1.3.2023

Onko yrityksillä aihetta optimismiin vai pessimismiin?

Talousuutisten sävy tuntuu vaihtelevan viikoittain, ellei jopa päivittäin. Globaalit kriisit, kuten Ukrainan sota, korkea inflaatio ja korkotason nousu vaikuttavat koko talouden toimintaan. Monilla yrityksillä on haasteita näkyvissä, vaikka markkinoiden muutosten ennakointi ja kyky sopeutua muutoksiin auttavat niitä menestymään myös vaativimpina aikoina.

Tilastokeskuksen julkaisemat tiedot viime vuodelta osoittavat, etteivät yrityssaneeraus- ja konkurssimenettelyt ole merkittävästi lisääntyneet Suomessa. Käytyään läpi vuosikymmenten aikana useampia kriisejä monet yritykset ovat valveutuneempia kuin menneinä vuosina: ne osaavat ryhtyä aikaisemmin selvittämään taloustilannettaan ja varautumaan haasteisiin neuvottelemalla rahoittajien kanssa muun muassa vapaaehtoisista järjestelyistä. Lisäksi yritykset voivat esimerkiksi kartoittaa ja hyödyntää uusia, vaihtoehtoisia rahoitusmuotoja, divestoida liiketoimintaa tai etsiä uusia sijoittajia.

Vallitsevassa, aikaisempaa epävarmemmassa, markkinaympäristössä lainanottajayrityksille voi tulla tarvetta järjestellä rahoitustaan. Rahoittajan näkökulmasta varhainen varautuminen helpottaa prosesseja. Taloudellisia vaikeuksia kohdanneen lainanottajayrityksen rahoitusta voidaan muun muassa järjestellä niin kutsutun standstill-sopimuksen eli ”rauhoitussopimuksen” määrittämissä puitteissa ja sen tarjoamassa neuvotteluajassa.

Myös insolvenssilainsäädäntöä on pyritty kehittämään joustavampaan suuntaan. Alun perin 1990-luvun laman aikaan säädettyä yrityssaneerauslakia on viime vuonna harmonisoitu eurooppalaiseen suuntaan ottamalla käyttöön ns. varhainen yrityssaneerausmenettely. Kotoperäisiä muutoksia käsitellään tällä hetkellä eduskunnassa. Muutoksilla pyritään helpottamaan ja nopeuttamaan yrityssaneerausta niissä tilanteissa, joissa yhtiössä on tervehdyttämiskelpoista liiketoimintaa, mutta vapaaehtoiset järjestelyt eivät ole syystä tai toisesta onnistuneet.

Lisäksi EU on tarttunut konkurssilainsäädännön uudistamiseen tavoitteenaan edistää muun muassa rahoitusmarkkinoiden toimivuutta ja pääoman vapaata liikkuvuutta yhdenmukaistamalla eri maiden menettelyitä ja toimintatapoja. EU:n listalla on sekä hyviä että huonoja ehdotuksia: ensimmäisiin lukeutuu niin sanottujen pre pack -menettelyjen harmonisointi ja saattaminen lain tasolle. Suomessa tällaisia etukäteen neuvoteltuja mutta vasta konkurssissa toteutettavia realisointeja on jo tehty aiemminkin, vaikka meillä ei ole ollut konkurssilaissa mitään mainintaa. Jälkimmäisiin eli huonoihin ehdotuksiin puolestaan lukeutuu johdon velvollisuus hakea maksukyvyttömyysmenettelyn aloittamista kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun johto tuli tai sen olisi pitänyt tulla tietoiseksi maksukyvyttömyydestä. Tällaiset määräajat ovat keinotekoisia ja saattavat johtaa turhiin konkursseihin.

Pitkän käytännön kokemuksemme perusteella arvioimme, että tärkeintä haastavissakin tilanteissa on resilienssi – termi, joka on noussut kaikkien oppien kärkeen kriisien seuratessa toisiaan. Joustavuus neuvotteluissa ja lainsäädännössä, erilaisten innovaatioiden salliminen ja jopa suosiminen kääntävät tilanteen siihen, että meillä on yhä enemmän aihetta optimismiin kuin pessimismiin.

