3.12.2020

Vastuullinen liiketoiminta edellyttää kehittyvää compliance-toimintoa

Yhä useammat yritykset tavoittelevat toiminnallaan positiivista yhteiskunnallista vaikuttavuutta taloudellisen tuloksen lisäksi. Liiketoiminnan vastuullisuus koetaan perusedellytykseksi sille, että yritys saa asiakkaiden ja sijoittajien hyväksynnän toiminnalleen. Asiakkaat, sijoittajat, rahoittajat ja muut sidosryhmät vaativat yrityksiltä paitsi lain noudattamista, myös eettisyyttä sekä ihmisoikeuksien ja ympäristön kunnioittamista. Parhaimmillaan vastuullisuus nivoutuu suoraan yrityksen strategiaan. Tämän tulisi heijastua myös compliance-toimintoon.

Vastuullisilta yrityksiltä odotetaan sekä kansallisten lakien noudattamista että lainsäädännön ylittävän minitason ylittämistä liiketoiminnassaan. Yritystoiminnan vastuullisuutta säännellään muun muassa suositusluontoisissa soft law -instrumenteissa. Vaikka kyse ei ole oikeudellisesti sitovasta normistosta, yritys ottaa käytännössä toimintansa legitimiteettiin ja niin sanottuun sosiaaliseen toimilupaan liittyvän riskin poiketessaan näistä säännöistä.

Kysymys on siitä, onko tietty toiminta yhteisön hyväksymää. Yhteisön hyväksynnän puuttuessa hanke voi ajautua ongelmiin ja yritys voi kärsiä merkittäviä maineriskejä. Myös yritysjohto voi joutua jättämään tehtävänsä, vaikka lakeja ja sitovia määräyksiä ei olisi rikottu.

Riippumaton compliance-organisaatio tukee vastuullisuustavoitteita

Yhtiön hallitus vastaa yhtiön hallinnosta ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksen tehtävänä on huolehtia myös siitä, että yrityksessä on riittävä sisäinen valvonta siitä, että yritys toimii sitä sitovien lakien ja määräysten mukaisesti.

Yritysjohdolla tulisi olla ajantasainen tieto siitä, onko sääntelyn noudattamisessa puutteita ja yrityksellä tulisi olla compliance-organisaatio tämän tehtävän toteuttamiseksi. Yritysjohto tarvitsee vastuullisen liiketoiminnan johtamisen tueksi uskottavan ja liiketoiminnasta riippumattoman compliance-toiminnon, joka raportoi suoraan hallitukselle.

Vastuullisuus edellyttää toiminnan vaikutusten arviointia

Compliance-toiminnon, -ohjelmien ja -prosessien suunnittelussa tarvitaan strateginen ote ja vahva ymmärrys siitä, mitkä normit ovat juuri kyseisen yrityksen kannalta keskeisimpiä. Joillakin toimialoilla kuten rahoitus- ja vakuutusalalla compliance-toimintoa edellytetään laissa.

Osa sitovasta lainsäädännöstä on keskeistä kaikille yrityksille:

Osalle yrityksistä rahapesulakia ja pakotteita koskevan sääntelyn noudattaminen ja osaaminen on toiminnan perusedellytys. Toisille yrityksille taas ympäristönsuojelun lainsäädäntö, jätelaki tai kemikaalilaki ovat keskeisiä.

Velvollisuus korruption ehkäisyyn eri muodoissaan on jokaisen yrityksen tehtävä. Jo tässä saattaa olla kompastuskivi, myös Suomessa. Tunnistetaanko esimerkiksi hyväveli-verkostot ja pienen maan intressikonfliktit ongelmallisiksi tilanteiksi korruption näkökulmasta?

Vastuullisuusnäkökulmasta yritysten edellytetään täyttävän niin sanotun asianmukaisen huolellisuuden vaatimuksen (due diligence) varmistaessaan, ettei niiden toiminnassa loukata ihmisoikeuksia. Asianmukaisen huolellisuuden arviointiin taas vaikuttavat muun muassa yrityksen toimiala, maantieteellinen ulottuvuus, koko ja muut riskitekijät.

