Christer Svartström

Counsel, asianajaja

Olen työskennellyt Castrén & Snellmanilla vuodesta 2013 lähtien eli lähes koko juristiurani.

Asianajajana hoidan pääasiassa erilaisia maksukyvyttömyyteen ja riskienhallintaan liittyviä toimeksiantoja. Minulla on laaja kokemus yritysten maksukyvyttömyysmenettelyistä: olen toiminut sekä konkurssi- ja selvittäjähallinnon rooleissa että velkojien asiamiehenä ja avustanut taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneita yrityksiä.

Lisäksi olen erikoistunut maksukyvyttömyyteen liittyvään riskienhallintaan, muun muassa sopimus- ja vakuusjärjestelyihin. Olen neuvonut asiakkaitamme näiden riskien hallinnassa ja torjumisessa niin pienemmissä hankkeissa kuin erittäin suurissa järjestelyissä. Neuvon säännöllisesti myös erilaisissa vakavissa rahoitussopimusten ja muiden sopimusten häiriötilanteissa aina häiriöihin valmistautumisesta niiden vaikutusten torjumiseen ja esimerkiksi vakuusrealisointitilanteisiin.

Hoidan maksukyvyttömyyteen liittyviä ja muita riita-asioita tuomioistuimissa ja välimiesmenettelyissä. Esimerkkejä hoitamistani riita-asioista ovat muun muassa velkomus-, takaisinsaanti- ja turvaamistoimiasiat, maksukyvyttömyysmenettelyitä koskevat riidat sekä erilaiset sopimuserimielisyydet.

Minulla on pitkä kokemus myös yhtiöoikeudesta, jossa olen neuvonut niin tavanomaisissa osakeyhtiöoikeuteen liittyvissä kysymyksissä kuin laajoissa rajat ylittävissä yritysjärjestelyissä.

Haluan neuvoa asiakkaitamme ratkaisukeskeisesti, käytännönläheisesti ja asiakkaan etu edellä. Haluan olla asiakkaidemme luotettava kumppani niin haasteiden torjumisessa kuin niiden ratkaisemisessa.

Luennoin säännöllisesti insolvenssioikeudesta sekä toimistomme sisällä että sen ulkopuolella.

