24.5.2016

Mikä on valtiontukea? – komissiolta tarkennusta valtiontuen käsitteeseen

Komissio julkaisi 19.5.2016 kauan odotetun tiedonannon EU:n valtiontukisääntöjen soveltumisedellytyksistä. Tiedonanto on osa vuonna 2012 aloitettua EU:n valtiontukisääntöjen kokonaisuudistusta, ja sen tarkoituksena on auttaa sekä tuensaajia, eli yrityksiä, että tukea myöntäviä viranomaisia arvioimaan, milloin julkisista varoista myönnetty etuus on tai ei ole unionin valtiontukisääntöjen piirissä.

Valtiontukisäännöillä edistetään tasavertaisia kilpailuedellytyksiä

Valtiontukisääntelyn tarkoituksena on taata EU:n sisämarkkinoilla toimiville yrityksille yhtäläiset toimintaedellytykset ja estää muun muassa omaan jäsenvaltioon perustettujen yhtiöiden kansallinen suosiminen. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) mukaan lähtökohtaisesti kiellettyä valtiontukea ovat sellaiset etuudet, jotka 

Jos kaikki nämä kriteerit täyttyvät, tukea voidaan pitää EU:n valtiontukisääntöjen vastaisena.

Tiedonannossa selkeytetään sitä, milloin yritykselle myönnetyn julkisen etuuden voidaan katsoa täyttävän kunkin edellä mainitun kriteerin. Lisäksi siinä otetaan kantaa myös tiettyjen tukimuotojen, kuten veroetuuksien ja infrastruktuurirahoituksen, arviointiin. Tiedonanto kokoaa yhteen unionin tuomioistuinten aiempaa ratkaisukäytäntöä, ja se korvaa komission aiemmat välitöntä verotusta ja julkisten maa-alueiden ja rakennusten myyntiä koskevat ohjeistukset. 

Sosiaaliturva ja terveyspalvelut taloudellisena toimintana

Komissio arvioi tiedonannossa tuen käsitettä useilla eri sektoreilla. Suomen käynnissä olevan sote-uudistuksen kannalta on huomionarvoista, että komissio on koonnut yhteen EU-tuomioistuinten oikeuskäytäntöä esimerkiksi siitä, mitä tarkoitetaan yrityksellä tai taloudellisella toiminnalla sosiaaliturvan ja terveyspalveluiden osalta. Komissio ottaa tiedonannossa kantaa siihen, millaiset terveydenhuollon tai sosiaaliturvan toimintatavat ovat niin sanotun solidariteettiperiaatteen mukaisia ja EU:n valtiontukisääntelyn ulkopuolella ja millaiset toimintatavat ovat markkinaehtoisia. Tiedonannossa myös tunnustetaan suoraan, että terveydenhuolto eri jäsenvaltioissa on järjestetty hyvin eri tavoin.

On oletettavaa, että näitä tiedonannossa esille nostettuja asioita luetaan tarkasti kotimaisen sote-uudistuksen yhteydessä. Ne liittyvät kiinteästi myös keskusteluun kilpailuneutraliteetista julkisen ja yksityisen toimijan välillä (ks. aiemmat blogimme aiheesta: Siivittääkö sote-uudistus yritykset innovoimaan uutta? ja Laki, jota meidän ei vieläkään tarvitse noudattaa?).

Täysin paikallinen avustus ei ole EU:n valtiontukea

EU:n valtiontukisäännöt eivät tietyin edellytyksin sovellu täysin paikalliseen toimintaan kohdistuviin tukiin. Tällaiset tuet eivät vaikuta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Niitä ovat komission mukaan esimerkiksi rahoitus sellaisille liikuntapalveluille, vapaa-ajan toimintamahdollisuuksille tai kulttuuritapahtumille, jotka palvelevat lähinnä paikallista väestöä ja joiden ei siten oleteta houkuttelevan asiakkaita unionin muista jäsenvaltioista. Tiedonanto siis selkeyttää sellaisten tukimuotojen joukkoa, joiden komissio ei katso vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Komissiolla ei ole toimivaltaa arvioida eikä periä takaisin tukia, jotka eivät täytä kaikkia valtiontuen kriteerejä.

Myös in house -toiminta voi olla taloudellista toimintaa, joka on yhtiöitettävä

Komissio ottaa tiedonannossa selvän kannan siihen, että myös niin sanottu in house -toiminta voi olla taloudellista toimintaa, johon sovelletaan EU:n valtiontukisääntöjä. Tilanne voi olla tällainen muun muassa silloin, kun in house -yksikkö tarjoaa palveluita sisäisesti mutta myös tuottaa niitä korvausta vastaan muille asiakkaille. Ottaen huomioon, että kuntalaissa on yhtiöittämisvelvollisuuden poikkeuksia, joita näissä tilanteissa yleisesti sovelletaan, kuntalaki saatetaan joutua ottamaan uuteen tarkasteluun.

Valtiontuki arvioitava aina tapauskohtaisesti

Tiedonannon tuomasta selkeydestä huolimatta valtiontukisääntöjen soveltumista koskeva arviointi on tehtävä tapauskohtaisesti ja mieluiten kirjallisesti. Jos komissio pitää myönnettyä etuutta myöhemmin EU:n valtiontukisääntöjen vastaisesti myönnettynä valtiontukena, etuus voidaan periä takaisin tuensaajalta korkoineen kymmenen vuoden ajan sen myöntämisestä.

