22.5.2023

Vetyhankkeiden luvittaminen muuttuvassa toimintaympäristössä – mitä kannattaa huomioida tuotantolaitoksen perustamisessa?

Vihreää vetyä kaavaillaan fossiilisten polttoaineiden korvaajaksi etenkin aloilla, joilla sähköistäminen on vaikeaa. Suomessa vetyhankkeita on tällä hetkellä suunnitteilla noin 11,7 miljardin euron edestä.

Voimassa oleva lainsäädäntö ei kaikilta osin vielä ota huomioon vetyhankkeiden erityispiirteitä, eikä vetyä koskevia uusia lainsäädäntöaloitteita tai viranomaisohjeistusta ole vielä annettu. Tämä on kaksiosaisen blogikirjoituksemme ensimmäinen osa, jossa esitetään näkökulmia vedyn tuotannon lupakysymyksistä.

Vedyn tuotantolaitoksen luvittaminen

Vedyn tuotantolaitoksen toteuttaminen voi edellyttää muun muassa seuraavia menettelyitä ja viranomaislupia:

Jos tuotantolaitos rakennetaan esimerkiksi hiilidioksidin talteenottolaitoksen yhteyteen tai jos laitoksessa jalostetaan vetyä esimerkiksi metanoliksi, metaaniksi tai ammoniakiksi, myös nämä toiminnot vaikuttavat hankkeen lupamenettelyyn. Vedyn tuotantolaitoksen toteuttaminen voi edellyttää tapauskohtaisesti myös muita viranomaislupia.

1. Ympäristövaikutusten arviointimenettely

Ensinnäkin vedyn tuotantolaitos saattaa edellyttää YVA-menettelyä, jos hanke mainitaan ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain liitteessä 1, eli hankeluettelossa, tai jos hanke todennäköisesti aiheuttaa laadultaan ja laajuudeltaan hankeluettelossa mainittujen hankkeiden vaikutuksiin rinnastettavia merkittäviä ympäristövaikutuksia. Vedyn tuotantolaitos saattaa vaatia YVA-menettelyn hankeluettelon 6 c) kohdan perusteella, joka koskee kemianteollisuuden integroituja tuotantolaitoksia, joissa valmistetaan teollisessa mittakaavassa aineita kemiallisilla muuntoprosesseilla ja joissa tuotetaan muun muassa epäorgaanisia kemikaaleja.

YVA-direktiivin mukaisesti kemiallisilla muuntoprosesseilla tarkoitetaan prosessia, jossa tapahtuu yksi tai useampi kemiallinen reaktio ja integroidulla tuotantolaitoksella laitosta, jossa on useita yksikköjä yhdessä toiminnallisesti toisiinsa liitettyinä. Kohdan perusteella esimerkiksi vedyn tuotantolaitos, jossa valmistetaan myös metaania voisi vaatia YVA-menettelyä. Teollisen mittakaavan määritelmä on puolestaan yhtenevä teollisuuspäästödirektiivin mukaisen määritelmän kanssa. Mittakaavan määrittämisessä tulee Euroopan komission teollisuuspäästödirektiivin tulkintaa koskevan ohjeistuksen mukaan ottaa huomioon muun muassa tuotteen luonne, tuotannossa käytetyn laitoksen tai laitteiden teollinen luonne, tuotannon määrä sekä kaupallinen tarkoitus.

2. Ympäristölupa

Vedyn tuotantolaitos saattaa vaatia myös ympäristölupaa, sillä teollisessa mittakaavassa tapahtuva vedyn kemiallinen tai biologinen jalostaminen on ympäristönsuojelulain liitteen 1 taulukon 1 kohdan 4 a) perusteella ympäristöluvanvaraista. Toiminnan mittakaavaa arvioitaessa otetaan huomioon teollisen mittakaavan määritelmään liittyvät seikat.

Vedyn tuotantolaitosten ympäristöluvanvaraisuuteen voi lähiaikoina tulla muutoksia, sillä ympäristönsuojelulain taustalla osittain olevaa teollisuuspäästödirektiiviä uudistetaan parhaillaan. Euroopan unionin neuvosto on neuvottelukannassaan ehdottanut, että veden elektrolyysillä tapahtuva vedyn tuotanto olisi ympäristölupavelvollista vasta päivittäisen tuotantokapasiteetin ylittäessä 60 tonnia. Kun Euroopan parlamentti on muodostanut näkemyksensä teollisuuspäästödirektiivin uudistuksesta, säädösehdotus siirtyy neuvoteltavaksi instituutioiden välillä.

