11.11.2015

Siivittääkö sote-uudistus yritykset innovoimaan uutta?

Hallitus pääsi viikonloppuna vaikean väännön jälkeen sopuun sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta. Osana ratkaisua Suomessa otetaan käyttöön valinnanvapausjärjestelmä, jolla halutaan vahvistaa yksityisten palveluntuottajien asemaa julkisen sektorin rinnalla erityisesti perusterveydenhuollossa. Jatkossa asiakas valitsee itse, mistä hän palvelunsa ostaa ja kuka häntä hoitaa.

Nykyisin sote-palvelut hankitaan yksityiseltä sektorilta pääosin hankintalain mukaisella tarjouskilpailulla. Tätä on kritisoitu, koska harva yritys hallitsee hankintalain tarkat menettelysäännökset.

Parhaiten näyttävät pärjäävän isot yritykset, jotka pystyvät usein kilpailemaan myös hinnalla. Toistuva kilpailuttaminen soveltuu kuitenkin sote-palveluiden vaatimiin pitkiin asiakassuhteisiin huonosti.

Hyvin toteutettuna valinnanvapaus parantaa palveluiden sisältöä ja asiakassuhteiden pysyvyyttä. Se myös monipuolistaa yritysrakennetta, jolla palvelut toteutetaan. Asiakas saa palvelua nopeammin ja on saamaansa palveluun nykyistä tyytyväisempi.

Ruotsissa valinnanvapausjärjestelmä on ollut käytössä vuodesta 2009 alkaen. Hallitus on meillä jo ilmoittanut, että Ruotsista järjestelmää ei kopioida, vaan meillä kehitetään siitä oma malli. Ruotsin kokemukset antavat kuitenkin jotain osviittaa tulevasta.

Julkinen sektori, yritykset ja järjestöt samalle viivalle

Tulevaisuudessa Suomeen suunnitellut 15 sote-aluetta pitävät todennäköisesti itse yllä valinnanvapausjärjestelmää. Tällöin viranomaiset valitsevat kullakin alueella järjestelmään palveluntarjoajat, joiden joukosta me asiakkaina puolestaan valitsemme mieleisemme.

Kaikki minimivaatimukset täyttävät yritykset ja järjestöt on otettava mukaan palveluntuottajiksi, ja viranomaisen on kohdeltava niitä kaikkia yhdenvertaisesti. Järjestelmän ulkopuolelle voidaan sulkea toimittaja, joka ei ole luotettava. Perusteena voi olla esimerkiksi konkurssi, elinkeinotoimintaan vaikuttava lainvoimainen tuomio, vakava virhe ja verojen ja maksujen laiminlyönti.

Yrityksen kannalta on tärkeää tietää, miten ja milloin järjestelmään voi käytännössä päästä mukaan. Ruotsissa riittävä avoimuus on toteutettu niin, että avoimista valinnanvapausjärjestelmistä on ilmoitettava keskitetysti sitä varten perustetuilla nettisivuilla (www.valfrihetswebben.se).

Pk-sektori mukaan palveluiden tuottamiseen

Ruotsissa valinnanvapausjärjestelmä näyttää edistäneen erityisesti pienyritysten ja naisten johtamien yritysten asemaa. Hoitoalan yrityksistä suurin osa on pienyrityksiä: alle 20 työntekijän yritysten osuus on noin 93 prosenttia. Lisäksi alan yrityksistä 55 prosenttia on naisten johtamia, kun vastaava luku keskimäärin on 29 prosenttia. Hoitoalalla onkin eniten naisia yritysten johdossa.[1]

Kilpailuvalttina laatu, ei hinta

Kun valinnanvapausjärjestelmässä raha seuraa asiakasta ja hinta on ennalta määritelty, palveluntuottajan kilpailuvaltiksi nousee laatu. Asiakkaan oikeus vaihtaa palveluntuottajaa kannustaa yrityksiä panostamaan hyvään laatuun, tehokkuuteen ja asiakaslähtöisyyteen sekä sopeuttamaan toimintaansa asiakkaiden toiveisiin.

