28.4.2023

Korkein hallinto-oikeus antoi vuosikirjapäätöksen listautumiskulujen arvonlisäverojen vähentämisestä

Korkein hallinto-oikeus tarkasteli vuosikirjaratkaisussaan KHO 2023:33 sitä, olivatko yhtiön pörssiin listautumiseen ja siihen sisältyneeseen henkilöstöantiin sekä aiempien osakkeenomistajien osakkeiden myyntiin liittyvät hankinnat ostettu kokonaisuudessaan yhtiön arvonlisäverollista ja siten vähennyskelpoista liiketoimintaa varten vai oliko niistä osaa pidettävä osakkeenomistajien osakkeiden myyntiin liittyvinä yhtiölle vähennyskelvottomina hankintoina.

Mistä tapauksessa oli kyse?

Tarkastelun kohteena oli hallintopalveluiden myyntiä muille konserniyhtiöille harjoittava konsernin emoyhtiö A Oy, joka oli listautunut pörssiin joulukuussa 2015. Ennen pörssiin listautumista A Oy:n enemmistöomistaja oli pääomasijoittaja C Oy:n hallinnoima rahasto B Ky. A Oy:n muut suurimmat osakkeenomistajat ennen listautumista olivat lähinnä yksityishenkilöitä. A Oy:n listautuminen toteutettiin järjestämällä instituutiomyynnistä ja yleisömyynnistä koostuva osakemyynti, jossa B Ky ja muut osakkeenomistajat tarjosivat ostettavaksi omistuksessaan olleita A Oy:n osakkeita. Listautumisessa järjestettiin lisäksi henkilöstöanti, josta saadut varat tulivat yhtiölle. A Oy:llä oli ennen listautumista yhteensä noin 7,8 miljoonaa osaketta. Vanhat osakkeenomistajat myivät listautumisessa yhteensä 4 miljoonaa osaketta ja saivat osakemyynnistä noin 40,2 miljoonan euron nettovarat. Uusia osakkeita merkittiin henkilöstöannilla hieman alle 46 000 kappaletta, ja niistä yhtiölle kertyi varoja noin 300 000 euroa.

Listautumiseen liittyvien hankintojen vähennyskelpoisuus

Arvonlisäverolain hankintojen vähennysoikeutta koskevan yleissäännöksen mukaan verovelvollinen saa vähentää verollista liiketoimintaa varten ostamistaan hankinnoistaan suoritettavan veron. A Oy:n harjoittamaa liiketoimintaa sinänsä pidettiin kokonaan vähennykseen oikeuttavana. Ottaen kuitenkin huomioon muun ohessa vanhojen osakkeenomistajien osakemyyntien määrät listautumisen ei katsottu tapahtuneen yksinomaan varojen keräämiseksi yhtiön vähennykseen oikeuttavaan toimintaan vaan osittain aiempien osakkeenomistajien intressissä. Tämän vuoksi korkein hallinto-oikeus päätyi hallinto-oikeuden ja verotuksen oikaisulautakunnan tavoin arviossaan siihen, että listautumiskulujen arvonlisäveroja ei voitu pitää täysimääräisesti yhtiölle vähennyskelpoisina. Korkein hallinto-oikeus katsoi, että vähennysoikeuden ulkopuolelle tuli jäädä kuitenkin ainoastaan aiempien osakkeenomistajien osakemyyntiä varten tehdyt hankinnat ja – listautumiseen kokonaisuudessaan kohdistuvien hankintojen osalta – osakkeenomistajien osakemyyntiin kohdistuva osuus hankinnoista. Yhtiön vähennysoikeuden piiriin katsottiin siten kuuluvan henkilöstöantiin liittyvät hankinnat, se osuus listautumiseen kokonaisuudessaan kohdistuvista hankinnoista, joiden ei voitu katsoa kohdistuvan aiempien osakkeenomistajien osakkeiden myyntiin, sekä sellaiset hankinnat, jotka eivät varsinaisesti liittyneet osakkeiden myyntiin vaan listautumisesta aiheutuviin muutoksiin yhtiön toiminnassa (esimerkkinä juridiset ja kirjanpidolliset neuvontapalvelut, jotka koskevat listautumisesta johtuvia muutoksia yhtiön liiketoiminnassa).  

