24.2.2022

Direktiiviehdotus velvoittaisi suuryritykset selvittämään toimitusketjunsa ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutukset

EU sai valmiiksi ehdotuksensa sääntelystä, joka velvoittaisi suuret yritykset selvittämään, voiko niiden toimitusketjussa sattua ympäristövahinkoja tai ihmisoikeusloukkauksia. Ehdotus nostaa nämä osaksi yritysjohdon huolellisuusvelvoitetta. Ympäristö- tai ihmisoikeusongelmien laiminlyönnistä tulisi jatkossa yrityksille tuntuvia seuraamuksia.

Euroopan komissio julkaisi 23.2. ehdotuksen direktiiviksi, joka velvoittaisi suuret yritykset selvittämään toimintansa haitalliset ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutukset ja torjumaan niitä toimitusketjua myöten.

Euroopan-laajuista sääntelyä toimitusketjujen vastuullisuudesta on odotettu pitkään. Uusi kestävän yritystoiminnan huolellisuusvelvoite (Corporate Sustainability Due Diligence) muistuttaa Ranskan niin sanottua yritysvastuulakia (loi sur le devoir de vigilance). Direktiiviehdotus täydentää komission keväällä 2021 antamaa direktiiviehdotusta yritysten kestävyysraportoinnista.

Kestävän yritystoiminnan huolellisuusvelvoite tarkoittaa, että yrityksen on

Velvoite ulottuu toimitusketjuun, direktiiviehdotuksen sanoin ”arvoketjuun liittyviin vakiintuneisiin liikesuhteisiin”.

Ketä ehdotus koskee?

Direktiiviehdotuksen huolellisuusvelvoite koskee lähinnä suuryrityksiä: yrityksellä on oltava yli 150 miljoonan liikevaihto ja yli 500 työntekijää. Kynnys on matalampi tekstiiliteollisuudessa, maa-, metsä- ja kalataloudessa ja elintarviketeollisuudessa sekä metalleja, mineraaleja ja fossiilisia raaka-aineita hyödyntävillä yrityksillä. Näilläkin aloilla velvoite koskee ainoastaan yrityksiä, joiden liikevaihto on yli 40 miljoonaa ja työntekijämäärä yli 250.

Yhteensä direktiivi kattaisi vain noin 13 000 yritystä koko unionissa; esimerkiksi suomalaisyrityksistä vain noin 0,2 prosenttia työllistää yli 250 henkilöä.

Uusi sääntely vaikuttaisi kuitenkin toimitusketjujen kautta myös pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Ehdotus sisältääkin pk-yrityksille erilaisia helpotuksia. Suurilta yhtiöiltä esimerkiksi vaaditaan, että ne tukevat pk-kumppaneitaan ongelmien ehkäisyssä ja korjaamisessa.

Kestävän yritystoiminnan huolellisuusvelvoite koskisi myös osaa unionissa toimivista ulkomaisista yhtiöistä.

Kestävä kehitys johdon huolellisuusvelvoitteen osaksi

Direktiiviehdotus tuo kiinnostavan lisäelementin johdon huolellisuusvelvoitteeseen: johdon on huomioitava päätöstensä lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin seuraukset kestävän kehityksen kannalta. Jos johdon jäsenet eivät näin tee, ehdotuksen mukaan heihin sovellettaisiin niitä seuraamuksia, jotka kansallisessa lainsäädännössä määrätään johdon huolellisuusvelvoitteen rikkomisesta.

Esimerkiksi yhtiön hallituksen tulisi siis periaatteessa osata arvioida yrityksen toimintaa ympäristön ja ihmisoikeuksien näkökulmasta.

Suuryritysten sopeuduttava 1,5 asteen lämpenemistavoitteeseen

Ehdotukseen kuuluu myös varsin täsmällinen säännös ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Yritysten on tehtävä suunnitelma, jolla yrityksen strategia ja liiketoimintamalli sovitetaan Pariisin ilmastosopimuksen vaatimuksiin ja 1,5 asteen lämpenemistavoitteeseen.

Ilmastosuunnitelma on lisäksi kytkettävä johdon palkitsemiseen. Tällaiset ilmastotulospalkkiot ovat toistaiseksi harvinaisia, mutta ehdotuksen voi odottaa vauhdittavan muutosta. Ilmastosuunnitelma vaaditaan vain yli 500 työntekijän ja yli 150 miljoonan euron liikevaihdon yrityksiltä.

Viranomaisvalvonta, sakot ja vahingonkorvausvelvollisuus käyttöön

Kestävän yritystoiminnan huolellisuusvelvoite pannaan täytäntöön viranomaisvalvonnan ja seuraamusten avulla. Viranomaiset saavat valtuudet määrätä velvoitettaan rikkoville yrityksille liikevaihdosta riippuvia sakkoja, kuten kilpailulainsäädännössä ja unionin yleisessä tietosuoja-asetuksessa. Sakon suuruutta ei kuitenkaan mainita ehdotuksessa.

Sakon lisäksi yritykset voivat joutua maksamaan vahingonkorvauksia, jos ne laiminlyövät huolellisuusvelvoitteensa ja sen seurauksena joku kärsii vahinkoa.

Ehdotus kannustaa yhteistyöhön ja tiedonvaihtoon

Direktiiviehdotus avaa yhteistyömahdollisuuksia kestävän kehityksen nimissä. Kansallisille valvontaviranomaisille perustetaan ehdotuksessa yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on vaihtaa tietoja ja yhdenmukaistaa käytäntöjä.

