29.11.2023

Kristallipallossa yhtiökokouskausi 2024

Kevään 2024 varsinaiset yhtiökokoukset ovat jo nurkan takana, ja valmistautuminen kokousten järjestämiseen on pikkuhiljaa alkanut ainakin listayhtiöissä. Tämänhetkinen ennusteemme listayhtiöiden kokouksista ja niiden esityslistoilla olevista asioista alkaa muotoutua:

Perinteinen yhtiökokous on yhä suosituin

Vaikka suurin osa listatuista yhtiöistä muutti tämän vuoden keväällä yhtiöjärjestystään siten, että yhtiökokous voidaan järjestää kokonaisuudessaan etänä, on oletettavaa, että perinteiset yhtiökokoukset säilyttävät yhä suosionsa. Osakkeenomistajat esittivät viime keväänä huolensa perinteisten kokousten säilymisen puolesta. Monessa kokouksessa yhtiön johto nimenomaisesti totesi, että yhtiöjärjestystä muutetaan varmuuden vuoksi pahan päivän varalle mutta perinteisestä kokouksesta ei silti luovuta.

Perinteisen yhtiökokouksen mausteena käytettäneen edelleen mahdollisuutta seurata kokousta etänä ja äänestää ennakkoon. Ennakkoäänestyksen käyttöönottoa harkittaessa on muistettava, että ennakkoäänestyksessä ollut päätösehdotus ja sen puolesta annetut äänet on otettava yhtiökokouksessa huomioon sellaisenaan. Strategisesti on etukäteen pohdittava, onko esityslistalla asioita, joita koskevia ehdotuksia voisi olla tarpeen muuttaa ehdotuksen julkaisemisen jälkeen. Jos on, ennakkoäänestystä ei välttämättä kannata järjestää.

Yhtiöjärjestyksiin ehdotetaan lisättäväksi etäkokouksen mahdollistava määräys

Todennäköisesti osa niistä yhtiöistä, jotka eivät vielä viime keväänä ehdottaneet yhtiökokoukselle yhtiöjärjestyksen muuttamista etäkokousten sallimiseksi, tekevät sen ensi keväänä. Varmuus ehdotuksen läpimenosta paranee, jos lähinnä ulkomaisia suursijoittajia edustavat valtakirjaneuvonantajat eivät äänestysohjeissaan neuvo äänestämään tällaista muutosta vastaan. Tällöin riski hallintarekisteröityjen osakkaiden vastustavien äänien määrästä vähenee. On hyvä pitää mielessä, että viime keväänä yhtiöjärjestyksen muutosehdotus hylättiin kolmessa pörssiyhtiössä ja yhdessä First North -yhtiössä.

Osa yhtiöistä pohtinee yhtiöjärjestyksen muuttamista siten, että yhtiöjärjestyksessä otetaan huomioon kestävyysraportoinnin varmentamista koskevat seikat.

Toimielinten palkitsemispolitiikkoja päivitetään

Ensi keväänä on kulunut neljä vuotta siitä, kun pörssiyhtiöiltä edellytettävä toimielinten palkitsemispolitiikka esitettiin yhtiökokoukselle ensimmäistä kertaa. Ellei palkitsemispolitiikkaa ole muutettu kuluneen neljän vuoden aikana, on aika päivittää politiikka ja esittää se yhtiökokoukselle.

Palkitsemispolitiikan päivittämisessä tulee huomioida matkan varrella osakkeenomistajilta mahdollisesti saatu palaute. Palautetta on saatettu saada erityisesti yhtiökokouksessa vuosittaisen palkitsemisraportin käsittelyn yhteydessä, jolloin osakkeenomistajien antamat olennaiset kannanotot löytyvät yhtiökokouksen pöytäkirjasta.

Oletusarvona on, että päivitettävissä palkitsemispolitiikoissa painotetaan entistä enemmän yhtiöiden asettamia kestävyystavoitteita ja niiden merkitystä palkitsemisessa.

Hallituksen jäseniä valitaan myös yksitellen

Kaksi vuotta sitten syksyllä arvopaperimarkkinayhdistys antoi kannanoton, jonka mukaan hallituksen jäsenet voidaan pörssiyhtiössä valita joko kokonaisuutena tai yksitellen – molemmat vaihtoehdot ovat hyvän arvopaperimarkkinatavan mukaisia.

