14.12.2023

Yrityksen vastuu ulottuu jatkossa myös arvoketjuihin – neljä vinkkiä huolellisuusvelvoitteen toimeenpanoon

Yritysvastuu on yhä keskeisempi osa liiketoimintaa, ja tulevina vuosina se läpäisee niin yrityksen strategian, liiketoiminnan tekemisen tavat kuin arvoketjutkin. Euroopan unionin neuvosto ja parlamentti pääsivät vastikään sopuun yritysvastuudirektiivistä, joka velvoittaa yritykset noudattamaan asianmukaista huolellisuusvelvoitetta ihmisoikeuksien ja ympäristön kunnioittamiseksi omassa toiminnassaan ja arvoketjuissaan. Huolellisuusvelvoitteen laiminlyönti voisi johtaa sanktioon, joka suurimmillaan olisi jopa 5 % maailmanlaajuisesta liikevaihdosta.

Yritysvastuudirektiivi koskee suuria yrityksiä, joilla on yli 500 työntekijää ja yli 150 miljoonan euron liikevaihto. Soveltamiskynnys on matalampi, jos yrityksen liikevaihdosta vähintään 20 miljoonaa kertyy tekstiiliteollisuudesta, kaivannaisteollisuudesta tai maa- ja metsätaloudesta: yli 250 työntekijää ja 40 miljoonaa euroa. Direktiivin piiriin kuuluvat myös unionin ulkopuoliset yritykset, jos niiden liikevaihto unionin alueelta on vähintään 300 miljoonaa euroa. Finanssisektori jää direktiivin ulkopuolelle alkuvaiheessa, mutta direktiiviin lisätään mahdollisuus laajentaa soveltamisalaa myöhemmin.

Huolellisuusvelvoitteen käytännön toteuttaminen edellyttää systemaattista ja jatkuvaa toimintaa, joka heijastuu koko arvoketjuun. Yrityksen on tunnistettava ja arvioitava mahdolliset haittavaikutukset, jotka liittyvät sen omaan toimintaan, tytäryhtiöihin ja liikekumppaneihin. Haitallisia vaikutuksia on ennaltaehkäistävä tai lievitettävä, jos estäminen ei ole mahdollista. Yrityksen on myös arvioitava ja tarvittaessa uudistettava hankintaprosessinsa, dokumentaationsa ja sopimuksensa vastaamaan yritysvastuun vaatimuksia.

1. Arvioi arvoketjut ja tunnista riskit

Osana huolellisuusvelvoitteeseen valmistautumista kannattaa tehdä systemaattinen ja kattava arviointi arvoketjuista, hankintaprosesseista sekä niihin liittyvistä sopimuksista. Arvioinnin myötä tulisi saada perusteellinen kuva siitä, millaisia vaikutuksia yrityksen ja sen liikekumppaneiden toiminnalla on ympäristöön ja ihmisoikeuksiin. Tämän jälkeen tulisi priorisoida ne toimenpiteet, joilla ehkäistään, lievennetään tai korjataan vaikutuksia.

Perusteellinen arvoketjun arviointi, riskien tunnistaminen sekä hankintaprosessien mahdollinen uudistaminen edellyttävät monialaista osaamista sekä tiivistä yhteistyötä yrityksen liikekumppaneiden kanssa. Tarvittava osaaminen sekä riittävät resurssit vastuullisuustyöhön kannattaa varmistaa heti aluksi, jotta toimeenpanon aikana vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

2. Kiinnitä huomiota sopimusten hallintaan

Huolellisuusvelvoitteen toimeenpanoon liittyvät olennaisella tavalla myös yrityksen sopimukset esimerkiksi alihankkijoiden ja muiden liiketoiminnan kumppaneiden kanssa. Yritysten tulisi varmistaa, että huolellisuusvelvoitteen edellyttämät toimenpiteet on sisällytetty myös niiden solmimiin sopimuksiin. Yritysten tulee arvioida, voidaanko liikekumppanin kohtuudella odottaa noudattavan kyseisiä määräyksiä, sekä pyrkiä varmentamaan sopimusmääräysten noudattaminen. Sopimusmääräykset eivät kuitenkaan saa johtaa siihen, että vastuu huolellisuusvelvoitteen noudattamisesta tai noudattamatta jättämisestä siirtyy sopimuksen toiselle osapuolelle.