Vedyn valmistusta ja hyödyntämistä koskeville ympäristölupahakemuksille on ympäristönsuojelu- ja vesiasioiden käsittelyssä aluehallintovirastossa annetun lain 2 a §:n mukaan annettava aluehallintovirastoissa etusija. Ympäristönsuojelulain 197 a §:n mukaan edellä mainittuja hakemuksia koskeva asia on käsiteltävä muutoksenhakutuomioistuimessa kiireellisenä. Säännökset ovat määräaikaisesti voimassa. Vihreän siirtymän hankkeita olemme käsitelleet blogipostauksessamme 3.6.2022.

3. Kemikaalilupa

Vety on lisäksi laissa vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta tarkoitettu vaarallinen kemikaali, jonka laajamittaista teollista käsittelyä ja varastointia saa harjoittaa vain Turvallisuus- ja kemikaaliviraston myöntämällä luvalla. Vaikka vedyn käsittelyä ja varastointia ei pidettäisi laajamittaisena, on toiminnanharjoittaja kuitenkin velvollinen tekemään ilmoituksen vaarallisen kemikaalin vähäisestä teollisesta käsittelystä ja varastoinnista.

Uusimmat referenssit

Toimimme KoBold Metalsin suomalaisena juridisena sekä verotuksellisena neuvonantajana sen earn-in-sopimuksessa Aurion Resourcesin kanssa. Sopimuksen mukaan KoBold (kokonaan omistetun tytäryhtiönsä KoBold Exploration Finland Oy:n kautta) voi ansaita jakamattoman 75 %:n osuuden löydetyistä hyödykkeistä (lukuun ottamatta pääasiassa kultaa tai hopeaa sisältäviä löytöjä) sijoittamalla 12 miljoonaa Yhdysvaltojen dollaria etsintä- ja tutkimuskuluihin viiden vuoden kuluessa sopimuksen allekirjoituksesta. Tutkimusalue kattaa noin 35 km² Aurionin kokonaan omistamasta 160 km² Ristin kiinteistöstä Sodankylässä. Järjestelyn myötä, edellyttäen earn-in -ehtojen täyttymistä, perustetaan yhteisyritys, jossa KoBold omistaa 75 % ja Aurion 25 %. KoBold Metals on yhdysvaltalainen tutkimus- ja kaivosyhtiö, jota tukevat korkean profiilin sijoittajat, kuten Breakthrough Energy Ventures, Andreessen Horowitz sekä Equinor. Se yhdistää geotieteiden asiantuntemuksen tekoälyyn, koneoppimiseen ja datatieteeseen parantaakseen ja nopeuttaakseen tutkimusprosessia kriittisten mineraalien löytämiseksi, jotka ovat välttämättömiä maailmanlaajuiselle energiasiirtymälle.
Julkaistu 26.3.2025
Avustamme Verne Global Ltd:tä, joka on Pohjoismaiden johtava kestävällä energialla toimivien HPC-datakeskusten tarjoaja, Mäntsälään sijoitettavan datakeskuksen hankekehityksessä. Toimimme Vernen neuvonantajana syksyllä 2024 sen ostaessa hankealuetta hallinnoivan kiinteistöyhtiön sekä myöhemmin itse hankealueen. Kiinteistökehityksen ohella neuvonantomme kattaa luvituksen ja verotuksen. Lisäksi avustamme Verneä sähköverkkoliitäntä- ja verkkopalveluasioissa. Mäntsälän datakeskushanke on Vernen neljäs datakeskus Suomessa, mikä vahvistaa Vernen asemaa kestävien ja skaalautuvien datakeskusratkaisujen johtajana. Datakeskuksen kapasiteetti on aluksi 70 MW ja se sijoittuu kymmenen hehtaarin suuruiselle hankealueelle vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsinki-Vantaan kansainväliseltä lentokentältä. Laitos palvelee paljon dataa käyttäviä yrityksiä ja tekoälytoimijoita, jotka käyttävät HPC:tä, koneoppimista tai muutoin tarvitsevat suurta tiedonsiirtokapasiteettia. Laitos toimii yksinomaan uusiutuvalla energialla. Vernen uusi laitos noudattaa yhtiön parhaita suunnitteluperiaatteita toiminnan tehostamisesta ja ympäristövaikutusten minimoimisesta. Kampus toimii uusiutuvilla energialähteillä, ja datakeskuksen tuottama hukkalämpö hyödynnetään alueen lämmityksessä. Yhtiö tekee tiivistä