Helinä Teittinen

Associate, oikeustieteen maisteri

Neuvon asiakkaitamme ympäristöön, infrastruktuuriin ja luonnonvaroihin liittyvissä kysymyksissä.

Olen valmistunut oikeustieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2020. Ennen siirtymistäni Castrén & Snellmanille työskentelin liikenne- ja viestintäministeriössä liikenteen palveluistumisen parissa. Ympäristö- ja energiakysymyksiä kohtaan heränneen kiinnostuksen ohella kokemus kartutti ymmärrystä paitsi kansallisesta ja EU-politiikasta myös meneillään olevan vihreän siirtymän kokonaisvaltaisesta vaikutuksesta ympäristösääntelyyn.

Opintojeni ohessa olen työskennellyt muun muassa liikejuridiikkaan erikoistuneissa asianajotoimistoissa, Euroopan parlamentissa sekä valtioneuvostossa. Oikeustieteen maisterin tutkinnon lisäksi olen opiskellut oikeustiedettä Münchenissä Ludwig Maximilianin yliopistossa, jossa sain kattavan kuvan Saksan oikeusjärjestyksestä.

Parhaillaan suoritan Helsingin yliopistossa maantieteen opintoja, joiden pariin minut ajoi halu ymmärtää ympäristömme tilaa juridiikkaa laajemmin.

Palvelen asiakkaitamme myös saksaksi.

