20.11.2023

Vetyhankkeiden luvittaminen muuttuvassa toimintaympäristössä: vedyn varastointi ja siirto

Vihreää vetyä kaavaillaan fossiilisten polttoaineiden korvaajaksi etenkin aloilla, joilla sähköistäminen on vaikeaa. Suomessa vetyhankkeita on tällä hetkellä suunnitteilla noin 13,3 miljardin euron edestä.

Voimassa oleva lainsäädäntö ei kaikilta osin vielä ota huomioon vetyhankkeiden erityispiirteitä, eikä vetyä koskevia uusia lainsäädäntöaloitteita tai viranomaisohjeistusta ole vielä annettu. Tämä on kaksiosaisen blogikirjoituksemme toinen osa, jossa esitetään näkökulmia vedyn varastoinnin ja siirron lupakysymyksiin. Blogikirjoituksemme ensimmäisessä osassa käsiteltiin vedyntuotantolaitoksen luvittamista.

Vedyn siirron ja varastoinnin luvitus edellyttää huolellisuutta

Sekä vedyn siirtoon tarkoitetut putket että vetyvarastot voivat vaatia ympäristövaikutusten arviointi- eli YVA-menettelyä, mikäli ne ylittävät ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain liitteessä 1 olevassa hankeluettelossa määritetyt raja-arvot. YVA-menettelyä edellyttäviä hankkeita ovat hankeluettelon 8 a kohdan mukaan kemikaalien ja kaasun siirtoon tarkoitetut putket, joiden halkaisija on yli DN 800 millimetriä ja pituus yli 40 kilometriä, sekä 8 c kohdan mukaan tilavuudeltaan vähintään 50 000 kuutiometrin kemiallisten tuotteiden varastot. Myös muut vaikutuksiltaan hankeluettelon hankkeisiin rinnastettavat hankkeet voivat edellyttää YVA-menettelyä.

Kemikaalien siirtoon tarkoitettujen putkien ja varastojen rakentamista ei ole mainittu ympäristönsuojelulain hankeluettelossa, eivätkä vedyn siirto- ja varastointi-infrastruktuuri siten ole automaattisesti ympäristöluvanvaraisia. Vedyn siirto- ja varastointihankkeet voivat kuitenkin vaikutustensa perusteella vaatia yksittäistapauksessa ympäristölupaa. Lisäksi nesteytetyn vedyn varastointi ja käsittely voi vaatia ympäristöluvan hankeluettelon taulukon 2 kohdan 5 d perusteella. Sen sijaan esimerkiksi laki vaarallisten aineiden kuljetuksesta voi tulla sovellettavaksi vedyn tiekuljetuksiin ja aluskuljetuksiin, mikä edellyttää muun muassa tiettyjen pätevyysvaatimusten täyttymistä kuljetukseen osallistuvilta. Vedyn varastointi tuotantolaitoksen yhteydessä puolestaan saattaa vaatia kemikaaliturvallisuuslain 23 §:ssä tarkoitettua lupaa vaarallisen kemikaalin laajamittaiseen teolliseen käsittelyyn ja varastointiin, jos varastoitava määrä ylittää tietyn rajan.

Kemikaaliturvallisuuslain 37 §:n mukaan vaarallisen kemikaalin siirtoputkiston rakentamiseen tuotantolaitoksen ulkopuolelle vaaditaan Tukesin myöntämä rakentamislupa. Lain esitöiden mukaan säännöksen vaatimukset koskivat lakia säädettäessä lähinnä maakaasun siirtoa. 37 §:n sanamuodon mukaan säännös koskee kuitenkin kaikkia vaarallisia kemikaaleja, mikä kattaa myös vedyn siirtoputkiston rakentamisen. Tukesin Kemikaaliputkistojen turvallisuusvaatimukset -oppaan mukaan vedyn siirtoputkistoa koskevan lainsäädännön soveltamisesta saakin lisätietoa Tukesilta.

Mikäli vedyntuotantoon liittyvää siirtoinfrastruktuuria rakennetaan merelle, hanke edellyttää todennäköisesti myös vesilain mukaista vesitalouslupaa.

Vetyinfrastruktuuri ja siihen liittyvä sääntely kehittyvät kovaa vauhtia

Suomessa ei vielä ole rakennettua vedyn siirtoverkkoa, mutta tilanne on muuttumassa maaliskuussa perustetun Gasgrid Vetyverkot Oy:n myötä. Valtio-omisteisen yhtiön tehtävänä on ”edistää kansallisen vetyverkon, kansainvälisen infrastruktuuriyhteistyön sekä Suomen ja lähialueen vetymarkkinan kehittymistä mahdollisimman nopeasti”. Suomen ensimmäinen vedyn siirtoverkon demonstraatiohanke Joutsenosta Imatralle on edennyt perussuunnitteluvaiheeseen.

