3.6.2022

Vihreän siirtymän investointeja suunnitellaan vauhditettavan antamalla niille väliaikainen etusija lupamenettelyissä ja kiirehtimällä valitusasioita

Ympäristöministeriö valmistelee lakimuutoksia, joilla mahdollistettaisiin väliaikaisesti tiettyjen vihreää siirtymää tukevien investointien ympäristönsuojelulain (527/2014) ja vesilain (587/2011) mukaisten lupahakemusten käsittely etusijalla aluehallintovirastoissa. Lisäksi vihreän siirtymän kannalta keskeisten hankkeiden ja kaavojen valitusasiat käsiteltäisiin kiireellisinä hallintotuomioistuimissa. Nopeutettuja menettelyjä sovellettaisiin vuosina 2023–2027.

Lakimuutosten tavoitteena on edistää vihreää siirtymää ja sen edellyttämien investointien toteutumista vauhdittamalla niitä koskevien lupahakemusten käsittelyä aluehallintovirastoissa sekä valitusten käsittelyä hallintotuomioistuimissa. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2023.

Etusija lupamenettelyissä

Ympäristönsuojelulain ja vesilain mukainen lupahakemus käsiteltäisiin luvanhakijan pyynnöstä menettelyllisesti etusijalla ja siten nopeammin aluehallintovirastossa, jos hanke edistää vihreää siirtymää.

Laissa lueteltaisiin tyhjentävästi ne vihreää siirtymää edistävät hankkeet, joita koskeville hakemuksille voitaisiin myöntää menettelyllinen etusija suhteessa muihin ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisiin lupahakemuksiin. Etusija koskisi uusiutuvan energian hankkeita, teollisuuden sähköistämishankkeita, vedyn valmistusta ja hyödyntämistä, hiilidioksidin talteenottoa, hyödyntämistä ja varastointia sekä akkutehtaita ja akkumateriaalien valmistusta, uudelleenkäyttöä ja kierrätystä.

Etusijan soveltamisen edellytyksenä olisi lisäksi, että luvanhakija kykenee osoittamaan riittävällä selvityksellä, että toiminnassa otetaan huomioon ei merkittävää haittaa ‑periaate (do no significant harm, DNSH). Luvanhakijan tulisi kirjallisessa selvityksessä arvioida, aiheutuuko toiminnasta merkittävää haittaa EU:n taksonomia-asetuksen ((EU) 2020/852) mukaisille ympäristötavoitteille, joita ovat ilmastonmuutoksen hillintä, ilmastonmuutokseen sopeutuminen, vesivarojen ja merten luonnonvarojen kestävä käyttö ja suojelu, siirtyminen kiertotalouteen, ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja vähentäminen sekä biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojelu ja ennallistaminen (ns. DNSH-arviointi). Vaatimusta on perusteltu sillä, että menettelyllisellä etusijalla pyrittäisiin osaltaan luomaan kannustimia DNSH‑periaatteen huomioon ottavien investointien toteuttamiseen.

Ympäristöministeriön ehdotuksessa ei kuitenkaan ole esitetty yksiselitteisesti, miten yhtäältä luvanhakijan tulisi osoittaa DNSH-periaatteen noudattaminen tai toisaalta viranomaisen se todentaa. Ehdotuksessa viitataan ensinnäkin taksonomia-asetuksen mukaisiin ympäristötavoitteisiin, mutta ei suoraan taksonomia-asetuksen DNSH-arviointiin. Perustelujen mukaan DNSH-arviointi tulisi kuitenkin sovellettavaksi ja arviointikysymykset vastaisivat taksonomia-asetuksen yleisiä DNSH-arviointiperiaatteita. Taksonomia-asetuksen nojalla annettaviin delegoituihin asetuksiin, joissa säädetään täydentävistä teknisistä arviointikriteereistä, ehdotuksessa ei suoraan viitata. Luvanhakija voisi toisaalta myös hyödyntää EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen (Recovery and Recilience Facility, RRF) mukaisen rahoituksen haussa käytettyä arviointia, mikäli sillä pystyttäisiin riittävästi selvittämään, että toiminnassa otetaan huomioon DNSH-periaate. Myös elpymis- ja palautumistukivälineen puolella DNSH-periaate juontaa juurensa taksonomia-asetuksesta, mutta Euroopan komissio on antanut erilliset tekniset ohjeet DNSH-periaatteen soveltamisesta tukivälineen osalta. Kansallisen RRF-suunnitelman hankkeita varten Suomen ympäristökeskus (Syke) on laatinut erillisen ohjeen DNSH-arvioinnista. Ehdotuksen selventäminen sovellettavien arviointikriteerien osalta helpottaisi sekä luvanhakijan että viranomaisen työtä. Mikäli näin ei tehdä, on vaarana, että epäselvät arviointikriteerit aiheuttavat luvanhakijalle hallinnollisen taakan ja pidentävät viranomaisten käsittelyaikoja, toimien siten lakimuutosten vihreän siirtymän edistämisen tavoitetta vastaan.

