18.3.2024

Rakennusalan konkurssit lisääntyvät – mitä tulee ottaa huomioon urakoitsijan konkurssitilanteessa?

Rakennusalan ahdinko on jatkanut syventymistään. Rakennusalalla alkoi viime vuonna yhteensä noin 600 konkurssia ja myös isoja toimijoita asetettiin loppuvuonna sekä tämän vuoden alussa konkurssiin. Kaikista rajuimmin ongelmat ovat koetelleet talonrakennusalaa ja pieniä yhtiöitä, mutta useat suuretkin toimijat ovat olleet otsikoissa.

Urakoitsijan konkurssi vaikuttaa merkittävästi tilaajaan ja alihankintaketjuun

Rakennusalan luonteeseen kuuluu tyypillisesti sopimusvelvoitteiden siirtäminen sopimusketjuissa eteenpäin aliurakoitsijoille. Tämä piirre näkyy myös konkursseja koskevissa alan tilastoissa. Sopimusketjutilanteessa pääurakoitsijan konkurssi voi helposti johtaa alihankintaketjussa useisiin likviditeettiongelmiin, ja sen heijastevaikutukset voivat ulottua alihankintaketjun ulkopuolelle muihin alan toimijoihin.

Myös tilaaja on urakoitsijan maksukyvyttömyysmenettelyssä hankalassa tilanteessa. Jos urakoitsija ajautuu konkurssiin, työt kohteessa loppuvat pahimmassa tapauksessa välittömästi, jolloin kohde ei valmistu tai takuukorjaukset jäävät tekemättä. Rakennus- ja takuuaikaiset vakuudet antavat tietyntasoisen turvan, mutta voivat olla laiha lohtu, jos työt pysähtyvät aikaisessa vaiheessa tai virheitä on paljon. Tilaajan onkin tärkeää havainnoida tilannetta työmaalla jatkuvasti esimerkiksi keskustelemalla urakoitsijan edustajien tai alihankintaketjun toimijoiden kanssa. Myös maksuhäiriörekistereiden seuraaminen on tärkeää.

Konkurssin vaikutukset urakan jatkumiseen

Konkurssin alkaessa pesänhoitaja ottaa konkurssiin menneen yhtiön omaisuuden hallintaansa velkojien lukuun. Konkurssipesällä on konkurssilain mukaan oikeus sitoutua velallisen vielä täyttämättä oleviin sopimuksiin, tyypillisesti myös rakennusurakkasopimuksiin. Pesä kuitenkin sitoutuu sopimuksiin ainoastaan silloin, kun ne ovat kassavirraltaan positiivia ja työvoima on helposti käytettävissä, joten käytännössä pesä pystyy vain harvoin jatkamaan urakkaa konkurssin alkamisen jälkeen.

Voiko tilaaja minimoida vahinkoja?

Urakoitsijan mahdollisen konkurssin varalta on tilaajan kannalta tärkeää, että sovitut maksupostit heijastavat mahdollisimman tarkasti työn valmiusastetta. Yksi keskeinen oikeussuojamekanismi urakoitsijan maksukyvyttömyystilanteessa on maksujen pidättäminen. Pidätettävä maksu voi vastata esimerkiksi sopimussakkoa tai virheiden korjaustyön suuruutta.

Tilaajalle on joka tapauksessa erityisen tärkeää, että työt saadaan tehdyksi ilman ylimääräisiä kustannuksia ja viivästyksiä. Näennäisesti tilaajan kannalta edulliset jälkipainotteiset maksupostit tai suuret maksujen pidättämiset saattavatkin johtaa juuri päinvastaiseen lopputulemaan. Sen sijaan voi olla tilanteesta riippuen perusteltua yrittää tukea vaikeuksissa olevaa urakoitsijaa, jotta työt saadaan keskeytyksettä valmiiksi.

