26.11.2020

Millaisia vaihtoehtoja yrityksillä on kevään yhtiökokouksen järjestämiseksi?

Ensi kevään varsinaisten yhtiökokousten valmistelu on monissa pörssiyhtiöissä jo hyvässä vauhdissa. Suunnitteluun tuo tällä kertaa oman lisämausteensa se, ettei kukaan voi varmasti sanoa, miltä koronavirustilanne näyttää keväällä.

Ilman ennustajan lahjojakin voi esittää arvion: mitä suurempi yhtiö ja mitä aiemmin keväällä yhtiökokous on suunnitelmissa pitää, sitä todennäköisemmin yhtiön pitää järjestää jonkinlainen etäosallistumismahdollisuus.

Tällä kertaa tilanne ei kuitenkaan tule viime kevään tapaan yllätyksenä, vaan sekä yhtiöiltä että osakkeenomistajilta on lupa odottaa parempaa varautumista. Yhtiöille tämä tarkoittaa sitä, että osakkeenomistajille on järjestettävä ajanmukaiset osallistumismahdollisuudet. Osakkeenomistajien taas toivoisi tarttuvan näihin mahdollisuuksiin aktiivisesti.

Sekä viime että tuleva kevät ovat hyviä mahdollisuuksia kerryttää kokemusta erilaisista kokouksen järjestämistavoista tulevaisuutta varten. Osakeyhtiölaki uudistunee jossain vaiheessa niin, että yhtiöt saavat pysyvästi lisää vaihtoehtoja yhtiökokouksen järjestämiseen. Vielä on kuitenkin mahdotonta sanoa, milloin se tapahtuu ja mikä on uudistuksen lopullinen sisältö.

Kolme vaihtoehtoa kokouksen järjestämiseen

Pörssiyhtiöillä on yhtiökokouksen järjestämiseen kolme pääasiallista vaihtoehtoa. Keskeinen ero liittyy siihen, miten pitkälti kokous toteutetaan etäosallistumisena:

Tässä yhteydessä pitänee huomauttaa, että yhtiökokousmaailmassa etäosallistuminen ei tarkoita välttämättä sitä, että osallistujat osallistuisivat kokoukseen omilta tietokoneiltaan kuka mistäkin. Tällainen reaaliaikainen etäosallistuminen olisi mahdollista toteuttaa, mutta yhdessäkään pörssiyhtiöissä siihen ei ole käsittääksemme vielä tartuttu. Useimmissa tapauksissa etäosallistuminen on sen sijaan toteutettu ennakkoäänestämisellä.

Onnistuuko ajatustenvaihto etänä?

Pörssiyhtiön tuskin kannattaa laskea sen varaan, että kaikki osakkeenomistajat voisivat osallistua kokoukseen kokouspaikalla ensi keväänä – ainakaan jos kokous on tarkoitus pitää yhtiökokouskauden alkupuolella. Useimmat yhtiöt valitsevatkin hybridikokouksen ja etäkokouksen välillä. Etäkokoukset pörssi- ja First North -yhtiöille mahdollistava väliaikainen lainsäädäntö on näillä näkymin voimassa vain ensi vuoden kesäkuun loppuun asti.

Perinteisen yhtiökokouksen olennainen osa on osakkeenomistajien ja yhtiön johdon välinen ajatustenvaihto. Sen toteuttamista on tärkeää pohtia etäkokousta suunniteltaessa, erityisesti silloin, jos yhtiökokous järjestetään pelkkään ennakkoäänestämiseen perustuvana ”paperikokouksena”. Harkitsemisen arvoinen vaihtoehto on järjestää vuorovaikutusta varten kokonaan erillinen tilaisuus.

Vaihtoehdot on hyvä pitää avoinna

Kokouksen järjestämistavasta riippumatta selvää on se, että pandemia-aikana yhtiökokousten suunnittelu on tasapainoilua yhtäältä osakkeenomistajien oikeuksien ja toisaalta sekä osakkeenomistajien että muiden sidosryhmien terveyden ja turvallisuuden välillä.

Tänä vuonna on käynyt selväksi, että koronavirustilanne ja voimassa olevat rajoitukset ja suositukset voivat muuttua erittäin nopeasti. Yhtiöiden on hyvä seurata tilannetta ja pitää vaihtoehdot avoinna niin kauan kuin mahdollista.

Kun tulee aika yhtiökokouskutsun toimittamisen, eri osallistumistavoista ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista on viestittävä osakkeenomistajille selkeästi.

