28.9.2021

Mitä työehtosopimuksista irtautuminen voi tuoda tullessaan?

Kuluneen vuoden aikana kaksi perinteistä työmarkkinatoimijaa, Metsäteollisuus ja Teknologiateollisuus, päätti irtautua työehtosopimustoiminnasta. Metsäteollisuus irtautui toiminnasta kokonaan ja Teknologiateollisuus osittain perustaen uuden Teknologiateollisuuden työnantajat -järjestön. Kummankin keskeisenä tavoitteena on siirtää työehdoista sopimista vahvemmin yritys- ja tuoteryhmätasolle kilpailukyvyn ja työllisyyden lisäämiseksi. Tavoite on kannatettava. Merkittävä osa työehdoista on sellaisia, että niistä voidaan parhaiten sopia yksittäisellä työpaikalla työnantajan ja henkilöstön kesken.

Näiden muutosten ensimmäiset vaikutukset konkretisoituvat viimeistään vuodenvaihteessa 2021–2022, kun nykyiset työehtosopimukset päättyvät. Yksi merkittävä muutos voi olla työehtosopimuksen yleissitovuuden päättyminen joillakin toimialoilla. Tällöin uusi työehtosopimus sitoisi ainoastaan työehtosopimuksen suoraan solmineita työnantajia ja työnantajaliiton jäseniä.

Jatkossa voidaan myös nähdä tilanteita, joissa osa perinteisesti työehtosopimusten piiriin kuuluneista työnantajista jää ilman sitovia työehtosopimusten ehtoja, kun työehtosopimus päättyy eikä sitä uusita. On mielenkiintoista nähdä, neuvottelevatko työnantajat tässä tilanteessa kokonaan uuden työehtosopimuksen vai eteneekö osa ilman.

Lopulliset vaikutukset ovat vielä hämärän peitossa. Jokaisen työnantajan kannattaa nyt arvioida, miten muutokset vaikuttavat omaan toimintaan, mihin kaikkeen työnantaja on velvoitettu ja mistä työsuhteiden ehdoista uudessa tilanteessa pystytään laillisesti sopimaan. On selvää, että työnantajat ymmärtävät työntekijöiden arvon työpaikkojen tärkeimpänä voimavarana ja haluavat pitää kiinni parhaista osaajista. Siitä seuraa, että työnantajat haluavat tarjota kilpailukykyiset ehdot, jotka kestävät aikaa ja edistävät työpaikkojen säilymistä – myös siinä tilanteessa, etteivät työsuhteen ehdot jatkossa määräytyisi työehtosopimuksen perusteella.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme 24 Pesula -konsernia transaktiossa, jossa Juuri Partners sijoitti Suomen suurimpaan itsepalvelupesulaketjuun 24 Pesulaan. Juuri Partnersin sijoitus tukee 24 Pesulan strategiaa vahvistaa kotimaan markkinajohtajuutta, kehittää digitaalisia palveluita ja laajentua kansainvälisesti. Vuonna 1999 perustettu 24 Pesula on saavuttanut vahvan markkina-aseman Suomen itsepalvelupesulamarkkinoilla toimien yli 50 toimipisteessä. Yhtiöllä on omat tuotantotilat Nokialla. Isossa-Britanniassa 24 Pesulalla on tällä hetkellä neljäs toimipistettä, ja yhtiö aikoo laajentua muille kansainvälisille markkinoille lähivuosina. Juuri Partners on riippumaton suomalainen pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa suomalaisiin, kasvupainotteisiin pk-yrityksiin ja joka tarjoaa rahoitusta vakiintuneille ja voittoa tuottaville pk-yrityksille Suomessa.
Julkaistu 20.12.2024
Toimimme Fortumin neuvonantajana yritysjärjestelyssä, jossa Fortum vahvistaa uusiutuvan energian hankekantaansa ostamalla hankkeiden kehitysportfolion Enersenseltä. Velaton kauppahinta on noin 9 miljoonaa euroa, ja kauppaan sisältyy mahdollisuus myös projektikohtaisiin lisäkauppahintoihin, mikäli hankkeet etenevät investointipäätökseen asti. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä, ja se arvioidaan saatavan päätökseen vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä. Fortum on johtava pohjoismainen energiayhtiö, joka rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Fortumin ydinliiketoiminta käsittää tehokkaan, hiilidioksidipäästöttömän sähköntuotannon sekä luotettavan sähkön ja kaukolämmön toimituksen yksityis- ja yritysasiakkaille. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. Yksi Fortumin strategisista tavoitteista on kehittää rakennusvalmiita yli 800 MW maatuuli- ja aurinkovoimahankkeita vuoden 2026 loppuun mennessä.
Julkaistu 19.12.2024
Toimimme Pernod Ricardin suomalaisena neuvonantajana, kun se myi Turussa valmistettavat tuotemerkkinsä ja niiden tuotannon Oy Hartwall Ab:lle. Tunnetuin Hartwallille kaupan jälkeen siirtyvä tuotemerkki on Minttu-likööri. Hartwall on osa tanskalaista Royal Unibrew -konsernia. Pernod Ricard on yksi maailman suurimpia alkoholiyhtiöitä. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä.
Julkaistu 21.10.2024
Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myy kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myydään temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää sekä tavanomaisten ehtojen täyttymistä. Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024