11.1.2024

Castrén & Snellmanin yritysvastuupalvelut laajentuvat Anna Kuusniemi-Laineen ja Lia Heasmanin johdolla

Vastuullisuus on vuosia ollut yritysmaailman keskeinen puheenaihe, ja myös sen merkitys liiketoiminnalle on kasvanut. Tulevina vuosina vastuullisuus läpäisee niin yrityksen strategian, liiketoiminnan käytännöt kuin arvoketjutkin. Yrityksiltä vaaditaan yhä enemmän työtä haitallisten ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutusten vähentämiseksi.

”Yritysvastuu oikeudellistuu vauhdikkaasti, ja lisääntyvä sääntely tuo jatkuvasti uusia vaatimuksia yrityksille. Ei enää riitä, että vastuullisuus näkyy viestinnässä, vaan nyt vaaditaan strategiatasoisia konkreettisia toimia. Laajennammekin nyt yritysvastuupalveluamme, jotta voimme palvella asiakkaitamme entistä laajemmin ja paremmin”, palvelun vetäjä, osakas Anna Kuusniemi-Laine kertoo.

Uuden palvelun nimi on ESG ja yritysvastuu, ja se keskittyy erityisesti strategiseen vastuullisuusneuvonantoon, vastuullisuuteen liittyvään due diligence -työhön sekä yrityskauppoihin, pääomasijoittamiseen ja rahoitukseen sekä johdon vastuuseen liittyviin ESG-kysymyksiin. Palvelu kattaa markkinointiin, corporate governance- ja compliance-teemoihin liittyvät yritysvastuukysymykset, sopimusprojektit ja korruption torjuntaan liittyvät ohjeistukset. Autamme yrityksiä yritysvastuuliitännäisten yhteistyöjärjestelyjen kilpailuoikeudellisessa arvioinnissa ja kestävien hankintojen hankkeissa. Yhdessä ympäristö- ja energiaoikeuden asiantuntijoiden kanssa tarjoamme laajat palvelut uusiutuvan energian hankkeisiin. Lisäksi työoikeuden ja tietosuojan asiantuntijamme auttavat meitä tuottamaan ratkaisuja työyhteisöjen yhdenvertaisuus- ja monimuotoisuustyöhön.

”Esimerkiksi yritysvastuudirektiivin mukanaan tuoma huolellisuusvelvoite ja uudet kriteerit yritysten kestävyysraportoinnille haastavat yrityksiä toden teolla. ESG ja yritysvastuu -palvelu tukee asiakkaitamme yritysvastuusääntelyn noudattamisessa sekä huolellisuusvelvoitteen toimeenpanossa. Full service -palvelutarjoamamme ansiosta asiakkaamme saavat kaikki yritysvastuuseen liittyvät liikejuridiikan palvelut saman katon alta”, Anna jatkaa.

ESG-juridiikan konkari Lia Heasman kehittämään uutta palvelua

ESG ja yritysvastuu -palvelu saa uuden osaajan joukkoonsa tammikuun puolivälissä, kun Lia Heasman aloittaa Castrén & Snellmanilla counsel-juristina. Lialla on yli kymmenen vuoden kokemus liiketoimintalähtöisestä ESG-työstä sekä ihmisoikeuksien ja toimitusketjujen kehittämisestä. Viimeisimmäksi hän on työskennellyt kansainvälisen yrityksen palveluksessa ESG Transaction Services -palvelun johtajana.

”Tehtävässään Lia tulee keskittymään erityisesti ESG ja yritysvastuu -palvelun kehittämiseen. Hän työskentelee laajasti asiakastoimeksiannoissamme ja onkin asiakkaillemme luonteva kumppani muun muassa yrityskauppoihin, pääomasijoittamiseen ja rahoitukseen liittyvissä ESG-kysymyksissä sekä yritysvastuuseen liittyvässä due diligence -työssä”, Anna kertoo.

Vastuullisuuteen liittyvän due diligence -työn painoarvo kasvaa

”Aiemmin yritysvastuu nähtiin lähinnä mainekysymyksenä, mutta nykyään se on ainakin jollain tavalla välttämätön osa yritysten toimintaa. EU-tasoinen sääntely on tiukentunut viime vuosina, ja sen asettama minimitaso on tällä hetkellä todella korkea. Jo siihen pääseminen vaatii yrityksiltä järjestelmällistä työtä – puhumattakaan siitä, että vastuullisuus nostetaan strategiselle tasolle yli minimin”, Lia Heasman sanoo.

Tuore yritysvastuudirektiivi velvoittaa yritykset kantamaan vastuunsa myös arvoketjuista. Lisäksi raportointidirektiivin mukainen kestävyysraportti tekee näkyväksi sen, millaisin toimin ja tuloksin yritykset huolehtivat toimintansa haitallisista ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutuksista. Vastuullisuustyön kunnianhimoa lisätään nyt monelta suunnalta, mikä vaatii yritysten johdolta paljon työtä ja kykyä uudistua.

