2.5.2022

Kestävällä rahoituksella torjutaan ilmastonmuutosta ja edistetään kestävää kehitystä

Kestävä kehitys on ollut jo pitkään yksi kuumimmista puheenaiheista. Kestävä rahoitus tarkoittaa finanssialan liiketoimintoja, joilla edistetään kestävän kehityksen tavoitteita. Nimensä mukaisesti se liittyy useimmiten lainarahoitukseen tai sijoittamiseen, jossa otetaan huomioon ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä näkökohtia.

Kestävällä rahoituksella on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja kestävän kehityksen edistämisessä. Ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin onkin tartuttu myös rahoitusmarkkinoilla, sillä EU:n asettamiin ilmastotavoitteisiin pääseminen vaatii varojen pitkäaikaista ja tehokasta allokointia ympäristöystävällisiin hankkeisiin.

Rahoitusmarkkinoiden vastauksena ilmastonmuutoksen torjumiseen ja sitä hillitsevien hankkeiden rahoittamiseksi on kehitetty useita erilaisia kestävän rahoituksen muotoja.

EU:n kestävän rahoituksen sääntelypaketti pähkinänkuoressa

Globaalin vähähiilisen talouden saavuttaminen tulee vaatimaan mittavia ja pitkäaikaisia investointeja ympäristöystävällisiin hankkeisiin niin julkisesta kuin yksityisestä pääomasta. Kestävää rahoitusta koskevaan EU-sääntelyyn onkin tullut viime vuosina mittavia muutoksia muun muassa EU:n kestävän rahoituksen sääntelypaketin muodossa.

Kestävän rahoituksen sääntelypakettia voidaan pitää erittäin merkittävänä etappina matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta, sillä asetuksentasoisina asetuksia sovelletaan suoraan kaikissa EU-jäsenvaltioissa.  Sääntelypaketti koostuu kolmesta asetuksesta:

Asetusten tavoitteena on ohjata pääomia kohti kestäviä sijoituskohteita ja samalla edistää kestävyyttä EU:n sisämarkkinoilla.

Taksonomia-asetuksessa määritetään luokitusjärjestelmän avulla, mitkä taloudelliset toiminnot eri sektoreilta ja toimialoilla ovat ympäristön kannalta kestäviä. Lisäksi siinä määritetään periaatteita, ympäristötavoitteita ja tiedonantovelvoitteita. Erilaisten taloudellisten toimintojen tekniset arviointikriteerit määritetään alemman tasoisessa lainsäädännössä, komission delegoiduissa säädöksissä.

Tiedonantoasetuksen tavoitteena on vahvistaa sijoittajien suojaa ja parantaa kestävyyteen liittyvien tietojen avoimuutta sekä edistää kestävinä markkinoitujen sijoitustuotteiden vertailukelpoisuutta.

Vertailuarvojen luomilla mittareilla on mahdollista arvioida ja vertailla luotettavasti eri sijoitustuotteiden kestävyyttä, sillä asetuksen tarkoituksena on taata asetuksenmukaisten vertailuarvojen luotettavuus ja yhdenmukaisuus. Vertailuarvoilla on katsottu olevan merkitystä erityisesti sijoitustuotteiden suorituskyvyn mittaamisessa, ja niitä pidetäänkin luotettavana informaatiota antavana mittarina.

Rahoitusmarkkinasääntelylle tavanomaiseen tapaan kaikki kolme asetusta täydentyvät myöhemmin delegoiduilla asetuksilla, teknisillä arviointikriteereillä ja sääntelystandardeilla.

Kansainvälisten lainamarkkinayhdistysten ohjeistukset selkeyttävät pelikenttää

Rahoitusmarkkinoiden luomien erilaisten kestävän lainarahoituksen muotojen pelikenttää on pyritty selkeyttämään ja yhdenmukaistamaan erilaisilla ohjeistuksilla. Näihin kuuluvat esimerkiksi Sustainability Linked Loan Principles-, Social Loan Principles- ja Green Loan Principles -ohjeistukset, jotka Loan Market Association (LMA) on julkaissut yhdessä Asia Pacific Loan Market Associationin (APLMA) sekä Loan Syndications and Trading Associationin (LSTA) kanssa.

