Alexis Huldén

Senior Associate, asianajaja

Olen erikoistunut riidanratkaisuun ja rikosasioihin. Sekä oikeudenkäynnit että kotimaiset ja kansainväliset välitysmenettelyt ovat osa työtäni. Neuvon muun muassa energia-alalla ja teollisuudessa sekä viranomais- ja kansalaisjärjestösektorilla toimivia asiakkaitamme sopimusten tulkinnassa, vahingonkorvausvaatimuksissa sekä sääntelyyn liittyvissä asioissa. Olen kartuttanut laajalti kokemusta monimutkaisista rajat ylittävistä toimeksiannoista sekä kansainvälisen yksityis- ja julkisoikeuden alaan kuuluvista kysymyksistä, joten minulla on valmiudet tarttua monenlaisiin oikeudellisiin haasteisiin.

Viime aikoina olen hoitanut hankintasopimusriitoja ja ammatillista huolimattomuutta koskevia toimeksiantoja sekä kavalluksiin, petoksiin ja rahanpesuun liittyviä rikosasioita.

Olen tehnyt myös oikeudellista tutkimustyötä. Akateemisen taustani ansiosta minulla on vankka osaaminen oikeusteoriasta ja -periaatteista ja osaan analysoida monimutkaisia oikeudellisia kysymyksiä ja kehittää innovatiivisia ratkaisuja. Yhdistämällä käytännön osaamiseni ja akateemisen asiantuntemukseni voin tarjota asiakkaillemme monipuolista ja asiantuntevaa neuvontaa.

