29.11.2021

Yhtiökokousten etäosallistuminen tuli jäädäkseen

Koronapandemia on vauhdittanut erilaisten osallistumismuotojen kehitystä yhtiökokousrintamalla. Maaliskuusta 2020 lähtien suuri osa pörssin päälistalle ja First North -markkinapaikalle listautuneista yhtiöistä eli niin sanotuista listayhtiöistä on järjestänyt yhtiökokouksensa niin, että osakkeenomistajat voivat osallistua kokoukseen pelkästään ennakkoon. Myös listaamattomissa yhtiöissä on otettu käyttöön erilaisia vaihtoehtoisia osallistumiskeinoja perinteisen kokouspaikalla osallistumisen sijaan. Oikeusministeriön asettama työryhmä julkaisi viime viikolla mietinnön etäkokouksista ja etäosallistumisesta. Mietinnön tarkoituksena on pohjustaa uudistuvaa sääntelyä. Avaamme tässä blogissa mietinnön pääkohtia.

 

Etäosallistumista ehdotetaan pysyväksi järjestämisvaihtoehdoksi

Mietinnössä ehdotetun mukaan tulevaisuudessa kaikilla osakeyhtiöillä olisi mahdollisuus järjestää yhtiökokouksensa kokonaan etänä, siis täysin ilman fyysistä kokouspaikkaa. Etäkokouksen edellytyksenä olisi, että kaikilla kokoukseen osallistuvilla osakkeenomistajilla olisi täysimääräiset osallistumisoikeudet ja että etäkokouksen mahdollisuus sallittaisiin tai siihen velvoitettaisiin yhtiöjärjestyksessä. Täysimääräisillä osallistumisoikeuksilla tarkoitetaan niin puheoikeutta, äänioikeutta kuin kaikkia muitakin osakkeenomistajalla yhtiökokouksessa olevia oikeuksia.

Jatkossa jokainen osakeyhtiö voisi siis valita tilanteeseensa sopivan kokouksen järjestämistavan entistä laajemmasta valikoimasta. Käytettävissä olisi koko asteikko pelkästä kokouspaikalla osallistumisesta pelkkään etäosallistumiseen – ja tukku erilaisia vaihtoehtoja näiden väliltä.

Hybridikokousten järjestämistä halutaan helpottaa ja käytäntöjä selkiyttää

Vaikka nykyinen lainsäädäntö mahdollistaakin jo niin sanottujen hybridikokousten järjestämisen, ehdottaa työryhmä sääntelyyn tiettyjä selvennyksiä ja muita muutoksia, joilla hybridikokousten käyttämistä pyritään edistämään. Hybridikokouksella tarkoitetaan tässä yhteydessä sellaista kokousta, jossa osakkeenomistajalla on mahdollisuus osallistua kokoukseen joko kokouspaikalla tai etänä.

Jo nyt keskustelua on herättänyt se, minkälaisia rajoituksia hybridikokoukseen etäosallistuvan osakkeenomistajan oikeuksille mietinnön mukaan voitaisiin asettaa, sekä se, tuleeko hybridikokouksessa aina tarjota myös etäosallistuville osakkeenomistajalle mahdollisuus käyttää kaikkia osakkeenomistajan oikeuksia. Tältä osin mietintö ei vaikuta täysin yksiselitteiseltä, ja siihen liittyykin muun muassa työryhmän jäsenen eriävä mielipide, jossa ehdotetaan etäosallistumisen sisällön täsmentämistä.

Hybridikokousten järjestämistä pyritään ehdotuksessa edistämään muun muassa helpottamalla yhtiöjärjestyksen muuttamista koskevia päätöksentekovaatimuksia tilanteessa, jossa yhtiöjärjestykseen lisätään velvollisuus järjestää kokous hybridimuotoisena. Tällaisesta yhtiöjärjestysmuutoksesta olisi mahdollista päättää tavallisena enemmistöpäätöksenä, kun yhtiöjärjestyksen muuttaminen muuten edellyttää määräenemmistöä eli kahta kolmasosaa annetuista äänistä ja kokouksessa edustetuista osakkeista.

