26.5.2023

Vihreä siirtymä etenee, mutta lupajärjestelmä takkuaa

Vihreä siirtymä etenee Pohjoismaissa suurin harppauksin, ja Suomi on yksi energiamurrosta eteenpäin vievistä kärkimaista. Suomi on vauhdittanut siirtymää muun muassa tekemällä ennätyssuuret investoinnit vihreän siirtymän hankkeisiin sekä joustavoittamalla hankkeiden lupahakemusten viranomaiskäsittelyä.

Suomeen on juuri nyt suunnitteilla monia päästöttömän energian hankkeita – usein sellaisia, joita energia-alalla ei ole aiemmin nähty. Esimerkiksi tuulivoiman tuotantoa siirretään maalta merelle, ja vihreän vedyn odotetaan tuovan ratkaisuja muun muassa liikenteen ja teollisuuden energiantuotannon tarpeisiin.

Sääntely ja lupajärjestelmät eivät kuitenkaan ole pysyneet kehityksessä mukana. Koska tarve ja kysyntä vihreälle siirtymälle on suuri, hankkeet etenevät, vaikka lupajärjestelmää tai sääntelyä ei valmiina olisikaan. Esimerkiksi vihreän vedyn tuotanto kiinnostaa juuri nyt sekä sijoittajia, rakennuttajia että päättäjiä, mutta EU:ssa valmisteilla oleva teollisuuspäästödirektiivin uudistus tuskin ehtii valmiiksi ennen kuin ensimmäiset vedyntuotannon laitoshankkeet on jo luvitettu.

Tilanne vaatii nyt yrityksiltä luovuutta ja kykyä sopeutua epäselvään tilanteeseen. On mahdollista, että hankkeelle tai sijoitukselle ei vielä ole sopivaa lupajärjestelmää. Hankekehittäjien vastuu ja rooli luvittamissuunnitelman muodostamisessa sekä lupamenettelyn johtamisessa onkin nyt aiempaa suurempi.

Yrityksiltä kysytään nyt luovaa strategiaa, kylmää päätä ja strategista kumppania, joka tuo pöytään liiketoimintalähtöistä ajattelua, ratkaisukeskeisyyttä sekä kokemusta uusien innovaatioiden eteenpäin viemisestä.

Uusimmat referenssit

Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myy kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myydään temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää sekä tavanomaisten ehtojen täyttymistä. Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024
Toimimme BHP:n suomalaisena neuvonantajana järjestelyssä, jossa BHP teki malminetsintää koskevan yhteistyösopimuksen Kingsrose Mining Limitedin kanssa. Sopimuksen myötä BHP rahoittaa täysin omistamansa tytäryhtiön kautta mineraalien etsintää kohdealueilla Suomessa. BHP ja Kingsrose allekirjoittivat 22.5.2024 julkistetun järjestelyn yhteydessä kaksi malminetsintää koskevaa yhteistyösopimusta nikkeli- ja kuparimalmien etsinnästä tietyillä alueilla Suomessa ja Norjassa. Suomea koskeva yhteistyösopimus käsittää Kingsrosen neljä varausilmoitusta Kotalahden nikkelivyöhykkeellä, joka on Keski-Suomessa sijaitseva 400 kilometriä pitkä geologinen muodostuma. Alueella ovat aiemmin toimineet Hituran, Kotalahden ja Enonkosken nikkelikaivokset. Sopimusjärjestelyjen taustalla on Kingsrosen osallistuminen BHP:n maailmanlaajuiseen Xplor-ohjelmaan, jonka kohteena ovat innovatiiviset varhaisen vaiheen mineraalietsintää harjoittavat yhtiöt. Ohjelman tavoitteena on löytää energiasiirtymään vaadittavia kriittisiä resursseja. BHP on markkina-arvolla mitattuna maailman suurin kaivosyhtiö. Yhtiö tuottaa rautamalmia, metallurgista kivihiiltä, kuparia ja nikkeliä, ja se on laajentamassa tuotantoaan myös potaskaan.
Julkaistu 4.7.2024
Toimimme OP Suomi Infra -rahaston oikeudellisena neuvonantajana rahaston sijoittaessa valokuituoperaattori Louneaan. Yhteensä 50 miljoonan euron suuruinen rahoitus annettiin Lounean operatiiviselle tytäryhtiölle Lounea Net Oy:lle vaihtovelkakirjalainana Lounean strategista kasvua tukevia investointeja varten. Investointien tavoitteena on lisätä valtakunnallisen valokuituverkon kattavuutta ja kehittää suomalaista digitaalista infrastruktuuria. Lounea on kotimainen valokuituoperaattori, jonka liiketoiminta koostuu tietoliikenneinfrastruktuurista ja ICT-ratkaisuista. OP Suomi Infra Ky on OP Ryhmän hallinnoima eräpäivätön rahasto, joka sijoittaa suomalaiseen infrastruktuuriin.
Julkaistu 25.1.2024
Toimimme Sanok Rubber Company S.A:n neuvonantajana sen hankkiessa Teknikum-Yhtiöt Oy:n. Teknikum on eurooppalainen polymeeriteknologiayhtiö, joka toimittaa teollisuudelle luotettavia kumi-, muovi-, silikoni-, polyuretaani- ja vaahtomuoviratkaisuja. Yhtiöllä on noin 600 työntekijää, ja sen tehtaista neljä sijaitsee Suomessa ja yksi Unkarissa. Lisäksi yhtiöllä on Saksassa sijaitseva myyntikonttori. Sanok Rubber Company on Euroopan johtava kumituotteiden ja kumimetallituotteiden toimittaja sekä kumin ja muiden materiaalien yhdistäjä autoteollisuuden, rakentamisen, maatalouden, lääketeollisuuden ja kodinkoneteollisuuden tarpeisiin. Sanok Rubber Company S.A. on listattu Varsovan pörssissä, ja se työllistää yli 3 000 henkilöä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Yrityskaupan toteuttaminen on ehdollinen viranomaishyväksynnälle, ja kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.
Julkaistu 20.12.2023