Uusimmat referenssit

Avustimme menestyksekkäästi Suomen valtiota/oikeusministeriötä vahvistuskanneasiassa, jossa Helsingin hovioikeus hylkäsi liikemies Peter Fryckmanin vaatimukset ja vahvisti, ettei osapuolten välillä ole välityssopimusta. Fryckman jätti helmikuussa 2018 hakemuksen välimiesmenettelyn aloittamiseksi Haagin pysyvässä välitystuomioistuimessa. Hakemus perustui väitteeseen Suomen oikeusministerin allekirjoittamasta suostumuksesta Fryckmanin ja Suomen valtion välisten riitaisuuksien käsittelemiseen Haagin pysyvässä välitystuomioistuimessa. Vastauksessaan aloittamishakemukseen valtio kiisti osapuolten välisen välityssopimuksen olemassaolon ja kieltäytyi nimeämästä omaa välimiestä. Haagin pysyvän välitystuomioistuimen pääsihteeri katsoi, että suostumukseksi otsikoitu asiakirja oli liian epäselvä ja yleisluontoinen, jotta hän sen perusteella voisi nimetä välimiehen välitystuomioistuimen vuoden 2012 välimiesmenettelysääntöjen mukaiseen välimiesmenettelyyn. Tämän jälkeen Fryckman vaati käräjäoikeutta vahvistamaan, että hänen ja Suomen valtion välillä on välityssopimus, jonka nojalla osapuolten väliset riitaisuudet koskien Fryckmaniin ja hänen yhtiöihinsä kohdistuneita verotus- ja perintätoimia sekä niistä seuranneita vahingonkorvauskysymyksiä ratkaistaan Haagin pysyvässä välitystuomioistuimessa.  Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi kanteen sillä perusteella, että oikeusministerin allekirjoittama suostumus oli yleisluontoinen ja sen sisältö yksilöimätön ja asiassa oli epäselvää, oliko suostumuksessa edes kysymys välityskelpoisesta asiasta. Käräjäoikeus katsoi lisäksi, että oikeusministerin allekirjoittama suostumus ja kantajan aloitushakemus eivät olleet yhteneviä ja vastavuoroisia, eikä ollut näyttöä siitä, että osapuolet olisivat saavuttaneet yksimielisyyden sopimukseen sitoutumisesta ja sen sisällöstä. Fryckman valitti käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen, mutta hovioikeus katsoi tuomiossaan joulukuussa 2022, että käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen muuttamiseen ei ole aihetta. Hovioikeus totesi ensinnäkin, että suostumukseksi otsikoidussa asiakirjassa annettu tahdonilmaisu ei ollut tapahtunut oikeusministeriön esittely- ja päätöksentekomenettelyn mukaisessa menettelyssä. Tämän keskeisen ministeriön päätöksentekoprosessia koskeneen virheen vuoksi ministerin antamalla vapaamuotoisella tahdonilmaisulla ei hovioikeuden mukaan ollut osapuolia sitovaa vaikutusta asiassa. Hovioikeus huomautti, että kantajan toiminnassa oli ollut piirteitä tarkoituksesta ohittaa ministeriön normaali päätöksentekojärjestelmä. Hovioikeus totesi lisäksi, että ministerin tahdonilmaisua rasittivat käräjäoikeuden tuomiossa todetut välityskelpoisuutta ja suostumuksen kohdetta koskevat puutteet, sekä viittasi myös muilta osin käräjäoikeuden lausumiin perusteisiin. Korkein oikeus antoi 5.5.2023 päätöksen, jonka mukaan valituslupaa ei myönnetä, joten hovioikeuden tuomio on lainvoimainen.
Julkaistu 27.6.2023
Edustimme kansainvälistä teollisuusyritystä ostosopimusta koskevassa välimiesmenettelyssä. Välimiesmenettelyn hoitaminen edellytti vaikeiden teknisten asioiden ymmärtämistä. Asian käsittelyyn osallistui myös lukuisia teknisiä asiantuntijoita sekä vahingon määrän arviointiin erikoistuneita asiantuntijoita useasta maasta. Riidan taloudellinen arvo oli noin 113 miljoonaa euroa. Asiassa päästiin asiakkaamme kannalta edulliseen ratkaisuun kesällä 2022.
Julkaistu 5.1.2022
Neuvoimme Multitude SE:tä (entinen Ferratum Oyj) järjestelyssä, jossa yhtiö muunnettiin suomalaisesta julkisesta osakeyhtiöstä eurooppayhtiöksi kuluvan vuoden alkupuolella, ja jatkamme yhtiön avustamista sen siirtäessä kotipaikkansa Suomesta Saksaan. Multituden hallitus hyväksyi siirtosuunnitelman 9.7.2021. Kotipaikan siirto toteutetaan eurooppayhtiölain ja eurooppayhtiöasetuksen mukaisesti. Multituden uusi kotipaikka sijaitsee Hampurissa ja siirto toteutuu vuoden 2021 loppupuolella. Lopullinen siirtopäätös edellyttää Multituden yhtiökokouksen hyväksyntää. Multitude on kansainvälinen, mobiililaitteilla tarjottavien ja hallinnoitavien mobiilien rahoituspalveluiden sekä digitaalisten kulutusluottojen ja pienyrityslainojen tarjoaja. Multitude on vuonna 2005 perustettu yhtiö, jonka pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Yhtiö on laajentanut toimintaansa 19 maahan Euroopassa, Etelä- ja Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Aasiassa. Multitude on listattu Frankfurtin pörssin prime standard -listalla.