Uusimmat referenssit

Toimimme tanskalaiseen Danfoss-konserniin kuuluvan Danfoss Drives Oy:n neuvonantajana järjestelyssä, jossa se osti Ampner Oy:n 1500 voltin tehomuunninteknologian. Järjestelyn yhteydessä myös Ampnerin kyseistä tehomuunninteknologiaa kehittänyt tiimi siirtyi Danfoss Drivesin palvelukseen. Danfoss Drives on globaali edelläkävijä kasvavalla sähköistämisen alalla. Danfoss-konserni tarjoaa ratkaisuja kaikkiin tärkeimpiin toimintoihin, kuten power-to-x-teknologiaan, älykkäisiin sähköverkkoihin, energian varastointiin, pikalataukseen sekä satamien ja alusten sähköistämiseen.
Julkaistu 11.1.2024
Malminetsintää ja kaivostoimintaa harjoittava Otso Gold Oy jätti Oulun käräjäoikeudelle 3.12.2021 yrityssaneerausta koskevan hakemuksen. Yhtiö omisti tuolloin Raahessa toimivan Laivakankaan kultakaivoksen, joka sijaitsee Pohjoismaiden suurimpiin kuuluvan kultaesiintymän päällä. Yhtiön saneerausmenettely alkoi 17.2.2022, ja käräjäoikeus määräsi asianajaja Pekka Jaatisen saneerausmenettelyn selvittäjäksi. Saneerausmenettelyn alkaessa yhtiö kuului Otso Gold -konserniin, jonka kanadalainen emoyhtiö Otso Gold Corp on listattu Toronton pörssiin. Otso Gold Oy toimi koko konsernin operatiivisena yhtiönä. Kaivoskonsernin rajat ylittävän luonteen vuoksi saneeraushakemukset jätettiin samanaikaisesti Suomessa, Ruotsissa ja Kanadassa. Yhtiön saneeraus edellytti koko yhtiön kattavaa rahoituksellista ja omistuksellista järjestelyä yhtiön toiminnan jatkumisen ja saneerausohjelman toteuttamisen turvaamiseksi. Saneerausmenettelyn avulla kyettiin toteuttamaan yritysjärjestely, jossa saneeraus ja saneerausohjelma perustuivat yhtiön koko osakekannan myyntiin kanadalaiselle Pilar Gold Inc:lle. Samassa yhteydessä yhtiölle järjestettiin myös rahoitus saneerausohjelman toteuttamista varten. Koko yhtiötä koskevaan yritysjärjestelyyn perustuvaa saneerausohjelmaa puoltaneet velkojat edustivat yli 93:a prosenttia kaikista yhtiön veloista. Oulun käräjäoikeus vahvisti yksipäiväisen saneerausohjelman lokakuussa 2022 ja nimitti asianajaja Pekka Jaatisen saneerausohjelman valvojaksi. Saneerausohjelman mukainen maksuohjelma suoritettiin kokonaisuudessaan noin viikkoa myöhemmin. Saneerausohjelman toteuttaminen päättyi onnistuneesti 17.11.2022.
Julkaistu 29.12.2022
Avustimme POP Asuntoluottopankki Oyj:tä kiinnitysluottopankin perustamisessa ja kiinnitysluottopankkitoiminnasta annetun lain mukaisen toimiluvan hakemisessa. Lisäksi avustimme POP Asuntoluottopankki Oyj:tä yhden miljardin euron katettujen joukkovelkakirjalainojen ohjelman perustamisessa. Ohjelman puitteissa POP Asuntoluottopankki Oyj voi laskea liikkeeseen katettuja joukkolainoja tuoreen kiinnitysluottopankeista ja katetuista joukkolainoista annetun lain mukaisesti ja listata ne säännellyllä markkinalla. Toimilupaprosessiin ja ohjelman perustamiseen vaikutti lainsäädännön kokonaisuudistus, joka tuli voimaan 8.7.2022. POP Asuntoluottopankki Oyj kuuluu POP Pankki -ryhmään ja POP Pankkien yhteenliittymään. POP Asuntoluottopankki Oyj:n  tehtävänä on vastata POP Pankki -ryhmän kiinteistöluottovakuudellisesta varainhankinnasta laskemalla liikkeeseen katettuja joukkovelkakirjalainoja.
Julkaistu 12.9.2022
