Energiayhtiö Gasum on muuttunut seitsemässä vuodessa perinteisestä suomalaisesta putkikaasuyhtiöstä moderniksi energiayhtiöksi ja merkittäväksi kiertotaloustoimijaksi Pohjoismaissa. Castrén & Snellman on kulkenut rinnalla koko matkan. 

Kun General Counsel Tiia Ryhänen tuli töihin Gasumille vuonna 2013, Gasum oli vielä perinteinen putkikaasuyhtiö.

”Ensimmäinen nesteytettyyn maakaasuun (LNG) liittyvä yrityskauppa tehtiin vuonna 2014. Tämän jälkeen Gasum on seitsemässä vuodessa muuttunut perinteisestä putkiyhtiöstä moderniksi ja kansainväliseksi energiayhtiöksi ja kiertotaloustoimijaksi”, Ryhänen iloitsee.

Isoa muutosta on toteutettu useiden yrityskauppojen kautta. Ryhänen on ollut seitsemän vuoden aikana mukana jokaisessa yrityskaupassa.

”On ollut hienoa saada olla luomassa uutta ja laajentamassa yhtiötä. Erityisen hienoa on saada olla etulinjassa toivottamassa uudet gasumilaiset tervetulleiksi mukaan joukkoon.”

”Kuin laajennettu in house -tiimi”

Asianajotoimisto Castrén & Snellman on toiminut Gasumin kumppanina alusta alkaen.

”Cassu on kulkenut rinnalla koko matkan. Kumppanuus on vahva. Cassulla on hyvä ymmärrys siitä, miten teemme yrityskauppoja. Haluamme aina toimia vastapuolta arvostavalla tavalla”, Ryhänen sanoo.

Gasumilla työskentelee Ryhäsen lisäksi kolme in house -juristia. Viime elokuusta alkaen tiimissä on ollut myös yksi Castrén & Snellmanin juristi ”lainassa” eli secondmentillä.

”Cassu on kuin laajennettu in house -tiimimme. Olemme tekemisissä jonkun Cassun juristin kanssa lähes viikoittain. Sparrailemme yhdessä, mikä olisi paras tapa edetä toimeksiannossa. Voimme luottaa siihen, että se, mitä luvataan, pitää.”

Kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa

Pohjoismainen energiayhtiö Gasum on kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Yhtiön strategiana on laajentaa kaasumarkkinaa. Työllämme on yhteinen tarkoitus: puhtaampi energia.

”Kaasun ja biokaasun kysyntä kasvaa vauhdilla, sillä ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää siirtymistä puhtaampiin ratkaisuihin. Rakennamme siltaa kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa yhdessä asiakkaidemme ja kumppaniemme kanssa.”

Käytännössä tavoitteen toteuttaminen merkitsee muun muassa sitä, että Gasum laajentaa kaasutankkausasemiensa verkostoa, lisää biokaasun tuotantoa ja hankintaa sekä auttaa asiakkaitaan vähentämään päästöjään.

”Olemme laajentaneet toimintaamme myös sähkömarkkinoilla. Teimme syyskuussa pitkäaikaisen tuulisähkösopimuksen ABO Wind Oy:n tuulivoimapuiston tuotannosta. Vuonna 2023 alamme myydä asiakkaillemme Kestilässä tuotettua uusiutuvaa tuulivoimaa.”

Gasumin matka moderniksi kiertotaloustoimijaksi C&S:n kanssa

2020

Gasum ostaa ruotsalaisen biokaasun tuottajan Skövde Biogasin koko osakekannan Torran Gas Holding AB:lta.

2019

Gasum ostaa AGA:n Clean Energy- ja Nauticorin Marine Bunkering -liiketoiminnat Linde AG:ltä.

Gasum myy tytäryhtiönsä Gasum Tekniikka Oy:n teollisuuden kunnossapitokumppanille Viafin Service Oyj:lle.

2018

Gasum nostaa omistuksensa Skangasissa 100 prosenttiin.

Gasum hankkii Enegian energiamarkkinapalveluiden liiketoiminnan Enegia Group Oy:ltä.

2017

Gasum nostaa omistusosuutensa Skangasissa 70 prosenttiin.

Gasum myy lämpöliiketoimintansa ja maakaasun vähittäismyyntiliiketoimintansa Auris Kaasunjakelu Oy:lle Auriksen kaasunjakeluverkkojen alueella.

Gasum ostaa ruotsalaisen biokaasuntuottajan Swedish Biogas Internationalin osakekannan.

Kaupan myötä Gasumista tuli Pohjoismaiden johtava biokaasun tuottaja.

2016

Gasum ostaa Taaleritehdas Biotehdas I Ky -pääomarahaston omistaman Biotehdas-ketjun.

Gasum ja sen tytäryhtiö Skangas ostavat norjalaisen Risavikan LNG-tuotantolaitoksen Lyse-konsernilta.

Gasum hankkii Biovakka Oy:n koko osakekannan.

2015

Gasum myy tytäryhtiöidensä Gasum Paikallisjakelu Oy:n ja Helsingin Kaupunkikaasu Oy:n osakkeet SL Capital Partnersille.

2014

Gasum ostaa enemmistön Skangasin nesteytetyn maakaasun (LNG) jakeluliiketoiminnasta Lyse-konsernilta.

Kaupan myötä Gasumista tuli Pohjoismaiden suurin LNG-toimija.