6.2.2024

EU:n Venäjän vastaisten pakotteiden rikkominen näkyy tuomioistuimissa – huolellinen toiminta ehkäisee yritysten rangaistusvastuuta

Oikeusrekisterikeskuksen tietojen mukaan tuomioistuimissa tuli vuonna 2023 vireille yhteensä 43 säännöstelyrikosta koskevaa oikeudenkäyntiä. Oikeudenkäyntien määrä on selvässä kasvussa, sillä tuomioistuimet ovat nyt alkaneet käsitellä EU:n asettamien Venäjän vastaisten pakotteiden rikkomuksia.

Ennen Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa Ukrainassa suomalaiset tuomioistuimet eivät olleet juurikaan arvioineet EU:n asettamien pakotteiden rikkomista. Tulli tiedotti kuitenkin jo lokakuussa 2023, että se on käynnistänyt sodan alkamisen jälkeen yli 660 esitutkintaa pakotteiden rikkomiseen liittyen. Tapauksista noin 10 prosenttia tutkitaan törkeinä säännöstelyrikoksina. EU:n pakotesääntelyn rikkominen tuleekin näkymään tuomioistuimissa varmasti myös nyt alkaneena vuonna, ja tuomiot tulevat selkeyttämään pakotteisiin liittyvän rikosvastuun tulkintaa.

Säännöstelyrikos ja sen seuraamukset

EU:n pakotteiden rikkomisesta on säädetty rikosoikeudellinen rangaistusvastuu. Säännöstelyrikoksesta voidaan tuomita enimmillään neljä vuotta vankeutta. Myös säännöstelyrikoksen yritys on rangaistavaa.

Säännöstelyrikoksen tunnusmerkit voi täyttää mikä tahansa EU:n pakotesääntelyn vastainen toiminta. Suomessa oikeudenkäynnit ovat tyypillisesti koskeneet vienti- tai tuontikieltojen piiriin kuuluvien tuotteiden kuljetusta rajan yli tai sen yritystä.

Oikeustapauksissa EU:n pakotesääntelyn vastainen toiminta on ollut usein verrattain selvää. Säännöstelyrikoksen tunnusmerkit voi kuitenkin täyttää myös monimutkaisempi menettely, jolla kierretään pakotesääntelyä, kuten maksujen suorittaminen pakotelistatun henkilön puolesta tai taloudellisten resurssien asettaminen muulla tavoin pakotelistattujen henkilöiden hyödynnettäväksi.

Säännöstelyrikoksen törkeyttä arvioitaessa oikeuskäytännössä on huomioitu erityisesti rikoksella tavoiteltu taloudellinen hyöty. Tuomioistuimet ovat mitanneet taloudellista hyötyä esimerkiksi niiden tavaroiden arvolla, jotka ovat kuuluneet EU:n pakotesääntelyn vienti- tai tuontikieltojen piiriin ja jotka on pyritty kuljettamaan rajan yli. On kuitenkin syytä muistaa, että säännöstelyrikoksen tunnusmerkistö ei edellytä taloudellisen hyödyn tavoittelua, joten myös taloudelliselta arvoltaan vähäisen tuotteen vienti tai tuonti EU:n pakotesääntelyn vastaisesti on rangaistavaa.

Lisäksi säännöstelyrikoksen törkeysarvioinnissa voidaan ottaa huomioon rikoksen aiheuttama yhteiskunnallinen vaara, rikoksen tekotavan erityinen suunnitelmallisuus sekä muut kokonaisuuteen vaikuttavat seikat. Oikeuskäytännössä erityisenä suunnitelmallisuutena on huomioitu esimerkiksi kaksien kuljetusasiakirjojen käyttäminen EU:n pakotteiden kiertämiseksi.

Myös yritykseen voi kohdistua rangaistuvastuu

Jos yrityksen toiminnassa on tehty säännöstelyrikos, myös yritykseen voi kohdistua rangaistusvastuu. Rangaistuksena kyseeseen voi tulla yhteisösakko, jonka määrä on 850–850 000 euroa.

Käytännössä yritykseen voi kohdistua rikosoikeudellinen vastuu kahdella tavalla. Ensinnäkin yritykseen voidaan kohdistaa rikosoikeudellinen vastuu, jos ylimpään johtoon kuuluva henkilö on ollut osallinen rikokseen tai sallinut rikoksen tapahtumisen organisaatiossa.

Toiseksi rikosoikeudellinen vastuu voi perustua niin sanottuun organisaatiohuolimattomuuteen. Organisaatiohuolimattomuus tarkoittaa tilannetta, jossa yrityksen toiminnassa ei ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta. Arvioinnissa merkitystä saa se, onko liiketoiminta järjestetty tarkoituksenmukaisella tavalla ottaen huomioon muun muassa seuraavat seikat:

  • Onko yrityksellä ajantasaiset ja asianmukaiset prosessit ja ohjeistukset?
  • Onko vastuut ja tehtävät määritelty selkeästi yrityksessä?
  • Vastaavatko valvonta- ja raportointiprosessit yrityksen toiminnan laajuutta ja riskejä?
  • Onko toiminnan resursointi riittävää?