Esityksen mukaan käytännössä aluehallintovirasto ilmoittaisi luvanhakijalle siitä, sovelletaanko hakemukseen menettelyllistä etusijaa. Luvanhakijalla ei olisi mahdollisuutta hakea erikseen muutosta aluehallintoviraston ratkaisuun, vaan ratkaisusta saisi valittaa vain pääasiassa tehtävän lupapäätöksen yhteydessä. Muutoksenhakumahdollisuutta vasta käsittelyn päätyttyä ei voida pitää tehokkaana. Esityksessä viitataan kuitenkin tämän osalta luvanhakijan mahdollisuuteen pyytää uudelleen menettelyllistä etusijaa sekä täydentää DNSH-periaatteen huomioon ottamista koskevaa selvitystään käsittelyn kuluessa.

Etusijamenettelyä sovellettaisiin aluehallintovirastoissa lakimuutosten voimaantulosta vuoden 2025 loppuun asti. Luvanhakija voisi pyytää menettelyllisen etusijan antamista myös sellaisen lupa-asian käsittelyyn, joka on jo vireillä lain tullessa voimaan. 

Valitusten kiireellinen käsittely hallintotuomioistuimissa

Hallintotuomioistuimessa käsiteltäisiin viran puolesta kiireellisenä valitusasiat, jotka koskevat ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisia lupapäätöksiä, jotka aluehallintoviranomainen on ratkaisut noudattaen käsittelyssä edellä mainittua menettelyllistä etusijaa. Tällä varmistettaisiin, että kiireellisenä käsiteltäväksi tarkoitetut lupa-asiat käsiteltäisiin kiireellisenä myös muutoksenhaun yhteydessä sen nopeuttamiseksi. Ehdotuksessa ei kuitenkaan ole käsitelty sitä, miten oikeus hakea muutosta aluehallintoviraston menettelyllistä etusijaa koskevaan käsittelyratkaisuun pääasian yhteydessä huomioidaan hallintotuomioistuimissa.

Valmisteilla olevalla lakimuutoksella lisättäisiin myös maankäyttö- ja rakennuslakiin (132/1999) säännökset, joiden perusteella uusiutuvan energiantuotannon kannalta merkittävänä pidettävää asemakaavaa koskeva valitus sekä tuulivoimarakentamista ohjaavaa yleiskaavaa koskeva valitus käsiteltäisiin kiireellisinä hallintotuomioistuimisissa.

Kiireellistä käsittelyä sovellettaisiin hallintotuomioistuimissa lakimuutosten voimaantulosta vuoden 2027 loppuun asti.

 

