29.11.2021

Poikkeusolot jatkuvat yhtiökokousrintamalla

Edellisen yhtiökokouskauden jälkeen monessa listayhtiössä varmasti uskottiin ja toivottiin, että seuraavaa varsinaista yhtiökokousta päästäisiin valmistelemaan perinteisin tai ainakin lähes perinteisin menoin. Korvissa saattoi jo kuulua suuressa salissa kaikuva puheensorina ennen kokouksen alkua, puheenjohtajan nuijan kopautus kokouksen aikana tai lusikan kilinä kahvikuppia vasten kokouksen jälkeisillä kahveilla.

Viime viikkojen koronatilanteen kehityksen perusteella vaikuttaa siltä, että moiset suunnitelmat on syytä vähintäänkin varautua panemaan pöytälaatikkoon odottamaan taas seuraavaa vuotta.

Vaikka aluehallintovirasto linjasikin maaliskuussa, että kokoontumisrajoitukset eivät lähtökohtaisesti koske yhtiökokouksia, on selvää, että kokousten järjestäminen terveysturvallisesti on yhtiöiden prioriteettilistalla korkealla.

Pörssi- ja First North -yhtiöillä on myös ensi kevään aikana mahdollisuus järjestää yhtiökokouksensa väliaikaisen lain turvin siten, että osakkeenomistajilla ei ole oikeutta osallistua kokoukseen kokouspaikalla. Osallistuminen tapahtuu tällöin joko asiamiehen välityksellä tai postin, tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla.

Yli puolet yhtiöistä hyödynsi kokouksen järjestämisessä ennakko-osallistumista

Kahden edellisen yhtiökokouskauden aikana väliaikaisen lain suomia mahdollisuuksia on käytetty ahkerasti. Tämänvuotinen yhtiökokouskausi oli ensimmäinen, jolloin väliaikainen laki oli voimassa koko kauden ajan, mikä näkyi selvästi lakiin perustuvien menettelyjen suosiossa.

Oikeusministeriön selvityksen mukaan hieman yli puolet listayhtiöistä järjesti yhtiökokouksen, joka perustui pelkkään ennakko-osallistumiseen, ja noin kolmasosa järjesti yhtiökokouksen, joka perustui ennakko-osallistumiseen mutta jota oli mahdollista seurata suoralla videoyhteydellä. Yksi pörssiyhtiö järjesti kokouksen, johon oli mahdollista osallistua etänä reaaliaikaisesti. Yhteyttä osakkeenomistajiin pyrittiin pitämään yllä muun muassa yhtiökokouksesta erillisillä, vapaamuotoisilla keskustelutilaisuuksilla.

Kokemukset väliaikaisen lain mukaisista kokouksista ovat monelta osin positiivisia, ja odotettavissa lienee, että moni listayhtiö pitää edelleen pelkkään ennakko-osallistumiseen perustuvaa kokousta varmimpana vaihtoehtona viedä yhtiökokous läpi terveysturvallisesti ja ennakoitavasti.

Ennakkoäänestäminen asettaa omat haasteensa

Pelkkään ennakko-osallistumiseen perustuvan kokouksen yhteydessä joudutaan monesti pohtimaan omanlaisiaan kysymyksiä, jotka liittyvät usein nimenomaan ennakkoäänestämiseen.

Mielenkiintoisia pohdintoja on herännyt esimerkiksi vähemmistöosinkoa koskevan äänestyksen toteuttamisesta tai siitä edellytyksestä, että kaikkia päätösehdotuksia – myös hallituksen valintaa koskevaa ehdotusta – on voitava vastustaa ilman vastaehdotusta. Vielä ei ole kuitenkaan tietääksemme jouduttu tilanteeseen, jossa esimerkiksi hallituksen valintaa koskeva ehdotus olisi äänestetty kumoon ilman vastaehdotusta.