Lopuksi on huomioitava, että vaikka syyttäjä tekisi esitutkinnan lopputuloksena yrityksen osalta syyttämättäjättämispäätöksen taikka tuomioistuin myöhemmin hylkäisi syytteen, kohdistuu yritykseen julkisuuden myötä jo esitutkintavaiheessa ja etenkin mahdollisen oikeudenkäynnin johdosta merkittävä maineriski.

Huolellinen toiminta minimoi riskejä

EU on asettanut 12 Venäjän vastaista pakotepakettia sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa 2022. Vaikka EU:n pakotesääntelyn muutosvauhti on hidastunut, on pakotteiden noudattamisesta tullut aiempaa korostuneemmin osa etenkin ulkomaankauppaa harjoittavien yritysten liiketoimintaa.

Uudessa liiketoimintaympäristössä yrityksen johdon on varmistettava, että yrityksellä on asianmukaiset prosessit ja ohjeistukset, jotka huomioivat EU:n pakotesääntelyn. Yritysten on esimerkiksi syytä tarkastaa liikekumppaninsa henkilö- ja yhtiöpakotteiden varalta sekä vientikiellot myynnissä ja tuontikiellot hankinnoissa. Mekaaniset tarkastukset eivät kuitenkaan ole riittäviä eivätkä korvaa kokonaisarviota – vähänkin monimutkaisemmissa tapauksissa on hyvä harkita, onko ehdotettu liiketoimi ”sitä, miltä se näyttää”. Yrityksiltä edellytetään valppautta, jotta pakotteiden kiertämisyritykset tunnistetaan ja saadaan torjuttua.

Yritysten prosessit ja ohjeistukset on määritettävä suhteessa kunkin yrityksen liiketoimintaan. Riskit voivat olla hyvinkin erilaisia riippuen muun muassa liiketoiminnan laajuudesta, kohdemarkkinoista sekä tuotteista. Vaikka suomalaisesta näkökulmasta EU:n Venäjän vastaista pakoteohjelmaa voidaan pitää merkittävimpänä, myös pakotteiden kiertämiseen liittyviä riskejä on arvioitava yritystoiminnassa sekä muistettava myös muihin valtioihin kohdistuvat pakotteet. Yrityksen henkilöstöä on myös hyvä kouluttaa työtehtävien edellyttämällä tavalla.

Mikäli yrityksen toiminnassa havaitaan poikkeama sisäisistä ohjeistuksista tai ilmenee epäilys EU:n pakotesääntelyn rikkomisesta, on asia selvitettävä aina huolellisesti. Tapahtumista on hankittava riittävät tiedot suhteessa tapahtumien laajuuteen, jotta voidaan arvioida asianmukaisesti ja johdonmukaisesti tarvittavat toimenpiteet. Osana selvitystä tulee myös arvioida, onko yritys kärsinyt vahinkoa tai joutunut itse rikoksen kohteeksi.

Selvitysprosessi on suositeltavaa toteuttaa sisäisen tutkinnan muodossa ja dokumentoida tarkasti, jotta yritys voi osoittaa toimineensa huolellisesti myös johdon vastuiden näkökulmasta. Selvityksessä on usein suositeltavaa käyttää apuna ulkopuolista asiantuntijaa. Ulkopuolinen neuvonantaja tukee ja tehostaa selvitystyötä ja lisää sen objektiivisuutta. Samalla on hyvä arvioida kriittisesti omien prosessien toimivuutta ja ohjeistusta. Prosessien ja ohjeistusten tulee olla selkeitä ja ajantasaisia sekä pantu toimeen asianmukaisesti yrityksen toiminnassa. Yrityksen on myös hyvä varautua mahdolliseen esitutkintaan.

Tutustu myös:

Venäjän vastapakotteet maasta vetäytymisen esteenä: Onko investointisuojasopimuksista hyötyä?

 

