29.3.2022

Venäjää ei voi järjellä ymmärtää

Suomalaiset yritykset ovat puristuksissa. Pitkä raja Venäjän kanssa on sijoittajien silmissä ongelma sinänsä, ja pörssikurssit laskevat. Erityisen vaikeassa tilanteessa ovat yritykset, joilla on merkittävää toimintaa Venäjällä. Niiden suunnitelmiin vaikuttaa luja sidosryhmäpainostus kuluttajaboikoteista alkaen. Yhä useampi on aloittanut pysyvän vetäytymisen Venäjältä tai harkitsee sitä vakavasti.

Samanaikaisesti Venäjä on ryhtynyt voimakkaasti estämään ulkomaalaisomisteisen tuotannon alasajoa. Vaarana on, että ulkomaiset yritykset joutuvat myymään omaisuutensa ja investointinsa pilkkahintaan. Toinen vaara on kansallistaminen. Suomalaiset yritykset ovat niin merkittäviä toimijoita Venäjän taloudessa, että joitakin niistä on jo mainittu nimeltä kansallistamiskeskustelussa. Moni suomalaisyhtiö on toiminut Venäjällä menestyksekkäästi vuosikymmeniä ja investoinut sinne suuria summia. Jos avaimet jätetään pöydälle, niille kyllä löytyy ottaja Venäjän nykyjohdosta tai sen lähipiiristä.

Venäjältä irtautumista on harkittava huolellisesti, eikä vain taloudellisista syistä. Suomalaisyritykset kantavat huolta venäläisen henkilöstönsä ja johtajiensa asemasta mahdollisen exitin jälkeen. Huonosti toteutetun exit-operaation seurauksena paikallisjohto saattaa joutua hyvin ikävään tilanteeseen, jossa heitä uhkaa ankara rikosoikeudellinen vastuu Suomessa tehtyjen päätösten takia.

Exit-vaihtoehdot vaihtelevat yhtiömuodon mukaan, ja täyttä hintaa Venäjän-liiketoiminnasta on tuskin mahdollista saada. Toisaalta kaupat vaikka yhdenkin ruplan hintaan merkitsevät, että tulevaisuudessa kaupat voi kenties riitauttaa ja vedota investointisuojaan. Kansallistamista ei tarvitse jäädä odottelemaan.

Suomalaisen yhtiön johdon tulee toimenpiteitä harkitessaan edistää yhtiön pitkän aikavälin etua. Tässä harkinnassa laaja-alainen vastuullisuusnäkökulmien huomioiminen ei ole vain sallittua vaan välttämätöntä.

Viime viikkoina monet yritykset ovat valinneet vetäytymisen, vaikka siitä aiheutuu lyhyellä aikajänteellä merkittäviä tappioita osakkeenomistajille. Moniko yhtiö uskaltaa jäädä? Argumentteja on kuultu kummankin vaihtoehdon puolesta. Päätökset panevat joka tapauksessa yritykset koville, sillä hyvät vaihtoehdot ovat vähissä.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Milexia Groupia, ranskalaisen pääomasijoittajan Crédit Mutuel Equityn salkkuyhtiötä, sen hankkiessa Alpha Positron Oy:n liiketoiminnan. Alpha Positron Oy on suomalainen jakelija, joka on erikoistunut GPS/GNSS-, aika- ja taajuusratkaisujen toimittamiseen elektroniikkateollisuudelle, prosessiautomaatioon, yritysten IT-järjestelmiin, puolustusteollisuudelle ja muille vaativille markkinoille. Milexia Group on yksi maailman johtavista eurooppalaisista korkealaatuisten elektronisten komponenttien, järjestelmien ja tieteellisten instrumenttien toimittajista. Sillä on toimitiloja, varastoja ja teknisiä keskuksia Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Saksassa, Pohjoismaissa ja Hongkongissa. Yrityskauppa tukee Milexian strategiaa laajentaa läsnäoloaan Pohjoismaissa ja vahvistaa viestintäratkaisujen valikoimaansa.
Julkaistu 24.4.2025
Toimimme Piippo Oyj:n oikeudellisena neuvonantajana kaupassa, jossa Piippo myy kahdessa vaiheessa omistamansa kaapelilanka- ja verkkokoneet, niihin liittyvät muut omaisuuserät sekä Piipon liiketoiminnassaan käyttämät tavaramerkit portugalilaiselle Cotesi S.A:lle. Kaupan lopullisen toteutumisen odotetaan tapahtuvan arviolta vuoden 2026 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Piippo Oyj:n ydinliiketoimintaa ovat paalausverkot ja -langat ja se on kansainvälisesti alan yksi johtavista toimijoista. Yhtiön globaali jakeluverkosto kattaa yli 40 maata. Yhtiön osakkeet on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämällä First North Growth Market Finland -markkinapaikalla. Cotesi on vuonna 1967 perustettu yksi maailman johtavista synteettisistä ja luonnonmateriaaleista valmistettujen lankojen, verkkojen ja köysien tuottajista ja sillä on toimintaa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Amerikassa ja sen päätuotantolaitos sijaitsee Portugalissa Vila Nova de Gaiassa.
Julkaistu 17.4.2025
Toimimme KKR:n suomalaisena oikeudellisena neuvonantajana sen ostaessa Karo Healthcaren koko osakekannan EQT:ltä. Kauppa on seurausta Karon merkittävästä strategisesta muutoksesta pohjoismaisesta erikoislääkeyrityksestä johtavaksi eurooppalaiseksi kuluttajille suunnatun terveydenhuollon alustaksi, jonka tuotevalikoimakattaa ihoterveyden, jalkaterveyden ja intiimiterveyden sekä ruoansulatuskanavan terveyden ja vitamiinit, kivennäisaineet ja ravintolisät. KKR & Co. Inc. (NYSE: KKR) on johtava maailmanlaajuinen sijoitusyhtiö, joka tarjoaa vaihtoehtoista omaisuudenhoitoa sekä pääomamarkkina- ja vakuutusratkaisuja. KKR sponsoroi sijoitusrahastoja, jotka sijoittavat pääomasijoituksiin, luottoihin ja kiinteään omaisuuteen, ja sillä on strategisia kumppaneita, jotka hallinnoivat hedge-rahastoja. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä ja viranomaishyväksyntöjä. Kaupan odotetaan toteutuvan lähikuukausina.
Julkaistu 17.4.2025
Toimimme Säästöpankkiryhmän neuvonantajana järjestelyssä, jossa Sp-Henkivakuutus Oy:n osakkeet myydään Henki-Fennialle ja samalla osapuolet sopivat pitkäaikaisesta vakuutussäästämistä ja lainaturvaa koskevasta jakeluyhteistyöstä. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaisten hyväksyntää. Sp-Henkivakuutusyhtiö on vuonna 2007 perustettu kotimainen henkivakuutusyhtiö, joka tarjoaa yksityisasiakkaille ja yrityksille vakuutussäästämisen ja riskivakuuttamisen tuotteita. Säästöpankit ja Oma Säästöpankki Oyj toimivat Sp-Henkivakuutuksen asiamiehinä. Henki-Fennia on Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennian tytäryhtiö, joka on erikoistunut vapaaehtoisiin henki-, eläke- ja säästövakuutuksiin.
Julkaistu 11.4.2025