29.5.2024

Toimiva sähköinfra on avain investointien kotiuttamiseen

Tarve lisääntyvälle datakeskuskapasiteetille on kasvanut merkittävästi viime vuosina, ja digitalisaation ja luovan tekoälyn läpimurto vauhdittaa kehitystä entisestään. Suomeen on perusteilla useita datakeskuksia ja kysyntää uusille olisi – kunhan investoinnin mielekkyydestä ja energiainfrastruktuurin riittävyydestä huolehditaan.

Suomi on houkutteleva sijoitusympäristö datakeskukselle: tietoliikenneinfrastruktuuri on kehittynyt, turvallisuustilanne on vakaa, energian saatavuus on hyvällä tasolla ja sen hinta on maltillinen. Myös varainsiirtoverotuksen taso on kohtuullinen. Viileä ilmastokin palvelee keskuksen tarpeita, kun tarve erilliselle viilennykselle vähenee. Lisäarvoa voidaan saada myös lämmön talteenotosta.

Datakeskusinvestointien kotiuttaminen vaatii meiltä systemaattista ja pitkäjänteistä työtä muun muassa infrastruktuuripanostusten muodossa. Jotta lopullinen investointipäätös syntyy ja datakeskus päätetään rakentaa Suomeen, yksi keskeisistä asioista on, että teollisuusalan toimijat varmistuvat siitä, että sähköntuotanto ja -siirto riittää kattamaan myös datakeskuksen tarpeet.

Uutta energiainfrastruktuuria kannattaisikin nyt rakentaa jo etupainotteisesti ja vahvistaa näin investointien houkuttelevuutta. Vaikka hallitus kaavailee jopa 150 miljoonan euron verohyvitystä vihreää siirtymää tukeville hankkeille, sähköverkkojen valvontamallin muutokset vaarantavat kehitystä. Suomi-venettä tulisi soutaa yhteen suuntaan. Edellytyksiä uuden infrastruktuurin rakentamiseen ja investointiin tulee pitää yllä ja mieluiten vahvistaa.

Digitalisoitumisen edetessä niin sanotut hyperscaler-yritykset, kuten Google, Microsoft ja Meta, ovat kasvaneet ja menestyneet ja luoneet siten perustavanlaatuisen kysynnän datakeskuksille. Elämmekin nyt ratkaisevia hetkiä sen suhteen, minne teolliset investoinnit kotiutuvat ja datakeskukset rakennetaan: onko kohteena Suomi vai jokin muu Pohjoismaa?

Uusimmat referenssit

Castrén & Snellman toimii Porin kaupungin oikeudellisena neuvonantajana Pori Energian vähemmistöosuuden myynnissä Polhem Infralle. Pori Energia on energiayhtiö, joka toimii useilla eri energiantuotannon osa-alueilla, kuten kaukolämmön, sähkönjakelun sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja uusiutuvien energialähteiden avulla tapahtuvan sähköntuotannon aloilla. Yhtiö tarjoaa myös tuulivoimapalveluja ja teollisuuden energiaratkaisuja Satakunnan alueella. Porin kaupungin ja Polhem Infran strategisen kumppanuuden tavoitteena on parantaa Pori Energian taloudellista vakautta ja investointivalmiuksia, minkä ansiosta yhtiö voi jatkaa panostuksiaan energiamurroksessa ja tuottaa edelleen korkealaatuisia energiapalveluja asiakkailleen. Ruotsin valtion eläkerahastojen omistama Polhem Infra keskittyy investointeihin kriittiseen infrastruktuuriin, kuten uusiutuvaan sähköntuotantoon, energian varastointiin, energian jakeluun, digitaaliseen infrastruktuuriin ja liikenneinfrastruktuuriin. Kaupan yhteydessä Pori Energian yritysarvoksi määritettiin 905 miljoonaa euroa. 
Julkaistu 31.1.2025
Edustimme menestyksekkäästi suomalaista teollisuusyhtiötä SCC:n sääntöjen mukaisessa välitysmenettelyssä kansainvälistä rakennusyhtiötä vastaan. Riitaan sovellettiin Suomen lakia, ja välitysmenettelyn paikka oli Tukholma. Riita koski pääosin urakkasopimuksen purkua sekä oikeutta korvaukseen urakan viiveistä ja Venäjän hyökkäyssodasta aiheutuneesta kustannusten noususta johtuen. Tärkeimmät riidanalaiset kysymykset koskivat oikeutta urakkasopimuksen purkamiseen sekä purkamisen seuraamuksia, kuten oikeutta korvaukseen hankkeen loppuunsaattamiskuluista, oikeutta sopimussakkoon urakan viiveistä johtuen ja sopimuksen kohtuullistamista kustannusten nousun vuoksi. Riidan kokonaisarvo ylitti 15 miljoonaa euroa.
Julkaistu 8.1.2025
Avustamme Oomi Oy:tä liiketoimintakaupassa, jonka myötä KSS Energia Oy:n sähkön vähittäismyynnin kuluttaja- ja yritysasiakkaat siirtyvät Oomin asiakkaiksi tavoiteaikataulun mukaan maaliskuussa 2025. Järjestely edellyttää Kilpailu- ja kuluttajaviranomaisen hyväksynnän. Oomi Oy on yksi suurimmista energiapalveluyhtiöistä ja sähkön myyjistä Suomessa. Järjestelyn taustalla on sähkömarkkinoiden viimeaikainen kehitys ja Oomin strategia, jonka keskeisenä tavoitteena on tarjota asiakkaille mutkatonta ja entistä parempaa digitaalista asiakaskokemusta.
Julkaistu 20.12.2024
Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myi kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myytiin temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa.  Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024