23.9.2021

Merituulivoimaloiden aika alkamassa – suunnitelmissa satoja voimaloita

Maatuulivoima on vakiinnuttanut asemansa sähköntuotannon muotona Suomessa. Sen sijaan Suomessa on toistaiseksi toiminnassa vain yksi merituulivoimapuisto, joka sijaitsee Porin Tahkoluodossa. Merituulivoiman toteuttamisen merkittävimpänä esteenä pidetään yleisesti maatuulivoimaa heikompaa kannattavuutta. Suomessa on suunniteltu, että merituulivoimaloiden nousua voitaisiin vauhdittaa esimerkiksi kiinteistöveroa madaltamalla.

Poliittinen tahtotila merituulivoiman käyttöönoton lisäämiseksi on ilmeinen. Euroopan komissio julkaisi marraskuussa 2020 EU:n avomerellä tuotettavaa uusiutuvaa energiaa koskevan strategian. Sen tavoitteena on kasvattaa Euroopan merituulivoimakapasiteetti vähintään 60 gigawattiin (GW) vuoteen 2030 mennessä ja edelleen 300 GW:iin vuoteen 2050 mennessä. Tämä tarkoittaa merituulivoiman nykyisen 12 GW:n kokonaiskapasiteetin 25-kertaistamista seuraavien 30 vuoden aikana.

Myös Suomessa tavoitellaan merituulivoiman laajempaa käyttöönottoa. Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman 2019 mukaan merituulivoiman rakentamisen edellytyksiä pyritään parantamaan ja lopulta toteutusta lisäämään, jotta sähköntuotanto olisi tavoitteiden mukaisesti lähes päästötöntä 2030-luvun loppuun mennessä. Toukokuussa 2021 julkaistun Suomen kestävän kasvun ohjelman mukaan uuteen energiateknologiaan, kuten merituulivoimaan, kohdistuviin investointeihin suunnataan yhteensä 161 miljoonaa euroa. Rahoitus tulee EU:n elvytyspaketista.

Matalampi kiinteistövero parantaisi kannattavuutta

Merituulivoiman edistäminen näkyy konkreettisesti esimerkiksi siinä, että merituulivoiman kiinteistöveroa aiotaan alentaa. Nykyisin sekä maa- että merituulivoimalan jälleenhankinta-arvoon luetaan 75 prosenttia rakentamiskustannuksista. Merituulivoimaloiden kiinteistöverotus on käytännössä kuitenkin maatuulivoimaloita merkittävästi kireämpää, koska merituulivoimaloiden vaativat perustustyöt ja muut rakentamiskustannukset ja siten kiinteistöverotuksen perustana olevat verotusarvot ovat maatuulivoimaloita korkeammat.

Valtiovarainministeriö on valmistellut kiinteistöverotuksen muuttamista siten, että merituulivoimaloiden jälleenhankinta-arvoon luettaisiin nykyistä pienempi osa rakentamiskustannuksista. Tarkoituksena on saattaa tällä tavalla maa- ja merituulivoima kiinteistöverotuksellisesti samaan asemaan.

Itämeren potentiaali merkittävä

Rannikkoalueiden maakuntien liitot hyväksyivät ensimmäisen Suomen aluevesille ja talousvyöhykkeelle laaditun merialuesuunnitelman loppuvuonna 2020. Suomen Merialuesuunnitelmalla 2030 ei ole oikeusvaikutuksia, mutta siinä on muun muassa tunnistettu merituulivoiman kehittämisen kannalta potentiaalisia alueita. Suunnitelman mukaan Itämeren merituulivoimapotentiaali on merkittävä. Suomen rannikkoalueilla se on muihin Itämeren maihin verrattuna suurin. Erityisesti Pohjanlahdella on tunnistettu hyvät edellytykset laajamittaiselle merituulivoimarakentamiselle.

Suomessa on tällä hetkellä vireillä useita merituulivoiman kehityshankkeita. Esimerkiksi Ahvenanmaalle kaavaillaan mittavaa merituulivoimahanketta, jonka etenemisvaihtoehtoja LUT-yliopisto selvittää. Ahvenanmaan maakuntahallitus kaavailee 1 000 neliökilometrin alueelle jopa 500:aa tuulivoimalaa, joiden nimellisteho olisi yhteensä 6 GW. Suunnittelu- ja valmisteluvaihe jatkuu arviolta vuoteen 2024.