Myös vetyinfrastruktuurin sääntelyä valmistellaan parhaillaan EU:ssa. Komission niin sanottu kaasupaketti sisältää ehdotukset uusiutuvien kaasujen ja maakaasun sekä vedyn sisämarkkinoita koskevista yhteisistä säännöistä annettaviksi direktiiviksi ja asetukseksi, joissa määritetään lähtökohdat vedyn siirtoinfrastruktuurin kehittämiselle. Euroopan parlamentti ja neuvosto neuvottelevat kaasupaketista parhaillaan. Sääntelyehdotusten tavoitteena on helpottaa uusiutuvien ja vähähiilisten kaasujen pääsyä energiajärjestelmään ja mahdollistaa siirtymä pois maakaasusta. Uusiutuvilla ja vähähiilisillä kaasuilla on tärkeä rooli EU:n ilmastoneutraaliustavoitteen saavuttamisessa vuoteen 2050 mennessä.

Vetyverkkojen sääntelyn pääpiirteet tulevat todennäköisesti määräytymään pääosin EU-tasolla vastaavalla tavalla kuin sähkö- ja maakaasuverkkojen sääntely. Kansallisesti sääntelyä täydennettäneen siirtoverkon rakentamiseen sekä verkkotoiminnan harjoittamiseen liittyvien lupamenettelyiden yksityiskohdilla. Vetyä koskeva sääntely olisi kansallisesti mahdollista toteuttaa joko antamalla erillinen vetymarkkinalaki tai sisällyttämällä vetyä koskevat säännökset maakaasumarkkinalakiin. On toivottavaa, että valtioneuvosto aloittaa kansallisen sääntelyn valmistelun mahdollisimman pikaisesti kaasupaketin hyväksymisen jälkeen.