Toisaalta palveluntuottajan toiminnan ennakoitavuus paranee, kun toistuvat kilpailutukset eivät katkaise asiakassuhteita.

Ruotsissa 20 suosituimmasta terveyskeskuksesta 14 on yksityisiä. Myös vanhustenhoidossa yksityiset palveluntuottajat ovat menestyneet laatumittareilla paremmin kuin julkiset. Yksityisissä vanhainkodeissa asukkaille tarjottiin enemmän aktiviteetteja ja mahdollisuuksia ulkoiluun. Harvempi myös koki itsensä yksinäiseksi. Kotihoidossa yksityiset tuottajat ovat ottaneet julkisia toimijoita paremmin huomioon vanhusten toiveet.[2]

Kilpailu pakottaa uudistumaan

Parhaimmillaan käy niin, että syntyy kokonaan uudenlaisia palveluita. Ruotsalaisen Ung omsorg ‑yrityksen perusti alun perin kolme opiskelijaa, joiden tavoitteena oli lisätä ihmisten elämäniloa ja yhdistää sukupolvia. Nuoret vierailevat valinnanvapausjärjestelmässä mukana olevissa vanhainkodeissa, jotka tällä tavoin haluavat edistää asiakkaittensa elämänlaatua. Nykyisin yritys työllistää yli 700 nuorta, ja se järjestää vanhuksille monenlaista toimintaa.

Vaikka Ruotsin mallia ei Suomeen omaksuta sellaisenaan, valinnanvapaus pakottaa Ruotsin kokemusten perusteella aivan varmasti niin julkisen kuin yksityisen sektorin ajattelemaan nykyiset toimintamallit uusiksi. Sote-sektorin tarjouskilpailut eivät jää historiaan, mutta hankintalain kilpailuttamiskoukkujen sijaan valinnanvapausjärjestelmässä yritysten on ensi sijassa tunnettava asiakkaiden, siis sinun ja minun, tarpeet ja vastattava niihin ennemmin kuin hankintayksikön asettamiin vaatimuksiin.

Meidän odotuksemme palvelun sisällöstä tai vaikkapa vastuullisuudesta ja innovatiivisuudesta saattavat olla hyvin toisenlaiset kuin mihin tällä hetkellä palveluilla on totuttu vastaamaan. Miten odotuksiimme kyetään uudistuksessa vastaamaan? Jäämme kiinnostuneina odottamaan.