Ohjeistusten tarkoituksena on tukea kestävää taloudellista toimintaa luomalla vakaita ja kansainvälisesti hyväksyttyjä markkinakäytäntöjä sekä yhdenmukaistamalla toimintatapoja kestävien lainojen markkinoilla. Ohjeistuksilla on myös onnistuttu selkeyttämään aiempaa tilannetta, jossa useiden erilaisten ohjeistuksien epäjohdonmukaisuus aiheutti epävarmuutta rahoitusmarkkinoilla.

On kuitenkin tärkeää huomioida, että LMA:n ohjeistusten seuraaminen on vapaaehtoista eikä niiden rikkomisesta seuraa ulkoisia sanktioita.

Ohjeistusten perustella kestävällä rahoituksella voidaan rahoittaa

Vielä muotoutuva kestävän rahoituksen kenttä asettaa haasteita

Lopuksi on tärkeää korostaa, että kestävä rahoitus, sen erilaiset muodot ja annetut ohjeistukset ovat vasta kehittymässä muotoonsa. Voidaankin todeta, että toistaiseksi yksityiskohtaisten sopimusten mallilausekkeiden puute ja ohjeistusten tuoreus voivat vaikeuttaa kestävien rahoitusjärjestelyiden arviointia.

Jäämmekin mielenkiinnolla odottamaan Loan Market Association ohjeistusten mahdollista täydentymistä ja kestävän rahoituksen kehitystä myös EU-sääntelyn näkökulmasta, sillä kestävällä rahoituksella tulee varmasti olemaan tärkeä rooli monen tämän vuosisadan merkittävimmän haasteen ratkaisemisessa.

