4.11.2021

SPAC-yhtiöt vauhdittavat yritysjärjestelyitä ja vastuullisuutta

SPAC-yhtiöiden listautuminen tuli Suomessa mahdolliseksi keväällä. Ensimmäinen suomalainen SPAC-yhtiö listautui kesäkuussa. Syyskuun alussa se ilmoitti sulautuvansa Purmo Groupiin.

SPAC-yhtiöt ovat tähän saakka keskittyneet Yhdysvaltoihin, mutta nyt moni yhtiö tähyää Euroopan markkinoille. Globaalisti sopivaa ostokohdetta etsivän pääoman määrä on mullistava: yrityskauppojen kokonaisarvo on keskimäärin 500–550 miljardia dollaria vuodessa. Jo perustettujen SPAC-yhtiöiden odotetaan julkistavan kahden seuraavan vuoden aikana yli 700–800 miljardin arvosta kauppoja.

Lupaavan alun siivittämänä SPAC-yhtiöillä onkin varmasti tärkeä rooli myös Suomessa. Kehitystä vauhdittaisi se, että Verohallinto poistaisi verokohteluun liittyvää epävarmuutta ottamalla kantaa SPAC-sijoitusten verokohteluun. Toistaiseksi SPAC-mallia koskevaa oikeuskäytäntöä tai vakiintunutta verotuskäytäntöä ei vielä ole.

Vauhtia tarvitaan, koska SPAC-yhtiöt voivat olla ratkaisevassa asemassa myös kestävyystavoitteiden saavuttamisessa. Kasvuyhtiöille sulautuminen SPAC-yhtiöön tarjoaisi uuden tavan hankkia merkittävää uutta pääomaa nopeasti, koska SPAC-yhtiön kasvuyhtiöstä tekemä arvonmääritys voi perustua tulevaisuuden tuottoennusteisiin, mikä mahdollistaa myös alkuvaiheen investoinnit.

ESG-suuntautuneet SPAC-yhtiöt tarjoavat institutionaalisille ja yksityissijoittajille mahdollisuuden sijoittaa omia arvojaan vastaaviin yrityksiin. Arvositoutuneet sijoittajat tavoittelevat mieluummin pitkän aikavälin arvonluontia kuin kvartaalivoittoja. Julkisina yhtiöinä SPAC-yhtiöt ovat yksityisiä yrityksiä läpinäkyvämpiä ja paremmin hallinnoituja. Nasdaqin uusien vaatimusten myötä myös yhtiöiden hallituksista tulee aiempaa monimuotoisempia.

Käynnissä on radikaali murros siinä, kuinka yhteiskuntamme liikkuu, rakentaa ja syö. Se edellyttää kestävien teknologioiden skaalaamista, joka puolestaan vaatii ennennäkemättömän määrän pääomaa. SPAC-yhtiöt ovat ajankohtainen innovaatio, joka voi auttaa saavuttamaan nämä tavoitteet.

Uusimmat referenssit

Toimimme Nokian Panimo Oyj:n oikeudellisena neuvonantajana yhtiön listautuessa Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle. Kysyntä yleisö- ja instituutioannista koostuneessa listautumisannissa oli erittäin vahvaa ja listautumisanti ylimerkittiin. Nokian Panimo sai listautumisannista noin 10 miljoonan euron bruttovarat. Listautumisannissa vastaanotettiin merkinnät yli 2 900 sijoittajalta ja yhtiön osakkeenomistajien määrä nousi listautumisannin myötä yli 4 700 osakkeenomistajaan. Listautuminen antaa meille vahvan pohjan seuraaville kasvun vuosille. Olemme kiitollisia sijoittajille luottamuksesta ja innostuneita siitä, mitä voimme yhdessä saavuttaa. Tästä alkaa uusi luku Nokian Panimon tarinassa” – toimitusjohtaja Janne Paavola Kaupankäynti osakkeilla alkoi First North -markkinapaikalla 3.4.2025 kaupankäyntitunnuksella BEER. Nokian Panimo on vuoden 2023 liikevaihdolla mitattuna Suomen toiseksi suurin pienpanimo ja viidenneksi suurin panimo. Nokian Panimo tunnetaan erityisesti Keisari-oluistaan. Nokian Panimo valmistaa kaikki tuotteet Nokialla sijaitsevassa tuotantolaitoksessa, ja vuonna 2024 myyntivolyymi oli yhteensä yli 8,3 miljoonaa litraa ja liikevaihto 11,9 miljoonaa euroa. Kotimaisuus, vastuullisuus ja kestävät toimintatavat ovat Nokian Panimo keskiössä.
Julkaistu 3.4.2025
Neuvoimme Huhtamäkeä EU:n vastuullisuussääntelyssä ja selvitimme sen vaikutuksia Huhtamäen ESG-strategiaan.  Tiimimme keskittyi ESG-sääntelyn noudattamiseen ja Huhtamäen ESG-tavoitteiden edistämiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin.
Julkaistu 1.4.2025
Neuvoimme Huhtamäki Oyj:tä, kun se teki 450 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun, syndikoidun ja monivaluuttaisen luottolimiittisopimuksen (syndicated multicurrency revolving credit facility). Järjestely on voimassa viisi vuotta. Uusi luottolimiitti korvaa nykyisen, tammikuussa 2021 allekirjoitetun, 400 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun syndikoidun luottolimiitin, ja sitä käytetään konsernin yleisiin rahoitustarpeisiin. Luottolimiittiä on mahdollista jatkaa kaksi kertaa yksi vuosi kerrallaan lainanantajien suostumuksella. Luottolimiitin pääjärjestäjinä ja -välittäjinä toimivat Citi, Nordea Bank Abp, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), BNP Paribas, Commerzbank Aktiengesellschaft, Danske Bank A/S, DBS Bank Ltd., London Branch, J.P. Morgan SE, Landesbank Hessen-Thüringen Girozentrale, OP Corporate Bank plc, Raiffeisen Bank International AG ja Standard Chartered Bank AG.
Julkaistu 28.11.2024
Toimimme A. Ahlströmin neuvonantajana yritysvastuuseen liittyvän huolellisuusvelvoiteprosessin suunnittelussa, jossa hyödynnetään toimialatuntemukseemme perustuvia parhaita käytäntöjä ja räätälöityjä ratkaisuja. Kattava ESG-neuvonantomme sisälsi myös sijoitustiimin ja johtoryhmän jäsenille sekä useiden portfolioyhtiöiden hallituksille räätälöityjä koulutuksia. ”Saimme Castrén & Snellmanin asiantuntijoilta ESG-sääntelytsunamiin liittyviä oikeudellisia ja käytännön neuvoja, jotka meidän tulee ottaa käyttöön omassa ESG-työssämme”, kommentoi Camilla Sågbom, Director, Sustainability and Communications, A. Ahlström Oy. Perheyhtiö A. Ahlström on teollinen omistaja, joka kehittää yritysomistuksistaan maailman johtavia metsä- ja kuitusektorin sekä ympäristöteknologian erikoisosaajia.
Julkaistu 5.9.2024