Oman konsernin valvontaa vai myös toimitusketjujen vastuullisuuden varmistusta?

Siinä, missä compliance-työssä tyypillisimmin tarkastellaan yrityksen oman toiminnan tai konserniyhtiöiden toiminnan säännösten mukaisuutta, vastuullisuusnäkökulma kääntää katseet vahvemmin myös toimitusketjuihin ja alihankintaan.

Parhaillaan vireillä olevassa keskustelussa, joka koskee tarvetta sitovan yritysvastuulainsäädännön säätämisestä EU:ssa tai kansallisesti Suomessa, huomio kiinnittyy erityisesti vastuullisuuden toteutumiseen kansainvälisissä toimitusketjuissa:

Kysymys korostuu erityisesti tilanteissa, joissa esimerkiksi tytäryhtiön toimintamaassa paikallinen lainsäädäntö ei vastaa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia tai länsimaista käsitystä vastuullisesta liiketoiminnasta.

Miksi compliancen kannattaa huomioida myös vastuullisuusnäkökulmat?

Taloudelliset laskusuhdanteet ja yrityksen kannalta hankala taloudellinen tilanne korostavat toimivan compliancen merkitystä. Paine yritystoiminnan vastuullisuuden kehittämiseen kasvaa jatkuvasti, mikä luo painetta myös compliance-toiminnon kehittämiselle.

Tuomion epäeettisestä tai vastuuttomasta toiminnasta antaa nykyisin usein lehdistö tai suuri yleisö. Tuomioistuimen mahdollinen ratkaisu saadaan tyypillisesti vasta vuosien päästä, jolloin vahinko yrityksen maineelle ja arvolle on jo tapahtunut. Laajempien vastuullisuusnäkökulmien huomioiminen compliance-työssä auttaa yrityksiä näkemään riskien koko kuvan.

Artikkeli on julkaistu ensimmäistä kertaa DIF – Directors’ Institute Finlandin sivuilla 26.11.2020.

