13.3.2020

Valmiuslaki voisi turvata jatkuvuutta myös vakuutusalalla

Koronaviruksen (COVID-19) leviämisen myötä Suomessa on käyty valtiotasolla kiivasta keskustelua poikkeusoloihin tarkoitetun valmiuslain käyttöönotosta. Valmiuslaki antaa viranomaisille poikkeuksellisia toimivaltuuksia esimerkiksi väestön suojaamiseksi ja talouselämän turvaamiseksi. Se voidaan ottaa käyttöön muun muassa laajalle levinneen vaarallisen tartuntataudin aiheuttaman pandemian tapauksessa.

Valmiuslaki antaisi viranomaisille mahdollisuuden suojella myös vakuutusalaa ennakoimattomilta riskeiltä. Henkivakuutukset korvaavat sairastumisia ja mahdollisia kuolemantapauksia vakuutusehtojen mukaan. Yleensä ehdoissa ei ole koronavirusta tai muuta pandemiaa koskevia rajoituksia.

Vakuutusyhtiöiden maksuvalmiusriski kasvaa poikkeusoloissa

Poikkeusoloissa vakuutuksiin liittyvät riskit kasvavat ja muuttuvat niin paljon, ettei sitä pystytä ottamaan huomioon vakuutussopimuksia solmittaessa. Siksi koronaviruksen kaltainen vaarallinen tartuntatauti voi lisätä vakuutusvahinkoja yli vakuutusyhtiön ennakoiman määrän.

Jos vahingot lisääntyvät huomattavasti, niiden korvaaminen voi äärimmäisissä tilanteissa vaarantaa henkivakuutusyhtiön maksuvalmiuden. Se synnyttäisi omia tartuntavaikutuksiaan, jotka olisivat vakavia paitsi vakuutusalan myös rahoitusmarkkinoiden vakaudelle.

Vakuutuksenantajat ja -ottajat voisivat lykätä maksujaan

Yhteiskunnan toimintojen joustava järjestäminen myös poikkeusoloissa vaatii, että vakuutustoiminta kykenee hoitamaan sille asetetun tehtävän muuttuneissa olosuhteissa. Valmiuslain käyttöönoton myötä henkivakuutussopimusten ehtoja olisi tarvittaessa mahdollista muuttaa esimerkiksi niin, että etuuksien maksamista lykättäisiin kokonaan tai osittain. Se helpottaisi vakuutusyhtiöiden asemaa.

Suomen väestön toimeentulon turvaamiseksi vakuutuksenottajan voisi vastaavasti olla mahdollista lykätä vakuutusmaksun maksamista. Lisäksi vakuutuksenantajan ja vakuutuksenottajan oikeutta vedota tiettyihin vakuutussopimuksen ehtoihin voitaisiin rajoittaa, mikäli ehdon noudattaminen olisi poikkeusoloissa kohtuutonta.

Epäonnen osuessa kohdalle henkivakuutuksella voi olla suuri merkitys kotitalouden toimeentulolle. Siksi onkin tärkeää, että myös poikkeusoloissa varmistetaan vakuutusturvan jatkuminen sekä etuuksien ja korvausten maksaminen niin pitkälle kuin mahdollista.