yhteistyötä Mäntsälän kunnan kanssa varmistaakseen, että datakeskuksella on myönteisiä paikallisvaikutuksia, mukaan lukien suunnitelmat hukkalämmön hyödyntämisestä kaukolämmityksessä. Vernen Mäntsälän datakeskuksen rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi vuoden 2025 aikana ja sen odotetaan valmistuvan kahdessa vuodessa. Laajennus on osa Vernen pitkän aikavälin suunnitelmaa rakentaa kestävällä energialla toimiva datakeskuksia. Verne on vuoden 2024 alusta lähtien ollut Ardianin, joka on maailman johtava yksityinen sijoitustalo, omistuksessa. Ardian on investoinut jo yli 1,6 miljardia euroa Pohjoismaihin, keskittyen energiasiirtymään ja digitaalisen infrastruktuurin projekteihin, ja työskentelee Vernen kanssa edistääkseen kestävää kasvua koko alueella.  Lue Verne Globalin lehdistötiedote.
Julkaistu 20.2.2025
Avustamme Verne Global Ltd:tä, joka on Pohjoismaiden johtava kestävällä energialla toimivien HPC-datakeskusten tarjoaja, sen Helsingin alueella sijaitsevan datakeskuksen laajennushankkeessa. Syksyllä 2024 toimimme Vernen neuvonantajana sen hankkiessa maata olemassa olevalta Helsingin datakeskuskampukselta laajentumista varten. Neuvonantomme kattaa kiinteistökehityksen ohella muun muassa luvituksen ja rakentamisen. Helsingin seudun datakeskushankkeen laajennus merkitsee uutta virstanpylvästä Vernen kunnianhimoisessa kasvustrategiassa Pohjoismaissa, vastaavasti kuin Vernen datakeskushanke Mäntsälässä. Maa hankittiin perheomisteiselta Onvestilta, jolla on pitkä historia alueella. Alueen strateginen sijainti tarjoaa erinomaiset yhteydet sähkö- ja kuituverkkoihin, läheisyyden Helsinki-Vantaan lentokentälle ja helpon pääsyn kaupungin keskustaan. Datakeskus on ihanteellisen organisaatioille, jotka etsivät luotettavia ja helposti saavutettavia tiloja. Verne tulee kehittämään aluetta edelleen hyödyntäen sen 70 MW kapasiteettia. Hanke vastaa kestävän, suorituskykyisen laskentainfrastruktuurin kasvavaan kysyntään. Suunniteltu laajennus sisältää kaksi uutta rakennusta, jotka on suunniteltu vastaamaan tekoälyn, HPC:n ja muiden paljon laskentatehoa vaativien toimintojen teknisiin vaatimuksiin. Vernelle kestävyys on tärkeä arvo, ja Helsingin kampus toimii 100 % uusiutuvalla energialla. Datakeskuksen tuottama hukkalämpö syötetään suoraan paikalliseen kaukolämpöverkkoon. Kaikki uudet tilat rakennetaan tukemaan nestekiertoa, mikä mahdollistaa tehokkaan hallinnan tekoälyn ja muiden intensiivisten laskentatyökuormien tuottamille korkeille lämpötiloille. Lisäksi Verne käyttää uusiutuvaa dieseliä varavoimageneraattoreissaan Suomessa, mikä vähentää generaattoreiden kasvihuonekaasupäästöjä keskimäärin 90 %. Lue Verne Globalin tiedote.
Julkaistu 20.2.2025
Castrén & Snellman toimii Porin kaupungin ja Pori Energia Oy:n oikeudellisena neuvonantajana 292 miljoonan euron rahoitusjärjestelyssä, jolla varmistetaan yhtiön olemassa olevien vastuiden jälleenrahoittaminen ja tulevien kasvua tukevien investointien rahoittaminen. Pori Energia ja sen rahoittajat allekirjoittivat Suomen lain alla olevan lainasopimuksen tätä varten 13.1.2025. Pori Energia on energiayhtiö, joka toimii useilla eri energiantuotannon osa-alueilla, kuten kaukolämmön, sähkönjakelun sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja uusiutuvien energialähteiden avulla tapahtuvan sähköntuotannon aloilla. Yhtiö tarjoaa myös tuulivoimapalveluja ja teollisuuden energiaratkaisuja Satakunnan alueella, jossa sillä on noin 60 000 asiakasta.
Julkaistu 6.2.2025