Uusimmat referenssit

Toimimme Prevas Aktiebolagin suomalaisena oikeudellisena neuvonantajana sen ostaessa noin 92 prosenttia NMAC Group Oy:n (”Enmac”) osakkeista. Kaupan myötä Prevas laajentaa toimintaansa Suomen markkinoille. Hankinta on Prevasin kasvustrategian mukainen ja tarjoaa mahdollisuuden tuleviin markkinasynergioihin. Ruotsalainen Advokatfirman Lindahl KB toimii Prevas Aktiebolagin oikeudellisena pääneuvonantajana tässä kaupassa. Vuonna 1983 perustetulla Enmacilla on vahva asema Suomen markkinoilla. Se tarjoaa tuotantoprosessien kehittämiseen liittyviä vaativia asiantuntijapalveluja muun muassa vaativan teknisen laskennan, teollisuusautomaation, tuotekehityksen sekä prosessi- ja putkistosuunnittelun alueilla. Enmacilla on noin 200 työntekijää ja kahdeksan toimipaikkaa Suomessa. Vuonna 2023 sen liikevaihto oli 23 miljoonaa euroa. Yrityskauppa edellyttää vielä Suomen työ- ja elinkeinoministeriön hyväksyntää.
Julkaistu 23.5.2024
Avustimme Metsä Groupia yrityskaupassa, jossa sen venäläiset tytäryhtiöt Metsä Svir LLC, Metsä Forest St. Petersburg LLC, Metsä Forest Podporozhye LLC ja Metsä Board Rus LLC myytiin VLP-konsernille. VLP-konserni on pääasiassa Vologdan alueella Venäjällä toimiva metsäteollisuusyritys. Metsä Group lopetti vuonna 2022 Venäjän liiketoimintonsa, joihin kuuluivat muun muassa Svirin saha, puunhankinta sekä kartonkimyynnin toiminnot. Nyt toteutetun yrityskaupan jälkeen konsernilla ei enää ole omistuksia Venäjällä. Metsä Group on Metsäliitto Osuuskunnan ja sen tytäryhtiöiden muodostama konserni, joka keskittyy puunhankintaan ja metsäpalveluihin, puutuotteisiin, selluun ja kartonkeihin sekä pehmo- ja tiivispapereihin. Vuonna 2023 yhtiön liikevaihto oli 6,1 miljardia euroa ja yhtiö työllisti noin 9 500 henkilöä.
Julkaistu 15.5.2024
Laadimme SATOlle uudet eettiset toimintaohjeet yhtiön sisäiseen käyttöön ja yhteistyökumppaneille. Asiakkaan tavoitteena oli saada tiiviit ja helposti ymmärrettävät, juridisesti ajan tasalla olevat ohjeet, joiden kieli on ymmärrettävää ja ulkoasu raikas. Kirjoitimme asiakkaalle kokonaan uudet ohjeet, muotoilimme niille selkeän rakenteen ja suunnittelimme ja toteutimme ulkoasun. Teimme erilliset ohjeet yhtiön sisäiseen käyttöön ja yhteistyökumppaneille, jotta ohjeiden sävy ja tyyli saatiin vastaamaan täysin kummankin loppukäyttäjän tarpeita. Teimme ohjeista myös englanninkieliset käännökset. Lopputuotteena syntyi käytännönläheinen ja interaktiivinen pdf-ohjeistus, joka sopii asiakkaan ilmeeseen ja tyyliin. Asiakasymmärrys ja käyttäjälähtöisyys eli kohderyhmän tarpeiden huomioiminen ovat oikeusmuotoilun perusperiaatteita. Myös asiakkaan toiveiden keskiössä oli eettisten ohjeiden loppukäyttäjä, eli yhtiön työntekijät ja kumppanit. Tässä projektissa tehokas projektijohtaminen ja hyvä kommunikaatio auttoivat perehtymään asiakasyrityksen toiveisiin, minkä ansiosta asiakas oli erittäin tyytyväinen lopputuotteeseen. Aktiivinen vuoropuhelu asiakkaan kanssa oli tärkeä laatutekijä iteratiivisessa ja ketterässä projektissamme. Ensimmäisessä vaiheessa toimitimme asiakkaalle prototyypin, josta saatujen kommenttien perusteella jatkoimme muotoilutyötä. Viimeistellyn tuotteen ilme suunniteltiin suoraan asiakkaan graafisen ohjeistuksen mukaisesti. SATO Oyj on vastuullisen vuokra-asumisen asiantuntija ja yksi Suomen suurimmista vuokranantajista. SATO omistaa noin 25 000 vuokra-asuntoa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. SATOkodeissa asuu noin 45 000 asukasta. Projektissa oli mukana oikeusmuotoilun, kielen- ja tekstinhuollon ja graafisen suunnittelun asiantuntijoita sekä legal tech -tiimimme edustajia.
Julkaistu 6.2.2024
Avustimme SATO Oyj:tä compliance-toiminnon kartoittamisessa, jossa arvioimme kokonaisvaltaisesti SATOn sisäisten politiikoiden, ohjeiden ja sitoumusten, kuten code of conductin, ajantasaisuutta ja sääntelynmukaisuutta. Lopputuloksena annoimme ehdotuksemme compliance-liitännäisten ohjeiden kehittämiseksi siten, että compliancen piiriin kuuluvien asioiden jalkauttaminen koko organisaatioon olisi entistä tehokkaampaa. Lisäksi annoimme ehdotuksemme compliance-toiminnon kehittämiseksi lyhyellä ja pitkällä aikavälillä ja rakenteen selkiyttämiseksi siten, että toimintamalli vastaisi nykyistä paremmin yhtiön vastuullisuusohjelmassa asetettuja tavoitteita ja tulevan vastuullisuussääntelyn vaatimuksia. ”Castrén & Snellmanin asiantuntijoiden tuki kartoituksessa on ollut ensiarvoisen tärkeää. Olemme saaneet erinomaisia kommentteja ohjeistojemme ja toimintatapojemme kehittämiseksi sekä niiden viemiseksi käytäntöön. Näiden asiantuntijoiden apuun on ollut helppo luottaa”, sanovat SATOn Katri Innanen (lakiasiainjohtaja) ja Sini Kössi (vastaava lakimies, investoinnit).
Julkaistu 8.5.2023