12.12.2022

Yhtiön hallituksen merkitys korostuu kriiseissä

Olen viimeisen vuoden aikana syventänyt osaamistani liiketoiminnan johtamisessa: olen suorittanut sekä kauppakamarin hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -tutkinnon että hallituksen puheenjohtaja -kurssin. Kurssit ovat muistuttaneet käytännössä, kuinka laaja työkenttä yhtiön hallituksella on.

Samaan aikaan olen seurannut, miten Euroopan komissio ehdottaa ja hyväksyy uusia asetuksia ja direktiivejä, joista jälkimmäiset implementoidaan kansallisiin lakeihin kotoisten säännösmuutosten lisäksi. Merkittävä osa näistä muutoksista on sellaisia, että yhtiöiden hallitusten tulisi ne hallita joko itse taikka lain sanakääntein ”asianmukaisesti järjestämällä”. Sääntelymuutokset siis kysyvät hallituksilta osaamista.

Kiihtyvän säädöstulvan lisäksi kriisit seuraavat toisiaan. Korona, Ukrainan sota, inflaatio, korkojen nousu, energiakriisi, komponenttipula – monta suurta asiaa, joita lainsäädännöllä ei voi korjata mutta jotka vaikuttavat yhtiöiden liiketoimintaan ja niiden hallitusten päätöksentekoon. Muutokset ovat yllättäviä, ja päätökset on tehtävä senhetkisen tiedon varassa. Kun hallituksen toimintaa myöhemmin arvioidaan, tulisi muistaa, että arvioinnin tukena on usein enemmän tietoa kuin hallituksella on aikanaan ollut.  

Jos yhtiön taloudellinen tilanne heikkenee kriisien seurauksena, hallituksen on oltava valppaana. Hallituksen on seurattava aktiivisesti oman pääoman tilannetta ja tehtävä ilmoitus kaupparekisteriin, jos pääoma vajoaa pakkaselle. Normaaliin liiketoimintaan nähden epätavanomaisten toimien ja varojenjaon osalta on oltava erityisen tarkkana – maksukyky- ja tasetestien tekeminen on haasteellisempaa. Lisäksi konserneissa on muistettava, ettei konsernietua tunnusteta. Taloudellisten vaikeuksien tullen korostuu se, että jokaisen konserniyhtiön hallituksen on edistettävä huolellisesti oman yhtiönsä etua: konserniyhtiöille lainaaminen tai konsernitilit täytyy miettiä uudelleen.

Hallituksen jäsenten tehtävä on vaativa, ja samaan aikaan jäsenet ovat paljon vartijoina: hyvin hoidettujen yhtiöiden merkitys Suomen kehitykselle on elintärkeä. Siksi osaaminen on näinä aikoina valttia.

Uusimmat referenssit

Avustimme WithSecure Oyj:tä sen myydessä kyberturvallisuuskonsultointiliiketoimintansa Neqstille. WithSecure Oyj on listattu NASDAQ OMX Helsingissä. Neqst on ruotsalainen sijoitusyhtiö, joka keskittyy teknologiayrityksiin. Kaupan toteutuminen edellyttää vielä tavanomaisten ehtojen täyttymistä ja viranomaishyväksyntöjä.
Julkaistu 24.1.2025
Toimimme Fortumin neuvonantajana yritysjärjestelyssä, jossa Fortum vahvistaa uusiutuvan energian hankekantaansa ostamalla hankkeiden kehitysportfolion Enersenseltä. Velaton kauppahinta on noin 9 miljoonaa euroa, ja kauppaan sisältyy mahdollisuus myös projektikohtaisiin lisäkauppahintoihin, mikäli hankkeet etenevät investointipäätökseen asti. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä, ja se arvioidaan saatavan päätökseen vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä. Fortum on johtava pohjoismainen energiayhtiö, joka rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Fortumin ydinliiketoiminta käsittää tehokkaan, hiilidioksidipäästöttömän sähköntuotannon sekä luotettavan sähkön ja kaukolämmön toimituksen yksityis- ja yritysasiakkaille. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. Yksi Fortumin strategisista tavoitteista on kehittää rakennusvalmiita yli 800 MW maatuuli- ja aurinkovoimahankkeita vuoden 2026 loppuun mennessä.
Julkaistu 19.12.2024
Toimimme Pernod Ricardin suomalaisena neuvonantajana, kun se myi Turussa valmistettavat tuotemerkkinsä ja niiden tuotannon Oy Hartwall Ab:lle. Tunnetuin Hartwallille kaupan jälkeen siirtyvä tuotemerkki on Minttu-likööri. Hartwall on osa tanskalaista Royal Unibrew -konsernia. Pernod Ricard on yksi maailman suurimpia alkoholiyhtiöitä.
Julkaistu 21.10.2024
Toimimme Multitude SE:n oikeudellisena pääneuvonantajana järjestelyssä, jossa yhtiö siirtää kotipaikkansa Suomesta Sveitsiin. Uraauurtavan järjestelyn ensimmäisessä vaiheessa Multituden kotipaikka siirtyi Suomesta Maltalle SE-asetuksen mukaisesti 30.6.2024. Samalla Multituden osakkeet poistettiin Suomen arvo-osuusjärjestelmästä ja osakkeiden liikkeeseenlaskijan arvopaperikeskus vaihtui Euroclear Finland Oy:stä Maltan pörssin ylläpitämään arvopaperikeskukseen. Käytännössä kaikki Multituden osakkeet säilytetään Clearstreamissä. Maltalla yhtiö on tarkoitus muuttaa Maltan lainsäädännön mukaiseksi osakeyhtiöksi, minkä jälkeen yhtiö hakee kotipaikan siirtämistä Maltalta Sveitsiin. Suomen lainsäädäntö ei salli kotipaikan siirtämistä suoraan Euroopan talousalueen ulkopuolella sijaitsevaan maahan yhtiön oikeushenkilöllisyys säilyttäen. Koska Sveitsi ei ole ETA-maa, järjestely on toteutettava porrastetusti useamman maan kautta. Avustamme Multitudea kaikissa kotipaikan siirtoa koskevissa Suomen lainsäädännön mukaisissa kysymyksissä ja koordinoimme muiden maiden osalta toimenpiteet paikallisten oikeudellisten neuvonantajien ja muiden hankkeeseen osallistuvien asiantuntijoiden kanssa. Järjestelyn yhteydessä toteutettiin siirron helpottamiseksi Multituden olemassa olevien joukkovelkakirjalainojen muuttamista koskeva kirjallinen menettely. Lisäksi vasta perustettu Multitude Capital Oyj laski liikkeeseen 80 miljoonan euron vakuudellisen joukkovelkakirjalainan. ”Siirto Maltalle on merkittävä askel Multituden matkalla. Tämä uraauurtava ja monimutkainen prosessi on toteutettu menestyksekkäästi oman tiimimme ja neuvonantajiemme korvaamattomalla tuella. Castrén & Snellman on mestarillisesti orkestroinut koko projektin varmistaen saumattoman koordinoinnin useiden lainkäyttöalueiden välillä. Odotamme innolla saavuttamamme seuraavan askeleen Sveitsiin siirtymisen muodossa”, sanoo Multituden toimitusjohtaja Jorma Jokela. Multitude on täysin säännelty finanssiteknologian kasvualusta, joka työllistää yli 700 henkilöä 25 maassa. Yhtiön osakkeet on listattu Frankfurtin pörssin ylläpitämälle säännellylle markkinalle (Prime Standard).
Julkaistu 1.7.2024