhäsen lisäksi kolme in house -juristia. Viime elokuusta alkaen tiimissä on ollut myös yksi Castrén & Snellmanin juristi ”lainassa” eli secondmentillä. ”Cassu on kuin laajennettu in house -tiimimme. Olemme tekemisissä jonkun Cassun juristin kanssa lähes viikoittain. Sparrailemme yhdessä, mikä olisi paras tapa edetä toimeksiannossa. Voimme luottaa siihen, että se, mitä luvataan, pitää.” Kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa Pohjoismainen energiayhtiö Gasum on kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Yhtiön strategiana on laajentaa kaasumarkkinaa. Työllämme on yhteinen tarkoitus: puhtaampi energia. ”Kaasun ja biokaasun kysyntä kasvaa vauhdilla, sillä ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää siirtymistä puhtaampiin ratkaisuihin. Rakennamme siltaa kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa yhdessä asiakkaidemme ja kumppaniemme kanssa.” Käytännössä tavoitteen toteuttaminen merkitsee muun muassa sitä, että Gasum laajentaa kaasutankkausasemiensa verkostoa, lisää biokaasun tuotantoa ja hankintaa sekä auttaa asiakkaitaan vähentämään päästöjään. ”Olemme laajentaneet toimintaamme myös sähkömarkkinoilla. Teimme syyskuussa pitkäaikaisen tuulisähkösopimuksen ABO Wind Oy:n tuulivoimapuiston tuotannosta. Vuonna 2023 alamme myydä asiakkaillemme Kestilässä tuotettua uusiutuvaa tuulivoimaa.” Gasumin matka moderniksi kiertotaloustoimijaksi C&S:n kanssa 2020 Gasum ostaa ruotsalaisen biokaasun tuottajan Skövde Biogasin koko osakekannan Torran Gas Holding AB:lta. 2019 Gasum ostaa AGA:n Clean Energy- ja Nauticorin Marine Bunkering -liiketoiminnat Linde AG:ltä. Gasum myy tytäryhtiönsä Gasum Tekniikka Oy:n teollisuuden kunnossapitokumppanille Viafin Service Oyj:lle. 2018 Gasum nostaa omistuksensa Skangasissa 100 prosenttiin. Gasum hankkii Enegian energiamarkkinapalveluiden liiketoiminnan Enegia Group Oy:ltä. 2017 Gasum nostaa omistusosuutensa Skangasissa 70 prosenttiin. Gasum myy lämpöliiketoimintansa ja maakaasun vähittäismyyntiliiketoimintansa Auris Kaasunjakelu Oy:lle Auriksen kaasunjakeluverkkojen alueella. Gasum ostaa ruotsalaisen biokaasuntuottajan Swedish Biogas Internationalin osakekannan. Kaupan myötä Gasumista tuli Pohjoismaiden johtava biokaasun tuottaja. 2016 Gasum ostaa Taaleritehdas Biotehdas I Ky -pääomarahaston omistaman Biotehdas-ketjun. Gasum ja sen tytäryhtiö Skangas ostavat norjalaisen Risavikan LNG-tuotantolaitoksen Lyse-konsernilta. Gasum hankkii Biovakka Oy:n koko osakekannan. 2015 Gasum myy tytäryhtiöidensä Gasum Paikallisjakelu Oy:n ja Helsingin Kaupunkikaasu Oy:n osakkeet SL Capital Partnersille. 2014 Gasum ostaa enemmistön Skangasin nesteytetyn maakaasun (LNG) jakeluliiketoiminnasta Lyse-konsernilta. Kaupan myötä Gasumista tuli Pohjoismaiden suurin LNG-toimija.
Julkaistu 14.1.2021

Tutustu myös muihin alan osaajiimme