Uusimmat referenssit

Toimimme OP Yrityspankki Oyj:n neuvonantajana kiinteistörahoitusjärjestelyssä, joka koskee Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä sijaitsevaa DHL Expressille rakenteilla olevaa logistiikkakeskusta. Järjestelyssä Nrep ja Pontos Group ostivat Finavian osuuden rakenteilla olevasta logistiikkakeskuksesta. Nrep toimi järjestelyssä NSF III-rahaston lukuun. Hankkeelle haetaan LEED Platinum-sertifikaattia ja sertifioinnin johdosta laina on tarkoitus luokitella vihreäksi lainaksi logistiikkakeskuksen valmistuttua.
Julkaistu 12.3.2025
Toimimme Gasumin neuvonantajana järjestelyssä, jossa Gasum hankki uuden nesteytetyn maakaasun (LNG) sekä nesteytetyn biokaasun (LBG) bunkkerialuksen. Celsius-niminen alus palvelee Gasumin asiakkaita vuodesta 2027 alkaen. Aluksen omistaa Gasumin ja ruotsalaisen Sirius Shipping -varustamon yhteisyritys. Aluksen rakentaa RMK Marine -telakka Istanbulissa, Turkissa. Investointi on osa Gasumin strategiaa turvata LNG:n ja LBG:n saatavuus asiakkailleen Luoteis-Euroopan alueella kysynnän kasvaessa tulevina vuosina.Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluita teollisuudelle ja sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä puhtaampia polttoaineratkaisuja maa- ja meriliikenteeseen. Yritys auttaa asiakkaitaan pienentämään sekä omaa että asiakkaidensa hiilijalanjälkeä. Sirius on Backmanin perheen perustama ruotsalainen varustamo. Siriuksella on 11 tuote-/kemikaalisäiliöalusta ja kaksi LNG-säiliöalusta, ja lisäksi se hallinnoi kolmea tuote-/kemikaalisäiliöalusta.
Julkaistu 11.3.2025
Neuvoimme Nestettä sen tehdessä kahdenvälisen 200 miljoonan euron vihreän lainasopimuksen Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ):in kanssa. Lainasopimuksesta saatavat varat käytetään Nesteen vihreän rahoituksen viitekehyksen mukaisiin hankkeisiin ja projekteihin. Lainasopimus on viisivuotinen. Helmikuussa 2024 Neste julkisti uudistetun vihreän rahoituksen viitekehyksensä (Green Finance Framework), jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa tulevat rahoitustoimet markkinoiden parhaiden käytäntöjen ja standardien kanssa. Uudistettuun viitekehykseen kuuluu uusiutuvia ratkaisuja sekä kiertotalousratkaisuja ja uusiutuva energia omana sijoituskategoriaan. Nesteen ilmastosuunnitelmassa pidemmän aikavälin toimia ovat muun muassa uusien teknologioiden ja innovaatioiden laajempi soveltaminen erityisesti uusiutuvan vedyn osalta. On arvioitu, että uusiutuvalla vedyllä ja muilla uusilla teknologioilla voidaan pienentää vuoden 2019 vertailutason mukaisten päästöluokkien 1 ja 2 päästöjä vähintään 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
Julkaistu 21.2.2025
Neuvoimme OP Yrityspankki Oyj:n, Nordea Bank Abp:n ja Skandinaviska Enskilda Banken AB:n muodostamaa rahoittajakonsortiota DevCo Partners Oy:n omistaman Vexve-yhtiön lainarahoitusjärjestelyssä. Rahoitusjärjestely sisälsi 143 miljoonan euron suuruiset hankinta-, jälleenrahoitus- ja muut lainat, joilla rahoitettiin muun muassa tanskalaisen Frese A/S:n hankinta. Frese on johtava korkealaatuisten dynaamisten linjasäätöventtiileiden valmistaja. Vexven yhteenlaskettu liikevaihto kaupan toteutumisen jälkeen on noin 200 miljoonaa euroa. Vexve on Euroopan johtava vaativien venttiiliratkaisujen toimittaja energiasektorille ja valituille energiaintensiivisille teollisuudenaloille.
Julkaistu 7.2.2025