19.2.2025

Kaupparekisteristä poistettu yritys voidaan jatkossa palauttaa rekisteriin

Voimassa oleva kaupparekisterilainsäädäntö on aiheuttanut yrityksille yllättäviä tilanteita, joissa niitä on poistettu kaupparekisteristä lakisääteisten tietojen puuttumisen vuoksi. Rekisteriin palauttaminen ei ole onnistunut, vaikka poistaminen on johtunut yrityksen tahattomasta toiminnasta.

Kaupparekisterilakiin vahvistettiin 1.1.2025 voimaantulleet muutokset koskien selvitystilaan tai kaupparekisteristä poistettavaksi määrätyn osakeyhtiön, keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön, asunto-osakeyhtiön tai osuuskunnan selvitystilan lopettamista tai palauttamista kaupparekisteriin.

Vuodesta 2023 lähtien uuden kaupparekisterilain perusteella selvitystilaan määrätty tai kaupparekisteristä poistettu yritys voi nyt siis hakea selvitystilan lopettamista tai rekisteriin palauttamista. PRH voi hyväksyä hakemuksen, jos hakemus täyttää lain vaatimukset. Hakemuksesta peritään maksu.

Ennen vuotta 2023 ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnin perusteella poistettujen yritysten kohdalla PRH noudattaa käytäntöä, jonka mukaan yritys voi pyytää palauttamista rekisteriin viiden vuoden kuluessa siitä, kun se on poistettu rekisteristä.

Kaupparekisterilain muutosten myötä hakemuksen vuonna 2023 tai sen jälkeen määrätyn selvitystilan lopettamisesta tai samana aikana kaupparekisteristä poistetun yrityksen palauttamisesta voi jättää yrityksen täyttäessä alla olevat edellytykset:

  1. Yritys korjaa selvitystilaan määräämisen tai rekisteristä poistamisen syynä olleen laiminlyönnin.
  2. Yritys korjaa kaikki virheet ja puutteet kaupparekisteritiedoissa.
  3. Yritys on suorittanut PRH:n toimesta määrätyt lainvoimaiset maksut.
  4. Yrityksen omaisuutta ei ole jaettu selvitysmenettelyssä eikä se ole purkautunut.
  5. Selvitystilan lopettamiselle tai rekisteriin palauttamiselle ei ole muita lainsäädännöstä johtuvia esteitä.

PRH ei hyväksy hakemusta, jos edellisestä selvitystilan lopettamisesta tai rekisteriin palauttamisesta on kulunut alle viisi vuotta.

Yrityksen on korjattava kaikki virheet ja puutteet kaupparekisteritiedoissa. Tässä esimerkkejä korjattavista virheistä ja puutteista:

  • Osakeyhtiön ja osuuskunnan tilinpäätökset kolmelta viimeksi päättyneeltä tilikaudelta on rekisteröity.
  • Osakeyhtiön ja osuuskunnan edunsaajatiedot on toimitettu ja ne ovat ajantasaiset.
  • Hallitus täyttää lain sekä sääntöjen tai yhtiöjärjestyksen vaatimukset.
  • Vastuuhenkilöiden, esimerkiksi hallituksen jäsenten, tiedot ovat ajantasaiset.
  • Nimenkirjoittaja, prokuristi, isännöitsijä, toimitusjohtaja tai hallituksen jäsen ei ole EU:n pakotelistalla tai liiketoimintakiellossa.

Rekisteriin palauttamista tai selvitystilan lopettamista voi hakea ainoastaan yritys itse. Hallituksen jäsen, toimitusjohtaja, isännöitsijä tai osakkeenomistajien tai osuuskunnan jäsenten kokouksessa valittu edustaja voi allekirjoittaa hakemuksen. Selvitysmies allekirjoittaa hakemuksen selvitystilassa olevan yrityksen puolesta.

Hakemuksen voi tehdä sähköisesti verkkolomakkeella tai kirjepostissa lähetetyllä vapaamuotoisella hakemuksella vuoden sisällä siitä, kun PRH on päättänyt määrätä yrityksen selvitystilaan tai poistaa sen kaupparekisteristä.

Yhden vuoden määräaika lasketaan poistamispäätöksestä, mikäli yritys on ensin poistettu rekisteristä ja sen jälkeen määrätty selvitystilaan. Jos PRH:n päätös on tehty ennen 1.1.2025, yhden vuoden määräaika lasketaan tuosta päivästä alkaen. 