Aluevesille vai talousvyöhykkeelle?

Merituulivoimahankkeen vaatimat viranomaismenettelyt, kuten lupaprosessit, eroavat osittain maatuulivoimasta. Merituulipuistot edellyttävät esimerkiksi vesilain mukaisen vesitalousluvan. Merituulivoiman viranomaismenettelyt poikkeavat toisistaan myös sen mukaan, aiotaanko tuulipuisto rakentaa Suomen aluevesille, jotka sijaitsevat lähempänä rannikkoa, vai talousvyöhykkeelle, eli kauempana sijaitseville merialueille.

Aluevesillä tuulipuistot edellyttävät muun muassa tuulipuiston mahdollistavan kaavan ja rakennusluvat maatuulipuistojen tapaan. Talousvyöhyke puolestaan ei ole kaavoituksen piirissä, eikä sillä tarvita tuulivoimaloille myöskään rakennuslupia. Talousvyöhykkeellä tarvitaan kuitenkin valtioneuvoston myöntämä hyödyntämisoikeus ja suostumus rakentamiseen talousvyöhykkeellä sekä mahdollisesti muun muassa ympäristövaikutusten arviointimenettely.

Merituulivoiman käyttöönoton voimakkaaseen lisäämiseen on Suomessa tällä hetkellä voimakas tahtotila, ja käytännön toteutuksissa vaaditaan monipuolista juridista osaamista. Castrén & Snellman on avustanut asiakkaita merkittävien talousvyöhykkeelle sijoittuvien hankkeiden luvittamisessa. Toimistollamme on myös kattava kokemus tuulivoimahankkeista, viimeisimpänä Puskakorven tuulivoimahankkeen kehityksestä ja myynnistä.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Huhtamäki Oyj:tä, kun se teki 450 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun, syndikoidun ja monivaluuttaisen luottolimiittisopimuksen (syndicated multicurrency revolving credit facility). Järjestely on voimassa viisi vuotta. Uusi luottolimiitti korvaa nykyisen, tammikuussa 2021 allekirjoitetun, 400 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun syndikoidun luottolimiitin, ja sitä käytetään konsernin yleisiin rahoitustarpeisiin. Luottolimiittiä on mahdollista jatkaa kaksi kertaa yksi vuosi kerrallaan lainanantajien suostumuksella. Luottolimiitin pääjärjestäjinä ja -välittäjinä toimivat Citi, Nordea Bank Abp, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), BNP Paribas, Commerzbank Aktiengesellschaft, Danske Bank A/S, DBS Bank Ltd., London Branch, J.P. Morgan SE, Landesbank Hessen-Thüringen Girozentrale, OP Corporate Bank plc, Raiffeisen Bank International AG ja Standard Chartered Bank AG.
Julkaistu 28.11.2024
Toimimme A. Ahlströmin neuvonantajana yritysvastuuseen liittyvän huolellisuusvelvoiteprosessin suunnittelussa, jossa hyödynnetään toimialatuntemukseemme perustuvia parhaita käytäntöjä ja räätälöityjä ratkaisuja. Kattava ESG-neuvonantomme sisälsi myös sijoitustiimin ja johtoryhmän jäsenille sekä useiden portfolioyhtiöiden hallituksille räätälöityjä koulutuksia. ”Saimme Castrén & Snellmanin asiantuntijoilta ESG-sääntelytsunamiin liittyviä oikeudellisia ja käytännön neuvoja, jotka meidän tulee ottaa käyttöön omassa ESG-työssämme”, kommentoi Camilla Sågbom, Director, Sustainability and Communications, A. Ahlström Oy. Perheyhtiö A. Ahlström on teollinen omistaja, joka kehittää yritysomistuksistaan maailman johtavia metsä- ja kuitusektorin sekä ympäristöteknologian erikoisosaajia.
Julkaistu 5.9.2024