Julkaistu 25.8.2021
Edustimme kansainvälistä teknologiayritystä kansainvälisessä välimiesmenettelyssä, jossa vastapuolina oli monikansallisen yhtiön tytäryhtiöitä. Kyseessä oli suurin Suomessa koskaan käyty kilpailuoikeudellisia vahingonkorvauksia koskeva riita. Myös Euroopan laajuisesti tapaus oli yksi kaikkien aikojen suurimmista ja monimutkaisimmista lajissaan. Riidan taloudellinen arvo oli yli 800 miljoonaa USD ja vaatimusten perusteena oli väitetty maailman laajuinen kartelli. Asiassa päästiin asiakkaamme kannalta erittäin edulliseen sovintoratkaisuun.
Julkaistu 16.6.2019
Neuvoimme Kito Corporationia, kun se osti kokonaan omistamansa tytäryhtiön Kito Europe GmbH:n välityksellä Erikkila Oy:n.  Erikkila Oy on Kirkkonummella sijaitseva suomalainen piennostureiden, nostovälineiden, siltanostureiden ja robottinostureiden valmistaja. Sillä on tytäryhtiöt Virossa, Venäjällä ja Saksassa, ja sen laaja jälleenmyyjäverkosto ulottuu eri puolille Eurooppaa. Kito Corporation on japanilainen nostureiden ja nostolaitteiden valmistaja.
Julkaistu 15.2.2018
Avustimme WithSecure Oyj:tä sen myydessä avointen lähteiden tiedonkeruuseen liittyvän tuotteen ja liiketoiminnan Patria Oyj:lle. Myyty ohjelmistoja ja palveluita yhdistävä liiketoiminta ei kuulu WithSecuren nykyisen strategian piiriin. Myynnin myötä WithSecure terävöittää keskittymistään Elements-portfolioon. WithSecure on globaali kyberturvallisuusyritys (listattu NASDAQ OMX Helsingin pörssissä), jolla on yli 35 vuoden kokemus alalta. WithSecure tarjoaa kumppaneilleen joustavia kaupallisia malleja, jotka varmistavat molemminpuolisen menestyksen dynaamisessa tietoturvan maailmassa. Patria on kansainvälinen puolustus- ja turvallisuusalan yritys, joka tarjoaa puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan elinkaaren tukipalveluita sekä teknologiaratkaisuja. Kaupan myötä Patria avaa toimipisteen Oulussa ja 10 nyt liiketoiminta-alueella työskentelevää WithSecuren asiantuntijaa siirtyy Patrian palvelukseen. 
Julkaistu 30.9.2024
Toimimme A. Ahlströmin neuvonantajana yritysvastuuseen liittyvän huolellisuusvelvoiteprosessin suunnittelussa, jossa hyödynnetään toimialatuntemukseemme perustuvia parhaita käytäntöjä ja räätälöityjä ratkaisuja. Kattava ESG-neuvonantomme sisälsi myös sijoitustiimin ja johtoryhmän jäsenille sekä useiden portfolioyhtiöiden hallituksille räätälöityjä koulutuksia. ”Saimme Castrén & Snellmanin asiantuntijoilta ESG-sääntelytsunamiin liittyviä oikeudellisia ja käytännön neuvoja, jotka meidän tulee ottaa käyttöön omassa ESG-työssämme”, kommentoi Camilla Sågbom, Director, Sustainability and Communications, A. Ahlström Oy. Perheyhtiö A. Ahlström on teollinen omistaja, joka kehittää yritysomistuksistaan maailman johtavia metsä- ja kuitusektorin sekä ympäristöteknologian erikoisosaajia.
Julkaistu 5.9.2024
Edustimme työsuhdepyöräpalveluita tarjoavaa Vapaus Bikes Finland Oy:tä sen 10 miljoonan euron kansainvälisellä Series A -rahoituskierroksella. Rahoituksen takana ovat pääomasijoittajat Shift4Good ja Superhero Capital Oy sekä Tesi yhdessä Euroopan investointipankin EGF-rahoitusohjelman kanssa. Saatu rahoitus tukee yrityksen kansainvälistä laajentumista, ohjelmistokehitystä, alustan automatisointia sekä käytettyjen pyörien konseptin laajentamista. Vapaus Bikes Finland on kestävien liikkumispalvelujen edelläkävijä ja toiminut etulinjassa työsuhdepyöräalalla vuoden 2020 lopusta lähtien. Siitä on tullut yksi Suomen nopeimmin kasvavista yrityksistä. Shift4Good on vaikuttavuuteen keskittyvä pääomasijoitusrahasto, joka tähtää liikennesektorin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin.
Julkaistu 21.8.2024

Tutustu myös muihin alan osaajiimme