27.2.2023

Standstill-sopimukset: yhteistyöllä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen

Standstill-sopimuksella sovitaan rahoitussopimuksen väliaikaisesta keskeyttämisestä

Vallitsevassa epävarmemmassa markkinaympäristössä on mahdollista, että lainanottajayrityksille tulee tarvetta järjestellä rahoitustaan ja muokata rahoitustilannettaan vastaamaan kohtaamiaan taloudellisia haasteita. Taloudellisia vaikeuksia kohdanneen lainanottajayrityksen rahoitusta voidaan muun muassa järjestellä niin kutsutulla standstill-sopimuksella eli ”rauhoitussopimuksella” ja/tai sillä voidaan sopia raameista, joilla muutetaan olemassa olevaa rahoitussopimusta tai joiden puitteissa tehdään uusi rahoitussopimus. Standstill-sopimuksella tarkoitetaan rahoitussopimusten yhteydessä sopimusta, jolla rahoitussopimuksen osapuolet sopivat rahoitussopimuksen joko osittaisesta tai jopa kokonaisvaltaisesta väliaikaisesta keskeytyksestä. Sopimus pyrkii vakauttamaan taloudellisissa vaikeuksissa olevan lainanottajan rahoitustilannetta ja likviditeettiä voimassaoloaikansa ajan. Rahoittajan näkökulmasta standstill-sopimuksen aikana keskeistä on hahmottaa lainasopimuksen jatkamisen tarkoituksenmukaisuus ja perusteltavuus suhteessa lainasopimuksen eräännyttämiseen. Standstill-sopimukset ovat voimassa tyypillisesti muutamasta kuukaudesta joskus jopa vuoteen. Sopimukset sisältävät ehtoja, jotka lainanottajan tulee sopimuksen voimassaoloaikana täyttää, ja vastapainona rahoittajat vapauttavat lainanottajan tiettyjen lainaehtojen täyttämisestä määräajaksi ja/tai vahvistavat, etteivät he sovittuna rauhoitusaikana käynnistä vaikkapa rahoituksen eräännyttämistoimia jo aiemmin tapahtuneen sopimusrikkomuksen seurauksena.

Standstill-kauden aikana lainanantaja ja lainanottaja neuvottelevat usein uudesta lainasopimuksesta, jolla muutetaan lainan alkuperäistä takaisinmaksuaikataulua ja asetetaan lainanottajalle velvoitteita, joilla lainan takaisinmaksu voitaisiin turvata. Osapuolet voivat esimerkiksi sopia, ettei lainanantaja ryhdy toimenpiteisiin lainan takaisinsaamiseksi tietyn ajanjakson aikana, jotta voidaan muun muassa kerätä tietoja ja laatia strategia lainanottajan talouden vakauttamiseksi. Lainanottaja yleensä myös sitoutuu tiettyihin uusiin velvollisuuksiin erikseen tämän vastineeksi. Hyvin usein saatetaan muun muassa laajentaa aiemmin sovittuja informaatiovelvoitteita eli mitä ja missä ajassa rahoittajille pitää antaa tietoja oikean tilannekuvan muodostamiseksi. On kuitenkin tärkeää huomata, että standstill-sopimus keskeyttää lainasopimuksen mukaisen maksuvelvollisuuden hetkeksi eikä siten vapauta lainanottajaa velvollisuuksista kokonaisuudessaan. Ellei neuvotteluille varatussa määräajassa löydetä yhteisymmärrystä ja neuvottelut epäonnistuvat, seurauksena on todennäköisesti rahoituksen eräännyttäminen ja mahdollisten vakuuksien realisointi.

Standstill-sopimus hyödyttää sekä lainanantajaa että lainanottajaa

Standstill-sopimus tarjoaa hyötyjä sekä lainanantajalle että lainanottajalle. Lainanottajan kannalta sopimus mahdollistaa liiketoiminnan jatkamisen haastavassa tilanteessa ja antaa jonkin verran tilaa ja aikaa mahdollisen rahoituksen uudelleenjärjestelyn toteuttamiselle. Yhtiö voi myös standstill-sopimuksella välttää yrityssaneerauksesta mahdollisesti aiheutuvan mainehaitan taikka yhtiön ennenaikaisen konkurssin. Standstill-sopimuksen tekeminen on hyödyllistä myös lainantajalle, sillä sopimuksen lähestymistapa on yleensä yksimielinen ja lainanantajapuoli saa pitkälti määrittää ehtoja sopimukselle ja hallita tilannetta. Lisäksi standstill-sopimuksen turvaamalla lisäajalla voidaan haastavassa tilanteessa parantaa lainansaajan takaisinmaksuvalmiutta. 