[1] Privat vårdfakta 2015, Vårdföretagarna

[2] Privat vårdfakta 2015, Vårdföretagarna

Uusimmat referenssit

Toimimme Gasumin neuvonantajana järjestelyssä, jossa Gasum hankki uuden nesteytetyn maakaasun (LNG) sekä nesteytetyn biokaasun (LBG) bunkkerialuksen. Celsius-niminen alus palvelee Gasumin asiakkaita vuodesta 2027 alkaen. Aluksen omistaa Gasumin ja ruotsalaisen Sirius Shipping -varustamon yhteisyritys. Aluksen rakentaa RMK Marine -telakka Istanbulissa, Turkissa. Investointi on osa Gasumin strategiaa turvata LNG:n ja LBG:n saatavuus asiakkailleen Luoteis-Euroopan alueella kysynnän kasvaessa tulevina vuosina.Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluita teollisuudelle ja sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä puhtaampia polttoaineratkaisuja maa- ja meriliikenteeseen. Yritys auttaa asiakkaitaan pienentämään sekä omaa että asiakkaidensa hiilijalanjälkeä. Sirius on Backmanin perheen perustama ruotsalainen varustamo. Siriuksella on 11 tuote-/kemikaalisäiliöalusta ja kaksi LNG-säiliöalusta, ja lisäksi se hallinnoi kolmea tuote-/kemikaalisäiliöalusta.
Julkaistu 11.3.2025
Avustimme Valio Oy:tä sen ostaessa Raisio Oyj:n kasviproteiiniliiketoiminnan, siihen liittyvän käyttöomaisuuden ja Härkis®- ja Beanit®-härkäpapubrändit. Käyttöomaisuuteen kuuluvat muun muassa kasviproteiinituotteita Kauhavalla valmistavan tehtaan laitteet. Kauppa tukee Valion strategiaa kasvaa meijeriyhtiöstä ruokataloksi. Tämä liiketoimintakauppa tekee meistä entistäkin merkittävämmän kasvipohjaisten proteiinituotteiden kehittäjän ja valmistajan. Näiden tuotteiden kysyntä kasvaa pitkällä aikavälillä ja kasvupotentiaalia on vielä paljon. Vuonna 2022 ostimme Gold&Green® -liiketoiminnan ja siitä lähtien olemme tehneet vahvaa tuotekehitystä sekä uudistaneet brändiä. Myynti on kasvanut onnistuneiden tuotelanseerauksien myötä vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä noin 50 % edelliseen verrattuna. Tällä kaupalla rakennamme omaa tuotantokyvykkyyttä. Kauhavan tehtaan tuotantovälineet sopivat juuri meidän tarpeeseemme ja tilanteeseemme Valion liiketoimintajohtaja Kimmo Luoma sanoo. Valio on vuonna 1905 perustettu suomalainen meijeri ja ruokatalo, jonka omistajia ovat suomalaiset maidontuottajaosuuskunnat. Valiolla on tytäryhtiöt Ruotsissa, Virossa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 2 278 miljoonaa euroa, ja sillä on yli 4 000 työntekijää.
Julkaistu 14.2.2025
Castrén & Snellman toimii Porin kaupungin ja Pori Energia Oy:n oikeudellisena neuvonantajana 292 miljoonan euron rahoitusjärjestelyssä, jolla varmistetaan yhtiön olemassa olevien vastuiden jälleenrahoittaminen ja tulevien kasvua tukevien investointien rahoittaminen. Pori Energia ja sen rahoittajat allekirjoittivat Suomen lain alla olevan lainasopimuksen tätä varten 13.1.2025. Pori Energia on energiayhtiö, joka toimii useilla eri energiantuotannon osa-alueilla, kuten kaukolämmön, sähkönjakelun sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja uusiutuvien energialähteiden avulla tapahtuvan sähköntuotannon aloilla. Yhtiö tarjoaa myös tuulivoimapalveluja ja teollisuuden energiaratkaisuja Satakunnan alueella, jossa sillä on noin 60 000 asiakasta.
Julkaistu 6.2.2025
Castrén & Snellman toimii Porin kaupungin oikeudellisena neuvonantajana Pori Energian vähemmistöosuuden myynnissä Polhem Infralle. Pori Energia on energiayhtiö, joka toimii useilla eri energiantuotannon osa-alueilla, kuten kaukolämmön, sähkönjakelun sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja uusiutuvien energialähteiden avulla tapahtuvan sähköntuotannon aloilla. Yhtiö tarjoaa myös tuulivoimapalveluja ja teollisuuden energiaratkaisuja Satakunnan alueella. Porin kaupungin ja Polhem Infran strategisen kumppanuuden tavoitteena on parantaa Pori Energian taloudellista vakautta ja investointivalmiuksia, minkä ansiosta yhtiö voi jatkaa panostuksiaan energiamurroksessa ja tuottaa edelleen korkealaatuisia energiapalveluja asiakkailleen. Ruotsin valtion eläkerahastojen omistama Polhem Infra keskittyy investointeihin kriittiseen infrastruktuuriin, kuten uusiutuvaan sähköntuotantoon, energian varastointiin, energian jakeluun, digitaaliseen infrastruktuuriin ja liikenneinfrastruktuuriin. Kaupan yhteydessä Pori Energian yritysarvoksi määritettiin 905 miljoonaa euroa. 
Julkaistu 31.1.2025