Ehdotus kannustaa myös yrityksiä tiedonvaihtoon: se varaisi yrityksille oikeuden vaihtaa tietoja huolellisuusvelvoitteensa täyttämiseksi ja tehdä yhteistyötä haittavaikutusten poistamiseksi kilpailulainsäädännön rajoissa.

Direktiiviehdotus etenee seuraavaksi Euroopan parlamentin ja neuvoston käsittelyyn. Ehdotuksen hyväksymisen jälkeen jäsenmaiden pitää saattaa direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöään kahdessa vuodessa.

Uusimmat referenssit

Avustimme A. Ahlström Kiinteistöt Oy:tä sen hankkiessa Helsingin Pasilassa sijaitsevan toimistokokonaisuuden Avain Yhtiöt Oy:ltä. Toimistokokonaisuus on osa uutta korttelikokonaisuutta, joka tulee sisältämään lisäksi kolme tornitaloa. Korttelin rakentamistyöt on aloitettu alkuvuodesta 2025 ja toimistotalon arvioidaan valmistuvan vuoden 2026 loppuun mennessä. Toimistorakennus sijaitsee Keski-Pasilassa kauppakeskus Triplan välittömässä läheisyydessä erinomaisten liikenneyhteyksien varrella. Toimisto tarjoaa modernit ja mukautuvat toimitilat jopa 450 työntekijälle. Ankkurivuokralaisena uusissa tiloissa toimii Avain Yhtiöt. A. Ahlström Kiinteistöt Oy hallinnoi A. Ahlström Oy:n kiinteistö- ja metsäomaisuutta. Avain Yhtiöt on kotimainen asuntotoimija, joka on erikoistunut asumisen palveluiden tuottamiseen, rakennuttamiseen ja uudisrakentamiseen. Avain Yhtiöt ja Avain Asumisoikeus omistavat yli 12 000 vuokra-, asumisoikeus- ja palvelukotiasuntoa Avain Asunnot -brändin alla ympäri Suomen.
Julkaistu 18.3.2025
Toimimme OP Yrityspankki Oyj:n neuvonantajana kiinteistörahoitusjärjestelyssä, joka koskee Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä sijaitsevaa DHL Expressille rakenteilla olevaa logistiikkakeskusta. Järjestelyssä Nrep ja Pontos Group ostivat Finavian osuuden rakenteilla olevasta logistiikkakeskuksesta. Nrep toimi järjestelyssä NSF III-rahaston lukuun. Hankkeelle haetaan LEED Platinum-sertifikaattia ja sertifioinnin johdosta laina on tarkoitus luokitella vihreäksi lainaksi logistiikkakeskuksen valmistuttua.
Julkaistu 12.3.2025
Toimimme Gasumin neuvonantajana järjestelyssä, jossa Gasum hankki uuden nesteytetyn maakaasun (LNG) sekä nesteytetyn biokaasun (LBG) bunkkerialuksen. Celsius-niminen alus palvelee Gasumin asiakkaita vuodesta 2027 alkaen. Aluksen omistaa Gasumin ja ruotsalaisen Sirius Shipping -varustamon yhteisyritys. Aluksen rakentaa RMK Marine -telakka Istanbulissa, Turkissa. Investointi on osa Gasumin strategiaa turvata LNG:n ja LBG:n saatavuus asiakkailleen Luoteis-Euroopan alueella kysynnän kasvaessa tulevina vuosina.Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluita teollisuudelle ja sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä puhtaampia polttoaineratkaisuja maa- ja meriliikenteeseen. Yritys auttaa asiakkaitaan pienentämään sekä omaa että asiakkaidensa hiilijalanjälkeä. Sirius on Backmanin perheen perustama ruotsalainen varustamo. Siriuksella on 11 tuote-/kemikaalisäiliöalusta ja kaksi LNG-säiliöalusta, ja lisäksi se hallinnoi kolmea tuote-/kemikaalisäiliöalusta.
Julkaistu 11.3.2025
Avustimme eBrands Holdings Oy:tä sen uusimmalla rahoituskierroksella, jolla yhtiö keräsi 7,5 miljoonan euron rahoituksen. Uusi rahoitus nostaa yrityksen kerätyn rahoituksen kokonaismäärän 50 miljoonaan euroon. Viimeisintä rahoituskierrosta johtivat pääasiassa perhesijoitusyhtiö Veikko Laine, eläkeyhtiö Varma ja operatiiviset osakkeenomistajat. Uudella rahoituksella kehitetään eBrandsin tekoälypohjaista Apollo-markkinakasvutyökalua, joka auttaa brändejä laajentumaan kuuteenkymmeneen eri markkinaan ja myyntikanavaan ilman paikallista infrastruktuuria tai raskaita investointeja. eBrands on vientialusta, joka kasvattaa kuluttajabrändejä globaalisti verkkokaupan ja merkittävien vähittäiskauppakanavien kautta. Yhdysvaltain ja Euroopan markkinoihin erikoistunut eBrands mahdollistaa brändien kansainvälistymisen vientipalvelumallilla, joka vähentää laajentumiseen liittyvää riskiä ja monimutkaisuutta hyödyntämällä edistyksellistä teknologiaa. Vuonna 2020 perustetun helsinkiläisyrityksen tiimiin kuuluu 75 henkeä ja yrityksen liikevaihto on yli 35 miljoonaa euroa.
Julkaistu 11.3.2025