3.4.2020

Työkalut toimiviin hankintoihin poikkeusaikoina

Koronaviruspandemia (COVID-19) vaikuttaa myös julkisiin hankintoihin. Erityisesti tällaisina aikoina julkisella sektorilla on tärkeä rooli kysynnän ylläpitämisessä, eikä hankintoja pidä laittaa jäihin. Myös hankinnoissa tarvitaan kuitenkin nyt joustavuutta ja hankintalain poikkeusten aktiivista soveltamista. Olemme koonneet tähän blogiin hankintalain mahdollistamat poikkeukset, jotka voivat soveltua nyt vallitsevissa poikkeusolosuhteissa.

Hankintasopimusten muutosmahdollisuus ja sopimusvelvoitteiden täyttäminen

Koronaviruspandemia saattaa tuottaa haasteita, kun sopimusvelvoitteita ei pystytäkään enää täyttämään. Ensisijaisesti on tarkasteltava, mitä hankintasopimuksessa on sovittu sopimuksen muutosmahdollisuudesta. Sopimusmuutokset edellyttävät kummankin sopimusosapuolen suostumusta. Nyt jos koskaan osapuolten on syytä osoittaa joustavuutta ja pyrkiä löytämään yhdessä toimivia ratkaisuja.

Hankintasopimusten olennainen muuttaminen ilman uutta hankintamenettelyä on hankintalaissa kielletty. Hankintalaissa on kuitenkin säädetty poikkeus, jonka mukaan kielto ei sovellu tilanteessa, jossa:

Pandemiaa voidaan todennäköisesti pitää ennakoimattomana olosuhteiden muutoksena. Vallitsevassa tilanteessa kannattaakin hyödyntää olennaista sopimusmuutosta koskevaa hankintalain poikkeusta.

Jos pandemia jatkuu pitkään, seurauksia voidaan ennakoida paremmin. Hankintasopimuksissa, jotka tehdään nyt pandemian jo puhjettua, olisikin hyvä ottaa pandemian vaikutukset huomioon.

Yhteistyö on parempi vaihtoehto kuin ylivoimaiseen esteeseen vetoaminen

Jos osapuolet eivät pääse kompromissiratkaisuun, herää kysymys, voiko sopimusvelvoitteista vapautua vetoamalla ylivoimaiseen esteeseen (force majeure). Yleisesti ylivoimaisen esteen soveltamiskynnys on korkea. Force majeure -lausekkeen sisältö ja siten ylivoimaisen esteen määritelmä vaihtelee sopimuskohtaisesti.

On muistettava, että mikäli ylivoimaisen esteen katsotaan soveltuvan, osapuolten välinen sopimussuoritus lakkautetaan määräaikaisesti. Tämä on harvoin kummankaan intressissä, joten osapuolten kannattaa ensisijaisesti etsiä yhdessä ratkaisua tilanteeseen.

Pandemian vaikutukset hankintamenettelyyn

Pandemian aiheuttamat poikkeusolosuhteet voivat aiheuttaa tarpeen suorahankintoihin. Suorahankinnassa hankintayksikkö valitsee yhden tai useamman toimittajan, joiden kanssa se ryhtyy suoraan sopimusneuvotteluihin julkaisematta hankintailmoitusta.

Pandemiasta johtuvat poikkeusolosuhteet voivat olla peruste turvautua suorahankintaan äärimmäisen kiireen vuoksi. Suorahankintaperusteet on lueteltu hankintalaissa, ja perustetta voi käyttää, esimerkiksi seuraavien ehtojen täyttyessä:

Tarjouskilpailuissa hankintayksikkö voi puolestaan käyttää hankintalain mukaista nopeutettua menettelyä, jos määräaikojen noudattaminen on asianmukaisesti perustellun kiireen vuoksi mahdotonta.

Hankinnan voi todellisesta ja perustellusta syystä myös keskeyttää

Valitettavasti pandemia voi tarkoittaa myös sitä, että hankintatarve tai olosuhteet muutoin ovat muuttuneet niin, että tarjouskilpailun läpivienti ei ole tarkoituksenmukaista. Tällöin hankinta voidaan keskeyttää, kunhan sille on hankintalain mukainen todellinen ja perusteltu syy. Hyväksyttävä syy voisi olla esimerkiksi se, ettei hankintayksikkö pysty vallitsevissa olosuhteissa taloudellisista syistä sitoutumaan hankintaan.

Euroopan komissio on 1.4.2020 julkaissut julkisia hankintoja koskevan tiedonannon, jossa annetaan ohjeistusta hankintamenettelyn järjestämiseen koronaviruspandemiaan liittyvissä hätätilanteissa. 

Koronavirusepidemian tilanne muuttuu nopeasti, ja tämä teksti kuvaa julkaisuhetken 3.4.2020 tilannetta.

