18.12.2015

Miten selviydyt kilpailuviranomaisen yllätystarkastuksesta?

Tiistaiaamuna kello 9.04 puhelimesi soi. Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) tarkastajat ovat saapuneet yrityksesi vastaanottoon ja haluavat tavata sinut välittömästi suorittaakseen yllätystarkastuksen eli ”dawn raidin”.

Kilpailuviranomainen ei ilmoita ennalta yllätystarkastuksistaan. Tyypillinen ajankohta on aamunkoitteessa ja useimmiten alkuviikosta. Yllätystarkastus voidaan tehdä yhtiön toimitilojen lisäksi myös muihin tiloihin, kuten esimerkiksi työntekijän kotiin tai kesämökille.

Ihmettelet, mistä oikein on kysymys. KKV:n tarkastajat kertovat, että heillä on toimivalta suorittaa yllätystarkastuksia missä tahansa yhtiössä selvittääkseen, onko kilpailusääntöjä rikottu. Tarkastus voi johtua esimerkiksi siitä, että asiakkaasi tai kilpailijasi on tehnyt yhtiösi toiminnasta toimenpidepyynnön tai antanut nimettömän vihjeen.

Mitä tarkastuksella tapahtuu?

Pyydät tarkastajia odottamaan asianajajaa, joka kertoi puhelimessa saapuvansa paikalle tunnin sisällä. Tarkastajat eivät kuitenkaan suostu odottamaan vaan ilmoittavat aloittavansa tarkastuksen välittömästi.

Suostut vaatimukseen, koska muistat kilpailuoikeuskoulutuksesta, että jo tarkastuksen viivyttäminen tai estäminen voi johtaa sakkoihin. Ohjaat tarkastajat vapaaseen neuvotteluhuoneeseen.

Seuraavaksi tarkastajat pyytävät sinua ottamaan yhteyttä nimeämiinsä henkilöihin tarkastaakseen heidän huoneensa ja tietokoneensa. KKV:lla on hyvin laajat oikeudet tutkia yhtiön henkilöstön työhuoneita sekä niissä olevia asiakirjoja ja laitteita. Tarkastajilla ei kuitenkaan ole oikeutta tutkia yhtiön ja sen asianajajan välistä kirjeenvaihtoa. Asianajajasi osaa huolehtia siitä, että KKV jättää tällaiset asiakirjat tarkastuksen ulkopuolelle.

Voiko KKV sinetöidä tiloja?

KKV ei ehdi suorittaa tarkastusta loppuun päivän aikana, vaan ilmoittaa jatkavansa sitä seuraavana aamuna. Päivän päätteeksi tarkastajat sinetöivät tarkastuksen kohteena olevien henkilöiden työhuoneet ja muistuttavat, ettei sinettiä saa missään olosuhteissa rikkoa.

Seuraavana aamuna saavut töihin hyvissä ajoin ja huomaat, että toimitusjohtajan työhuoneen sinetti on rikottu. Epäilet, että siivooja on erehdyksessä avannut oven huomaamatta oveen kiinnitettyä varoitustekstiä.

Tarkastajat saapuvat paikalle, ja selität heille tilanteen. Tarkastajat eivät kuitenkaan usko selitystäsi vaan sanovat kuulleensa saman tarinan ennenkin. He toteavat, että yhtiöllesi määrätään sakkoja sinetin rikkomisesta.

Mitä KKV saa kysyä haastattelussa?

Toisena tarkastuspäivänä tarkastajat haluavat haastatella sinua. Haastattelussa tarkastajat kysyvät, keitä kilpailijoiden edustajia olet tavannut ja milloin. Kerrot heille asiasta avoimesti.

Tämän jälkeen tarkastajat tiedustelevat sinulta erään tapaamisen sisältöä ja kysyvät, mitä olette tapaamisessa sopineet. Vastaat ympäripyöreästi, sillä et muista kaikkea. Tarkastajat eivät tyydy vastaukseesi vaan kysyvät, sovitteko kilpailijan kanssa hinnoista. Tällaista kysymystä tarkastajat eivät kuitenkaan saa esittää, ja asianajajasi huomauttaa heille siitä.

Miten asian käsittely jatkuu?

Tarkastuksen päätyttyä KKV kiittää hyvästä yhteistyöstä ja kertoo palaavansa asiaan myöhemmin tutkittuaan kopioimansa aineiston. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että KKV voi lähettää yhtiöllesi selvityspyyntöjä ja lopulta joko poistaa asian käsittelystä tai tehdä markkinaoikeudelle esityksen sakkojen määräämisestä.

Vaikka KKV:n tarkastus voi olla aiheeton, viimeistään tarkastuksen jälkeen on hyvä varmistaa yhtiön compliance-oppaan ajantasaisuus ja henkilöstön kilpailuoikeudellinen osaaminen.

Muistilista tarkastuksen varalle: