2.5.2022

Kestävyysraportointidirektiivi: yrityksille lisäaikaa, listatuille pk-yrityksille ei pakollista raportointia

Euroopan unionin kestävyysraportointidirektiivin valmistelu etenee. Euroopan unionin neuvosto ja parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunta ehdottivat keväällä direktiiviin muutoksia, jotka antaisivat yrityksille vuoden lisäaikaa panna raportointiprosessinsa kuntoon. Listatuille pk-yrityksille ei tulisi pakollista raportointivelvoitetta, vaan ne voisivat soveltaa uusia raportointistandardeja vapaaehtoisesti.

Euroopan unionin neuvosto ja parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunta käsittelivät keväällä komission ehdotuksen kestävyysraportointia koskevaksi direktiiviksi (Corporate Sustainability Reporting Directive).  Neuvosto ja valiokunta esittivät direktiivitekstiin tärkeitä muutoksia. Ensinnäkin direktiivin täytäntöönpanoaika pitenisi vuodella: raportointivelvollisuus koskisi suuria yrityksiä 1.1.2024 lähtien.

Uusi määräpäivä tarkoittaa, että suuret yritykset julkaisisivat ensimmäiset direktiivin mukaiset raporttinsa vuonna 2025 ja raportoisivat silloin vuoden 2024 tietonsa. Suurten yritysten pitää sitä varten luoda raportointiprosessi tai täydentää vanhaa viimeistään vuoden 2023 aikana.

Toinen suuri muutos direktiiviehdotukseen on, että raportoinnista tulisi pienille ja keskisuurille yrityksille vapaaehtoista. Komission ehdotuksessa raportointi oli pakollista listatuille pk-yrityksille. Vapaaehtoista raportointia varten komissio laatisi pk-yrityksille kevennetyt raportointistandardit.

Direktiivi koskisi vapaaehtoisesti raportoivia pk-yrityksiä 1.1.2026 lähtien, eli ne raportoisivat vuonna 2027 vuoden 2026 tietonsa.

Komissio määrittelisi erikseen kestävän kehityksen kannalta riskialttiit toimialat, jotka saisivat omat raportointistandardinsa. Näillä riskialoilla toimivat pk-yritykset voitaisiin myöhemmin velvoittaa raportoimaan.

Direktiiviin on esitetty myös tytäryhtiöitä koskevaa tiukennusta: suurten yritysten pitäisi julkaista itse omat kestävyystietonsa, vaikka ne olisivat konsernin tytäryhtiöitä. Komission ehdotuksessa tytäryhtiöt oli vapautettu raportointivelvoitteesta.

Lisäksi raportointivelvoite laajenisi koskemaan EU:n ulkopuolisia yrityksiä, jotka toimivat unionin sisämarkkinoilla ja täyttävät samat soveltamiskriteerit.

Uusimmat referenssit

Toimimme A. Ahlströmin neuvonantajana yritysvastuuseen liittyvän huolellisuusvelvoiteprosessin suunnittelussa, jossa hyödynnetään toimialatuntemukseemme perustuvia parhaita käytäntöjä ja räätälöityjä ratkaisuja. Kattava ESG-neuvonantomme sisälsi myös sijoitustiimin ja johtoryhmän jäsenille sekä useiden portfolioyhtiöiden hallituksille räätälöityjä koulutuksia. ”Saimme Castrén & Snellmanin asiantuntijoilta ESG-sääntelytsunamiin liittyviä oikeudellisia ja käytännön neuvoja, jotka meidän tulee ottaa käyttöön omassa ESG-työssämme”, kommentoi Camilla Sågbom, Director, Sustainability and Communications, A. Ahlström Oy. Perheyhtiö A. Ahlström on teollinen omistaja, joka kehittää yritysomistuksistaan maailman johtavia metsä- ja kuitusektorin sekä ympäristöteknologian erikoisosaajia.
Julkaistu 5.9.2024
Laadimme SATOlle uudet eettiset toimintaohjeet yhtiön sisäiseen käyttöön ja yhteistyökumppaneille. Asiakkaan tavoitteena oli saada tiiviit ja helposti ymmärrettävät, juridisesti ajan tasalla olevat ohjeet, joiden kieli on ymmärrettävää ja ulkoasu raikas. Kirjoitimme asiakkaalle kokonaan uudet ohjeet, muotoilimme niille selkeän rakenteen ja suunnittelimme ja toteutimme ulkoasun. Teimme erilliset ohjeet yhtiön sisäiseen käyttöön ja yhteistyökumppaneille, jotta ohjeiden sävy ja tyyli saatiin vastaamaan täysin kummankin loppukäyttäjän tarpeita. Teimme ohjeista myös englanninkieliset käännökset. Lopputuotteena syntyi käytännönläheinen ja interaktiivinen pdf-ohjeistus, joka sopii asiakkaan ilmeeseen ja tyyliin. Asiakasymmärrys ja käyttäjälähtöisyys eli kohderyhmän tarpeiden huomioiminen ovat oikeusmuotoilun perusperiaatteita. Myös asiakkaan toiveiden keskiössä oli eettisten ohjeiden loppukäyttäjä, eli yhtiön työntekijät ja kumppanit. Tässä projektissa tehokas projektijohtaminen ja hyvä kommunikaatio auttoivat perehtymään asiakasyrityksen toiveisiin, minkä ansiosta asiakas oli erittäin tyytyväinen lopputuotteeseen. Aktiivinen vuoropuhelu asiakkaan kanssa oli tärkeä laatutekijä iteratiivisessa ja ketterässä projektissamme. Ensimmäisessä vaiheessa toimitimme asiakkaalle prototyypin, josta saatujen kommenttien perusteella jatkoimme muotoilutyötä. Viimeistellyn tuotteen ilme suunniteltiin suoraan asiakkaan graafisen ohjeistuksen mukaisesti. SATO Oyj on vastuullisen vuokra-asumisen asiantuntija ja yksi Suomen suurimmista vuokranantajista. SATO omistaa noin 25 000 vuokra-asuntoa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. SATOkodeissa asuu noin 45 000 asukasta. Projektissa oli mukana oikeusmuotoilun, kielen- ja tekstinhuollon ja graafisen suunnittelun asiantuntijoita sekä legal tech -tiimimme edustajia.
Julkaistu 6.2.2024
Toimimme Mérieux Equity Partnersin oikeudellisena ja yritysvastuun due diligence -neuvonantajana sen hallinnoiman Mérieux Participations 4 -buyout-rahaston  ostaessa osake-enemmistön Labqualitystä. Labqualityn nykyiset osakkaat, mukaan lukien Cor Group ja yhtiön johto, uudelleensijoittavat osan saamistaan varoista yhtiöön yrityskaupan yhteydessä. Labqualityn pääkonttori sijaitsee Helsingissä, ja se on pohjoismainen ulkoiseen laadunarviointiin (EQA) sekä lääkinnällisten laitteiden ja lääkkeiden kliinisiin tutkimuksiin (CRO) ja sääntelyyn erikoistunut toimija, jolla on vahva paikallinen asema myös Keski- ja Itä-Euroopassa. Yhtiö tarjoaa kattavan palveluvalikoiman terveydenhuollon, terveysteknologian ja lääkinnän aloille. Yhtiö työllistää yli 120 ammattilaista ja sen tukena on yli 150 ulkoisen asiantuntijan ja konsultin verkosto kolmessa eri maassa: Suomessa, Saksassa ja Puolassa. Sen monimuotoiseen asiakaskuntaan kuuluu yli 8 000 asiakasta yli 60 maassa, muun muassa suuria lääkeyhtiöitä. Mérieux Equity Partners (MxEP) on AMF:n akkreditoima terveydenhuolto- ja ravitsemusaloihin erikoistunut pääomasijoisyhtiö. MxEP tukee aktiivisesti yrityksiä, joilla on erottuvia tuotteita ja palveluita, tarjoamalla niille sektoriosaamista ja pääsyn alan kansainväliseen verkostoon. Yrityskauppa tarjoaa Labqualitylle mahdollisuuden toteuttaa buy & build -strategiaansa Euroopassa sekä kiihdyttää CRO-toimintaansa samalla kun se jatkaa kasvustrategiansa toteuttamista EQA-segmentissä. MxEP:n erityinen toimialaosaaminen ja taloudelliset resurssit tukevat Labqualitya sen tavoitellessa asemaa johtavana eurooppalaisena CRO- ja EQA-alustana, johon on integroitu sääntelykonsultoinnin osaaminen.
Julkaistu 4.12.2023
Avustimme Alko Oy:tä hankkeessa, jossa kehitetään valikoimaanoton ja valikoimanhallinnan ehtoja yritysvastuun osalta huomioiden Alkon monopoliasema ja kilpailuoikeudelliset kysymykset. Hanke liittyy huolellisuusvelvoitteen täytäntöönpanoon, ja siinä kiinnitetään huomiota toimitusketjun ihmisoikeus-, ympäristö- ja ilmastonäkökulmiin.
Julkaistu 1.12.2023