Uusimmat referenssit

Toimimme Excelerate Energyn neuvonantajana, kun se vuokrasi Exemplar-terminaalilaivan (Floating Storage and Regasification Unit, FSRU) Gasgrid Finland Oy:lle. Inkoon LNG-terminaalihankkeella on merkittävä rooli Suomen ja Viron kaasun saannin turvaamisessa, kun kaasuputkea pitkin tulevat kaasutoimitukset Venäjältä päättyvät. Exemplar on Suomen ensimmäinen LNG-terminaalilaiva, ja Inkoon LNG-terminaalihanke on oikeudellisesti ainutlaatuinen. Suomen ja Baltian maiden kaasun saannin kannalta kriittinen hanke toteutettiin kaiken lisäksi poikkeuksellisen nopealla aikataululla. Asiantuntijamme neuvoivat Excelerate Energyä laaja-alaisesti esimerkiksi sopimuksiin, energia- ja työlainsäädäntöön, lisensointiin, verotukseen ja strukturointiin liittyvissä asioissa.
Julkaistu 9.6.2023
Toimimme Kemijoki Oy:n neuvonantajana yhtiön selvittäessä mahdollisuuksia pumppuvoimalaitosten rakentamiseen Pohjois-Suomessa nykyisen tuotantoympäristönsä yhteyteen. Kyseessä on turvallisen energiasiirtymän mahdollistava yhteiskunnallisesti merkittävä hanke, jolla olisi merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Sääriippuvaisen tuuli- ja aurinkovoiman tuotannon määrä Suomessa tulee kasvamaan voimakkaasti. Tämä edellyttää riittävän säädettävän tuotantokapasiteetin varmistamista ja vesivoima on tärkein säädettävän tuotannon muoto. Kemijoki Oy:n selvityksen kohteena olevat teholtaan 200-600 megawatin pumppuvoimalat lisäisivät Suomen vesivoiman säätökykyä jopa 4 000 megawatilla. Lisäys on poikkeuksellisen merkittävä Suomen nykyisen, suurelta osin säätökykyisen vesivoimakapasiteetin säätökyvyn ollessa 3 100 megawattia. Hankkeen suuruusluokkaa kuvastaa myös se, että suurimman yhtiön toiminnassa olevan Petäjäskosken vesivoimalaitoksen nimellisteho on 182 megawattia. Mahdollisten investointien suuruusluokka on jopa 3 miljardia euroa. Pumppuvoima on Euroopassa ja maailmalla kasvussa oleva tuotantomuoto. Pumppuvoimalaitos koostuu kahdesta altaasta, joiden avulla se tuottaa sähköä kysynnän ollessa korkealla. Vesi lasketaan tällöin yläaltaasta turbiinien läpi ala-altaaseen. Kun sähkön kysyntä on vähäistä, vesi pumpataan takaisin yläaltaaseen.
Julkaistu 29.5.2023
Toimimme OX2:n paikallisena oikeudellisena neuvonantajana järjestelyssä, jossa OX2 sopi myyvänsä 49 prosentin omistusosuuden kolmesta merituulivoimahankkeestaan Ingka Investmentsille, ruotsalaisen IKEA-tavarataloketjun sijoitusyhtiölle. Sopimuksen kohteena olevat Halla-, Laine- ja Tyrsky-merituulivoimahankkeet sijoittuvat Suomen talousvyöhykkeelle. Hankkeiden yhteenlaskettu potentiaalinen vuotuinen sähköntuotantokapasiteetti on 29 TWh, mikä vastaa kolmannesta Suomen sähkönkulutuksesta vuonna 2022. Tavoitteena on aloittaa merituulivoimapuistojen sähköntuotanto 2030-luvun vaihteessa. OX2 aloitti Halla- ja Laine-hankkeiden kehittämisen neljä vuotta sitten ja sai ensimmäisenä yhtiönä valtioneuvostolta tutkimusluvat merituulivoimahankkeilleen. Olemme avustaneet OX2:ta merituulivoimahankkeiden hankekehityksessä ja luvittamisessa.
Julkaistu 16.5.2023
Toimimme Vattenfallin neuvonantajana järjestelyssä, jossa Vattenfall ja Metsähallitus sopivat Suomen ensimmäisen avomerelle sijoitettavan merituulivoimapuiston kehittämisestä ja rakentamisesta. Merituulivoimapuiston suunniteltu nimellinen kapasiteetti on 1,3 GW. Puisto rakennetaan noin 15 kilometrin päähän rannikosta Pohjanmaalla sijaitsevan Korsnäsin kunnan alueelle. Merituulivoimapuiston odotetaan olevan toimintavalmis 2030-luvun alussa, ja sen arvioitu vuosituotanto on noin 5 000 GWh. Määrä vastaa yli kahden miljoonan kerrostaloasunnon sähkön vuosikulutusta tai noin 250 000 sähköllä lämmitetyn omakotitalon vuosikulutusta Suomessa. Investoinnin arvioitu arvo on 2–3 miljardia euroa. Suomi on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja hiilinegatiivinen pian sen jälkeen. Metsähallituksella on keskeinen rooli tavoitteen saavuttamisessa, koska se hallinnoi Suomen valtion omistamia maa- ja vesialueita. Merituulivoimapuisto tukee myös Vattenfallin strategiaa mahdollistaa fossiilivapaa elämä yhden sukupolven kuluessa. Vattenfall on johtava eurooppalainen energia-alan yhtiö. Vattenfallilla on noin 19 000 työntekijää, ja se toimii pääasiassa Ruotsissa, Saksassa, Alankomaissa, Tanskassa ja Isossa-Britanniassa. Vattenfallin omistaa Ruotsin valtio.
Julkaistu 22.12.2022
Toimimme A. Ahlströmin neuvonantajana yritysvastuuseen liittyvän huolellisuusvelvoiteprosessin suunnittelussa, jossa hyödynnetään toimialatuntemukseemme perustuvia parhaita käytäntöjä ja räätälöityjä ratkaisuja. Kattava ESG-neuvonantomme sisälsi myös sijoitustiimin ja johtoryhmän jäsenille sekä useiden portfolioyhtiöiden hallituksille räätälöityjä koulutuksia. ”Saimme Castrén & Snellmanin asiantuntijoilta ESG-sääntelytsunamiin liittyviä oikeudellisia ja käytännön neuvoja, jotka meidän tulee ottaa käyttöön omassa ESG-työssämme”, kommentoi Camilla Sågbom, Director, Sustainability and Communications, A. Ahlström Oy. Perheyhtiö A. Ahlström on teollinen omistaja, joka kehittää yritysomistuksistaan maailman johtavia metsä- ja kuitusektorin sekä ympäristöteknologian erikoisosaajia.
Julkaistu 5.9.2024
Edustimme työsuhdepyöräpalveluita tarjoavaa Vapaus Bikes Finland Oy:tä sen 10 miljoonan euron kansainvälisellä Series A -rahoituskierroksella. Rahoituksen takana ovat pääomasijoittajat Shift4Good ja Superhero Capital Oy sekä Tesi yhdessä Euroopan investointipankin EGF-rahoitusohjelman kanssa. Saatu rahoitus tukee yrityksen kansainvälistä laajentumista, ohjelmistokehitystä, alustan automatisointia sekä käytettyjen pyörien konseptin laajentamista. Vapaus Bikes Finland on kestävien liikkumispalvelujen edelläkävijä ja toiminut etulinjassa työsuhdepyöräalalla vuoden 2020 lopusta lähtien. Siitä on tullut yksi Suomen nopeimmin kasvavista yrityksistä. Shift4Good on vaikuttavuuteen keskittyvä pääomasijoitusrahasto, joka tähtää liikennesektorin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin.
Julkaistu 21.8.2024
Avustimme menestyksekkäästi Rovaniemen kaupunkia virkarikos- ja vahingonkorvausasiassa, joka koski kaupungin tekemää merkittävää sijoituspäätöstä. Vastaajina olivat kaupungin entinen työsuhteinen konserniasiamies sekä hänen esihenkilönään virkasuhteessa toiminut kaupunginkamreeri. Rikosasia liittyi kaupunginhallituksen tekemään sijoituspäätökseen, jossa vastaajien valmisteleman päätöksen mukaisesti sijoitettiin 2 miljoonaa euroa kaupungin varoja vastaperustetun sijoitusyhtiön velkakirjoihin. Yhtiön toiminnasta merkittävä osa oli niin sanottua pikavippitoimintaa. Keskeinen oikeuskysymys asiassa oli, onko julkisten varojen sijoittaminen julkisen vallan käyttöä ja siten virkarikossäännösten piirissä myös työsuhteessa olevan henkilön osalta. Työsuhteista konserniasiamiestä syytettiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä perustuen hänen laiminlyönteihinsä sijoituspäätöksen valmistelussa ja esittelyssä sekä esteellisyyteen siksi, että hän oli sijoittanut omia varojaan yhtiöön, joka sai rahoitusta kaupunginhallitukselle esitetyltä sijoituskohteelta. Kaupunginkamreeria koskevat virkarikossyytteet kohdistuivat hänen tehtävänkuvaansa kaupungin sijoitustoiminnan valvojana ja raportoijana. Hän osallistui myös kaupunginhallituksen päätöksenteon valmisteluun ja esittelyyn. Asian käsittely alkoi Lapin käräjäoikeudessa kesäkuussa 2022. Elokuussa 2022 antamassaan tuomiossa käräjäoikeus totesi muun muassa argumentaatioomme perustuen, että julkisten varojen sijoittaminen on julkisen vallan käyttöä, ja siten virkarikossäännöksiä voitiin soveltaa konserniasiamieheen. Käräjäoikeus katsoi entisen konserniasiamiehen menettelyn täyttävän virka-aseman väärinkäyttämisen tunnusmerkistön ja entisen kaupunginkamreerin menettelyn täyttävän sijoituspäätöksen valmistelun osalta virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistön, mutta syyteoikeus oli vanhentunut. Siten vastaajia ei voitu tuomita rangaistuksiin, mutta vastaajat tuomittiin suorittamaan yhteisvastuullisesti kaupungille vahingonkorvausta noin 114 000 euroa viivästyskorkoineen, kaupunginkamreerin osuuden ollessa 10 % summasta. Syyttäjä tyytyi käräjäoikeuden tuomioon, mutta muut osapuolet valittivat hovioikeuteen. Siten ajoimme kaupungin puolesta hovioikeudessa sekä rangaistus- että korvausvaatimuksia. Rovaniemen hovioikeuden käsittely oli marras-joulukuussa 2023. Kesäkuussa 2024 antamassaan tuomiossa hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan virka-aseman väärinkäyttämisen ja virkavelvollisuuden rikkomisen osalta. Hovioikeus katsoi, että konserniasiamies oli laiminlyönyt velvollisuutensa ilmoittaa esteellisyydestään. Lisäksi hän oli laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia siitä, että hänen valmistelemansa sijoituspäätös oli kaupungin sijoitusohjeiden mukainen ja että se oli asianmukaisesti kilpailutettu. Hovioikeus katsoi myös, että sijoituskohteen esittelyteksti oli laadittu puutteellisesti ja harhaanjohtavasti ja että konserniasiamiehen menettely oli ollut tahallista. Kaupunginkamreerin osalta hovioikeus katsoi hänen laiminlyöneen velvollisuutensa valvoa, että kaupunginhallitukselle tehty sijoitusesitys oli sijoitusohjeiden mukainen ja että esitys ei ollut harhaanjohtava ja että riskit oli otettu huomioon sijoitusohjeiden edellyttämällä tavalla. Hovioikeuden tuomio on selkeä kannanotto siihen, että virkatoiminnassa ja julkista valtaa käytettäessä ei hyväksytä väärinkäytöksiä, ja tärkeä linjaus siltä osin, että julkisten varojen sijoittaminen on julkisen vallan käyttöä ja siten virkavastuun piirissä myös työsuhteisten henkilöiden osalta. Lisäksi hovioikeudessa oli keskeisenä arvioitavana kysymyksenä taloudellisen vahingon määrittäminen sijoitustoimintaan liittyvässä tapauksessa. Hovioikeus katsoi argumenttiemme pohjalta, että konserniasiamiehen ja kaupunginkamreerin menettelystä oli aiheutunut kaupungille vahinkoa. Hovioikeus korotti vahingonkorvauksen määrän 210 000 euroon, kamreerin osuuden rajoittuessa 10 %:iin. Vahingonkorvauksen korottaminen perustui siihen, että hovioikeus katsoi kaupungille aiheutuneen vahinkoa pääoman menetyksen lisäksi myös arvioitujen sijoitustuottojen menetyksestä. Tuomio ei ole lainvoimainen. 
Julkaistu 21.8.2024
Neuvoimme Tesiä sen sijoittaessa raskasajoneuvoja valmistavaan Oy Sisu Auto Ab:hen. Sijoituksen myötä Tesistä tuli Sisu Auton omistaja 24,4 prosentin osuudella. Sisu on Suomen markkinoilla edelläkävijä raskasajoneuvojen kehittämisessä. Sisun ydinosaaminen on keskittynyt Suomessa valmistettavien kuorma- ja sotilasajoneuvojen tuotekehitykseen ja tuotantoon. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. Tesin hallinnoimat pääomasijoitukset ovat yhteensä 2,1 miljardia euroa.
Julkaistu 19.8.2024