7.4.2020

Verohallinnon julkaisemat joustotoimenpiteet yrityksille epidemian aikana

Verohallinto on julkaissut viime viikkoina useita joustotoimenpiteitä helpottamaan koronavirusepidemian (COVID-19) aiheuttamaa poikkeustilannetta. Verohallinnon ja valtiovarainministeriön tavoitteena on helpottaa yritysten tilannetta muun muassa kassavirtaongelmia ja raportointia helpottavilla toimenpiteillä. Alla on lyhyesti kerrottu olennaisista joustoista, jotka jäävät vielä toistaiseksi yritysten talouden ja likviditeetin parantamisen näkökulmasta maltillisiksi.

VEROJEN HELPOTETTU MAKSUJÄRJESTELY

Yritykset voivat maksukyvyn heikennyttyä hakea maksujärjestelyä tulo- ja arvonlisäveroille. Koronaviruksen aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi Verohallinto pyrkii helpottamaan maksujärjestelyn ehtoja.  Tämän lisäksi hallitus antoi eduskunnalle 2.4. hallituksen esityksen (HE 33/2020 vp) tilapäisestä viivästyskoron alentamisesta niiden verojen osalta, jotka kuuluvat maksujärjestelyyn.

Helpotettua maksujärjestelyä on voinut hakea OmaVeron kautta 25.3.2020 alkaen. Tästä päivästä alkaen käsittelyssä oleviin maksujärjestelypyyntöihin liittyviä veroja ei lähetetä ulosottoon eikä yrityksen verovelkaa julkaista verovelkarekisterissä tai protestilistalla.

Maksujärjestelyn maksuaika pitenee ja viivästyskorko alenee tilapäisesti. Maksujärjestelyn mukainen ensimmäinen maksuerä on nykyisen yhden kuukauden sijaan vasta kolmen kuukauden päästä maksujärjestelyn hyväksymisestä. Verohallinto lisää maksujärjestelyn jälkeen syntyneet uudet verovelat automaattisesti maksujärjestelyyn 31.5.2020 asti.

Maksujärjestelyssä olevien verojen viivästyskorko alenee hallituksen esityksen mukaan seitsemästä prosentista neljään prosenttiin. Alennettua korkoa sovellettaisiin vain sellaisiin maksujärjestelyn veroihin, jotka ovat erääntyneet 1.3.2020 jälkeen.

Maksujärjestelyyn pääsyn edellytyksenä on, että yrityksellä ei ole veroja ulosotossa ja että yritys on antanut kaikki veroilmoitukset sekä tulorekisteriin annettavat palkkatietoilmoitukset ja työnantajan erillisilmoitukset.

Koronatilanne tai siitä aiheutuneet maksuvaikeudet eivät lähtökohtaisesti ole peruste viivästyskoron poistamiselle. Viivästyskoron perimättä jättämistä voi kuitenkin hakea OmaVerossa erityisestä syystä. Tällainen erityinen syy voi tulla kyseeseen silloin, kun verot on maksettu myöhässä äkillisen sairastumisen tai karanteenin vuoksi eikä verovelvollisella ole ollut mahdollisuutta hoitaa verojen maksua ajallaan.

TULOVEROTUKSEN JOUSTOT

Tuloverotuksen saralla Verohallinto on ilmoittanut seuraavista joustoista:

Edellä mainittuja joustoja on kuitenkin erikseen anottava ja esitettävä perustelut alentamiselle, lisäajan antamiselle tai myöhästymismaksun perimättä jättämiselle.

ARVONLISÄVEROTUKSEN MYÖHÄSTYMISMAKSUJEN PERIMÄTTÄ JÄTTÄMINEN JA PALAUTUSTEN KÄSITTELYN TEHOSTAMINEN

Arvonlisäveron tai muiden oma-aloitteisten verojen ilmoitusten jättämiseen ei ole mahdollista saada lisäaikaa. Verovelvollinen voi kuitenkin pyytää, että myöhästymismaksu jätetään perimättä. Myöhästymismaksun perimättä jättäminen on mahdollista, jos ilmoittaminen on estynyt tai myöhästynyt erityisestä syystä, esimerkiksi sairastumisen vuoksi.

Verohallinto on lisäksi ilmoittanut, että arvonlisäveron palautusten käsittelyä tehostetaan.

VALMISTEVEROJEN JA AUTOVEROJEN MAKSUN LYKKÄYS

Autoverolle ja valmisteverolle ei ole mahdollista hakea maksujärjestelyä, mutta veron maksuun voidaan hakea lykkäystä.

Koronavirusepidemian tilanne muuttuu nopeasti, ja tämä teksti on julkaistu alun perin 26.3.2020 ja päivitetty 8.4.2020.  

 