Järjestämistavasta huolimatta selkeä viestintä on tärkeää

Yhtiökokouksen valmistelemisessa pätevät edelleen viimevuotiset neuvot. Erityisesti listayhtiöissä ei ole välttämättä järkevää lukittautua niin sanotun perinteisen kokouksen järjestämiseen ainakaan ainoana vaihtoehtona. Jos paikan päällä tapahtuvaa osallistumista halutaan harkita, koronatilanteen kehittymistä on hyvä seurata ja vaihtoehdot pitää avoinna niin pitkään kuin käytännössä mahdollista. Kun lopullinen valinta on tehty, osakkeenomistajille on viestittävä selkeästi, miten kokoukseen osallistuminen tai sen seuraaminen on mahdollista ja mitä muita vaihtoehtoja osakkeenomistajilla mahdollisesti on käytettävissään vuorovaikutukseen yhtiön johdon kanssa.

Nähtäväksi jää, onko edessämme kolmas kausi yhtiökokouksia, joissa poikkeus muodostaa pääsäännön, ja toisaalta, miltä näyttää normaali, johon sen jälkeen mahdollisesti siirrytään. Jälkimmäisestä antaa viitteitä oikeusministeriön asettaman työryhmän mietintö, jossa ehdotetaan helpotuksia etä- ja hybridikokousten järjestämiseen.