Uusimmat referenssit

Avustimme WithSecure Oyj:tä sen myydessä kyberturvallisuuskonsultointiliiketoimintansa Neqstille. WithSecure Oyj on listattu NASDAQ OMX Helsingissä. Neqst on ruotsalainen sijoitusyhtiö, joka keskittyy teknologiayrityksiin. Kaupan toteutuminen edellyttää vielä tavanomaisten ehtojen täyttymistä ja viranomaishyväksyntöjä.
Julkaistu 24.1.2025
Toimimme Fortumin neuvonantajana yritysjärjestelyssä, jossa Fortum vahvistaa uusiutuvan energian hankekantaansa ostamalla hankkeiden kehitysportfolion Enersenseltä. Velaton kauppahinta on noin 9 miljoonaa euroa, ja kauppaan sisältyy mahdollisuus myös projektikohtaisiin lisäkauppahintoihin, mikäli hankkeet etenevät investointipäätökseen asti. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä, ja se arvioidaan saatavan päätökseen vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä. Fortum on johtava pohjoismainen energiayhtiö, joka rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Fortumin ydinliiketoiminta käsittää tehokkaan, hiilidioksidipäästöttömän sähköntuotannon sekä luotettavan sähkön ja kaukolämmön toimituksen yksityis- ja yritysasiakkaille. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. Yksi Fortumin strategisista tavoitteista on kehittää rakennusvalmiita yli 800 MW maatuuli- ja aurinkovoimahankkeita vuoden 2026 loppuun mennessä.
Julkaistu 19.12.2024
Toimimme Pernod Ricardin suomalaisena neuvonantajana, kun se myi Turussa valmistettavat tuotemerkkinsä ja niiden tuotannon Oy Hartwall Ab:lle. Tunnetuin Hartwallille kaupan jälkeen siirtyvä tuotemerkki on Minttu-likööri. Hartwall on osa tanskalaista Royal Unibrew -konsernia. Pernod Ricard on yksi maailman suurimpia alkoholiyhtiöitä.
Julkaistu 21.10.2024
Toimimme Multitude SE:n oikeudellisena pääneuvonantajana järjestelyssä, jossa yhtiö siirtää kotipaikkansa Suomesta Sveitsiin. Uraauurtavan järjestelyn ensimmäisessä vaiheessa Multituden kotipaikka siirtyi Suomesta Maltalle SE-asetuksen mukaisesti 30.6.2024. Samalla Multituden osakkeet poistettiin Suomen arvo-osuusjärjestelmästä ja osakkeiden liikkeeseenlaskijan arvopaperikeskus vaihtui Euroclear Finland Oy:stä Maltan pörssin ylläpitämään arvopaperikeskukseen. Käytännössä kaikki Multituden osakkeet säilytetään Clearstreamissä. Maltalla yhtiö on tarkoitus muuttaa Maltan lainsäädännön mukaiseksi osakeyhtiöksi, minkä jälkeen yhtiö hakee kotipaikan siirtämistä Maltalta Sveitsiin. Suomen lainsäädäntö ei salli kotipaikan siirtämistä suoraan Euroopan talousalueen ulkopuolella sijaitsevaan maahan yhtiön oikeushenkilöllisyys säilyttäen. Koska Sveitsi ei ole ETA-maa, järjestely on toteutettava porrastetusti useamman maan kautta. Avustamme Multitudea kaikissa kotipaikan siirtoa koskevissa Suomen lainsäädännön mukaisissa kysymyksissä ja koordinoimme muiden maiden osalta toimenpiteet paikallisten oikeudellisten neuvonantajien ja muiden hankkeeseen osallistuvien asiantuntijoiden kanssa. Järjestelyn yhteydessä toteutettiin siirron helpottamiseksi Multituden olemassa olevien joukkovelkakirjalainojen muuttamista koskeva kirjallinen menettely. Lisäksi vasta perustettu Multitude Capital Oyj laski liikkeeseen 80 miljoonan euron vakuudellisen joukkovelkakirjalainan. ”Siirto Maltalle on merkittävä askel Multituden matkalla. Tämä uraauurtava ja monimutkainen prosessi on toteutettu menestyksekkäästi oman tiimimme ja neuvonantajiemme korvaamattomalla tuella. Castrén & Snellman on mestarillisesti orkestroinut koko projektin varmistaen saumattoman koordinoinnin useiden lainkäyttöalueiden välillä. Odotamme innolla saavuttamamme seuraavan askeleen Sveitsiin siirtymisen muodossa”, sanoo Multituden toimitusjohtaja Jorma Jokela. Multitude on täysin säännelty finanssiteknologian kasvualusta, joka työllistää yli 700 henkilöä 25 maassa. Yhtiön osakkeet on listattu Frankfurtin pörssin ylläpitämälle säännellylle markkinalle (Prime Standard).
Julkaistu 1.7.2024