Laadimme SATOlle uudet eettiset toimintaohjeet yhtiön sisäiseen käyttöön ja yhteistyökumppaneille. Asiakkaan tavoitteena oli saada tiiviit ja helposti ymmärrettävät, juridisesti ajan tasalla olevat ohjeet, joiden kieli on ymmärrettävää ja ulkoasu raikas. Kirjoitimme asiakkaalle kokonaan uudet ohjeet, muotoilimme niille selkeän rakenteen ja suunnittelimme ja toteutimme ulkoasun. Teimme erilliset ohjeet yhtiön sisäiseen käyttöön ja yhteistyökumppaneille, jotta ohjeiden sävy ja tyyli saatiin vastaamaan täysin kummankin loppukäyttäjän tarpeita. Teimme ohjeista myös englanninkieliset käännökset. Lopputuotteena syntyi käytännönläheinen ja interaktiivinen pdf-ohjeistus, joka sopii asiakkaan ilmeeseen ja tyyliin. Asiakasymmärrys ja käyttäjälähtöisyys eli kohderyhmän tarpeiden huomioiminen ovat oikeusmuotoilun perusperiaatteita. Myös asiakkaan toiveiden keskiössä oli eettisten ohjeiden loppukäyttäjä, eli yhtiön työntekijät ja kumppanit. Tässä projektissa tehokas projektijohtaminen ja hyvä kommunikaatio auttoivat perehtymään asiakasyrityksen toiveisiin, minkä ansiosta asiakas oli erittäin tyytyväinen lopputuotteeseen. Aktiivinen vuoropuhelu asiakkaan kanssa oli tärkeä laatutekijä iteratiivisessa ja ketterässä projektissamme. Ensimmäisessä vaiheessa toimitimme asiakkaalle prototyypin, josta saatujen kommenttien perusteella jatkoimme muotoilutyötä. Viimeistellyn tuotteen ilme suunniteltiin suoraan asiakkaan graafisen ohjeistuksen mukaisesti. SATO Oyj on vastuullisen vuokra-asumisen asiantuntija ja yksi Suomen suurimmista vuokranantajista. SATO omistaa noin 25 000 vuokra-asuntoa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. SATOkodeissa asuu noin 45 000 asukasta. Projektissa oli mukana oikeusmuotoilun, kielen- ja tekstinhuollon ja graafisen suunnittelun asiantuntijoita sekä legal tech -tiimimme edustajia.
Julkaistu 6.2.2024
Toimimme Mérieux Equity Partnersin oikeudellisena ja yritysvastuun due diligence -neuvonantajana sen hallinnoiman Mérieux Participations 4 -buyout-rahaston  ostaessa osake-enemmistön Labqualitystä. Labqualityn nykyiset osakkaat, mukaan lukien Cor Group ja yhtiön johto, uudelleensijoittavat osan saamistaan varoista yhtiöön yrityskaupan yhteydessä. Labqualityn pääkonttori sijaitsee Helsingissä, ja se on pohjoismainen ulkoiseen laadunarviointiin (EQA) sekä lääkinnällisten laitteiden ja lääkkeiden kliinisiin tutkimuksiin (CRO) ja sääntelyyn erikoistunut toimija, jolla on vahva paikallinen asema myös Keski- ja Itä-Euroopassa. Yhtiö tarjoaa kattavan palveluvalikoiman terveydenhuollon, terveysteknologian ja lääkinnän aloille. Yhtiö työllistää yli 120 ammattilaista ja sen tukena on yli 150 ulkoisen asiantuntijan ja konsultin verkosto kolmessa eri maassa: Suomessa, Saksassa ja Puolassa. Sen monimuotoiseen asiakaskuntaan kuuluu yli 8 000 asiakasta yli 60 maassa, muun muassa suuria lääkeyhtiöitä. Mérieux Equity Partners (MxEP) on AMF:n akkreditoima terveydenhuolto- ja ravitsemusaloihin erikoistunut pääomasijoisyhtiö. MxEP tukee aktiivisesti yrityksiä, joilla on erottuvia tuotteita ja palveluita, tarjoamalla niille sektoriosaamista ja pääsyn alan kansainväliseen verkostoon. Yrityskauppa tarjoaa Labqualitylle mahdollisuuden toteuttaa buy & build -strategiaansa Euroopassa sekä kiihdyttää CRO-toimintaansa samalla kun se jatkaa kasvustrategiansa toteuttamista EQA-segmentissä. MxEP:n erityinen toimialaosaaminen ja taloudelliset resurssit tukevat Labqualitya sen tavoitellessa asemaa johtavana eurooppalaisena CRO- ja EQA-alustana, johon on integroitu sääntelykonsultoinnin osaaminen.
Julkaistu 4.12.2023