Neuvoimme Multitude SE:tä (entinen Ferratum Oyj) järjestelyssä, jossa yhtiö muunnettiin suomalaisesta julkisesta osakeyhtiöstä eurooppayhtiöksi kuluvan vuoden alkupuolella, ja jatkamme yhtiön avustamista sen siirtäessä kotipaikkansa Suomesta Saksaan. Multituden hallitus hyväksyi siirtosuunnitelman 9.7.2021. Kotipaikan siirto toteutetaan eurooppayhtiölain ja eurooppayhtiöasetuksen mukaisesti. Multituden uusi kotipaikka sijaitsee Hampurissa ja siirto toteutuu vuoden 2021 loppupuolella. Lopullinen siirtopäätös edellyttää Multituden yhtiökokouksen hyväksyntää. Multitude on kansainvälinen, mobiililaitteilla tarjottavien ja hallinnoitavien mobiilien rahoituspalveluiden sekä digitaalisten kulutusluottojen ja pienyrityslainojen tarjoaja. Multitude on vuonna 2005 perustettu yhtiö, jonka pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Yhtiö on laajentanut toimintaansa 19 maahan Euroopassa, Etelä- ja Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Aasiassa. Multitude on listattu Frankfurtin pörssin prime standard -listalla.
Julkaistu 25.8.2021
Avustimme Suomen Puolustusvoimien Logistiikkalaitosta Laivue 2020 -projektissa. Laivue 2020 on merivoimien hanke, jonka tehtävä on korvata merivoimien seitsemän poistuvaa alusta. Poistuvien alusten tilalle hankitaan neljä modernia korvettia. Laivue 2020 -hankkeen myötä tilattavat Pohjanmaa-luokan alukset rakentaa Rauma Marine Constructions Oy:n ja RMC Defence Oy:n telakka Raumalla. Laivan taistelujärjestelmän toimittajaksi on valittu ruotsalainen Saab AB. Uudet Pohjanmaa-luokan alukset muodostavat Suomen Merivoimien suorituskyvyn ja taistelualuskaluston selkärangan ja tulevat olemaan Puolustusvoimien käytössä aina 2050-luvulle asti. Laivue 2020 -projektin kokonaisarvo on noin 1,3 miljardia euroa.
Julkaistu 16.3.2020
Castrén & Snellman toimi Nordea Bank Abp:n neuvonantajana Suomen lainsäädännön osalta järjestelyssä, jossa Nordea-konsernin emoyhtiön kotipaikka siirrettiin Suomeen 1.10.2018. Kotipaikan siirto Ruotsista Suomeen toteutettiin rajat ylittävällä käänteisellä absorptiosulautumisella, jonka seurauksena Nordea Bank AB (publ) sulautui suomalaiseen tytäryhtiöönsä Nordea Bank Abp:hen. Nordea Bank AB (publ) on purettu ja sen varat ja velat on siirretty Nordea Bank Abp:lle, joka toimii nykyisin Nordea-konsernin emoyhtiönä. Euroopan keskuspankki on myöntänyt Nordea Bank Abp:lle tarvittavan toimiluvan kesäkuussa 2018.
Julkaistu 5.11.2018
Neuvoimme Niamia rahoituksessa hankittaessa Suurpellon ja Laajasalon liikekeskukset NCC Property Development Oy:ltä. Molemmat kohteet sijaitsevat pääkaupunkiseudulla. Suurpellon liikekeskus avattiin marraskuussa 2017, ja Laajasalon liikekeskus on suunniteltu avattavaksi marraskuussa 2018.
Julkaistu 19.2.2018
Toimistomme entinen asianajaja Mika Ilveskero toimi selvittäjänä 30.9.2016 alkaneissa Componenta Oyj:n ja Componenta Finland Oy:n yrityssaneerausmenettelyissä. Componenta Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Konserniin kuuluneiden ruotsalaisten tytäryhtiöiden Componenta Främmestad AB:n, Componenta Wirsbo AB:n ja Componenta Arvika AB:n saneerausmenettelyt aloitettiin 1.9.2016, ja hollantilainen tytäryhtiö Componenta B.V. asetettiin konkurssiin 2.9.2016. Ruotsalaiset tytäryhtiöt Componenta Arvika ja Componenta Wirsbo asetettiin sittemmin konkurssiin heinäkuussa 2017. Componenta-konsernin liiketoiminta kattaa rautakomponenttien suunnittelun, valamisen ja koneistuksen teollisuuden eri tarpeisiin. Konsernin valmistamia komponentteja tuotetaan yksittäiskappaleista kymmenien tuhansien sarjoihin eri materiaalivaihtoehdoista. Konsernin asiakaskunta koostuu pääosin kuorma-auto-, rakennus-, kaivos- ja metalliteollisuuden toimijoista sekä maatalouskoneiden valmistajista. Saneerausmenettelyn jälkeen Componenta-konsernilla on keskeistä liiketoimintaa Suomessa ja Ruotsissa. Velkojien huomattava enemmistö hyväksyi saneerausohjelmat vain alle vuoden kestäneiden saneerausmenettelyjen päätteeksi 23.8.2017. Saneerausohjelmien toteuttamista valvoo asianajaja Pauliina Tenhunen. Konsernin lähitulevaisuuden painopistealueita ovat saneerausohjelmien toteuttaminen ja niiden edellyttämän rahoituksen varmistaminen sekä operatiivisen liiketoiminnan tehostaminen.
Julkaistu 1.12.2017