4.2.2021

Pääomasijoittaminen vauhdittaa talouskasvua

Pääomasijoittajat lähtevät vuoteen 2021 hyvistä asemista. Ennustamme, että tänä vuonna pääomasijoittajat tekevät merkittävästi aiempaa enemmän sijoituksia ja yrityskauppoja.

Vuosien varainkeruun ansiosta pääomasijoitusrahastoilla on käytössään suuret määrät sijoitettavaa pääomaa, jolle etsitään aktiivisesti sijoituskohteita. Tavanomaista hiljaisempi yrityskauppavuosi 2020 loi patoutunutta kysyntää. Myös matala korkotaso, velkarahoituksen hyvä saatavuus, valtioiden ja keskuspankkien voimakkaat elvytystoimet sekä koronavirusrokoteohjelmien käynnistyminen tukevat markkinoiden aktivoitumista.

Kansainvälisten ja kotimaisten pääomasijoittajien kiinnostuksen kohteena ovat nyt suomalaiset kasvuyritykset. Startupit ovat viime vuosina onnistuneet kehittämään nopean kansainvälisen kasvun mahdollistavia teknologioita ja liiketoimintamalleja, joissa pääoman tarve on aikaisempaa suurempi. Kansainvälistymistrendi voimistui jo vuonna 2020, jolloin startupeihin virtasi ennätysmäärä ulkomaista pääomaa ja rahoituskierrokset olivat aiempaa merkittävästi suurempia. Perinteisemmillä sektoreilla puolestaan suosiossa ovat yhä sijoitushankkeet, joissa kasvua haetaan nopeiden peräkkäisten yritysostojen avulla.

Vaikuttavuussijoittaminen on pääomasijoittamiseen voimakkaasti vaikuttava megatrendi. Markkinoille on tullut uusia innovatiivisia vaikuttavuusrahastoja, ja myös perinteisemmät rahastot integroivat vaikuttavuuden arvioinnin yhä kiinteämmin sijoitusstrategioidensa osaksi. Tässä kehityksessä institutionaalisilla rahastosijoittajilla on tärkeä rooli. Myös pääomarahasto-osuuksien jälkimarkkinat kiinnostavat nyt institutionaalisia sijoittajia.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että pääomasijoitusala vauhdittaa tehokkaasti talouskasvua, uusia innovaatioita ja työllisyyttä. Pääomasijoittajien rahoittamat kasvutarinat johtavat ennen pitkää myös pörssilistautumisiin ja merkittäviin yrityskauppoihin. Pääomasijoittajat ovatkin osaltaan edistämässä talouskasvua. Tämä on yhteinen etumme.

Uusimmat referenssit

Edustimme työsuhdepyöräpalveluita tarjoavaa Vapaus Bikes Finland Oy:tä sen 10 miljoonan euron kansainvälisellä Series A -rahoituskierroksella. Rahoituksen takana ovat pääomasijoittajat Shift4Good ja Superhero Capital Oy sekä Tesi yhdessä Euroopan investointipankin EGF-rahoitusohjelman kanssa. Saatu rahoitus tukee yrityksen kansainvälistä laajentumista, ohjelmistokehitystä, alustan automatisointia sekä käytettyjen pyörien konseptin laajentamista. Vapaus Bikes Finland on kestävien liikkumispalvelujen edelläkävijä ja toiminut etulinjassa työsuhdepyöräalalla vuoden 2020 lopusta lähtien. Siitä on tullut yksi Suomen nopeimmin kasvavista yrityksistä. Shift4Good on vaikuttavuuteen keskittyvä pääomasijoitusrahasto, joka tähtää liikennesektorin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin.
Julkaistu 21.8.2024
Neuvoimme Tesiä sen sijoittaessa raskasajoneuvoja valmistavaan Oy Sisu Auto Ab:hen. Sijoituksen myötä Tesistä tuli Sisu Auton omistaja 24,4 prosentin osuudella. Sisu on Suomen markkinoilla edelläkävijä raskasajoneuvojen kehittämisessä. Sisun ydinosaaminen on keskittynyt Suomessa valmistettavien kuorma- ja sotilasajoneuvojen tuotekehitykseen ja tuotantoon. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. Tesin hallinnoimat pääomasijoitukset ovat yhteensä 2,1 miljardia euroa.
Julkaistu 19.8.2024
Toimimme teollisia bioratkaisuja tarjoavan Bionto Oy:n neuvonantajana rahoitusjärjestelyssä, jossa Korpi Capital teki yhtiöön 4 miljoonan euron siemenvaiheen pääomasijoituksen. Sijoituksen toteutuminen edellyttää tiettyjen sijoitusdokumentaatiossa yksilöityjen ehtojen täyttymistä. Bionto on suomalainen varhaisen vaiheen bioteknologiayhtiö, joka kehittää ja tuottaa kestäviä, kannattavia ja turvallisia bioteknisiä ratkaisuja tukemaan eri teollisuuden toimijoiden vihreää siirtymää ja liiketaloudellisia ja yhteiskunnallisia tavoitteita.
Julkaistu 8.7.2024
Toimimme BHP:n suomalaisena neuvonantajana järjestelyssä, jossa BHP teki malminetsintää koskevan yhteistyösopimuksen Kingsrose Mining Limitedin kanssa. Sopimuksen myötä BHP rahoittaa täysin omistamansa tytäryhtiön kautta mineraalien etsintää kohdealueilla Suomessa. BHP ja Kingsrose allekirjoittivat 22.5.2024 julkistetun järjestelyn yhteydessä kaksi malminetsintää koskevaa yhteistyösopimusta nikkeli- ja kuparimalmien etsinnästä tietyillä alueilla Suomessa ja Norjassa. Suomea koskeva yhteistyösopimus käsittää Kingsrosen neljä varausilmoitusta Kotalahden nikkelivyöhykkeellä, joka on Keski-Suomessa sijaitseva 400 kilometriä pitkä geologinen muodostuma. Alueella ovat aiemmin toimineet Hituran, Kotalahden ja Enonkosken nikkelikaivokset. Sopimusjärjestelyjen taustalla on Kingsrosen osallistuminen BHP:n maailmanlaajuiseen Xplor-ohjelmaan, jonka kohteena ovat innovatiiviset varhaisen vaiheen mineraalietsintää harjoittavat yhtiöt. Ohjelman tavoitteena on löytää energiasiirtymään vaadittavia kriittisiä resursseja. BHP on markkina-arvolla mitattuna maailman suurin kaivosyhtiö. Yhtiö tuottaa rautamalmia, metallurgista kivihiiltä, kuparia ja nikkeliä, ja se on laajentamassa tuotantoaan myös potaskaan.
Julkaistu 4.7.2024