”Vastuullisuuteen liittyvän due diligence -työn painoarvo kasvaa tulevina vuosina myös Euroopassa. Se, miten yritys suunnittelee ESG-työtään ja minimoi haitallisia ympäristö- ja ilmastovaikutuksia, voi vaikuttaa suoraan yrityksen arvoon. Lisäksi sijoittajat ja rahoittajat ovat koko ajan tarkempia siitä, millaisten kumppaneiden kanssa toimivat. Tulevina vuosina vastuullisuuteen liittyvän DD-selvityksen tekeminen on yhtä välttämätöntä kuin esimerkiksi talouteen ja verotukseen liittyvät selvitykset”, Lia tiivistää.

Tulevina vuosina vastuullisuus läpäisee kaikki yrityksen toiminnot

Sääntelyn määrä kasvaa, ja avoin ja järjestelmällinen ESG-työ kasvattaa yrityksen arvoa. Millaisena asiantuntijamme näkevät yritysvastuun tulevaisuuden?

”Aiemmin vastuullisuus oli hyvien aikojen ja nousukauden juttu, mutta nyt se katsotaan niin olennaiseksi osaksi liiketoimintaa, että sitä edistetään myös hiljaisemmilla tilikausilla. Yritysten kannattaa seurata sääntelyn kehitystä, sillä se ei pysähdy taantumassakaan”, Lia kuvailee.

Asiantuntijoidemme mukaan vastuullisuus tulee digitalisaation lailla läpäisemään yrityksen kaikki toiminnot. Yhä useamman yritysjohtajan, omistajan ja asiantuntijan tulee tietää, miten vastuullisuus näkyy omassa työssä ja millainen asema itsellä on vastuullisuustavoitteiden edistämisessä. Yhdessä kehittyvän vastuullisuussääntelyn kanssa tämä nostaa eurooppalaiset yritykset uudelle tasolle vastuullisessa liiketoiminnassa.

”On keskeistä, että yritysjohtajat ja omistajat ovat syvällisesti perehtyneitä siihen, mitä vastuullisuus kaikkine ulottuvuuksineen ja esimerkiksi huolellisuusvelvoite tarkoittaa yritykselle. On katsottava rehellisesti kipukohtia ja korjattava niitä. Harva voi olla vastuullisuustyössään täydellinen, mutta kunnianhimon tason on nyt syytä olla korkeampi kuin koskaan aiemmin”, Anna ja Lia summaavat.