Uusimmat referenssit

Avustimme Oomi Solar Oy:tä sen myydessä Suomen Aurinkovoima Oy:lle 250 megawatin aurinkovoimahankeportfolion, joka käsittää yhteensä kymmenen erillistä hanketta. Kokonaisuus on Suomen aurinkovoimamarkkinoilla merkittävä ja se mahdollistaa yli 100 miljoonan euron investoinnit. Ensimmäisten hankkeiden rakennustyöt on tarkoitus aloittaa jo vuonna 2025 ja ne sijoittuvat laajasti eri puolille Suomea.
Julkaistu 30.5.2025
Toimimme KoBold Metalsin suomalaisena juridisena sekä verotuksellisena neuvonantajana sen earn-in-sopimuksessa Aurion Resourcesin kanssa. Sopimuksen mukaan KoBold (kokonaan omistetun tytäryhtiönsä KoBold Exploration Finland Oy:n kautta) voi ansaita jakamattoman 75 %:n osuuden löydetyistä hyödykkeistä (lukuun ottamatta pääasiassa kultaa tai hopeaa sisältäviä löytöjä) sijoittamalla 12 miljoonaa Yhdysvaltojen dollaria etsintä- ja tutkimuskuluihin viiden vuoden kuluessa sopimuksen allekirjoituksesta. Tutkimusalue kattaa noin 35 km² Aurionin kokonaan omistamasta 160 km² Ristin kiinteistöstä Sodankylässä. Järjestelyn myötä, edellyttäen earn-in -ehtojen täyttymistä, perustetaan yhteisyritys, jossa KoBold omistaa 75 % ja Aurion 25 %. KoBold Metals on yhdysvaltalainen tutkimus- ja kaivosyhtiö, jota tukevat korkean profiilin sijoittajat, kuten Breakthrough Energy Ventures, Andreessen Horowitz sekä Equinor. Se yhdistää geotieteiden asiantuntemuksen tekoälyyn, koneoppimiseen ja datatieteeseen parantaakseen ja nopeuttaakseen tutkimusprosessia kriittisten mineraalien löytämiseksi, jotka ovat välttämättömiä maailmanlaajuiselle energiasiirtymälle.
Julkaistu 26.3.2025
Avustamme Verne Global Ltd:tä, joka on Pohjoismaiden johtava kestävällä energialla toimivien HPC-datakeskusten tarjoaja, Mäntsälään sijoitettavan datakeskuksen hankekehityksessä. Toimimme Vernen neuvonantajana syksyllä 2024 sen ostaessa hankealuetta hallinnoivan kiinteistöyhtiön sekä myöhemmin itse hankealueen. Kiinteistökehityksen ohella neuvonantomme kattaa luvituksen ja verotuksen. Lisäksi avustamme Verneä sähköverkkoliitäntä- ja verkkopalveluasioissa. Mäntsälän datakeskushanke on Vernen neljäs datakeskus Suomessa, mikä vahvistaa Vernen asemaa kestävien ja skaalautuvien datakeskusratkaisujen johtajana. Datakeskuksen kapasiteetti on aluksi 70 MW ja se sijoittuu kymmenen hehtaarin suuruiselle hankealueelle vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsinki-Vantaan kansainväliseltä lentokentältä. Laitos palvelee paljon dataa käyttäviä yrityksiä ja tekoälytoimijoita, jotka käyttävät HPC:tä, koneoppimista tai muutoin tarvitsevat suurta tiedonsiirtokapasiteettia. Laitos toimii yksinomaan uusiutuvalla energialla. Vernen uusi laitos noudattaa yhtiön parhaita suunnitteluperiaatteita toiminnan tehostamisesta ja ympäristövaikutusten minimoimisesta. Kampus toimii uusiutuvilla energialähteillä, ja datakeskuksen tuottama hukkalämpö hyödynnetään alueen lämmityksessä. Yhtiö tekee tiivistä yhteistyötä Mäntsälän kunnan kanssa varmistaakseen, että datakeskuksella on myönteisiä paikallisvaikutuksia, mukaan lukien suunnitelmat hukkalämmön hyödyntämisestä kaukolämmityksessä. Vernen Mäntsälän datakeskuksen rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi vuoden 2025 aikana ja sen odotetaan valmistuvan kahdessa vuodessa. Laajennus on osa Vernen pitkän aikavälin suunnitelmaa rakentaa kestävällä energialla toimiva datakeskuksia. Verne on vuoden 2024 alusta lähtien ollut Ardianin, joka on maailman johtava yksityinen sijoitustalo, omistuksessa. Ardian on investoinut jo yli 1,6 miljardia euroa Pohjoismaihin, keskittyen energiasiirtymään ja digitaalisen infrastruktuurin projekteihin, ja työskentelee Vernen kanssa edistääkseen kestävää kasvua koko alueella.  Lue Verne Globalin lehdistötiedote.
Julkaistu 20.2.2025
Avustamme Verne Global Ltd:tä, joka on Pohjoismaiden johtava kestävällä energialla toimivien HPC-datakeskusten tarjoaja, sen Helsingin alueella sijaitsevan datakeskuksen laajennushankkeessa. Syksyllä 2024 toimimme Vernen neuvonantajana sen hankkiessa maata olemassa olevalta Helsingin datakeskuskampukselta laajentumista varten. Neuvonantomme kattaa kiinteistökehityksen ohella muun muassa luvituksen ja rakentamisen. Helsingin seudun datakeskushankkeen laajennus merkitsee uutta virstanpylvästä Vernen kunnianhimoisessa kasvustrategiassa Pohjoismaissa, vastaavasti kuin Vernen datakeskushanke Mäntsälässä. Maa hankittiin perheomisteiselta Onvestilta, jolla on pitkä historia alueella. Alueen strateginen sijainti tarjoaa erinomaiset yhteydet sähkö- ja kuituverkkoihin, läheisyyden Helsinki-Vantaan lentokentälle ja helpon pääsyn kaupungin keskustaan. Datakeskus on ihanteellisen organisaatioille, jotka etsivät luotettavia ja helposti saavutettavia tiloja. Verne tulee kehittämään aluetta edelleen hyödyntäen sen 70 MW kapasiteettia. Hanke vastaa kestävän, suorituskykyisen laskentainfrastruktuurin kasvavaan kysyntään. Suunniteltu laajennus sisältää kaksi uutta rakennusta, jotka on suunniteltu vastaamaan tekoälyn, HPC:n ja muiden paljon laskentatehoa vaativien toimintojen teknisiin vaatimuksiin. Vernelle kestävyys on tärkeä arvo, ja Helsingin kampus toimii 100 % uusiutuvalla energialla. Datakeskuksen tuottama hukkalämpö syötetään suoraan paikalliseen kaukolämpöverkkoon. Kaikki uudet tilat rakennetaan tukemaan nestekiertoa, mikä mahdollistaa tehokkaan hallinnan tekoälyn ja muiden intensiivisten laskentatyökuormien tuottamille korkeille lämpötiloille. Lisäksi Verne käyttää uusiutuvaa dieseliä varavoimageneraattoreissaan Suomessa, mikä vähentää generaattoreiden kasvihuonekaasupäästöjä keskimäärin 90 %. Lue Verne Globalin tiedote.
Julkaistu 20.2.2025