Standstill-sopimuksen aikana tehtyihin toimiin liittyvät riskit mahdollisessa maksukyvyttömyystilanteessa

On tärkeää, että rahoittajat ottavat huomioon takaisinsaantioikeudelliset näkökulmat mahdollisessa standstill-sopimuksen jälkeisessä konkurssi- tai yrityssaneeraustilanteessa. Takaisinsaantinormistolla tavoitellaan konkurssipesän velkojien tasa-arvoista kohtelua ja pyritään estämään se, että yksittäiset velkojat pääsevät parempaan asemaan kuin muut. Takaisinsaannin edellytysten täyttyessä konkurssissa pesänhoitaja tai yrityssaneeraustilanteessa selvittäjä peräyttää muutoin objektiivisesti arvioiden laillisia oikeustoimia, kuten velanmaksuja. Käytännössä kaiken tyyppiset sopimusjärjestelyt voivat tulla takaisinsaantinormiston mukaan tarkasteltaviksi.

Jos standstill-sopimuksen aikana on tarvetta järjestellä myös vakuuksia, on syytä kiinnittää erityistä huomiota siihen, annetaanko vakuus vanhasta vai uudesta velasta. Takaisinsaantilain mukaan velallisen velastaan luovuttama pantti tai sen asettama muu vakuus peräytyy, jos se ei ole ollut velkasuhteen syntymisen edellytyksenä. Esimerkiksi pelkästään velan uudistaminen, maturiteetin pidentäminen tai lainan ehtojen muuttaminen ei tee velasta uutta takaisinsaantioikeudellisessa mielessä. Myös ylimääräisen lyhennyksen, aikaisemmin tekemättä jääneen lyhennyksen tai maksujen aikaistamisen vaatiminen kolmen kuukauden sisällä ennen konkurssiin tai saneeraukseen hakeutumista saattaa johtaa takaisinsaannilla peräytettävään maksun peräytymiseen. Takaisinsaantioikeudellisesti riskittömimpiä vaihtoehtoja on vierasvelkavakuuden saaminen ja velan konvertointi omaksi pääomaksi. Näissä on kuitenkin otettava huomioon yhtiön oma asema järjestelyyn ryhtymiseen.

Yhtiön ja erityisesti yhtiön hallituksen vastuun näkökulmasta tilanteessa on puolestaan huolehdittava, että yhtiö toimii osakeyhtiölain huolellisuusvelvoitteen ja yhtiön edun mukaisesti. Huolellisen hallituksen on neuvotellessaan rahoittajien kanssa varauduttava myös tilanteeseen, että rahoitusta ei saada uudelleenjärjesteltyä. Tällöin on esimerkiksi pohdittava, onko elinkelpoinen liiketoiminta pelastettavissa yrityssaneerauksen avulla. Viime kesänä voimaantullut laki mahdollistaa sen, että yhtiö voi yksin hallituksen päätöksellä hakeutua varhaiseen yrityssaneerausmenettelyyn silloin, kun yhtiötä vasta uhkaa maksukyvyttömyys. Lakimuutoksella on haluttu madaltaa saneeraukseen hakeutumisen kynnystä.

