1.12.2021

Korona rajoittaa jälleen tulevaa yhtiökokouskautta

Alkusyksystä koronatilanne oli kurissa ja rokotekattavuudelta odotettiin ihmeitä. Haaveet elämän normalisoitumisesta vahvistuivat – myös yhtiökokousrintamalla. Tilanne on kuitenkin huonontunut nopeasti, ja nyt huolta herättävät uusin virusmuunnos ja sen ennustamattomat liikkeet maailmalla.

Yhtiökokouksia suunnittelevat hallitukset, juristit ja viestinnän ammattilaiset joutuvat jälleen punnitsemaan vaihtoehtojaan. Onko tärkeintä saada yhtiökokous pidettyä ilmoitetussa aikataulussa, vaikka se tarkoittaisi sitä, etteivät osakkeenomistajat nytkään pääse paikalle? Vai onko paine osakkeenomistajien fyysiseen osallistumiseen niin suuri, että terveysturvallisuutta koskeva riski uskalletaan ottaa? Jo aikataulutettuja yhtiökokouksia kukaan ei varmasti halua enää siirtää eteenpäin.

Päätöksenteko ei ole helppoa. Viime päivien muutokset ovat kuitenkin ohjanneet yhtiöiden ajatukset siihen suuntaan, että ensi keväänäkin turvaudutaan väliaikaislakiin ja kokous järjestetään ilman osakkaiden läsnäoloa. Osakkeenomistajat ovat jo tottuneet käyttämään osakasoikeuksiaan ennakkoon.

Sekavat koronapassiohjeet eivät taida yhtiökokouksien järjestämistä auttaa. Vaikka AVI onkin ensimmäisen kevään alkuhässäkän jälkeen luokitellut yhtiökokoukset yksityistilaisuuksiksi, yhtiö ei voi karsia rokottamattomia pois yhtiökokouksen osallistujista. Osakkeenomistajien yhdenvertainen kohtelu on vahva periaate. Jos osakkeenomistajille voitaisiin tarjota kokous täysin osallistujaoikeuksin myös etänä, osallistujien jakaminen etä- ja läsnäosallistujiin saattaisi kenties ollakin mahdollista.

Koronavitsaus on kuitenkin opettanut meille, että mitä tahansa yllättävää voi tapahtua. Yhtiöiden kannattaakin pohtia toimintatapojensa muuttamista mahdollisimman joustavaksi myös yhtiökokousten osalta heti, kun se on uudistuvan sääntelyn perusteella mahdollista. Silloin yhtiöt eivät ole pelkästään mahdollisten poikkeuslakien varassa.