Uusimmat referenssit

Toimimme Gasumin neuvonantajana järjestelyssä, jossa Gasum hankki uuden nesteytetyn maakaasun (LNG) sekä nesteytetyn biokaasun (LBG) bunkkerialuksen. Celsius-niminen alus palvelee Gasumin asiakkaita vuodesta 2027 alkaen. Aluksen omistaa Gasumin ja ruotsalaisen Sirius Shipping -varustamon yhteisyritys. Aluksen rakentaa RMK Marine -telakka Istanbulissa, Turkissa. Investointi on osa Gasumin strategiaa turvata LNG:n ja LBG:n saatavuus asiakkailleen Luoteis-Euroopan alueella kysynnän kasvaessa tulevina vuosina.Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluita teollisuudelle ja sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä puhtaampia polttoaineratkaisuja maa- ja meriliikenteeseen. Yritys auttaa asiakkaitaan pienentämään sekä omaa että asiakkaidensa hiilijalanjälkeä. Sirius on Backmanin perheen perustama ruotsalainen varustamo. Siriuksella on 11 tuote-/kemikaalisäiliöalusta ja kaksi LNG-säiliöalusta, ja lisäksi se hallinnoi kolmea tuote-/kemikaalisäiliöalusta.
Julkaistu 11.3.2025
Avustimme Valio Oy:tä sen ostaessa Raisio Oyj:n kasviproteiiniliiketoiminnan, siihen liittyvän käyttöomaisuuden ja Härkis®- ja Beanit®-härkäpapubrändit. Käyttöomaisuuteen kuuluvat muun muassa kasviproteiinituotteita Kauhavalla valmistavan tehtaan laitteet. Kauppa tukee Valion strategiaa kasvaa meijeriyhtiöstä ruokataloksi. Tämä liiketoimintakauppa tekee meistä entistäkin merkittävämmän kasvipohjaisten proteiinituotteiden kehittäjän ja valmistajan. Näiden tuotteiden kysyntä kasvaa pitkällä aikavälillä ja kasvupotentiaalia on vielä paljon. Vuonna 2022 ostimme Gold&Green® -liiketoiminnan ja siitä lähtien olemme tehneet vahvaa tuotekehitystä sekä uudistaneet brändiä. Myynti on kasvanut onnistuneiden tuotelanseerauksien myötä vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä noin 50 % edelliseen verrattuna. Tällä kaupalla rakennamme omaa tuotantokyvykkyyttä. Kauhavan tehtaan tuotantovälineet sopivat juuri meidän tarpeeseemme ja tilanteeseemme Valion liiketoimintajohtaja Kimmo Luoma sanoo. Valio on vuonna 1905 perustettu suomalainen meijeri ja ruokatalo, jonka omistajia ovat suomalaiset maidontuottajaosuuskunnat. Valiolla on tytäryhtiöt Ruotsissa, Virossa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 2 278 miljoonaa euroa, ja sillä on yli 4 000 työntekijää.
Julkaistu 14.2.2025
Castrén & Snellman toimii Porin kaupungin ja Pori Energia Oy:n oikeudellisena neuvonantajana 292 miljoonan euron rahoitusjärjestelyssä, jolla varmistetaan yhtiön olemassa olevien vastuiden jälleenrahoittaminen ja tulevien kasvua tukevien investointien rahoittaminen. Pori Energia ja sen rahoittajat allekirjoittivat Suomen lain alla olevan lainasopimuksen tätä varten 13.1.2025. Pori Energia on energiayhtiö, joka toimii useilla eri energiantuotannon osa-alueilla, kuten kaukolämmön, sähkönjakelun sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja uusiutuvien energialähteiden avulla tapahtuvan sähköntuotannon aloilla. Yhtiö tarjoaa myös tuulivoimapalveluja ja teollisuuden energiaratkaisuja Satakunnan alueella, jossa sillä on noin 60 000 asiakasta.
Julkaistu 6.2.2025
Castrén & Snellman toimii Porin kaupungin oikeudellisena neuvonantajana Pori Energian vähemmistöosuuden myynnissä Polhem Infralle. Pori Energia on energiayhtiö, joka toimii useilla eri energiantuotannon osa-alueilla, kuten kaukolämmön, sähkönjakelun sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja uusiutuvien energialähteiden avulla tapahtuvan sähköntuotannon aloilla. Yhtiö tarjoaa myös tuulivoimapalveluja ja teollisuuden energiaratkaisuja Satakunnan alueella. Porin kaupungin ja Polhem Infran strategisen kumppanuuden tavoitteena on parantaa Pori Energian taloudellista vakautta ja investointivalmiuksia, minkä ansiosta yhtiö voi jatkaa panostuksiaan energiamurroksessa ja tuottaa edelleen korkealaatuisia energiapalveluja asiakkailleen. Ruotsin valtion eläkerahastojen omistama Polhem Infra keskittyy investointeihin kriittiseen infrastruktuuriin, kuten uusiutuvaan sähköntuotantoon, energian varastointiin, energian jakeluun, digitaaliseen infrastruktuuriin ja liikenneinfrastruktuuriin. Kaupan yhteydessä Pori Energian yritysarvoksi määritettiin 905 miljoonaa euroa. 
Julkaistu 31.1.2025