Uusimmat referenssit

Edustimme menestyksekkäästi Trety AB:ta hoiva-alan viestintälaitteiden kehitys- ja tuotantosopimusta koskevassa riidassa ja siihen liittyvissä sovintoneuvotteluissa. Osapuolet pääsivät neuvottelujen jälkeen asiakkaamme kannalta suotuisaan sovintoon ja välttivät siten laajan välitysmenettelyn. Trety AB on globaali yritys, joka tarjoaa asiakkailleen ratkaisuja elektroniikkatuotteiden kehittämiseen, teollistamiseen ja tuotantoon. Trety AB:llä on yli 30 vuoden kokemus IT-, elektroniikka- ja tietoliikennetoimialoista.
Julkaistu 11.2.2025
Edustimme menestyksekkäästi suomalaista teollisuusyhtiötä SCC:n sääntöjen mukaisessa välitysmenettelyssä kansainvälistä rakennusyhtiötä vastaan. Riitaan sovellettiin Suomen lakia, ja välitysmenettelyn paikka oli Tukholma. Riita koski pääosin urakkasopimuksen purkua sekä oikeutta korvaukseen urakan viiveistä ja Venäjän hyökkäyssodasta aiheutuneesta kustannusten noususta johtuen. Tärkeimmät riidanalaiset kysymykset koskivat oikeutta urakkasopimuksen purkamiseen sekä purkamisen seuraamuksia, kuten oikeutta korvaukseen hankkeen loppuunsaattamiskuluista, oikeutta sopimussakkoon urakan viiveistä johtuen ja sopimuksen kohtuullistamista kustannusten nousun vuoksi. Riidan kokonaisarvo ylitti 15 miljoonaa euroa.
Julkaistu 8.1.2025
Edustimme menestyksekkäästi Vaasan Sähkö Oy:tä markkinaoikeudellisessa riita-asiassa, jossa kuluttaja-asiamies haki markkinaoikeudelta ennakkoratkaisua sähkön vähittäismyyntiyhtiön tekemien sähkön kuluttajahintojen muutosten arvioimiseksi kuluttajasuojalain kannalta. Kuluttaja-asiamiehen hakemuksen mukaan sähkön myyntiyhtiöiden hinnankorotusten menettelytapojen lainmukaisuuteen oli tarpeen saada ratkaisu, koska useat sähköyhtiöt olivat korottaneet kuluttajien sähkösopimusten hintoja merkittävästi syksyn 2022 aikana. Kuluttaja-asiamiehen hakemus kohdistui Vaasan Sähkö Oy:n toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinnankorotusmenettelyyn 15.10.2022 voimaan tulleen muutoksen osalta. Kuluttaja-asiamies haki markkinaoikeudelta ennakkoratkaisua Vaasan Sähkön lisäksi myös toisen sähkön myyntiyhtiön hinnankorotuksiin. Vaasan Sähkön osalta kuluttaja-asiamiehen hakemus sisälsi kolme sakkouhkaista kieltovaatimusta. Vaatimukset koskivat sitä, mitä hinnanmuutokseen oikeuttavaa, alan yleisiin sopimusehtoihin sisältyvää ehtokohtaa voitiin käyttää hinnankorotuksen perusteena ja oliko yhtiön sähkönhankintakustannusten tullut nousta hinnankorotusta vastaavalla määrällä. Kolmas vaatimus liittyi siihen, miten olennaisia muutoksia sähkönmyyjä voi sopimusehtojen nojalla yksipuolisesti tehdä kuluttajasopimuksissa. Markkinaoikeus järjesti asiassa suullisen käsittelyn kesäkuussa 2024. Markkinaoikeus hylkäsi 25.10.2024 päivätyllä ratkaisullaan kuluttaja-asiamiehen vaatimukset kokonaisuudessaan. Markkinaoikeuden mukaan Vaasan Sähkö Oy:llä oli ollut sähkömarkkinalain ja alan yleisten sopimusehtojen mukainen peruste tehdä toistaiseksi voimassa oleviin kuluttajasopimuksiin hinnankorotus syksyllä 2022 toteutetulla tavalla. Yhtiön menettelylle oli ollut olosuhteiden olennaisen muutoksen johdosta erityinen syy, eikä sitä ollut pidettävä kuluttajansuojalaissa tarkoitetulla tavalla kohtuuttomana. Myös kuluttaja-asiamiehen toiseen sähkön myyntiyhtiöön kohdistama hakemus hylättiin. Markkinaoikeuden ratkaisu on merkittävä yleisesti sähkön vähittäismyyjille, sillä se poikkeaa kuluttajariitalautakunnan julkaisemien suositusten mukaisesta tulkintalinjasta ja osaltaan vahvistaa sähkön vähittäismyyjien oikeuden tehdä olennaisiakin muutoksia toistaiseksi voimassa olevien kuluttajasopimusten hintaehtoihin tiettyjen laissa ja sopimusehdoissa määriteltyjen reunaehtojen täyttyessä. Markkinaoikeuden ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen, vaan siihen voidaan hakea muutosta, mikäli korkein oikeus myöntää valitusluvan. 
Julkaistu 12.12.2024
Edustimme suurta suomalaista yhtymää ja siihen kuuluvaa keskinäistä kiinteistöosakeyhtiötä välitysmenettelyssä rakennusliikettä vastaan. Välitysoikeus hylkäsi rakennusliikkeen vaatimukset kokonaisuudessaan ja velvoitti rakennusliikkeen korvaamaan asiakkaallemme välitysmenettelystä aiheutuneet kustannukset täysimääräisesti. Erimielisyys koski urakkasopimuksen mukaista urakkahintaa, jonka oli sovittu määräytyvän asiakkaamme tuottovaatimuksen sekä urakkakohdetta koskevan vuokrasopimuksen mukaisen vuokran perusteella. Osapuolet olivat erimielisiä vuokran tarkistamiseen sovellettavasta indeksiehdosta ja sen vaikutuksesta urakkasopimuksen mukaiseen urakkahintaan.
Julkaistu 22.11.2024