30.4.2019

Hyvä vai paha hankintalainsäädäntö?

Tuoreen tutkimuksen mukaan kilpailu julkisissa hankinnoissa ei toimi. Yli puoleen hankintamenettelyistä saadaan tarjouksia yksi, kaksi tai ei yhtään. Vuosina 2010–2017 toteutetuissa kilpailutuksissa tarjoajien lukumäärän mediaani oli kaksi. Kilpailusta oli puutetta kaikilla toimialoilla.

Tarjoajien neuvonantajana törmäämme säännöllisesti tilanteisiin, joissa hankintayksikkö yrittää siirtää esimerkiksi kysyntäriskin kokonaan tarjoajille. Tarjoajilta pyydetään kiinteitä hintoja, vaikka hankintayksikkö kieltäytyy sitoutumasta volyymeihin. Tarjouspyynnön ehdot ovat usein sellaiset, ettei kiinteä hinta jousta volyymin tai vaatimustason muuttuessa. Ongelmat eivät johdu hankinta­lainsäädännöstä, vaan hankintakäytännöistä.

Julkiset hankinnat ovat tarjoajille yleensä ota tai jätä -tilanne: joko tarjotaan hankintayksikön ehdoilla tai ei ollenkaan. Onnistumisia tulee harvoin, jos hankintayksikkö pyrkii vain turvaamaan oman asemansa ja vyöryttää riskit tarjoajille.

Samaan aikaan hankinnoilta toivotaan lisää strategista vaikuttavuutta. Tarvitaan vähähiilistä rakentamista, syrjäytymisen ehkäisemistä, työllistämistä ja ylipäänsä lisää tulosperusteisia hankintoja. Tämän kaiken hankintalainsäädäntö mahdollistaa jo nyt. Hankintakäytännöissä on vielä paljon parantamisen varaa, vaikka KEINO-osaamiskeskus tekeekin hyvää työtä tällä sektorilla.

Hankintalainsäädäntö on toimiva työkalu, kunhan sitä osaa käyttää. Jotta kilpailu piristyisi, tarvitaan lisää dialogia hankintayksiköiden ja tarjoajien välille. Normaalisti sopimuksissa pyritään win-win-tilanteisiin. Miksei myös julkisissa hankinnoissa? 

Uusimmat referenssit

Avustamme Helkama-Autokauppa Oy:tä sen ostaessa Helsingin ja Tampereen Škoda-jälleenmyyntitoimipisteiden liiketoiminnot Hedin Automotive Finlandilta. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää. Helkama-Autokauppa Oy toimii itsenäisenä jälleenmyyjänä Helkama-Auto Oy:n jälleenmyyjäverkostossa, joka on Škoda-autojen, -varaosien ja -lisävarusteiden Suomen maahantuoja. 
Julkaistu 3.12.2024
Toimimme Pernod Ricardin suomalaisena neuvonantajana, kun se myi Turussa valmistettavat tuotemerkkinsä ja niiden tuotannon Oy Hartwall Ab:lle. Tunnetuin Hartwallille kaupan jälkeen siirtyvä tuotemerkki on Minttu-likööri. Hartwall on osa tanskalaista Royal Unibrew -konsernia. Pernod Ricard on yksi maailman suurimpia alkoholiyhtiöitä. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä.
Julkaistu 21.10.2024
Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myy kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myydään temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää sekä tavanomaisten ehtojen täyttymistä. Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024
Neuvoimme ANDRITZ-konserniin kuuluvaa Andritz Oy:tä sen ostaessa koko Procemex Oy:n osakekannan. Kauppa vahvistaa entisestään ANDRITZin automaatio- ja digitalisointiratkaisujen valikoimaa. Procemex on yksi maailman johtavista integroituja radanvalvonta- ja vianilmaisuratkaisuja sellu- ja paperiteollisuudelle tarjoavista yrityksistä. Se työllistää yli 100 konenäköjärjestelmien asiantuntijaa, ja sillä on tytäryhtiöitä Saksassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. ANDRITZ tarjoaa laajan valikoiman innovatiivisia laitoksia, välineitä, järjestelmiä, palveluita ja digitaalisia ratkaisuja monille eri toimialoille ja loppumarkkinoille. ANDRITZilla on johtava asema maailmanmarkkinoilla kaikilla neljällä liiketoiminta-alueellaan: sellu ja paperi, metallit, vesivoima sekä ympäristö ja energia. Se on julkisesti noteerattu konserni, jolla noin 30 000 työntekijää ja yli 280 toimipistettä yli 80 maassa.
Julkaistu 18.7.2024