Keväällä 2023 kolme pörssiyhtiötä (Kone Oyj, Nordea Bank Abp ja Nokia Oyj) valitsivat hallituksen jäsenet henkilötasolla. Toivomus valintaan henkilötasolla tuli ulkomaisilta sijoittajilta ja nähtäväksi jää, leviääkö tämä tapa laajemmalle.

Kestävyysraportoinnille valitaan varmentaja

Osakeyhtiölain valmisteilla olevaa kestävyysraportointiin liittyvää muutosta varten ehdotetun siirtymäsäännöksen nojalla raportointivelvollisten yhtiöiden ei tarvitsisi vielä ensimmäiselle raportointikaudelleen valita yhtiökokouksessa erikseen kestävyysraportoinnin varmentajaa edellyttäen, että kirjanpitoa, hallintoa ja tilinpäätöstä tarkastamaan valitulla tilintarkastajalla tai päävastuullisella tilintarkastajalla on tilintarkastuslain tarkoittama kestävyysraportointitarkastajan erikoispätevyys tai hän on hankkinut riittävät tiedot kestävyysraportoinnista ja kestävyysraportointivarmentamisesta. Tarkastusvaliokunnan ja hallituksen tulee tarkastaa tilintarkastajan kelpoisuus laatiessaan ehdotusta tilintarkastajan valitsemisesta. 