Uusimmat referenssit

Castrén & Snellman on vakuutusalan yritysten luottokumppani niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Olemme olleet asiakkaidemme tukena muun muassa toimiluvan hankinnassa transaktioissa, kuten vakuutuskannan luovutuksissa ja omistajakontrolliprosesseissa järjestelmähankinnoissa riita-asioissa ulkoistamisjärjestelyissä sekä myyntiin, markkinointiin ja vakuutusten tarjoamiseen liittyvissä kysymyksissä. Meillä on monipuolinen vakuutusalan kokemus ja pitkäaikaiset suhteet alaa valvoviin viranomaisiin. Tarjoamme asiakkaidemme käyttöön kansainvälisesti tunnustettua osaamista, kirkasta ajattelua ja ratkaisukeskeiset asiantuntijat.
Julkaistu 5.12.2023
Avustimme Suomen Keskinäistä Potilasvakuutusyhtiötä (SKPVY) täyden valtakirjan varainhoitopalvelujen hankinnassa. Hankinta toteutettiin hankintalain (1397/2016) mukaisena avoimena menettelynä. SKPVY valitsi kilpailutuksessa kaksi varainhoitajaa, joille yhtiön sijoitusvarallisuus allokoidaan. SKPVY kilpailutti varainhoidon palvelut toistaiseksi voimassa olevalle sopimuskaudelle. Sopimusten on tarkoitus tulla voimaan vuoden alussa 2023. Kilpailutuksessa voittaneiksi tarjoajiksi valittiin OP Varainhoito Oy sekä Nordea Bank Oyj.
Julkaistu 27.9.2022
Avustimme Suomen Keskinäistä Potilasvakuutusyhtiötä (SKPVY) SaaS-pohjaisen vakuutusjärjestelmän hankinnassa. Hankinta toteutettiin neuvottelumenettelynä, ja järjestelmän toimittajaksi valittiin ruotsalainen iFACTS Ab. Uusi vakuutusjärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön jo syksyllä 2022. Vakuutusjärjestelmän hankinnalla SKPVY tavoittelee asiakkuuksien ja vakuutusten parempaa ja luotettavampaa hallintaa ja käsittelyä. Tavoitteena on asiakkuuksien ja vakuutusten hoitamiseen liittyvän riskin pienentäminen, asiakas- ja vakuutustietojen tietoturvallisuuden ja tietosuojan parantaminen sekä viranomaisvaatimusten täyttäminen toiminnassa. SKPVY:tä avustivat hankinnassa ja sopimusneuvotteluissa julkisten hankintojen asiantuntijamme Johanna Lähde ja Atte Andersin, data- ja teknologiatiimin Pia Ek ja Miika Junttila sekä vakuutusalan asiantuntijamme Sami Lommi. 
Julkaistu 31.5.2022
Toteutimme legal design -projektin, jossa muotoilimme Suomen Vahinkovakuutus Oy:n vakuutusehdot asiakkaan toiveiden mukaisesti. Legal design on moniammatillista vuoropuhelua ja yhteistyötä. Tässä toimeksiannossa tiimiimme kuului toimistomme oikeusteknologian, suomen kielen ja tekstinhuollon, graafisen suunnittelun ja juridiikan asiantuntijoita. Legal designin periaatteiden mukaisesti prosessi oli ketterä ja iteratiivinen. Ensimmäisessä vaiheessa toimitimme asiakkaalle prototyypin, josta saatujen kommenttien perusteella pystyimme entistä paremmin huomioimaan asiakkaan toiveet. Viimeistellyn tuotteen visuaalinen ilme suunniteltiin asiakkaan toiveiden ja graafisen ohjeistuksen mukaisesti. Asiakkaan toiveiden lisäksi keskiössä oli muotoiltujen vakuutusehtojen loppukäyttäjä, sillä käyttäjälähtöisyys eli kohderyhmän tarpeiden huomioiminen on yksi legal designin perusperiaatteista. Asiakkaan tavoitteet muotoiluprojektille olivat vakuutusehtojen juridisen tarkistamisen lisäksi niiden selkeyttäminen ja kapulakielen karsiminen. Asiakkaan vakuutusehtoluonnos kävikin läpi todellisen muodonmuutoksen. Lopputuloksena vakuutusehdot saivat lyhyen, käytännöllisen ja selkeän muodon. Suomen Vahinkovakuutus Oy on moderni suomalainen vahinkovakuutusyhtiö, joka tuottaa muun muassa POP Vakuutus- ja Säästöpankin vakuutukset -brändeille räätälöityjä vakuutuspalveluja. Yhtiö on perustettu suoraan digitaaliseen maailmaan – se on aloittanut toimintansa vuonna 2012. Tällä hetkellä yhtiöllä on yli 170 000 asiakasta ja reilu 100 työntekijää. Suomen Vahinkovakuutus Oy:n omistaa vakavarainen POP Pankki -ryhmä.
Julkaistu 31.5.2022