Tuleva vuosi merkitsee muutosta monissa yrityksissä: yritykset, jotka raportoivat jo NFRD:n (non-financial reporting directive) mukaisesti, julkaisevat ensimmäiset kestävyysraporttinsa keväällä, kun taas muiden suurten yritysten on aloitettava raportin laatiminen. Kestävyysraportoinnin myötä kestävyystiedot ovat aiempaa laajemmin ja selkeämmin osa pörssiyhtiön tiedonantovelvollisuutta.
Vastuullisuutta vai viherpesua – kestävyystiedot ovat strategian ytimessä
Pauliina Tenhunen, Janne Lauha & Lia Heasman
Yhtiön hallitus on vastuussa kestävyysraportin tiedoista vastaavalla tavalla kuin muistakin tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen tiedoista. Hallituksen on varmistettava, että kestävyysraportointitarkastaja on todentanut tiedot oikeellisiksi ja että ne ovat linjassa viestinnän kanssa. Ei siis riitä, että tavoitteet ovat kirkkaat ja korkealla, vaan niiden tueksi on löydyttävä konkretiaa.
Jos pörssiyhtiö esittää esimerkiksi tavoitteekseen saavuttaa hiilineutraalius tiettyyn vuoteen mennessä, viesti on harhaanjohtava, jos yhtiö ei ole tavoitteen ilmaistessaan tehnyt mitään konkreettisia toimia, selvityksiä tai suunnitelmia siitä, miten tavoitteen voi saavuttaa. Jos viestinnän ja tosiasiallisten toimien välillä havaitaan ristiriitoja, nousee kysymys viherpesusta nopeasti esiin.
Vastuullisuus on pörssiyhtiöille ja esimerkiksi listautumista suunnitteleville yrityksille myös strateginen kysymys. Pörssiyhtiöllä on velvollisuus maksimoida toiminnallaan osakkeen arvo, ja siihen vaikuttavat sijoittajien saatavilla olevat tiedot kuten kestävyystiedot. Myös pankit ja muut rahoittajat tarkastelevat aiempaa tarkemmin kestävyystietoja sekä niiden oikeellisuutta. Raportoitavilla kestävyystiedoilla on siis konkreettista vaikutusta liiketoimintaan ja usein myös yrityksen ja sen osakkeiden arvoon.
Korkojen laskiessa talouden ja markkinan odotetaan piristyvän, ja yritysjärjestelyjen ja listautumishankkeiden odotetaan aktivoituvan. Kestävyysteemojen huomioiminen ja laadukas kestävyysraportointi ovat omiaan lisäämään yritysten houkuttelevuutta sijoituskohteena, joten ensi tilikauteen kannattaakin lähteä vastuullisuustyöhön panostaen ja sitä huolellisesti suunnitellen.