Uusimmat referenssit

Toimimme Pernod Ricardin suomalaisena neuvonantajana, kun se myi Turussa valmistettavat tuotemerkkinsä ja niiden tuotannon Oy Hartwall Ab:lle. Tunnetuin Hartwallille kaupan jälkeen siirtyvä tuotemerkki on Minttu-likööri. Hartwall on osa tanskalaista Royal Unibrew -konsernia. Pernod Ricard on yksi maailman suurimpia alkoholiyhtiöitä. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä.
Julkaistu 21.10.2024
Toimimme Multitude SE:n oikeudellisena pääneuvonantajana järjestelyssä, jossa yhtiö siirtää kotipaikkansa Suomesta Sveitsiin. Uraauurtavan järjestelyn ensimmäisessä vaiheessa Multituden kotipaikka siirtyi Suomesta Maltalle SE-asetuksen mukaisesti 30.6.2024. Samalla Multituden osakkeet poistettiin Suomen arvo-osuusjärjestelmästä ja osakkeiden liikkeeseenlaskijan arvopaperikeskus vaihtui Euroclear Finland Oy:stä Maltan pörssin ylläpitämään arvopaperikeskukseen. Käytännössä kaikki Multituden osakkeet säilytetään Clearstreamissä. Maltalla yhtiö on tarkoitus muuttaa Maltan lainsäädännön mukaiseksi osakeyhtiöksi, minkä jälkeen yhtiö hakee kotipaikan siirtämistä Maltalta Sveitsiin. Suomen lainsäädäntö ei salli kotipaikan siirtämistä suoraan Euroopan talousalueen ulkopuolella sijaitsevaan maahan yhtiön oikeushenkilöllisyys säilyttäen. Koska Sveitsi ei ole ETA-maa, järjestely on toteutettava porrastetusti useamman maan kautta. Avustamme Multitudea kaikissa kotipaikan siirtoa koskevissa Suomen lainsäädännön mukaisissa kysymyksissä ja koordinoimme muiden maiden osalta toimenpiteet paikallisten oikeudellisten neuvonantajien ja muiden hankkeeseen osallistuvien asiantuntijoiden kanssa. Järjestelyn yhteydessä toteutettiin siirron helpottamiseksi Multituden olemassa olevien joukkovelkakirjalainojen muuttamista koskeva kirjallinen menettely. Lisäksi vasta perustettu Multitude Capital Oyj laski liikkeeseen 80 miljoonan euron vakuudellisen joukkovelkakirjalainan. ”Siirto Maltalle on merkittävä askel Multituden matkalla. Tämä uraauurtava ja monimutkainen prosessi on toteutettu menestyksekkäästi oman tiimimme ja neuvonantajiemme korvaamattomalla tuella. Castrén & Snellman on mestarillisesti orkestroinut koko projektin varmistaen saumattoman koordinoinnin useiden lainkäyttöalueiden välillä. Odotamme innolla saavuttamamme seuraavan askeleen Sveitsiin siirtymisen muodossa”, sanoo Multituden toimitusjohtaja Jorma Jokela. Multitude on täysin säännelty finanssiteknologian kasvualusta, joka työllistää yli 700 henkilöä 25 maassa. Yhtiön osakkeet on listattu Frankfurtin pörssin ylläpitämälle säännellylle markkinalle (Prime Standard).
Julkaistu 1.7.2024
Avustamme johtavaa pohjoismaista sijoitus- ja varainhoitoyhtiö Evliä strategisessa kumppanuusjärjestelyssä Bregal Milestonen kanssa. Järjestelyn tavoitteena on kasvattaa Evli Alexander Incentives Oy:n liiketoimintaa. Järjestelyn yhteydessä ja uuden vision ja strategian mukaisesti Evli Alexander Incentivesin nimeksi muutetaan Allshares Oy. Osana kumppanuusjärjestelyä Bregal Milestone on sopinut investoivansa yli 65 miljoonaa euroa Allsharesiin hankkiakseen tiettyjen vähemmistöosakkeenomistajien omistamat osakkeet ja rahoittaakseen yhtiön tulevaa orgaanista ja epäorgaanista kasvua. Järjestelyn toteuttamisen myötä Bregal Milestone omistaa 55 prosenttia Allsharesin osakkeista ja äänistä, Evli Oyj 42 prosenttia ja Allsharesin toimiva johto loput 3 prosenttia. Järjestely merkitsee Evlille merkittävää strategista ja taloudellista kumppanuutta, ja sen odotetaan nostavan Evli Oyj:n omistuksen arvoa Allsharesissä pidemmällä aikavälillä. ”Olemme erittäin innoissamme yhteistyöstä Bregal Milestonen kanssa, joka jakaa visiomme tulla johtavaksi osakepohjaisten kannustin- ja palkitsemisjärjestelmien hallinnan ja suunnittelun tarjoajaksi Euroopassa ja sen ulkopuolella. Bregal Milestonen tuella pystymme nopeuttamaan kasvuamme, investoimaan alustaamme ja pääsemään uusille markkinoille. Uskomme, että kumppanuus luo merkittävää arvoa asiakkaillemme, työntekijöillemme ja osakkeenomistajillemme”, Evli Oyj:n toimitusjohtaja Maunu Lehtimäki kommentoi. Bregal Milestone on johtava eurooppalainen kasvupääomasijoitusyhtiö, jolla on vahvat näytöt Pohjoismaiden huippuyritysten skaalaamisesta ympäri Eurooppaa orgaanisen ja epäorgaanisen kasvun kautta. Bregal Milestone tuo strategista ohjausta, operatiivista tukea, taloudellisia resursseja ja pääsyn syvään kumppaniverkostoonsa ja kontakteihinsa Allsharesin orgaanisen ja epäorgaanisen kasvun nopeuttamiseksi.
Julkaistu 6.3.2024
Avustimme SATO Oyj:tä ja pääjärjestäjänä toiminutta Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) Helsingin sivukonttoria merkintäetuoikeusannissa. SATO keräsi annissa noin 200 miljoonan euron bruttovarat. SATO Oyj on vastuullisen vuokra-asumisen asiantuntija ja yksi Suomen suurimmista vuokranantajista. SATO omistaa noin 25 000 vuokra-asuntoa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. SATOkodeissa asuu noin 45 000 asukasta.
Julkaistu 29.2.2024