Urakoitsijan maksukyvyttömyystilanteessa on myös hyvä selvittää mahdollisia järjestelyitä, joilla varmistetaan aliurakoitsijoiden töiden eteneminen. Näin on varsinkin silloin, kun aliurakoitsijat suorittavat keskeiset jäljellä olevat työt ja pääurakoitsijan heikentynyt maksukyky uhkaa töiden etenemistä. Sopimusehtojen muuttamiseen jälkikäteen liittyy kuitenkin aina riskejä, joten mahdolliset urakoitsijaa tukevat tai aliurakoitsijoita koskevat järjestelyt tulee suunnitella ja sopia tarkkaan niin sopimus- kuin insolvenssioikeudellisesta näkökulmasta.

Jos on selvää, että urakoitsija tulee ajautumaan konkurssiin, vaihtoehtoisen urakoitsijan kartoittaminen usein tarpeen jo ennen konkurssia ylimääräisten kustannusten ja viivästysten välttämiseksi.

Vaikka rakennusalan näkymien paraneminen antaa vielä odottaa itseään, suhdannetilanteen elpyminen on vain ajan kysymys.

Uusimmat referenssit

Castrén & Snellman toimii Porin kaupungin oikeudellisena neuvonantajana Pori Energian vähemmistöosuuden myynnissä Polhem Infralle. Pori Energia on energiayhtiö, joka toimii useilla eri energiantuotannon osa-alueilla, kuten kaukolämmön, sähkönjakelun sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja uusiutuvien energialähteiden avulla tapahtuvan sähköntuotannon aloilla. Yhtiö tarjoaa myös tuulivoimapalveluja ja teollisuuden energiaratkaisuja Satakunnan alueella. Porin kaupungin ja Polhem Infran strategisen kumppanuuden tavoitteena on parantaa Pori Energian taloudellista vakautta ja investointivalmiuksia, minkä ansiosta yhtiö voi jatkaa panostuksiaan energiamurroksessa ja tuottaa edelleen korkealaatuisia energiapalveluja asiakkailleen. Ruotsin valtion eläkerahastojen omistama Polhem Infra keskittyy investointeihin kriittiseen infrastruktuuriin, kuten uusiutuvaan sähköntuotantoon, energian varastointiin, energian jakeluun, digitaaliseen infrastruktuuriin ja liikenneinfrastruktuuriin. Kaupan yhteydessä Pori Energian yritysarvoksi määritettiin 905 miljoonaa euroa. 
Julkaistu 31.1.2025
Edustimme menestyksekkäästi suomalaista teollisuusyhtiötä SCC:n sääntöjen mukaisessa välitysmenettelyssä kansainvälistä rakennusyhtiötä vastaan. Riitaan sovellettiin Suomen lakia, ja välitysmenettelyn paikka oli Tukholma. Riita koski pääosin urakkasopimuksen purkua sekä oikeutta korvaukseen urakan viiveistä ja Venäjän hyökkäyssodasta aiheutuneesta kustannusten noususta johtuen. Tärkeimmät riidanalaiset kysymykset koskivat oikeutta urakkasopimuksen purkamiseen sekä purkamisen seuraamuksia, kuten oikeutta korvaukseen hankkeen loppuunsaattamiskuluista, oikeutta sopimussakkoon urakan viiveistä johtuen ja sopimuksen kohtuullistamista kustannusten nousun vuoksi. Riidan kokonaisarvo ylitti 15 miljoonaa euroa.
Julkaistu 8.1.2025
Avustamme Oomi Oy:tä liiketoimintakaupassa, jonka myötä KSS Energia Oy:n sähkön vähittäismyynnin kuluttaja- ja yritysasiakkaat siirtyvät Oomin asiakkaiksi tavoiteaikataulun mukaan maaliskuussa 2025. Järjestely edellyttää Kilpailu- ja kuluttajaviranomaisen hyväksynnän. Oomi Oy on yksi suurimmista energiapalveluyhtiöistä ja sähkön myyjistä Suomessa. Järjestelyn taustalla on sähkömarkkinoiden viimeaikainen kehitys ja Oomin strategia, jonka keskeisenä tavoitteena on tarjota asiakkaille mutkatonta ja entistä parempaa digitaalista asiakaskokemusta.
Julkaistu 20.12.2024
Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myi kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myytiin temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa.  Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024