Matias Wallgren

Sanna-Mari Seppälä

Kanerva Sunila

Laura Aitala

Uusimmat referenssit

Avustamme Verne Global Ltd:tä, joka on Pohjoismaiden johtava kestävällä energialla toimivien HPC-datakeskusten tarjoaja, Mäntsälään sijoitettavan datakeskuksen hankekehityksessä. Toimimme Vernen neuvonantajana syksyllä 2024 sen ostaessa hankealuetta hallinnoivan kiinteistöyhtiön sekä myöhemmin itse hankealueen. Kiinteistökehityksen ohella neuvonantomme kattaa luvituksen ja verotuksen. Lisäksi avustamme Verneä sähköverkkoliitäntä- ja verkkopalveluasioissa. Mäntsälän datakeskushanke on Vernen neljäs datakeskus Suomessa, mikä vahvistaa Vernen asemaa kestävien ja skaalautuvien datakeskusratkaisujen johtajana. Datakeskuksen kapasiteetti on aluksi 70 MW ja se sijoittuu kymmenen hehtaarin suuruiselle hankealueelle vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsinki-Vantaan kansainväliseltä lentokentältä. Laitos palvelee paljon dataa käyttäviä yrityksiä ja tekoälytoimijoita, jotka käyttävät HPC:tä, koneoppimista tai muutoin tarvitsevat suurta tiedonsiirtokapasiteettia. Laitos toimii yksinomaan uusiutuvalla energialla. Vernen uusi laitos noudattaa yhtiön parhaita suunnitteluperiaatteita toiminnan tehostamisesta ja ympäristövaikutusten minimoimisesta. Kampus toimii uusiutuvilla energialähteillä, ja datakeskuksen tuottama hukkalämpö hyödynnetään alueen lämmityksessä. Yhtiö tekee tiivistä yhteistyötä Mäntsälän kunnan kanssa varmistaakseen, että datakeskuksella on myönteisiä paikallisvaikutuksia, mukaan lukien suunnitelmat hukkalämmön hyödyntämisestä kaukolämmityksessä. Vernen Mäntsälän datakeskuksen rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi vuoden 2025 aikana ja sen odotetaan valmistuvan kahdessa vuodessa. Laajennus on osa Vernen pitkän aikavälin suunnitelmaa rakentaa kestävällä energialla toimiva datakeskuksia. Verne on vuoden 2024 alusta lähtien ollut Ardianin, joka on maailman johtava yksityinen sijoitustalo, omistuksessa. Ardian on investoinut jo yli 1,6 miljardia euroa Pohjoismaihin, keskittyen energiasiirtymään ja digitaalisen infrastruktuurin projekteihin, ja työskentelee Vernen kanssa edistääkseen kestävää kasvua koko alueella.  Lue Verne Globalin lehdistötiedote.
Julkaistu 20.2.2025
Avustamme Verne Global Ltd:tä, joka on Pohjoismaiden johtava kestävällä energialla toimivien HPC-datakeskusten tarjoaja, sen Helsingin alueella sijaitsevan datakeskuksen laajennushankkeessa. Syksyllä 2024 toimimme Vernen neuvonantajana sen hankkiessa maata olemassa olevalta Helsingin datakeskuskampukselta laajentumista varten. Neuvonantomme kattaa kiinteistökehityksen ohella muun muassa luvituksen ja rakentamisen. Helsingin seudun datakeskushankkeen laajennus merkitsee uutta virstanpylvästä Vernen kunnianhimoisessa kasvustrategiassa Pohjoismaissa, vastaavasti kuin Vernen datakeskushanke Mäntsälässä. Maa hankittiin perheomisteiselta Onvestilta, jolla on pitkä historia alueella. Alueen strateginen sijainti tarjoaa erinomaiset yhteydet sähkö- ja kuituverkkoihin, läheisyyden Helsinki-Vantaan lentokentälle ja helpon pääsyn kaupungin keskustaan. Datakeskus on ihanteellisen organisaatioille, jotka etsivät luotettavia ja helposti saavutettavia tiloja. Verne tulee kehittämään aluetta edelleen hyödyntäen sen 70 MW kapasiteettia. Hanke vastaa kestävän, suorituskykyisen laskentainfrastruktuurin kasvavaan kysyntään. Suunniteltu laajennus sisältää kaksi uutta rakennusta, jotka on suunniteltu vastaamaan tekoälyn, HPC:n ja muiden paljon laskentatehoa vaativien toimintojen teknisiin vaatimuksiin. Vernelle kestävyys on tärkeä arvo, ja Helsingin kampus toimii 100 % uusiutuvalla energialla. Datakeskuksen tuottama hukkalämpö syötetään suoraan paikalliseen kaukolämpöverkkoon. Kaikki uudet tilat rakennetaan tukemaan nestekiertoa, mikä mahdollistaa tehokkaan hallinnan tekoälyn ja muiden intensiivisten laskentatyökuormien tuottamille korkeille lämpötiloille. Lisäksi Verne käyttää uusiutuvaa dieseliä varavoimageneraattoreissaan Suomessa, mikä vähentää generaattoreiden kasvihuonekaasupäästöjä keskimäärin 90 %. Lue Verne Globalin tiedote.
Julkaistu 20.2.2025
Castrén & Snellman toimii Porin kaupungin ja Pori Energia Oy:n oikeudellisena neuvonantajana 292 miljoonan euron rahoitusjärjestelyssä, jolla varmistetaan yhtiön olemassa olevien vastuiden jälleenrahoittaminen ja tulevien kasvua tukevien investointien rahoittaminen. Pori Energia ja sen rahoittajat allekirjoittivat Suomen lain alla olevan lainasopimuksen tätä varten 13.1.2025. Pori Energia on energiayhtiö, joka toimii useilla eri energiantuotannon osa-alueilla, kuten kaukolämmön, sähkönjakelun sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja uusiutuvien energialähteiden avulla tapahtuvan sähköntuotannon aloilla. Yhtiö tarjoaa myös tuulivoimapalveluja ja teollisuuden energiaratkaisuja Satakunnan alueella, jossa sillä on noin 60 000 asiakasta.
Julkaistu 6.2.2025
Castrén & Snellman toimii Porin kaupungin oikeudellisena neuvonantajana Pori Energian vähemmistöosuuden myynnissä Polhem Infralle. Pori Energia on energiayhtiö, joka toimii useilla eri energiantuotannon osa-alueilla, kuten kaukolämmön, sähkönjakelun sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja uusiutuvien energialähteiden avulla tapahtuvan sähköntuotannon aloilla. Yhtiö tarjoaa myös tuulivoimapalveluja ja teollisuuden energiaratkaisuja Satakunnan alueella. Porin kaupungin ja Polhem Infran strategisen kumppanuuden tavoitteena on parantaa Pori Energian taloudellista vakautta ja investointivalmiuksia, minkä ansiosta yhtiö voi jatkaa panostuksiaan energiamurroksessa ja tuottaa edelleen korkealaatuisia energiapalveluja asiakkailleen. Ruotsin valtion eläkerahastojen omistama Polhem Infra keskittyy investointeihin kriittiseen infrastruktuuriin, kuten uusiutuvaan sähköntuotantoon, energian varastointiin, energian jakeluun, digitaaliseen infrastruktuuriin ja liikenneinfrastruktuuriin. Kaupan yhteydessä Pori Energian yritysarvoksi määritettiin 905 miljoonaa euroa. 
Julkaistu 31.1.2025