Lisäksi työryhmä ehdottaa yhtenä vaihtoehtona mallia, jossa listayhtiöissä osakkeenomistajien määrävähemmistö voisi ainakin tietyn siirtymäajan edellyttää hybridikokouksen järjestämistä tai ennakkoäänestysmahdollisuuden tarjoamista, vaikka yhtiöjärjestykseen ei olisi otettu näitä koskevia määräyksiä. Ellei yhtiöjärjestyksestä tai ehdotetusta siirtymäsäännöksestä toisin johtuisi, hybridikokouksen järjestämisestä tai ennakkoäänestysmahdollisuuden tarjoamista päättäisi nykyiseen tapaan yhtiön hallitus.

Lisäksi mietinnössä ehdotetaan tiettyjä tarkennuksia ja muutoksia voimassa olevaan sääntelyyn koskien muun muassa tietoliikennehäiriöiden vaikutusta etä- tai hybridikokouksen kulkuun, osallistumistapaa koskevaa ennakkoilmoittautumisvelvollisuutta sekä osakkeenomistajien kyselyoikeuden toteuttamista tilanteessa, jossa kysymykset esitetään kirjallisesti esimerkiksi chat-palvelun kautta.

Ehdotukseen voi antaa lausunnon 23.1.2022 asti Lausuntopalvelussa. Tavoitteena on, että sääntely tulisi voimaan 1.7.2022, jolloin tämänhetkisen väliaikaisen lain voimassaolo päättyy.