Uusimmat referenssit

Toimimme Multitude SE:n oikeudellisena pääneuvonantajana järjestelyssä, jossa yhtiö siirtää kotipaikkansa Suomesta Sveitsiin. Uraauurtavan järjestelyn ensimmäisessä vaiheessa Multituden kotipaikka siirtyi Suomesta Maltalle SE-asetuksen mukaisesti 30.6.2024. Samalla Multituden osakkeet poistettiin Suomen arvo-osuusjärjestelmästä ja osakkeiden liikkeeseenlaskijan arvopaperikeskus vaihtui Euroclear Finland Oy:stä Maltan pörssin ylläpitämään arvopaperikeskukseen. Käytännössä kaikki Multituden osakkeet säilytetään Clearstreamissä. Maltalla yhtiö on tarkoitus muuttaa Maltan lainsäädännön mukaiseksi osakeyhtiöksi, minkä jälkeen yhtiö hakee kotipaikan siirtämistä Maltalta Sveitsiin. Suomen lainsäädäntö ei salli kotipaikan siirtämistä suoraan Euroopan talousalueen ulkopuolella sijaitsevaan maahan yhtiön oikeushenkilöllisyys säilyttäen. Koska Sveitsi ei ole ETA-maa, järjestely on toteutettava porrastetusti useamman maan kautta. Avustamme Multitudea kaikissa kotipaikan siirtoa koskevissa Suomen lainsäädännön mukaisissa kysymyksissä ja koordinoimme muiden maiden osalta toimenpiteet paikallisten oikeudellisten neuvonantajien ja muiden hankkeeseen osallistuvien asiantuntijoiden kanssa. Järjestelyn yhteydessä toteutettiin siirron helpottamiseksi Multituden olemassa olevien joukkovelkakirjalainojen muuttamista koskeva kirjallinen menettely. Lisäksi vasta perustettu Multitude Capital Oyj laski liikkeeseen 80 miljoonan euron vakuudellisen joukkovelkakirjalainan. ”Siirto Maltalle on merkittävä askel Multituden matkalla. Tämä uraauurtava ja monimutkainen prosessi on toteutettu menestyksekkäästi oman tiimimme ja neuvonantajiemme korvaamattomalla tuella. Castrén & Snellman on mestarillisesti orkestroinut koko projektin varmistaen saumattoman koordinoinnin useiden lainkäyttöalueiden välillä. Odotamme innolla saavuttamamme seuraavan askeleen Sveitsiin siirtymisen muodossa”, sanoo Multituden toimitusjohtaja Jorma Jokela. Multitude on täysin säännelty finanssiteknologian kasvualusta, joka työllistää yli 700 henkilöä 25 maassa. Yhtiön osakkeet on listattu Frankfurtin pörssin ylläpitämälle säännellylle markkinalle (Prime Standard).
Julkaistu 1.7.2024
Avustamme johtavaa pohjoismaista sijoitus- ja varainhoitoyhtiö Evliä strategisessa kumppanuusjärjestelyssä Bregal Milestonen kanssa. Järjestelyn tavoitteena on kasvattaa Evli Alexander Incentives Oy:n liiketoimintaa. Järjestelyn yhteydessä ja uuden vision ja strategian mukaisesti Evli Alexander Incentivesin nimeksi muutetaan Allshares Oy. Osana kumppanuusjärjestelyä Bregal Milestone on sopinut investoivansa yli 65 miljoonaa euroa Allsharesiin hankkiakseen tiettyjen vähemmistöosakkeenomistajien omistamat osakkeet ja rahoittaakseen yhtiön tulevaa orgaanista ja epäorgaanista kasvua. Järjestelyn toteuttamisen myötä Bregal Milestone omistaa 55 prosenttia Allsharesin osakkeista ja äänistä, Evli Oyj 42 prosenttia ja Allsharesin toimiva johto loput 3 prosenttia. Järjestely merkitsee Evlille merkittävää strategista ja taloudellista kumppanuutta, ja sen odotetaan nostavan Evli Oyj:n omistuksen arvoa Allsharesissä pidemmällä aikavälillä. ”Olemme erittäin innoissamme yhteistyöstä Bregal Milestonen kanssa, joka jakaa visiomme tulla johtavaksi osakepohjaisten kannustin- ja palkitsemisjärjestelmien hallinnan ja suunnittelun tarjoajaksi Euroopassa ja sen ulkopuolella. Bregal Milestonen tuella pystymme nopeuttamaan kasvuamme, investoimaan alustaamme ja pääsemään uusille markkinoille. Uskomme, että kumppanuus luo merkittävää arvoa asiakkaillemme, työntekijöillemme ja osakkeenomistajillemme”, Evli Oyj:n toimitusjohtaja Maunu Lehtimäki kommentoi. Bregal Milestone on johtava eurooppalainen kasvupääomasijoitusyhtiö, jolla on vahvat näytöt Pohjoismaiden huippuyritysten skaalaamisesta ympäri Eurooppaa orgaanisen ja epäorgaanisen kasvun kautta. Bregal Milestone tuo strategista ohjausta, operatiivista tukea, taloudellisia resursseja ja pääsyn syvään kumppaniverkostoonsa ja kontakteihinsa Allsharesin orgaanisen ja epäorgaanisen kasvun nopeuttamiseksi.
Julkaistu 6.3.2024
Avustimme SATO Oyj:tä ja pääjärjestäjänä toiminutta Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) Helsingin sivukonttoria merkintäetuoikeusannissa. SATO keräsi annissa noin 200 miljoonan euron bruttovarat. SATO Oyj on vastuullisen vuokra-asumisen asiantuntija ja yksi Suomen suurimmista vuokranantajista. SATO omistaa noin 25 000 vuokra-asuntoa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. SATOkodeissa asuu noin 45 000 asukasta.
Julkaistu 29.2.2024
Avustimme Oomi Oy:tä sen osittaisjakautumista koskevassa järjestelyssä, jossa Oomin yritysasiakkaiden aurinkoliiketoiminta eriytettiin uuteen itsenäiseen yhtiöön, Oomi Solar Oy:hyn. Osana osittaisjakautumisprosessia avustimme Oomia veroviranomaisten kanssa käydyssä ennakollisessa keskustelussa, jossa varmistettiin uudelleenjärjestelyn verokohtelu. Järjestelyn tuloksena muodostunut Oomi Solar keskittyy entistä vahvemmin kiinteistö- ja maavoimaloiden sekä teollisen kokoluokan aurinkopuistojen toteuttamiseen ja tukee samalla yrityksien ja yhteisöjen siirtymää kohti uusiutuvaa energiaa. Oomi Solar aloitti toimintansa 1.1.2024.
Julkaistu 12.2.2024