Vähennysoikeuden määrittäminen ja jakaminen

Arvonlisäverolain mukaan hankinnasta voidaan tehdä arvonlisäverovähennys vain siltä osin kuin hankinta tulee arvonlisäverolliseen käyttöön. Tässä tapauksessa verotuksen oikaisulautakunta määritti listautumiskulujen vähennyskelpoisen osuuden puhtaasti listautumisen yhteydessä annettujen uusien osakkeiden suhteessa osakkeiden kokonaismäärään listautumisen jälkeen. Tämän määrittelytavan perusteella yhtiö olisi saanut vähentää hankinnoista ainoastaan 0,6 prosenttia arvonlisäverolliseen toimintaansa liittyvinä yleiskuluina. Korkein hallinto-oikeus katsoi, ettei hankintojen tosiasiallista kohdistumista eri käyttötarkoituksiin ollut selvitetty riittävän täsmällisesti. Yhtiön olisi tullut lähtökohtaisesti selvittää hankinnan kohdistuminen yhtiön vähennyskelpoiseen liiketoimintaan tai osakkeenomistajien vähennyskelvottomaan osakemyyntiin laskukohtaisesti, ja vasta tämän jälkeen olisi pitänyt määrittää vähennysoikeuden osoittava jakoperuste. Verotuksen oikaisulautakunnan arvioimaa 0,6 prosentin vähennyskelpoista osuutta listautumiskuluista oli ylipäänsä pidettävä selvästi liian alhaisena suhteessa siihen, että vähennysoikeuden ulkopuolelle olisi pitänyt jäädä ainoastaan aiempien osakkeenomistajien osakkeiden myyntiin liittyvät hankinnat ja näihin myynteihin kohdistuva osuus listautumisen kokonaiskustannuksista. Hallinto-oikeuden ja verotuksen oikaisulautakunnan päätökset näin ollen kumottiin ja asia palautettiin Verohallinnolle uudelleen käsiteltäväksi listautumiskulujen vähennyskelpoisen osuuden uudelleen laskemista varten.

Miten jatkossa?

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu toimii jälleen hyvänä muistutuksena siitä, että arvonlisäverovähennysten osalta on oltava tarkkana siitä, onko kyse nimenomaan arvonlisäverolliseen liiketoimintaan kohdistuvasta hankinnasta vai voiko vähennysoikeutta rajoittaa esimerkiksi se, että hankinnan voidaan katsoa kohdistuvan osittain muuhun kuin arvonlisäverovelvolliseen liiketoimintaan tai kenties tosiasiassa muun verovelvollisen toimintaan. Tämä pätee yhtä lailla sekä yhtiön toiminnassa tehtäviin hankintoihin että esimerkiksi omistus- tai yritysjärjestelyihin liittyviin hankintoihin. Kuten korkein hallinto-oikeus on jälleen edellä selostetussa ratkaisussaan linjannut, hankintojen sisältö ja niiden kohdistuminen vähennyskelpoiseen ja vähennyskelvottomaan osuuteen on vieläkin pyrittävä määrittämään mahdollisimman täsmällisesti. Yleiskuluihin sisältyvien arvonlisäverojen vähennyskelpoisen osuuden määrittäminen saattaa olla monimutkainen ja aikaa vievä prosessi. Me Castrén & Snellmanilla autamme yritystänne mielellämme kaikissa arvonlisäverotukseen liittyvissä kysymyksissä, kuten yleiskuluihin liittyvissä kysymyksissä. 