Uusimmat referenssit

Toimimme Multitude SE:n oikeudellisena pääneuvonantajana järjestelyssä, jossa yhtiö siirtää kotipaikkansa Suomesta Sveitsiin. Uraauurtavan järjestelyn ensimmäisessä vaiheessa Multituden kotipaikka siirtyi Suomesta Maltalle SE-asetuksen mukaisesti 30.6.2024. Samalla Multituden osakkeet poistettiin Suomen arvo-osuusjärjestelmästä ja osakkeiden liikkeeseenlaskijan arvopaperikeskus vaihtui Euroclear Finland Oy:stä Maltan pörssin ylläpitämään arvopaperikeskukseen. Käytännössä kaikki Multituden osakkeet säilytetään Clearstreamissä. Maltalla yhtiö on tarkoitus muuttaa Maltan lainsäädännön mukaiseksi osakeyhtiöksi, minkä jälkeen yhtiö hakee kotipaikan siirtämistä Maltalta Sveitsiin. Suomen lainsäädäntö ei salli kotipaikan siirtämistä suoraan Euroopan talousalueen ulkopuolella sijaitsevaan maahan yhtiön oikeushenkilöllisyys säilyttäen. Koska Sveitsi ei ole ETA-maa, järjestely on toteutettava porrastetusti useamman maan kautta. Avustamme Multitudea kaikissa kotipaikan siirtoa koskevissa Suomen lainsäädännön mukaisissa kysymyksissä ja koordinoimme muiden maiden osalta toimenpiteet paikallisten oikeudellisten neuvonantajien ja muiden hankkeeseen osallistuvien asiantuntijoiden kanssa. Järjestelyn yhteydessä toteutettiin siirron helpottamiseksi Multituden olemassa olevien joukkovelkakirjalainojen muuttamista koskeva kirjallinen menettely. Lisäksi vasta perustettu Multitude Capital Oyj laski liikkeeseen 80 miljoonan euron vakuudellisen joukkovelkakirjalainan. ”Siirto Maltalle on merkittävä askel Multituden matkalla. Tämä uraauurtava ja monimutkainen prosessi on toteutettu menestyksekkäästi oman tiimimme ja neuvonantajiemme korvaamattomalla tuella. Castrén & Snellman on mestarillisesti orkestroinut koko projektin varmistaen saumattoman koordinoinnin useiden lainkäyttöalueiden välillä. Odotamme innolla saavuttamamme seuraavan askeleen Sveitsiin siirtymisen muodossa”, sanoo Multituden toimitusjohtaja Jorma Jokela. Multitude on täysin säännelty finanssiteknologian kasvualusta, joka työllistää yli 700 henkilöä 25 maassa. Yhtiön osakkeet on listattu Frankfurtin pörssin ylläpitämälle säännellylle markkinalle (Prime Standard).
Julkaistu 1.7.2024
Avustamme johtavaa pohjoismaista sijoitus- ja varainhoitoyhtiö Evliä strategisessa kumppanuusjärjestelyssä Bregal Milestonen kanssa. Järjestelyn tavoitteena on kasvattaa Evli Alexander Incentives Oy:n liiketoimintaa. Järjestelyn yhteydessä ja uuden vision ja strategian mukaisesti Evli Alexander Incentivesin nimeksi muutetaan Allshares Oy. Osana kumppanuusjärjestelyä Bregal Milestone on sopinut investoivansa yli 65 miljoonaa euroa Allsharesiin hankkiakseen tiettyjen vähemmistöosakkeenomistajien omistamat osakkeet ja rahoittaakseen yhtiön tulevaa orgaanista ja epäorgaanista kasvua. Järjestelyn toteuttamisen myötä Bregal Milestone omistaa 55 prosenttia Allsharesin osakkeista ja äänistä, Evli Oyj 42 prosenttia ja Allsharesin toimiva johto loput 3 prosenttia. Järjestely merkitsee Evlille merkittävää strategista ja taloudellista kumppanuutta, ja sen odotetaan nostavan Evli Oyj:n omistuksen arvoa Allsharesissä pidemmällä aikavälillä. ”Olemme erittäin innoissamme yhteistyöstä Bregal Milestonen kanssa, joka jakaa visiomme tulla johtavaksi osakepohjaisten kannustin- ja palkitsemisjärjestelmien hallinnan ja suunnittelun tarjoajaksi Euroopassa ja sen ulkopuolella. Bregal Milestonen tuella pystymme nopeuttamaan kasvuamme, investoimaan alustaamme ja pääsemään uusille markkinoille. Uskomme, että kumppanuus luo merkittävää arvoa asiakkaillemme, työntekijöillemme ja osakkeenomistajillemme”, Evli Oyj:n toimitusjohtaja Maunu Lehtimäki kommentoi. Bregal Milestone on johtava eurooppalainen kasvupääomasijoitusyhtiö, jolla on vahvat näytöt Pohjoismaiden huippuyritysten skaalaamisesta ympäri Eurooppaa orgaanisen ja epäorgaanisen kasvun kautta. Bregal Milestone tuo strategista ohjausta, operatiivista tukea, taloudellisia resursseja ja pääsyn syvään kumppaniverkostoonsa ja kontakteihinsa Allsharesin orgaanisen ja epäorgaanisen kasvun nopeuttamiseksi.
Julkaistu 6.3.2024
Avustimme SATO Oyj:tä ja pääjärjestäjänä toiminutta Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) Helsingin sivukonttoria merkintäetuoikeusannissa. SATO keräsi annissa noin 200 miljoonan euron bruttovarat. SATO Oyj on vastuullisen vuokra-asumisen asiantuntija ja yksi Suomen suurimmista vuokranantajista. SATO omistaa noin 25 000 vuokra-asuntoa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. SATOkodeissa asuu noin 45 000 asukasta.
Julkaistu 29.2.2024
Avustimme Oomi Oy:tä sen osittaisjakautumista koskevassa järjestelyssä, jossa Oomin yritysasiakkaiden aurinkoliiketoiminta eriytettiin uuteen itsenäiseen yhtiöön, Oomi Solar Oy:hyn. Osana osittaisjakautumisprosessia avustimme Oomia veroviranomaisten kanssa käydyssä ennakollisessa keskustelussa, jossa varmistettiin uudelleenjärjestelyn verokohtelu. Järjestelyn tuloksena muodostunut Oomi Solar keskittyy entistä vahvemmin kiinteistö- ja maavoimaloiden sekä teollisen kokoluokan aurinkopuistojen toteuttamiseen ja tukee samalla yrityksien ja yhteisöjen siirtymää kohti uusiutuvaa energiaa. Oomi Solar aloitti toimintansa 1.1.2024.
Julkaistu 12.2.2024