31.1.2024

Vihreän siirtymän investoinnit vaativat rohkeutta ja yhteistyötä

Suomessa on viime vuosina ollut kehitteillä jotain ainutlaatuista: meillä on suuri joukko yrityksiä, jotka ovat tieteellisen tutkimuksen keinoin ja korkeatasoiseen tekniseen osaamisen perustaen etsineet ratkaisuja energiamurrokseen ja vihreään siirtymään. 

Yritykset ovat eläneet kokeiluvaihetta, kun ne ovat rakentaneet muun muassa pilottilaitoksia ja -tehtaita.

Juuri nyt nämä yritykset ovat valmiita kaupallistamaan toimintaa ja skaalaamaan sitä teolliseen mittakaavaan. Siirtymä entistä suuremmille apajille edellyttää kuitenkin tuntuvia investointeja. Tarve on hankekohtaisesti suuri, jopa satoja miljoonia euroja, ja jotta tavoitteeseen päästään, rahoitusta tarvitaan kotimaisen sijoittajakentän lisäksi niin valtiolta kuin kansainvälisiltä sijoittajiltakin.

Tähän mennessä yritykset ovat onnistuneet keräämään kokonaisrahoitusta alkutaipaleen toimintaansa julkisen rahoituksen vipuvaikutuksen turvin, kun kansalliset ja ylikansalliset kehitysrahoittajat ovat tukeneet yritysten innovaatioita. Valtion pääomasijoitustoimintaa tehostetaan ja keskitetään tällä hallituskaudella. Muutoksista huolimatta olisi tärkeää, että energiamurros ja vihreä siirtymä pysyisivät hallituksen prioriteettilistalla ja että innovaatioiden skaalaamiseen oltaisiin valmiita satsaamaan.

Suomella on hyvät edellytykset houkutella kansainvälistä sijoitusrahaa ja nousta siten uusien energiaratkaisujen kärkimaaksi: energiamurros koskettaa ja hyödyttää montaa toimialaa, ja olemme jo sähkön tuotannon suhteen lähes omavaraisia. Sähkön toimitusvarmuus on korkealla tasolla, ja keskihinta on kohtuullinen. Lisäksi vihreän siirtymän hankkeiden luvitusta on sujuvoitettu, ja hallituksen tavoitteena on, että lupaprosessi hoituisi jatkossa yhden luukun periaatteella.

Nyt on aika kääriä hihat ja nostaa suomalaiset energiaratkaisut ja vihreän siirtymän hankkeet seuraavalle tasolle. Yhtiöiden kannattaa olla näkyvästi myös kansainvälisessä sijoituskentässä keräämässä rahoitusta. Kansainvälisen sijoitusrahan houkuttelu voi kuitenkin edellyttää katalysointia myös valtiolta, ja nämä mahdollisuudet tulisi nyt käyttää tehokkaasti ja harkiten.

Uusimmat referenssit

Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myy kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myydään temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää sekä tavanomaisten ehtojen täyttymistä. Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024
Toimimme BHP:n suomalaisena neuvonantajana järjestelyssä, jossa BHP teki malminetsintää koskevan yhteistyösopimuksen Kingsrose Mining Limitedin kanssa. Sopimuksen myötä BHP rahoittaa täysin omistamansa tytäryhtiön kautta mineraalien etsintää kohdealueilla Suomessa. BHP ja Kingsrose allekirjoittivat 22.5.2024 julkistetun järjestelyn yhteydessä kaksi malminetsintää koskevaa yhteistyösopimusta nikkeli- ja kuparimalmien etsinnästä tietyillä alueilla Suomessa ja Norjassa. Suomea koskeva yhteistyösopimus käsittää Kingsrosen neljä varausilmoitusta Kotalahden nikkelivyöhykkeellä, joka on Keski-Suomessa sijaitseva 400 kilometriä pitkä geologinen muodostuma. Alueella ovat aiemmin toimineet Hituran, Kotalahden ja Enonkosken nikkelikaivokset. Sopimusjärjestelyjen taustalla on Kingsrosen osallistuminen BHP:n maailmanlaajuiseen Xplor-ohjelmaan, jonka kohteena ovat innovatiiviset varhaisen vaiheen mineraalietsintää harjoittavat yhtiöt. Ohjelman tavoitteena on löytää energiasiirtymään vaadittavia kriittisiä resursseja. BHP on markkina-arvolla mitattuna maailman suurin kaivosyhtiö. Yhtiö tuottaa rautamalmia, metallurgista kivihiiltä, kuparia ja nikkeliä, ja se on laajentamassa tuotantoaan myös potaskaan.
Julkaistu 4.7.2024
Toimimme OP Suomi Infra -rahaston oikeudellisena neuvonantajana rahaston sijoittaessa valokuituoperaattori Louneaan. Yhteensä 50 miljoonan euron suuruinen rahoitus annettiin Lounean operatiiviselle tytäryhtiölle Lounea Net Oy:lle vaihtovelkakirjalainana Lounean strategista kasvua tukevia investointeja varten. Investointien tavoitteena on lisätä valtakunnallisen valokuituverkon kattavuutta ja kehittää suomalaista digitaalista infrastruktuuria. Lounea on kotimainen valokuituoperaattori, jonka liiketoiminta koostuu tietoliikenneinfrastruktuurista ja ICT-ratkaisuista. OP Suomi Infra Ky on OP Ryhmän hallinnoima eräpäivätön rahasto, joka sijoittaa suomalaiseen infrastruktuuriin.
Julkaistu 25.1.2024
Toimimme Sanok Rubber Company S.A:n neuvonantajana sen hankkiessa Teknikum-Yhtiöt Oy:n. Teknikum on eurooppalainen polymeeriteknologiayhtiö, joka toimittaa teollisuudelle luotettavia kumi-, muovi-, silikoni-, polyuretaani- ja vaahtomuoviratkaisuja. Yhtiöllä on noin 600 työntekijää, ja sen tehtaista neljä sijaitsee Suomessa ja yksi Unkarissa. Lisäksi yhtiöllä on Saksassa sijaitseva myyntikonttori. Sanok Rubber Company on Euroopan johtava kumituotteiden ja kumimetallituotteiden toimittaja sekä kumin ja muiden materiaalien yhdistäjä autoteollisuuden, rakentamisen, maatalouden, lääketeollisuuden ja kodinkoneteollisuuden tarpeisiin. Sanok Rubber Company S.A. on listattu Varsovan pörssissä, ja se työllistää yli 3 000 henkilöä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Yrityskaupan toteuttaminen on ehdollinen viranomaishyväksynnälle, ja kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.
Julkaistu 20.12.2023