13.3.2024

Kiristyvä valvonta paineistaa pieniä ja keskisuuria yritysjärjestelyjä

Sääntelyn ja valvonnan kiristyminen on näkynyt yritysjärjestelymarkkinassa viime vuosina. Suomen kilpailulain mukaiset alemmat kynnysarvot ovat olleet voimassa reilun vuoden, ja kilpailuviranomaiset EU-maissa valvovat yrityskauppoja yhä tarkemmin. Kilpailuviranomaiset kehittävät edelleen tutkintamenetelmiään ja ovat osoittaneet olevansa valmiita tarkastelemaan uudentyyppisiäkin kilpailuhaittateorioita.

Viime vuonna aiempaa useampi yrityskauppa peruuntui kesken II-vaiheen käsittelyn, kun Kilpailu- ja kuluttajavirasto oli päätynyt tutkinnassaan siihen, ettei yrityskauppaa voitu hyväksyä sellaisenaan ilman sitoumuksia. KKV on myös parhaillaan päivittämässä sitoumuksia ja yrityskaupan kieltämistä koskevia ohjeitaan, jotka julkaistaneen lähiaikoina.

Tässä toimintaympäristössä yrityskaupan osapuolten on entistä tarkemmin selvitettävä etukäteen järjestelyn vaikutuksia ja mahdollisia ratkaisuvaihtoehtoja sekä pyrittävä ennakoimaan myös kilpailuviranomaisten uudenlaisia haittateorioita ja valvontaprioriteetteja. Kun kilpailuviranomaiset voivat tarkastella järjestelyjä myös kapeasti määritellyillä tuote- ja maantieteellisillä markkinoilla, riskejä voi uusien kynnysarvojen myötä kohdistua myös varsin pieniin yrityskauppoihin.

Kiristyvä valvonta aiheuttaa epävarmuuksia myös siksi, että kaupan osapuolten käsitykset markkinoista eivät aina välttämättä kohtaa kilpailuviranomaisten näkemysten kanssa. Osapuolille aiheutuvat kustannukset voivat olla huomattavia, jos kilpailuviranomaisprosessi tai siitä seuraava oikeudenkäynti kestää pitkään tai jos pitkälle vietyjä järjestelyjä joudutaan peruuttamaan.

Tämä näkyy viranomaisprosessien riskinjakoa koskevien ehtojen neuvotteluissa. Yrityskauppaprosessin ostajatahot edellyttävät yhä useammin riskin tai kustannusten jakamista osapuolten kesken. Yrityskauppamarkkinoiden volyymien kasvaessa riskinjakoehtoja koskevien neuvottelujen voidaan ennakoida nousevan vieläkin keskeisempään rooliin. Nähtäväksi jää, miten Pohjoismaiden kilpailuviranomaisten kynnysarvot alittavien yrityskauppojen niin sanotut otto-oikeusjärjestelmät kehittyvät ja mikä vaikutus tällä on yritysjärjestelyihin.

Riskinjakoa koskeviin ehtoihin ja asianmukaisiin ennakkoselvityksiin on joka tapauksessa jatkossakin syytä kiinnittää huomiota kilpailusensitiivisissä yrityskaupoissa – myös pienemmissä järjestelyissä.

Uusimmat referenssit

Toimimme Pernod Ricardin suomalaisena neuvonantajana, kun se myi Turussa valmistettavat tuotemerkkinsä ja niiden tuotannon Oy Hartwall Ab:lle. Tunnetuin Hartwallille kaupan jälkeen siirtyvä tuotemerkki on Minttu-likööri. Hartwall on osa tanskalaista Royal Unibrew -konsernia. Pernod Ricard on yksi maailman suurimpia alkoholiyhtiöitä. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä.
Julkaistu 21.10.2024
Avustimme WithSecure Oyj:tä sen myydessä avointen lähteiden tiedonkeruuseen liittyvän tuotteen ja liiketoiminnan Patria Oyj:lle. Myyty ohjelmistoja ja palveluita yhdistävä liiketoiminta ei kuulu WithSecuren nykyisen strategian piiriin. Myynnin myötä WithSecure terävöittää keskittymistään Elements-portfolioon. WithSecure on globaali kyberturvallisuusyritys (listattu NASDAQ OMX Helsingin pörssissä), jolla on yli 35 vuoden kokemus alalta. WithSecure tarjoaa kumppaneilleen joustavia kaupallisia malleja, jotka varmistavat molemminpuolisen menestyksen dynaamisessa tietoturvan maailmassa. Patria on kansainvälinen puolustus- ja turvallisuusalan yritys, joka tarjoaa puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan elinkaaren tukipalveluita sekä teknologiaratkaisuja. Kaupan myötä Patria avaa toimipisteen Oulussa ja 10 nyt liiketoiminta-alueella työskentelevää WithSecuren asiantuntijaa siirtyy Patrian palvelukseen. 
Julkaistu 30.9.2024
Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myy kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myydään temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää sekä tavanomaisten ehtojen täyttymistä. Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024
Neuvoimme ANDRITZ-konserniin kuuluvaa Andritz Oy:tä sen ostaessa koko Procemex Oy:n osakekannan. Kauppa vahvistaa entisestään ANDRITZin automaatio- ja digitalisointiratkaisujen valikoimaa. Procemex on yksi maailman johtavista integroituja radanvalvonta- ja vianilmaisuratkaisuja sellu- ja paperiteollisuudelle tarjoavista yrityksistä. Se työllistää yli 100 konenäköjärjestelmien asiantuntijaa, ja sillä on tytäryhtiöitä Saksassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. ANDRITZ tarjoaa laajan valikoiman innovatiivisia laitoksia, välineitä, järjestelmiä, palveluita ja digitaalisia ratkaisuja monille eri toimialoille ja loppumarkkinoille. ANDRITZilla on johtava asema maailmanmarkkinoilla kaikilla neljällä liiketoiminta-alueellaan: sellu ja paperi, metallit, vesivoima sekä ympäristö ja energia. Se on julkisesti noteerattu konserni, jolla noin 30 000 työntekijää ja yli 280 toimipistettä yli 80 maassa.
Julkaistu 18.7.2024