4.3.2021

Sopimusten riskit realisoituvat riitoina

Riitojen ratkaiseminen muistuttaa monessa mielessä 50 kilometrin hiihtoa, pitkää ja perinteistä kuninkuuslajia. Tästä kertoo se, että viimeinen vuoden 2008 finanssikriisistä syntynyt hoidossamme ollut riita sai lopullisen ratkaisunsa vasta viime vuonna.

Nyt riitojen määrä on taas kasvussa. Erityisesti koronaviruspandemia on aiheuttanut yrityksille ennakoimattomia ja nopeasti ilmaantuvia riskejä. Samanaikaisesti brexit, ilmastonmuutos, digitalisaatio, vastuullisuusvaatimukset ja sääntelyn yleinen lisääntyminen luovat ristiriitoja.

Vaikka nämä ilmiöt eivät ole kaikki uusia, niiden oikeudelliset vaikutukset ovat monelta osin epävarmoja. Harva riita on myöskään täysin ennakoimaton. Usein jo sopimusta tehtäessä tiedostetaan, että sopimukseen liittyvät riskit voivat realisoitua riitana.

Riskejä voidaan minimoida huolellisella sopimisella. Koronapandemia toi force majeure -lausekkeista tuttujen luonnonkatastrofien rinnalle tartuntataudit. Sopimusten ehdoissa onkin tärkeää sopia mahdollisimman täsmällisesti, minkälaiset olosuhteet muodostavat esteen kulloisenkin sopimuksen toteutumiselle. Brexitin vaikutuksiin voi varautua tutustumalla siihen, mitkä oikeudelliset instrumentit korvaavat Ison-Britannian ja EU:n välisiä asetuksia, joissa säädetään lainvalinnasta sekä tuomioiden tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta.

Ilmastonmuutoksen ja sääntelyuudistuksen aiheuttamia ongelmia ratkotaan tulevina vuosina sekä kansallisissa tuomioistuimissa että kansainvälisissä välimiesmenettelyissä. Suomalaistenkin yritysten on hyvä muistaa, että suomella on kattava portfolio investointisuojasopimuksia eri maiden kanssa. Ne takaavat yrityksille ja niiden investoinneille oikeudenmukaisen ja tasapuolisen kohtelun sopimusvaltioiden taholta ja voivat oikeuttaa korvauksiin, jos kohdevaltio muuttaa sääntelyään ennalta arvaamattomasti ja syrjivästi.

Yritysten toimintaan kohdistuu jatkossa yhä enemmän muutoksia ja ennakoimattomia olosuhteita. Koronaviruspandemian riskeihin ja seuraamuksiin liittyvä oikeudellinen välienselvittely on pääosin vielä edessä.