Uusimmat referenssit

Avustimme Swiss Life Asset Managers Nordicin hallinnoimaa rahastoa sen ostaessa Savills Investment Managementin hallinnoimalta rahastolta Hyvinkäällä sijaitsevan logistiikkakiinteistön. Kaupan lisäksi avustimme myös kaupan rahoituksessa sekä sopivan kansainvälisen hankintarakenteen suunnittelussa ja relevanttien veronäkökulmien huomioimisessa. Kiinteistö toimii Ahlsellin, johtavan pohjoismaisen teknisen tukkukauppiaan, keskusvarastona Suomessa. Ahlsell on vuokrannut kiinteistöä sen rakentamisesta lähtien. Moderni logistiikkakeskus rakennettiin alun perin vuonna 2002, ja sitä on kehitetty useilla projekteilla vuosien varrella. Viimeisin laajennus, joka valmistui vuonna 2024, lisäsi kiinteistöön noin 11 000 neliömetriä uutta varastotilaa, kasvattaen vuokrattavan pinta-alan kokonaisuudessaan 47 000 neliömetriin. Kiinteistöä on kehitetty painottaen vahvasti energiatehokkuutta, ja se hyödyntää aurinkosähköä sekä uusiutuvaa kaukolämpöä. Kiinteistön vastuullisuusprofiili on kehittynyt merkittävästi, ja kohde sai äskettäin BREEAM Excellent -sertifikaatit sekä BREEAM New Construction että BREEAM In-Use -kategorioissa.
Julkaistu 20.1.2025
Neuvoimme CapMan Buyoutia Renoa Groupin irtautumisessa. Renoa Groupin johto on yhdessä Korpi Capitalin ja muiden sijoittajien kanssa ostanut konsernin. Renoa Group on suomalainen vakiintunut talotekniikka-alan asiantuntija, joka on erikoistunut omakotitaloihin Suomessa ja Ruotsissa. Renoa on merkittävä avaimet käteen -periaatteella toteutettavien käyttövesi- ja lämmitys-, viemäri- ja sähköverkkosaneerausten toimittaja, jolla on toimintaa myös Ruotsissa. Konsernin liikevaihto oli 35 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa oli noin 300 henkilöä 10 toimipisteessä Suomessa ja 6 toimipisteessä Ruotsissa. Korpi Capital on suomalainen sijoitusyhtiö, jolla on omistuksia 29 yrityksessä. 
Julkaistu 14.1.2025
Toimimme Fortumin neuvonantajana yritysjärjestelyssä, jossa Fortum vahvistaa uusiutuvan energian hankekantaansa ostamalla hankkeiden kehitysportfolion Enersenseltä. Velaton kauppahinta on noin 9 miljoonaa euroa, ja kauppaan sisältyy mahdollisuus myös projektikohtaisiin lisäkauppahintoihin, mikäli hankkeet etenevät investointipäätökseen asti. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä, ja se arvioidaan saatavan päätökseen vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä. Fortum on johtava pohjoismainen energiayhtiö, joka rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Fortumin ydinliiketoiminta käsittää tehokkaan, hiilidioksidipäästöttömän sähköntuotannon sekä luotettavan sähkön ja kaukolämmön toimituksen yksityis- ja yritysasiakkaille. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. Yksi Fortumin strategisista tavoitteista on kehittää rakennusvalmiita yli 800 MW maatuuli- ja aurinkovoimahankkeita vuoden 2026 loppuun mennessä.
Julkaistu 19.12.2024
Neuvoimme Tesiä sen sijoittaessa raskasajoneuvoja valmistavaan Oy Sisu Auto Ab:hen. Sijoituksen myötä Tesistä tuli Sisu Auton omistaja 24,4 prosentin osuudella. Sisu on Suomen markkinoilla edelläkävijä raskasajoneuvojen kehittämisessä. Sisun ydinosaaminen on keskittynyt Suomessa valmistettavien kuorma- ja sotilasajoneuvojen tuotekehitykseen ja tuotantoon. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. Tesin hallinnoimat pääomasijoitukset ovat yhteensä 2,1 miljardia euroa.
Julkaistu 19.8.2024