31.10.2018

PropTech haastaa kiinteistöalan uudistumaan

Kiinteistö- ja rakennusalan teknologiset innovaatiot eli niin sanottu PropTech uudistaa alaa kovaa vauhtia. Ilmiö tuo mukanaan uusia liiketoimintamalleja ja kiinteistöissä tuotettuja palveluita tehostavia järjestelmiä. Loppukäyttäjät ja palveluntuottajat ovat innoissaan, mutta ovatko omistajat valmiita investoimaan?

Lyhyellä tähtäimellä erilaiset käyttäjien hyväksi tulevat järjestelmät voivat tuntua sijoitusnäkökulmasta katsottuna pelkiltä lisäkuluilta ilman vastaavaa tuottoa. Kiinteistöjen käyttöä tehostavat järjestelmät edellyttäväkin yleensä pitkän tähtäimen näkemystä, kun takaisinmaksuaika mitataan kymmenissä vuosissa.

Sijoituksen arvon ylläpitämiseksi kiinteistön on kuitenkin oltava kiinni ajassa ja pystyttävä vastaamaan vuokralaisten ja kuluttajien toiveisiin sekä kestävän kehityksen vaatimuksiin. Mainostuloja ja lisäkassavirtaa sijoittajille tuovat esimerkiksi mukautuvat mainosnäytöt ja -sovellukset, erilaiset pakettien toimitusjärjestelmät ja muut uudet liiketoimintamallit.

PropTechin avulla kerättävä data asiakkaiden liikkeistä ja käyttäytymisestä voi olla strategisesti arvokasta. Sitä pitää vain osata hyödyntää. On tärkeää pitää huolta myös siitä, että ihmisten yksityisyyttä kunnioitetaan riittävällä tavalla. Henkilötietojen käsittelyn osalta se tarkoittaa GDPR:n vaatimusten huomioimista uusia liiketoimintamalleja kehitettäessä. Kun kiinteistö myydään, ostajan näkökulmasta keskeiseksi muodostuu myös se, että seinien ja kassavirtojen lisäksi myös oikeudet PropTech-ohjelmistoihin ja dataan siirtyvät kaupan mukana.

PropTech haastaa nyt niin kiinteistösijoittajat, rakennuttajat kuin liiketilojen vuokralaisetkin uudistumaan. On arvioitu, että 5-10 vuoden kuluttua kiinteistöt ja teknologia ovat niin kytköksissä toisiinsa, että koko PropTech-termiä ei enää tarvita. Nyt on siis korkea aika tarttua teknologian mahdollisuuksiin.

 

Lue myös: Uusi huoneistotietojärjestelmä  vie osakekirjat sähköiseen rekisteriin