Standstill-sopimusten laatiminen ja käyttö vaatii huolellista valmistelua

Standstill-sopimuksen käytöllä voidaan saada väliaikainen helpottava ratkaisu haastavaan taloudelliseen tilanteeseen ja lisäaikaa konkreettisten ratkaisukeinojen löytämiselle. Epävarmassa markkinatilanteessa avoin keskusteluyhteys rahoittajien suuntaan on erityisen tärkeää. Lisäksi on syytä kiinnittää erityistä huomiota takaisinsaantioikeudellisiin näkökulmiin mahdollisessa standstill-sopimuksen jälkeisessä konkurssi- tai yrityssaneeraustilanteessa. Oikeanlaisella valmistelulla pystytään välttämään rahoittajien takaisinsaantioikeudelliset riskit, turvaamaan yhtiön elinkelpoisuus ja viemään standstill-prosessit onnistuneesti maaliin.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme S-Pankkia neljässä yhteensä 1,45 miljardin joukkovelkakirjalainassa, joilla rahoitettiin Svenska Handelsbankenin Suomen henkilöasiakas- sekä varainhoito- ja sijoituspalveluliiketoimintojen liiketoimintakauppa. Vuonna 2023 neuvoimme S-Pankkia, kun se täydensi aiempaa joukkovelkakirjalainaohjelmaansa ja laski liikkeeseen kaksi uutta joukkovelkakirjalainaa. S-Pankin ensimmäinen, 500 miljoonan euron suuruinen katettu joukkovelkakirjalaina laskettiin liikkeeseen syyskuussa 2023. Yleisten liiketaloudellisten tarpeiden lisäksi liikkeeseenlaskulla rahoitettiin Svenska Handelsbanken AB:n Suomen henkilöasiakas- sekä varainhoito- ja sijoituspalveluliiketoimintojen liiketoimintakauppaa. Marraskuussa 2023 laskettiin liikkeeseen 150 miljoonan euron Senior Preferred MREL Eligible Notes joukkovelkakirjalaina, jonka tarkoituksena oli täyttää omia varoja ja hyväksyttäviä velkoja koskevaa vähimmäisvaatimusta (MREL-vaade) sekä rahoittaa pankin toimintaa. Vuonna 2024 olemme neuvoneet S-Pankkia 3 miljardin euron joukkovelkakirjalainaohjelman päivityksessä. Ohjelman mukaisesti S-Pankki voi laskea liikkeeseen Senior Preferred MREL Eligible Notes joukkovelkakirjalainoja, katettuja joukkovelkakirjalainoja (covered bond) ja ensisijaisen lisäpääoman (AT1) joukkovelkakirjalainoja. Helmikuussa 2024 neuvoimme S-Pankkia 300 miljoonan euron Senior Preferred MREL Eligible Notes joukkovelkakirjalainan liikkeeseenlaskussa ja vuonna 2025 erääntyvien 220 miljoonan euron Senior Preferred MREL Eligible Notes joukkovelkakirjojen takaisinostotarjouksessa. Takaisinostotarjous edellytti Rahoitusvakausviraston etukäteistä hyväksyntää perustuen komission delegoituun asetukseen (EU) 2023/827 teknisistä sääntelystandardeista omien varojen vähentämistä koskevan etukäteisen luvan sekä hyväksyttävien velkojen instrumentteihin liittyvien vaatimusten osalta. Rahoitusvakausvirasto myönsi S-Pankille luvan velkakirjojen takaisinostoon. Luvan mukaisesti S-Pankki korvasi velkakirjat vähintään yhtä laadukkailla tai laadukkaammilla omien varojen tai hyväksyttävien velkojen instrumenteilla S-Pankin tuloksen tuottamiskyvyn kannalta kestävillä ehdoilla. Takaisinostotarjouksen lopulliset tulokset julkistettiin vuoden 2024 helmikuussa. Huhtikuussa 2024 neuvoimme S-Pankkia perusesitteen täydennyksessä ja toisen 500 miljoonan euron suuruisen katetun joukkolainan liikkeeseenlaskussa. Katetun joukkolainan erääntymispäivä on 16.4.2030.
Julkaistu 30.7.2024
Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myy kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myydään temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää sekä tavanomaisten ehtojen täyttymistä. Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024
Avustimme Ilmastorahastoa sen myöntäessä juniorilainan merikuljetusyhtiö Meriauran uudisrakennusohjelmalle vähähiilisten laivaratkaisujen käyttöönottoa varten. Meriaura on tilannut hollantilaiselta Royal Bodewes telakalta kaksi bioöljykäyttöistä, kantavuudeltaan 6 750 tonnin hybridialusta rahtiliikenteeseen. Laivoilla voidaan parhaimmillaan saavuttaa lähes 98 % päästövähennykset verrattuna perinteisiin fossiilisilla polttoaineilla kulkeviin rahtialuksiin. Päästöintensiivisessä rahtiliikenteessä uusiutuvilla polttoaineilla kulkevilla tehokkaammilla aluksilla on mahdollisuus viitoittaa tietä päästövähennyksiin koko alalla. Meriaura on turkulainen merikuljetusyritys, joka on erikoistunut teollisuuden tuotteiden ja raaka-aineiden sekä vaativien erikoislastien kuljetuksiin. Sen alukset liikennöivät Euroopan alueella, pääasiassa Itämerellä ja Pohjanmerellä. Ilmastorahasto on valtion omistama erityistehtäväyhtiö. Sen toiminta keskittyy ilmastonmuutoksen torjumiseen, teollisuuden vähähiilisyyden vauhdittamiseen ja digitalisaation edistämiseen. Vuoden 2023 loppuun mennessä Ilmastorahasto oli tehnyt 24 rahoituspäätöstä, joiden yhteenlaskettu summa oli 178,9 miljoonaa euroa. 
Julkaistu 26.6.2024
Neuvoimme Gasum Oy:tä pitkäaikaisessa, yhteensä 565 miljoonan euron rahoitusjärjestelyssä sen nykyisten lainanantajien kanssa. Rahoitus sisältää term-lainoja ja luottolimiittejä. Rahoituksessa otettiin käyttöön tiettyjä kestävyystavoitteita, sillä kestävyyteen sidotun luottolimiitin marginaali on sidottu Gasumin omiin kestävyystavoitteisiin, jotka liittyvät uusiutuvan kaasun määriin, kestävään biokaasun tuotantoon ja turvallisuuteen. Lisäksi osa pitkäaikaisista lainoista käytetään vihreänä lainana, jolla rahoitetaan Gasumin strategisia investointeja biokaasun tuotannon lisäämiseen sekä laajentamalla biokaasun tuotantoa nykyisillä laitoksilla että rakentamalla uusia suuria laitoksia. Nordea toimi rahoitusjärjestelyn koordinaattorina, OP Yrityspankki vastuullisuuskoordinaattorina ja SEB koordinaattorina ja asiamiehenä.
Julkaistu 18.6.2024