Huolellisuusvelvoitteen toimeenpano voi uudistaa yrityksen sopimuksia siinä määrin, että kokonaisvaltainen sopimusten hallintajärjestelmän läpikäynti ja päivittäminen on tarpeellista. Yritysten tulisi varmistaa, että niillä on tehokkaat ja ajantasaiset sopimusten hallintajärjestelmät ja prosessit, jotka tukevat sopimusten seurantaa ja valvontaa sekä mahdollista päivittämistä.

3. Ota yhteistyökumppani mukaan aina, kun se on mahdollista

Europan komission kesäkuussa hyväksymät uudet suuntaviivat antavat raamit niin kilpailijoiden väliselle kuin toimialajärjestöissä tapahtuvalle yhteistyölle vastuullisuushankkeissa ja mahdollistavat myös yhteistyön eri sidosryhmien välillä. Uudistuksen myötä sallittua on yritysvastuuta edistävä yhteistyö, jolla varmistetaan oikeudellisesti sitovien kansainvälisten sopimusten vaatimusten tai kieltojen noudattaminen.

Yhteistyön mahdollisuus kannattaakin hyödyntää aina, kun se on sallittua. Yhteistyö voi olla esimerkiksi tiedon ja hyvien käytänteiden jakamista tai kilpailuoikeudellisten joustojen hyödyntämistä osana huolellisuusvelvoitteen toimeenpanoa.