Uusimmat referenssit

Toimimme A. Ahlströmin neuvonantajana yritysvastuuseen liittyvän huolellisuusvelvoiteprosessin suunnittelussa, jossa hyödynnetään toimialatuntemukseemme perustuvia parhaita käytäntöjä ja räätälöityjä ratkaisuja. Kattava ESG-neuvonantomme sisälsi myös sijoitustiimin ja johtoryhmän jäsenille sekä useiden portfolioyhtiöiden hallituksille räätälöityjä koulutuksia. ”Saimme Castrén & Snellmanin asiantuntijoilta ESG-sääntelytsunamiin liittyviä oikeudellisia ja käytännön neuvoja, jotka meidän tulee ottaa käyttöön omassa ESG-työssämme”, kommentoi Camilla Sågbom, Director, Sustainability and Communications, A. Ahlström Oy. Perheyhtiö A. Ahlström on teollinen omistaja, joka kehittää yritysomistuksistaan maailman johtavia metsä- ja kuitusektorin sekä ympäristöteknologian erikoisosaajia.
Julkaistu 5.9.2024
Edustimme työsuhdepyöräpalveluita tarjoavaa Vapaus Bikes Finland Oy:tä sen 10 miljoonan euron kansainvälisellä Series A -rahoituskierroksella. Rahoituksen takana ovat pääomasijoittajat Shift4Good ja Superhero Capital Oy sekä Tesi yhdessä Euroopan investointipankin EGF-rahoitusohjelman kanssa. Saatu rahoitus tukee yrityksen kansainvälistä laajentumista, ohjelmistokehitystä, alustan automatisointia sekä käytettyjen pyörien konseptin laajentamista. Vapaus Bikes Finland on kestävien liikkumispalvelujen edelläkävijä ja toiminut etulinjassa työsuhdepyöräalalla vuoden 2020 lopusta lähtien. Siitä on tullut yksi Suomen nopeimmin kasvavista yrityksistä. Shift4Good on vaikuttavuuteen keskittyvä pääomasijoitusrahasto, joka tähtää liikennesektorin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin.
Julkaistu 21.8.2024
Avustimme menestyksekkäästi Rovaniemen kaupunkia virkarikos- ja vahingonkorvausasiassa, joka koski kaupungin tekemää merkittävää sijoituspäätöstä. Vastaajina olivat kaupungin entinen työsuhteinen konserniasiamies sekä hänen esihenkilönään virkasuhteessa toiminut kaupunginkamreeri. Rikosasia liittyi kaupunginhallituksen tekemään sijoituspäätökseen, jossa vastaajien valmisteleman päätöksen mukaisesti sijoitettiin 2 miljoonaa euroa kaupungin varoja vastaperustetun sijoitusyhtiön velkakirjoihin. Yhtiön toiminnasta merkittävä osa oli niin sanottua pikavippitoimintaa. Keskeinen oikeuskysymys asiassa oli, onko julkisten varojen sijoittaminen julkisen vallan käyttöä ja siten virkarikossäännösten piirissä myös työsuhteessa olevan henkilön osalta. Työsuhteista konserniasiamiestä syytettiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä perustuen hänen laiminlyönteihinsä sijoituspäätöksen valmistelussa ja esittelyssä sekä esteellisyyteen siksi, että hän oli sijoittanut omia varojaan yhtiöön, joka sai rahoitusta kaupunginhallitukselle esitetyltä sijoituskohteelta. Kaupunginkamreeria koskevat virkarikossyytteet kohdistuivat hänen tehtävänkuvaansa kaupungin sijoitustoiminnan valvojana ja raportoijana. Hän osallistui myös kaupunginhallituksen päätöksenteon valmisteluun ja esittelyyn. Asian käsittely alkoi Lapin käräjäoikeudessa kesäkuussa 2022. Elokuussa 2022 antamassaan tuomiossa käräjäoikeus totesi muun muassa argumentaatioomme perustuen, että julkisten varojen sijoittaminen on julkisen vallan käyttöä, ja siten virkarikossäännöksiä voitiin soveltaa konserniasiamieheen. Käräjäoikeus katsoi entisen konserniasiamiehen menettelyn täyttävän virka-aseman väärinkäyttämisen tunnusmerkistön ja entisen kaupunginkamreerin menettelyn täyttävän sijoituspäätöksen valmistelun osalta virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistön, mutta syyteoikeus oli vanhentunut. Siten vastaajia ei voitu tuomita rangaistuksiin, mutta vastaajat tuomittiin suorittamaan yhteisvastuullisesti kaupungille vahingonkorvausta noin 114 000 euroa viivästyskorkoineen, kaupunginkamreerin osuuden ollessa 10 % summasta. Syyttäjä tyytyi käräjäoikeuden tuomioon, mutta muut osapuolet valittivat hovioikeuteen. Siten ajoimme kaupungin puolesta hovioikeudessa sekä rangaistus- että korvausvaatimuksia. Rovaniemen hovioikeuden käsittely oli marras-joulukuussa 2023. Kesäkuussa 2024 antamassaan tuomiossa hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan virka-aseman väärinkäyttämisen ja virkavelvollisuuden rikkomisen osalta. Hovioikeus katsoi, että konserniasiamies oli laiminlyönyt velvollisuutensa ilmoittaa esteellisyydestään. Lisäksi hän oli laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia siitä, että hänen valmistelemansa sijoituspäätös oli kaupungin sijoitusohjeiden mukainen ja että se oli asianmukaisesti kilpailutettu. Hovioikeus katsoi myös, että sijoituskohteen esittelyteksti oli laadittu puutteellisesti ja harhaanjohtavasti ja että konserniasiamiehen menettely oli ollut tahallista. Kaupunginkamreerin osalta hovioikeus katsoi hänen laiminlyöneen velvollisuutensa valvoa, että kaupunginhallitukselle tehty sijoitusesitys oli sijoitusohjeiden mukainen ja että esitys ei ollut harhaanjohtava ja että riskit oli otettu huomioon sijoitusohjeiden edellyttämällä tavalla. Hovioikeuden tuomio on selkeä kannanotto siihen, että virkatoiminnassa ja julkista valtaa käytettäessä ei hyväksytä väärinkäytöksiä, ja tärkeä linjaus siltä osin, että julkisten varojen sijoittaminen on julkisen vallan käyttöä ja siten virkavastuun piirissä myös työsuhteisten henkilöiden osalta. Lisäksi hovioikeudessa oli keskeisenä arvioitavana kysymyksenä taloudellisen vahingon määrittäminen sijoitustoimintaan liittyvässä tapauksessa. Hovioikeus katsoi argumenttiemme pohjalta, että konserniasiamiehen ja kaupunginkamreerin menettelystä oli aiheutunut kaupungille vahinkoa. Hovioikeus korotti vahingonkorvauksen määrän 210 000 euroon, kamreerin osuuden rajoittuessa 10 %:iin. Vahingonkorvauksen korottaminen perustui siihen, että hovioikeus katsoi kaupungille aiheutuneen vahinkoa pääoman menetyksen lisäksi myös arvioitujen sijoitustuottojen menetyksestä. Tuomio ei ole lainvoimainen. 
Julkaistu 21.8.2024
Neuvoimme Tesiä sen sijoittaessa raskasajoneuvoja valmistavaan Oy Sisu Auto Ab:hen. Sijoituksen myötä Tesistä tuli Sisu Auton omistaja 24,4 prosentin osuudella. Sisu on Suomen markkinoilla edelläkävijä raskasajoneuvojen kehittämisessä. Sisun ydinosaaminen on keskittynyt Suomessa valmistettavien kuorma- ja sotilasajoneuvojen tuotekehitykseen ja tuotantoon. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. Tesin hallinnoimat pääomasijoitukset ovat yhteensä 2,1 miljardia euroa.
Julkaistu 19.8.2024