Uusimmat referenssit

Toimimme Multitude SE:n oikeudellisena pääneuvonantajana järjestelyssä, jossa yhtiö siirtää kotipaikkansa Suomesta Sveitsiin. Uraauurtavan järjestelyn ensimmäisessä vaiheessa Multituden kotipaikka siirtyi Suomesta Maltalle SE-asetuksen mukaisesti 30.6.2024. Samalla Multituden osakkeet poistettiin Suomen arvo-osuusjärjestelmästä ja osakkeiden liikkeeseenlaskijan arvopaperikeskus vaihtui Euroclear Finland Oy:stä Maltan pörssin ylläpitämään arvopaperikeskukseen. Käytännössä kaikki Multituden osakkeet säilytetään Clearstreamissä. Maltalla yhtiö on tarkoitus muuttaa Maltan lainsäädännön mukaiseksi osakeyhtiöksi, minkä jälkeen yhtiö hakee kotipaikan siirtämistä Maltalta Sveitsiin. Suomen lainsäädäntö ei salli kotipaikan siirtämistä suoraan Euroopan talousalueen ulkopuolella sijaitsevaan maahan yhtiön oikeushenkilöllisyys säilyttäen. Koska Sveitsi ei ole ETA-maa, järjestely on toteutettava porrastetusti useamman maan kautta. Avustamme Multitudea kaikissa kotipaikan siirtoa koskevissa Suomen lainsäädännön mukaisissa kysymyksissä ja koordinoimme muiden maiden osalta toimenpiteet paikallisten oikeudellisten neuvonantajien ja muiden hankkeeseen osallistuvien asiantuntijoiden kanssa. Järjestelyn yhteydessä toteutettiin siirron helpottamiseksi Multituden olemassa olevien joukkovelkakirjalainojen muuttamista koskeva kirjallinen menettely. Lisäksi vasta perustettu Multitude Capital Oyj laski liikkeeseen 80 miljoonan euron vakuudellisen joukkovelkakirjalainan. ”Siirto Maltalle on merkittävä askel Multituden matkalla. Tämä uraauurtava ja monimutkainen prosessi on toteutettu menestyksekkäästi oman tiimimme ja neuvonantajiemme korvaamattomalla tuella. Castrén & Snellman on mestarillisesti orkestroinut koko projektin varmistaen saumattoman koordinoinnin useiden lainkäyttöalueiden välillä. Odotamme innolla saavuttamamme seuraavan askeleen Sveitsiin siirtymisen muodossa”, sanoo Multituden toimitusjohtaja Jorma Jokela. Multitude on täysin säännelty finanssiteknologian kasvualusta, joka työllistää yli 700 henkilöä 25 maassa. Yhtiön osakkeet on listattu Frankfurtin pörssin ylläpitämälle säännellylle markkinalle (Prime Standard).
Julkaistu 1.7.2024
Avustamme johtavaa pohjoismaista sijoitus- ja varainhoitoyhtiö Evliä strategisessa kumppanuusjärjestelyssä Bregal Milestonen kanssa. Järjestelyn tavoitteena on kasvattaa Evli Alexander Incentives Oy:n liiketoimintaa. Järjestelyn yhteydessä ja uuden vision ja strategian mukaisesti Evli Alexander Incentivesin nimeksi muutetaan Allshares Oy. Osana kumppanuusjärjestelyä Bregal Milestone on sopinut investoivansa yli 65 miljoonaa euroa Allsharesiin hankkiakseen tiettyjen vähemmistöosakkeenomistajien omistamat osakkeet ja rahoittaakseen yhtiön tulevaa orgaanista ja epäorgaanista kasvua. Järjestelyn toteuttamisen myötä Bregal Milestone omistaa 55 prosenttia Allsharesin osakkeista ja äänistä, Evli Oyj 42 prosenttia ja Allsharesin toimiva johto loput 3 prosenttia. Järjestely merkitsee Evlille merkittävää strategista ja taloudellista kumppanuutta, ja sen odotetaan nostavan Evli Oyj:n omistuksen arvoa Allsharesissä pidemmällä aikavälillä. ”Olemme erittäin innoissamme yhteistyöstä Bregal Milestonen kanssa, joka jakaa visiomme tulla johtavaksi osakepohjaisten kannustin- ja palkitsemisjärjestelmien hallinnan ja suunnittelun tarjoajaksi Euroopassa ja sen ulkopuolella. Bregal Milestonen tuella pystymme nopeuttamaan kasvuamme, investoimaan alustaamme ja pääsemään uusille markkinoille. Uskomme, että kumppanuus luo merkittävää arvoa asiakkaillemme, työntekijöillemme ja osakkeenomistajillemme”, Evli Oyj:n toimitusjohtaja Maunu Lehtimäki kommentoi. Bregal Milestone on johtava eurooppalainen kasvupääomasijoitusyhtiö, jolla on vahvat näytöt Pohjoismaiden huippuyritysten skaalaamisesta ympäri Eurooppaa orgaanisen ja epäorgaanisen kasvun kautta. Bregal Milestone tuo strategista ohjausta, operatiivista tukea, taloudellisia resursseja ja pääsyn syvään kumppaniverkostoonsa ja kontakteihinsa Allsharesin orgaanisen ja epäorgaanisen kasvun nopeuttamiseksi.
Julkaistu 6.3.2024
Avustimme SATO Oyj:tä ja pääjärjestäjänä toiminutta Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) Helsingin sivukonttoria merkintäetuoikeusannissa. SATO keräsi annissa noin 200 miljoonan euron bruttovarat. SATO Oyj on vastuullisen vuokra-asumisen asiantuntija ja yksi Suomen suurimmista vuokranantajista. SATO omistaa noin 25 000 vuokra-asuntoa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. SATOkodeissa asuu noin 45 000 asukasta.
Julkaistu 29.2.2024
Avustimme Oomi Oy:tä sen osittaisjakautumista koskevassa järjestelyssä, jossa Oomin yritysasiakkaiden aurinkoliiketoiminta eriytettiin uuteen itsenäiseen yhtiöön, Oomi Solar Oy:hyn. Osana osittaisjakautumisprosessia avustimme Oomia veroviranomaisten kanssa käydyssä ennakollisessa keskustelussa, jossa varmistettiin uudelleenjärjestelyn verokohtelu. Järjestelyn tuloksena muodostunut Oomi Solar keskittyy entistä vahvemmin kiinteistö- ja maavoimaloiden sekä teollisen kokoluokan aurinkopuistojen toteuttamiseen ja tukee samalla yrityksien ja yhteisöjen siirtymää kohti uusiutuvaa energiaa. Oomi Solar aloitti toimintansa 1.1.2024.
Julkaistu 12.2.2024