Uusimmat referenssit

Toimimme Nokian Panimo Oyj:n oikeudellisena neuvonantajana yhtiön listautuessa Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle. Kysyntä yleisö- ja instituutioannista koostuneessa listautumisannissa oli erittäin vahvaa ja listautumisanti ylimerkittiin. Nokian Panimo sai listautumisannista noin 10 miljoonan euron bruttovarat. Listautumisannissa vastaanotettiin merkinnät yli 2 900 sijoittajalta ja yhtiön osakkeenomistajien määrä nousi listautumisannin myötä yli 4 700 osakkeenomistajaan. Listautuminen antaa meille vahvan pohjan seuraaville kasvun vuosille. Olemme kiitollisia sijoittajille luottamuksesta ja innostuneita siitä, mitä voimme yhdessä saavuttaa. Tästä alkaa uusi luku Nokian Panimon tarinassa” – toimitusjohtaja Janne Paavola Kaupankäynti osakkeilla alkoi First North -markkinapaikalla 3.4.2025 kaupankäyntitunnuksella BEER. Nokian Panimo on vuoden 2023 liikevaihdolla mitattuna Suomen toiseksi suurin pienpanimo ja viidenneksi suurin panimo. Nokian Panimo tunnetaan erityisesti Keisari-oluistaan. Nokian Panimo valmistaa kaikki tuotteet Nokialla sijaitsevassa tuotantolaitoksessa, ja vuonna 2024 myyntivolyymi oli yhteensä yli 8,3 miljoonaa litraa ja liikevaihto 11,9 miljoonaa euroa. Kotimaisuus, vastuullisuus ja kestävät toimintatavat ovat Nokian Panimo keskiössä.
Julkaistu 3.4.2025
Avustimme Suomen lain osalta Fingrid Oyj:tä EMTN-ohjelman päivityksessä ja korottamisessa 3 miljardiin euroon. Lainaosuudet voidaan ottaa kaupankäynnin kohteeksi Euronext Dubliniin. Fingrid Oyj on Suomen kantaverkkoyhtiö.
Julkaistu 2.4.2025
Toimimme KoBold Metalsin suomalaisena juridisena sekä verotuksellisena neuvonantajana sen earn-in-sopimuksessa Aurion Resourcesin kanssa. Sopimuksen mukaan KoBold (kokonaan omistetun tytäryhtiönsä KoBold Exploration Finland Oy:n kautta) voi ansaita jakamattoman 75 %:n osuuden löydetyistä hyödykkeistä (lukuun ottamatta pääasiassa kultaa tai hopeaa sisältäviä löytöjä) sijoittamalla 12 miljoonaa Yhdysvaltojen dollaria etsintä- ja tutkimuskuluihin viiden vuoden kuluessa sopimuksen allekirjoituksesta. Tutkimusalue kattaa noin 35 km² Aurionin kokonaan omistamasta 160 km² Ristin kiinteistöstä Sodankylässä. Järjestelyn myötä, edellyttäen earn-in -ehtojen täyttymistä, perustetaan yhteisyritys, jossa KoBold omistaa 75 % ja Aurion 25 %. KoBold Metals on yhdysvaltalainen tutkimus- ja kaivosyhtiö, jota tukevat korkean profiilin sijoittajat, kuten Breakthrough Energy Ventures, Andreessen Horowitz sekä Equinor. Se yhdistää geotieteiden asiantuntemuksen tekoälyyn, koneoppimiseen ja datatieteeseen parantaakseen ja nopeuttaakseen tutkimusprosessia kriittisten mineraalien löytämiseksi, jotka ovat välttämättömiä maailmanlaajuiselle energiasiirtymälle.
Julkaistu 26.3.2025
Avustamme Verne Global Ltd:tä, joka on Pohjoismaiden johtava kestävällä energialla toimivien HPC-datakeskusten tarjoaja, Mäntsälään sijoitettavan datakeskuksen hankekehityksessä. Toimimme Vernen neuvonantajana syksyllä 2024 sen ostaessa hankealuetta hallinnoivan kiinteistöyhtiön sekä myöhemmin itse hankealueen. Kiinteistökehityksen ohella neuvonantomme kattaa luvituksen ja verotuksen. Lisäksi avustamme Verneä sähköverkkoliitäntä- ja verkkopalveluasioissa. Mäntsälän datakeskushanke on Vernen neljäs datakeskus Suomessa, mikä vahvistaa Vernen asemaa kestävien ja skaalautuvien datakeskusratkaisujen johtajana. Datakeskuksen kapasiteetti on aluksi 70 MW ja se sijoittuu kymmenen hehtaarin suuruiselle hankealueelle vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsinki-Vantaan kansainväliseltä lentokentältä. Laitos palvelee paljon dataa käyttäviä yrityksiä ja tekoälytoimijoita, jotka käyttävät HPC:tä, koneoppimista tai muutoin tarvitsevat suurta tiedonsiirtokapasiteettia. Laitos toimii yksinomaan uusiutuvalla energialla. Vernen uusi laitos noudattaa yhtiön parhaita suunnitteluperiaatteita toiminnan tehostamisesta ja ympäristövaikutusten minimoimisesta. Kampus toimii uusiutuvilla energialähteillä, ja datakeskuksen tuottama hukkalämpö hyödynnetään alueen lämmityksessä. Yhtiö tekee tiivistä yhteistyötä Mäntsälän kunnan kanssa varmistaakseen, että datakeskuksella on myönteisiä paikallisvaikutuksia, mukaan lukien suunnitelmat hukkalämmön hyödyntämisestä kaukolämmityksessä. Vernen Mäntsälän datakeskuksen rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi vuoden 2025 aikana ja sen odotetaan valmistuvan kahdessa vuodessa. Laajennus on osa Vernen pitkän aikavälin suunnitelmaa rakentaa kestävällä energialla toimiva datakeskuksia. Verne on vuoden 2024 alusta lähtien ollut Ardianin, joka on maailman johtava yksityinen sijoitustalo, omistuksessa. Ardian on investoinut jo yli 1,6 miljardia euroa Pohjoismaihin, keskittyen energiasiirtymään ja digitaalisen infrastruktuurin projekteihin, ja työskentelee Vernen kanssa edistääkseen kestävää kasvua koko alueella.  Lue Verne Globalin lehdistötiedote.
Julkaistu 20.2.2025