4. Varmista, että toimintaperiaatteet konkretisoituvat teoiksi

Vaikka huolellisuusvelvoite kytkeytyy monelta osin esimerkiksi sopimuksiin, riskien hallitaan sekä yrityksen sisäisiin toimintamalleihin, huolellisuusvelvoitteen toimeenpano edellyttää toimia myös käytännön tasolla. Ei siis riitä, että asioita edistetään paperilla, vaan on tehtävä konkreettisia muutoksia ja dokumentoitava ne huolellisesti ja avoimesti. Huolellisuusvelvoitteen myötä vastuullisuuden on läpäistävä yrityksen koko toiminta ja oltava erottamaton osa sen strategiaa.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Huhtamäki Oyj:tä, kun se teki 450 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun, syndikoidun ja monivaluuttaisen luottolimiittisopimuksen (syndicated multicurrency revolving credit facility). Järjestely on voimassa viisi vuotta. Uusi luottolimiitti korvaa nykyisen, tammikuussa 2021 allekirjoitetun, 400 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun syndikoidun luottolimiitin, ja sitä käytetään konsernin yleisiin rahoitustarpeisiin. Luottolimiittiä on mahdollista jatkaa kaksi kertaa yksi vuosi kerrallaan lainanantajien suostumuksella. Luottolimiitin pääjärjestäjinä ja -välittäjinä toimivat Citi, Nordea Bank Abp, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), BNP Paribas, Commerzbank Aktiengesellschaft, Danske Bank A/S, DBS Bank Ltd., London Branch, J.P. Morgan SE, Landesbank Hessen-Thüringen Girozentrale, OP Corporate Bank plc, Raiffeisen Bank International AG ja Standard Chartered Bank AG.
Julkaistu 28.11.2024
Toimimme A. Ahlströmin neuvonantajana yritysvastuuseen liittyvän huolellisuusvelvoiteprosessin suunnittelussa, jossa hyödynnetään toimialatuntemukseemme perustuvia parhaita käytäntöjä ja räätälöityjä ratkaisuja. Kattava ESG-neuvonantomme sisälsi myös sijoitustiimin ja johtoryhmän jäsenille sekä useiden portfolioyhtiöiden hallituksille räätälöityjä koulutuksia. ”Saimme Castrén & Snellmanin asiantuntijoilta ESG-sääntelytsunamiin liittyviä oikeudellisia ja käytännön neuvoja, jotka meidän tulee ottaa käyttöön omassa ESG-työssämme”, kommentoi Camilla Sågbom, Director, Sustainability and Communications, A. Ahlström Oy. Perheyhtiö A. Ahlström on teollinen omistaja, joka kehittää yritysomistuksistaan maailman johtavia metsä- ja kuitusektorin sekä ympäristöteknologian erikoisosaajia.
Julkaistu 5.9.2024
Laadimme SATOlle uudet eettiset toimintaohjeet yhtiön sisäiseen käyttöön ja yhteistyökumppaneille. Asiakkaan tavoitteena oli saada tiiviit ja helposti ymmärrettävät, juridisesti ajan tasalla olevat ohjeet, joiden kieli on ymmärrettävää ja ulkoasu raikas. Kirjoitimme asiakkaalle kokonaan uudet ohjeet, muotoilimme niille selkeän rakenteen ja suunnittelimme ja toteutimme ulkoasun. Teimme erilliset ohjeet yhtiön sisäiseen käyttöön ja yhteistyökumppaneille, jotta ohjeiden sävy ja tyyli saatiin vastaamaan täysin kummankin loppukäyttäjän tarpeita. Teimme ohjeista myös englanninkieliset käännökset. Lopputuotteena syntyi käytännönläheinen ja interaktiivinen pdf-ohjeistus, joka sopii asiakkaan ilmeeseen ja tyyliin. Asiakasymmärrys ja käyttäjälähtöisyys eli kohderyhmän tarpeiden huomioiminen ovat oikeusmuotoilun perusperiaatteita. Myös asiakkaan toiveiden keskiössä oli eettisten ohjeiden loppukäyttäjä, eli yhtiön työntekijät ja kumppanit. Tässä projektissa tehokas projektijohtaminen ja hyvä kommunikaatio auttoivat perehtymään asiakasyrityksen toiveisiin, minkä ansiosta asiakas oli erittäin tyytyväinen lopputuotteeseen. Aktiivinen vuoropuhelu asiakkaan kanssa oli tärkeä laatutekijä iteratiivisessa ja ketterässä projektissamme. Ensimmäisessä vaiheessa toimitimme asiakkaalle prototyypin, josta saatujen kommenttien perusteella jatkoimme muotoilutyötä. Viimeistellyn tuotteen ilme suunniteltiin suoraan asiakkaan graafisen ohjeistuksen mukaisesti. SATO Oyj on vastuullisen vuokra-asumisen asiantuntija ja yksi Suomen suurimmista vuokranantajista. SATO omistaa noin 25 000 vuokra-asuntoa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. SATOkodeissa asuu noin 45 000 asukasta. Projektissa oli mukana oikeusmuotoilun, kielen- ja tekstinhuollon ja graafisen suunnittelun asiantuntijoita sekä legal tech -tiimimme edustajia.
Julkaistu 6.2.2024
Toimimme Mérieux Equity Partnersin oikeudellisena ja yritysvastuun due diligence -neuvonantajana sen hallinnoiman Mérieux Participations 4 -buyout-rahaston  ostaessa osake-enemmistön Labqualitystä. Labqualityn nykyiset osakkaat, mukaan lukien Cor Group ja yhtiön johto, uudelleensijoittavat osan saamistaan varoista yhtiöön yrityskaupan yhteydessä. Labqualityn pääkonttori sijaitsee Helsingissä, ja se on pohjoismainen ulkoiseen laadunarviointiin (EQA) sekä lääkinnällisten laitteiden ja lääkkeiden kliinisiin tutkimuksiin (CRO) ja sääntelyyn erikoistunut toimija, jolla on vahva paikallinen asema myös Keski- ja Itä-Euroopassa. Yhtiö tarjoaa kattavan palveluvalikoiman terveydenhuollon, terveysteknologian ja lääkinnän aloille. Yhtiö työllistää yli 120 ammattilaista ja sen tukena on yli 150 ulkoisen asiantuntijan ja konsultin verkosto kolmessa eri maassa: Suomessa, Saksassa ja Puolassa. Sen monimuotoiseen asiakaskuntaan kuuluu yli 8 000 asiakasta yli 60 maassa, muun muassa suuria lääkeyhtiöitä. Mérieux Equity Partners (MxEP) on AMF:n akkreditoima terveydenhuolto- ja ravitsemusaloihin erikoistunut pääomasijoisyhtiö. MxEP tukee aktiivisesti yrityksiä, joilla on erottuvia tuotteita ja palveluita, tarjoamalla niille sektoriosaamista ja pääsyn alan kansainväliseen verkostoon. Yrityskauppa tarjoaa Labqualitylle mahdollisuuden toteuttaa buy & build -strategiaansa Euroopassa sekä kiihdyttää CRO-toimintaansa samalla kun se jatkaa kasvustrategiansa toteuttamista EQA-segmentissä. MxEP:n erityinen toimialaosaaminen ja taloudelliset resurssit tukevat Labqualitya sen tavoitellessa asemaa johtavana eurooppalaisena CRO- ja EQA-alustana, johon on integroitu sääntelykonsultoinnin osaaminen.
Julkaistu 4.12.2023