Uusimmat referenssit

Avustimme Suomen Keskinäistä Potilasvakuutusyhtiötä (SKPVY) täyden valtakirjan varainhoitopalvelujen hankinnassa. Hankinta toteutettiin hankintalain (1397/2016) mukaisena avoimena menettelynä. SKPVY valitsi kilpailutuksessa kaksi varainhoitajaa, joille yhtiön sijoitusvarallisuus allokoidaan. SKPVY kilpailutti varainhoidon palvelut toistaiseksi voimassa olevalle sopimuskaudelle. Sopimusten on tarkoitus tulla voimaan vuoden alussa 2023. Kilpailutuksessa voittaneiksi tarjoajiksi valittiin OP Varainhoito Oy sekä Nordea Bank Oyj.
Julkaistu 27.9.2022
Avustimme Suomen Keskinäistä Potilasvakuutusyhtiötä (SKPVY) SaaS-pohjaisen vakuutusjärjestelmän hankinnassa. Hankinta toteutettiin neuvottelumenettelynä, ja järjestelmän toimittajaksi valittiin ruotsalainen iFACTS Ab. Uusi vakuutusjärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön jo syksyllä 2022. Vakuutusjärjestelmän hankinnalla SKPVY tavoittelee asiakkuuksien ja vakuutusten parempaa ja luotettavampaa hallintaa ja käsittelyä. Tavoitteena on asiakkuuksien ja vakuutusten hoitamiseen liittyvän riskin pienentäminen, asiakas- ja vakuutustietojen tietoturvallisuuden ja tietosuojan parantaminen sekä viranomaisvaatimusten täyttäminen toiminnassa. SKPVY:tä avustivat hankinnassa ja sopimusneuvotteluissa julkisten hankintojen asiantuntijamme Johanna Lähde ja Atte Andersin, data- ja teknologiatiimin Pia Ek ja Miika Junttila sekä vakuutusalan asiantuntijamme Sami Lommi. 
Julkaistu 31.5.2022
Liikennevirasto ja Tieyhtiö Vaalimaa Oy allekirjoittivat 9.6.2015 lähes 20 vuoden palvelusopimuksen elinkaarimallilla toteutettavan Hamina–Vaalimaa-moottoritien rakentamisesta ja kunnossapidosta. Sopimus sisältää moottoritien suunnittelun, rakentamisen, rahoituksen ja kunnossapidon. Tie on tarkoitus avata liikenteelle keväällä 2018, ja rakennustyöt alkavat välittömästi. Rakentamisesta vastaa YIT Rakennus Oy. Tieyhtiö Vaalimaa Oy:n omistavat Meridiam Infrastructure Finance II S.à r.l. ja YIT Rakennus Oy. Sopimuksen kokonaisarvo on 378 miljoonaa euroa. Hankkeen rahoittamiseen osallistuvat Euroopan investointipankki (EIB), Pohjoismaiden investointipankki (NIB) ja Pohjola Pankki Oyj. Edustimme hankkeessa Meridiamia, YIT:tä ja Tieyhtiö Vaalimaa Oy:tä. Castrén & Snellman on ainoa asianajotoimisto, joka on toiminut neuvonantajana kaikissa Suomen elinkaarimallilla toteutetuissa tiehankkeissa. E18 Hamina–Vaalimaa-moottoritie käsittää 32 kilometrin pituisen uuden moottoritien ja siihen liittyviä muita tiealueita. Rakennettava tieosuus on viimeinen osa E18-moottoritietä, joka kulkee Suomen halki Turusta itärajalle. Kokonaisuuteen kuuluu myös Vaalimaan rekkaliikenteen odotusalueen rakentaminen. EMEA Finance magazine on myöntänyt hankkeelle Project Finance Awards 2015 -palkinnon Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan alueen parhaana tiehankkeena.
Julkaistu 11.6.2015
Toimimme Piippo Oyj:n oikeudellisena neuvonantajana kaupassa, jossa Piippo myy kahdessa vaiheessa omistamansa kaapelilanka- ja verkkokoneet, niihin liittyvät muut omaisuuserät sekä Piipon liiketoiminnassaan käyttämät tavaramerkit portugalilaiselle Cotesi S.A:lle. Kaupan lopullisen toteutumisen odotetaan tapahtuvan arviolta vuoden 2026 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Piippo Oyj:n ydinliiketoimintaa ovat paalausverkot ja -langat ja se on kansainvälisesti alan yksi johtavista toimijoista. Yhtiön globaali jakeluverkosto kattaa yli 40 maata. Yhtiön osakkeet on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämällä First North Growth Market Finland -markkinapaikalla. Cotesi on vuonna 1967 perustettu yksi maailman johtavista synteettisistä ja luonnonmateriaaleista valmistettujen lankojen, verkkojen ja köysien tuottajista ja sillä on toimintaa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Amerikassa ja sen päätuotantolaitos sijaitsee Portugalissa Vila Nova de Gaiassa.
Julkaistu 17.4.2025