Uusimmat referenssit

Toimimme A. Ahlströmin neuvonantajana yritysvastuuseen liittyvän huolellisuusvelvoiteprosessin suunnittelussa, jossa hyödynnetään toimialatuntemukseemme perustuvia parhaita käytäntöjä ja räätälöityjä ratkaisuja. Kattava ESG-neuvonantomme sisälsi myös sijoitustiimin ja johtoryhmän jäsenille sekä useiden portfolioyhtiöiden hallituksille räätälöityjä koulutuksia. ”Saimme Castrén & Snellmanin asiantuntijoilta ESG-sääntelytsunamiin liittyviä oikeudellisia ja käytännön neuvoja, jotka meidän tulee ottaa käyttöön omassa ESG-työssämme”, kommentoi Camilla Sågbom. Perheyhtiö A. Ahlström on teollinen omistaja, joka kehittää yritysomistuksistaan maailman johtavia metsä- ja kuitusektorin sekä ympäristöteknologian erikoisosaajia.
Julkaistu 5.9.2024
Laadimme SATOlle uudet eettiset toimintaohjeet yhtiön sisäiseen käyttöön ja yhteistyökumppaneille. Asiakkaan tavoitteena oli saada tiiviit ja helposti ymmärrettävät, juridisesti ajan tasalla olevat ohjeet, joiden kieli on ymmärrettävää ja ulkoasu raikas. Kirjoitimme asiakkaalle kokonaan uudet ohjeet, muotoilimme niille selkeän rakenteen ja suunnittelimme ja toteutimme ulkoasun. Teimme erilliset ohjeet yhtiön sisäiseen käyttöön ja yhteistyökumppaneille, jotta ohjeiden sävy ja tyyli saatiin vastaamaan täysin kummankin loppukäyttäjän tarpeita. Teimme ohjeista myös englanninkieliset käännökset. Lopputuotteena syntyi käytännönläheinen ja interaktiivinen pdf-ohjeistus, joka sopii asiakkaan ilmeeseen ja tyyliin. Asiakasymmärrys ja käyttäjälähtöisyys eli kohderyhmän tarpeiden huomioiminen ovat oikeusmuotoilun perusperiaatteita. Myös asiakkaan toiveiden keskiössä oli eettisten ohjeiden loppukäyttäjä, eli yhtiön työntekijät ja kumppanit. Tässä projektissa tehokas projektijohtaminen ja hyvä kommunikaatio auttoivat perehtymään asiakasyrityksen toiveisiin, minkä ansiosta asiakas oli erittäin tyytyväinen lopputuotteeseen. Aktiivinen vuoropuhelu asiakkaan kanssa oli tärkeä laatutekijä iteratiivisessa ja ketterässä projektissamme. Ensimmäisessä vaiheessa toimitimme asiakkaalle prototyypin, josta saatujen kommenttien perusteella jatkoimme muotoilutyötä. Viimeistellyn tuotteen ilme suunniteltiin suoraan asiakkaan graafisen ohjeistuksen mukaisesti. SATO Oyj on vastuullisen vuokra-asumisen asiantuntija ja yksi Suomen suurimmista vuokranantajista. SATO omistaa noin 25 000 vuokra-asuntoa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. SATOkodeissa asuu noin 45 000 asukasta. Projektissa oli mukana oikeusmuotoilun, kielen- ja tekstinhuollon ja graafisen suunnittelun asiantuntijoita sekä legal tech -tiimimme edustajia.
Julkaistu 6.2.2024
Toimimme Mérieux Equity Partnersin oikeudellisena ja yritysvastuun due diligence -neuvonantajana sen hallinnoiman Mérieux Participations 4 -buyout-rahaston  ostaessa osake-enemmistön Labqualitystä. Labqualityn nykyiset osakkaat, mukaan lukien Cor Group ja yhtiön johto, uudelleensijoittavat osan saamistaan varoista yhtiöön yrityskaupan yhteydessä. Labqualityn pääkonttori sijaitsee Helsingissä, ja se on pohjoismainen ulkoiseen laadunarviointiin (EQA) sekä lääkinnällisten laitteiden ja lääkkeiden kliinisiin tutkimuksiin (CRO) ja sääntelyyn erikoistunut toimija, jolla on vahva paikallinen asema myös Keski- ja Itä-Euroopassa. Yhtiö tarjoaa kattavan palveluvalikoiman terveydenhuollon, terveysteknologian ja lääkinnän aloille. Yhtiö työllistää yli 120 ammattilaista ja sen tukena on yli 150 ulkoisen asiantuntijan ja konsultin verkosto kolmessa eri maassa: Suomessa, Saksassa ja Puolassa. Sen monimuotoiseen asiakaskuntaan kuuluu yli 8 000 asiakasta yli 60 maassa, muun muassa suuria lääkeyhtiöitä. Mérieux Equity Partners (MxEP) on AMF:n akkreditoima terveydenhuolto- ja ravitsemusaloihin erikoistunut pääomasijoisyhtiö. MxEP tukee aktiivisesti yrityksiä, joilla on erottuvia tuotteita ja palveluita, tarjoamalla niille sektoriosaamista ja pääsyn alan kansainväliseen verkostoon. Yrityskauppa tarjoaa Labqualitylle mahdollisuuden toteuttaa buy & build -strategiaansa Euroopassa sekä kiihdyttää CRO-toimintaansa samalla kun se jatkaa kasvustrategiansa toteuttamista EQA-segmentissä. MxEP:n erityinen toimialaosaaminen ja taloudelliset resurssit tukevat Labqualitya sen tavoitellessa asemaa johtavana eurooppalaisena CRO- ja EQA-alustana, johon on integroitu sääntelykonsultoinnin osaaminen.
Julkaistu 4.12.2023
Avustimme Alko Oy:tä hankkeessa, jossa kehitetään valikoimaanoton ja valikoimanhallinnan ehtoja yritysvastuun osalta huomioiden Alkon monopoliasema ja kilpailuoikeudelliset kysymykset. Hanke liittyy huolellisuusvelvoitteen täytäntöönpanoon, ja siinä kiinnitetään huomiota toimitusketjun ihmisoikeus-, ympäristö- ja ilmastonäkökulmiin.
Julkaistu 1.12.2023